Homebeter bloggenJe blog naar een hoger niveau brengen: 18 tips voor 2019

Je blog naar een hoger niveau brengen: 18 tips voor 2019

In 2015, ter gelegenheid van het toen 4-jarig bestaan van dit blog, kwam ik met de 10 beste blogtips aller tijden. Dat bleek wel erg hoogdravend, hopeloos optimistisch en grenzeloos naïef. Het blog(gen) evolueert snel. Een blog naar een hoger niveau brengen vergt anno 2019 andere tips.

Ja, die gouden raad van toen deed BT erg groeien, maar kijk ernaar met een bril uit 2019 naar en je stelt vast dat de toenmalige beste blogtips aller tijden vandaag amper nog de absolute basics coveren. Hoe dat komt? Er zijn nu veel meer blogs (van goede kwaliteit). En het blogwereldje is zich in sneltempo aan het professionaliseren.

“Blog naar een hoger niveau brengen”, wat is dat?

Dit is weer zo’n spelletje “What’s in a name?” Want je kan de notie “hoger plan” natuurlijk op veel verschillende manieren invullen. Ik vul dit gegeven hier op een zeer traditionele manier in: veel meer bezoekers en lezers naar je blog brengen door het regelmatig publiceren van interessante artikelen. Een al bij al lastig karwei, maar er zijn gelukkig wel strategieën te bedenken om het je wat makkelijker te maken. Mooi meegenomen, want je bouwt zo’n blog nu eenmaal niet van vandaag op morgen uit.

Enfin, in wat volgt ga ik er even vanuit dat je blog effectief op poten staat. Wat zijn dan de vervolgstappen? Lukraak door elkaar:

Je blog naar een hoger niveau brengen: 18 suggesties

1. Begin een nieuwsbrief (maar noem ‘m niet zo)

Ik was en ben nog steeds niet zo van de nieuwsbrieven. Een hoop extra gedoe en het is uiteindelijk verdomd lastig om via het opbouwen van een mailinglijst extra verkeer naar je blog te brengen. Anderzijds, je bouwt beetje bij beetje een echte fanbase op. De mensen op je lijst geven je de “toestemming” om je blog telkens opnieuw op de radar te zetten bij hen. Niet te versmaden, zeker niet als je (ooit) je blog op de één of andere manier commercieel wil inzetten.

Bovendien, leg een serieuze mailinglijst aan en je bent minder afhankelijk van de grillen van Google en Facebook – om maar die twee te noemen – om bezoekers en lezers naar je blog te brengen.

Waarom je je nieuwsbrief geen nieuwsbrief mag noemen? Simpel! Heel wat mensen zijn gewoon allergisch aan nieuwsbrieven in hun mailbox. Bedenk iets anders!




2. Doe wat aan SEO

Ik zeg dit niet voor het eerst, natuurlijk. Niet zo verwonderlijk als je ziet wat een beetje zoekmachineoptimalisatie kan betekenen voor de groei van je blog. Zelfs met een minimum aan SEO-maatregelen kan je al een heel verschil maken. Ga all the way – en probeer dat ook op langere termijn vol te houden – en je bent verzekerd van een automatische piloot die een constante stroom bezoekers aanlevert voor je blog. En dit zonder dat je voortdurend je blog moet promoten.

3. Schenk meer aandacht aan de interne links in je blogs

Niet alle SEO-tips zijn trouwens moeilijk. Neem nu het plaatsen van interne links in je artikels. Het zou – zeker naarmate je langer blogt – een tweede natuur moeten worden!

4. Maak bewust gebruik van WordPress-categorieën, -tags en dito archiefpagina’s

Nog zo’n kleine, al bij al vrij eenvoudig toe te passen SEO-maatregel waarvan het belang wat onderschat wordt. Bovendien kunnen je WordPress-categorieën en -tags een belangrijke rol spelen bij de inrichting van de menubalk van je blog of bij de ontsluiting van je blogarchief.

5. Schuw de externe links op je blog niet

Er was een tijd dat bloggers in hun blogberichten eerde schoorvoetend doorverwezen naar webpagina’s buiten hun eigen blog. Schrik om de moeizaam aangesleepte bezoekers meteen weer te zien vertrekken naar die andere site. Hoewel die vrees misschien niet helemaal onterecht is, is dat een verkeerd uitgangspunt. Het gaat er ‘m immers om dat je je lezers (systematisch) doorverwijst naar de beste en meest relevante content over een bepaald topic, om het even of die nu op jouw site te vinden is of elders.

Alvast in WordPress kan je een externe link automatisch laten openen in een nieuw venster. Op die manier speel je je lezer niet meteen kwijt.

6. Schrijf een betere About-pagina

Die About-page is voor veel bloggers een lastig dingetje. Want ja, wat moet je daar eigenlijk in zetten? Sommige bloggers maken dan maar geen Over-mij-pagina of maken hem veels te lang. Jammer want bij nogal wat blogs is dit één van de drukst bekeken pagina’s. En hoewel er geen vaste regels zijn over hoe een About-pagina eruit moet komen te zien, geef ik toch graag een paar tips mee.

7. Streef naar evergreen content

Een van dé bouwstenen van en performant blog? Evergreen content. Artikels die je vandaag online zet maar ook binnen een aantal maanden of jaren nog rete-actueel zijn (en dus veel bezoekers naar een blog trekken). Het klopt dat blogs uiterst geschikt zijn om (kort) nieuws heet van de naald te brengen, maar zij zorgen vaak voor een kortstondig piek in de stats om daarna quasi geen rol van betekenis meer te spelen. Als je dan toch de moeite doet om te gaan bloggen kan je maar beter kiezen voor evergreen content.

8. Zoek alternatieven voor Facebook

Menig blogger heeft het wellicht al opgemerkt. Om massaal veel bezoekers naar je blog te trekken moet je niet noodzakelijk meer op Facebook rekenen. Er zijn uitzonderingen, maar over het algemeen is het niet veel soeps meer in vergelijking met vroeger. Trouwens, de meeste social media-platformen zijn hun algoritmes aan het aanpassen in een poging hun gebruikers langer vast te houden.

“We willen wel verkeer naar jullie sites brengen, maar voor wat hoort wat!” lijkt hun devies wel te zijn. Met andere woorden: zorg voor meer interactie met je volgers en zorg er zo mee voor dat het platform een leukere/interessante plek wordt voor iedereen en pas dan brengen we extra verkeer naar je blog.

Dat is dus een deel van de oplossing. En sowieso is het verstandig om niet alle eieren in één mand te leggen. Probeer ervoor te zorgen dat je blog niet helemaal afhankelijk is van één verkeerskanaal om bezoekers te genereren. Ik had het hierboven al over SEO (zoekmachines) en nieuwsbrieven. Kijk verder ook naar:

9. Ontwikkel een eigen workflow en informatiesysteem voor je blog

Steeds weer met nieuwe onderwerpen om over te bloggen komen, vooral op de iets langere termijn is dat niet zo evident. Maak het jezelf wat makkelijker door een informatiesysteem annex workflow voor je blog uit te bouwen. Een blogplanner is daarbij slecht het topje van de ijsberg…

10. Vergeet die cornerstone content niet

Cornerstone content is een relatief nieuw concept binnen het hele SEO-verhaal. Het gaat om (het schrijven van) super lange encyclopedische artikelen rondom één of meer onderwerpen die belangrijk zijn voor je blog. De bedoeling is dan dat je blog een serieuze boost krijgt in de zoekmachines. En dan spreek ik niet alleen over de cornerstone-pagina’s zelf. Nee, je gehele blog is makkelijker vindbaar in Google. Met alle gevolgen van dien voor het aantal bezoekers op je blog.

11. Overweeg een kennisbank voor je blog

Vooral nicheblogs kunnen baat hebben bij een kennisbank. Een aparte verzameling artikels ten behoeve van bezoekers en lezers die op zoek zijn naar basisinformatie als het gaat over de topics waar jij over blogt. In de kennisbank van je blog kan je een boel info voor beginners kwijt zonder er je trouwe (en meer gevorderde) lezers mee te moeten vervelen. Op het einde van de rit is ook de kennisbank een te duchten SEO-wapen.

12. Schrijf langere artikels als het kan of moet

De gemiddelde lezer van je blog houdt niet van lange artikels terwijl Google er maar geen genoeg van kan krijgen. Zo mag je het ongeveer samenvatten. Het is Google vooral te doen om de volledigheid van de geboden info, en het is nu eenmaal waarschijnlijker dat die te vinden is in een wat meer uitgesponnen stuk. Zeker wanneer je blogt over onderwerpen die erg populair zijn/vaak gecoverd worden loont het om een uitgebreider blogbericht te schrijven. Een veelzeggende statistiek in dit verband: het gemiddeld aantal woorden van de eerste 10 getoonde zoekresultaten in Google sluipt zoetjesaan naar de 2.000…

De lezer van zijn kant, die scant en skimt dat het een lieve lust is. Maar opgelet: ook je bezoeker kan – op basis van tussenkopjes bijvoorbeeld – alsnog besluiten een wat langer stuk te gaan lezen.

13. Verleng de houdbaarheidsdatum van je beste stukken

De meeste bloggers zijn geneigd om zich te concentreren op het schrijven van steeds nieuwe artikels. Erg begrijpelijk. Echter het loont ook de moeite om te kijken naar wat al geschreven is in de afgelopen jaren. Zeker wanneer het gaat om stukken die erg gretig gelezen worden en makkelijk te vinden zijn in Google.

Werk ze bij, verbeter en vervolledig ze en – waarom ook niet – publiceer ze gewoon opnieuw!

14. Creëer optimale omstandigheden om te bloggen

Daar zit je dan met je uitgekiende informatiesysteem voor je blog. Als het goed is levert het je een hoop inspiratie voor je volgende blogpost (hopelijk!). Daarmee heb je natuurlijk nog geen blogpost uitgebraakt.

Weet wanneer je op je productiefst bent, wanneer je de tijd hebt om te bloggen. Wanneer je het makkelijkste schrijft. Prik op één van die momenten een power-uurtje om ongestoord te kunnen bloggen. En met bloggen bedoel ik in dit geval echt wel schrijven. Zo gebruik je je beste krachten om je blog vooruit te stuwen.

15. Een blogpauze op zijn tijd doet wonderen

Onlangs de geneugten van een blogpauze ontdekt! Oké, de bezoekersaantallen van je blog lopen drastisch terug, maar dat is voor de goede zaak. Het is het zeker waard wanneer je je tweede adem vindt. Even niet die druk van de deadline, niet de sleur, wat tijd om te verpozen. Andere mogelijkheid: je gebruikt de vrijgekomen tijd om met wat meer afstand kritisch naar je eigen blogwerk te kijken, om in alle rust te kijken wat goed gaat en wat eventueel anders moet. Derde optie: je neemt alleen voor het oog van je bezoekers een pauze, maar werkt achter de schermen gewoon door om vooruit te bloggen. Je legt met andere woorden een voorraadje blogberichten aan die je kan publiceren in magere tijden.

16. Weet wat je volgers willen (lezen)

Het staat stoer om te zeggen dat je vooral voor jezelf blogt. Daar is wat voor te zeggen (en het troost ook wanneer het “succes” uitblijft. Natuurlijk wil je (almaar meer) lezers (blijven) aanspreken. Dan helpt het als je weet wat je gemiddelde bezoeker van je (blog) verwacht, welke beproefde recepten zeker werken.

Treed ook regelmatig in contact met je lezers/volgers. Dan zijn die sociale media toch nog érgens goed voor. Vraag hen op de man af wat ze willen/vinden/verwachten. En andermaal: zelfs die ene verdwaalde reactie is doorgaans veel meer dan enkel een indicatie.

17. Probeer nieuwe dingen

Makkelijker gezegd dan gedaan, weet ik uit eigen ervaring. En toch, doe eens gek, verlaat de gebaande paden. Het maakt/houdt het bloggen spannend en sprankelend. Voor jou als blogger én voor je lezer, da’s nogal wiedes.

18. Pas de layout van je blog aan

Mij blijft het verbazen hoeveel slecht leesbare blogs het internet telt.

  • mooie, maar vaak veel te kleine lettertypes voor de bodytekst
  • al te zwierige lettertypes voor de tussenkopjes
  • traag ladende sites
  • verschrikkelijk storende pop-up vensters
  • lastige sliders
  • onduidelijke menu’s
  • te opdringerige reclameboodschappen
  • moeilijke leesbare kleurencombinaties
  • erg drukke sidebars die de aandacht afleiden
  • slecht te onderscheiden linkjes (qua kleur)

Natuurlijk, over smaak en kleur valt niet te twisten. Houd er toch maar rekening mee dat de bezoekers van je blog vooral een moeiteloze leeservaring willen (zowel op pc, smartphone als tablet), eerder dan een blog die er leuk en/of onderscheidend uitziet. Vooral wanneer het blogtheme dat je gebruikt al een aantal jaren oud is kan het nuttig zijn om hier eens naar te kijken.

Zo, je blog naar een hoger niveau brengen, het kan. Dit zijn zowat de dingen die voor mij een verschil konden maken. Allicht vergeet ik nog wel een paar dingen, maar dit zijn de belangrijkste. Het gaat er voornamelijk om bij jezelf een zekere routine te kweken om het je zo wat makkelijker te maken.

Zijn er dingen waar jij mee aan de slag wil?


Meer van dat?

Foto: (vervolgstap) door Gustavo Frazao/shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Je blog naar een hoger niveau brengen: 18 tips voor 2019”

  1. Margo avatar

    Kijk, zo schrijf je een SEO-winner. Dank voor het mooie voorbeeld, Ben. Ook al wist ik het meeste al, door dat je het ook laat zien in dit artikel, krijg ik veel inspiratie om mijn blog(s) te verbeteren. Dank!
    Ik ben mijn losse sites aan het samenvoegen onder één blog en ga je tips zeker toepassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.