De 10 beste blogtips aller tijden

De 10 beste blogtips aller tijden

Blogtrommel LogoIn 2011 startte ik dit blog. Vandaag, precies 4 jaar en enkele honderden blogtips later, vind ik het wel eens tijd om te kijken welke tips en trucs nu écht het verschil gemaakt hebben voor Blogtrommel.com. Zo kom ik dus – met enige zin voor overdrijving, dat moet gezegd – tot de 10 beste blogtips aller tijden. De beste blogtips met de gunstigste verhouding moeite/resultaat…

10. overstap naar een blog op eigen domein

Ik heb lang mijn twijfels gehad over het nut van zo’n blog op een eigen domein. Zeker als bloggen een pure hobby is. Veel gebakken lucht en vooral weggesmeten geld. Gratis blogs bieden je echter niet alle mogelijkheden en vrijheden en als bloggen echt een serieuze hobby wordt is dat op den duur toch wel frustrerend.

Verder is die overstap ook een belangrijk signaal. Je geeft aan iedereen – vooral ook naar jezelf – te kennen dat je je blog serieus neemt, dat je bereid bent erin te investeren. Een beetje geld en vooral (veel) tijd.

9. Aandacht voor foto’s in je blogs

Zelf al draait het op je blog haast uitsluitend om tekst (en ben je er ook goed in), dan nog doe je er goed aan wat aandacht te besteden aan plaatjes in je artikelen. Beelden prikkelen je potentiële lezer veel meer dan tekst. In tijden waarin bezoekers in slechts een fractie van een seconde beslissen of ze je stuk gaan lezen, is dit van kapitaal belang.

8. Blogs delen op social mediakanalen

Start je een blog dan begint vrijwel meteen de zoektocht naar lezers. Voor veel beginnende bloggers zijn die vooral te vinden op social media (nog voor Google zich echt met de zaken komt bemoeien). Promoot dus je artikelen op de sociale netwerken waar je actief bent.

7. Weet wat te doen bij een writer’s block

Hoe enthousiast je ook bent, hoe goed je ook voorbereid bent, er komt een moment dat de gevreesde blogdip om de hoek komt kijken. Perfect normaal en eigenlijk ook niet echt een reden tot paniek. Zeker niet met deze 10 tips!

6. Doe aan moderne SEO

Hoewel geen doel op zich natuurlijk, je blog beter doen scoren in de zoekmachines kan heel wat betekenen voor de bezoekersaantallen van je blog. Die moderne SEO brengt je immers een constante stroom aan nieuwe bezoekers zonder dat jij daar per se veel voor hoeft te doen. Het goede nieuws is ook dat het stilaan wat minder technisch wordt allemaal. Heb je een WordPress-blog op een eigen domein, dan is deze SEO-plugin een regelrechte aanrader.

5. Zorg voor prettig leesbare teksten

En dan heb ik het niet eens zo zeer over de inhoud. Want je kan schrijven, promoten en SEO’en wat je wil, als je bezoeker na een paar seconden weer wegklikt omdat de opmaak en lay-out van je artikelen nergens naar lijkt, sta je natuurlijk nog nergens.

4. Gebruik Twitter!

Ik zal het blijven herhalen: een Twitter-account zou standaard bij ieder blog moeten worden meegeleverd. Gebruik Twitter in functie van je blog en het is op zijn eentje goed voor zowat 30% van alle verkeer naar je blog. Bovendien kan je via Twitter erg makkelijk extra inspiratie vinden voor je blog.

3. Gebruik sexy koppen

Als je bezoekers ertoe wil aanzetten je artikel aan te klikken en te lezen dan kan zo’n prikkelende titel boven je artikel wonderen doen…

2. Counter je perfectionisme

Want dat blijkt bij heel wat bloggers (in spe) vijand nummer één te zijn. Perfectionisme is goed, maar het mag je er niet van weerhouden om stappen te maken met je blog. Deze inzichten kunnen helpen je perfectionisme te tackelen.

1. Gebruik een blogplanner

Het hele blogavontuur staat of valt met (potentiële) onderwerpen om over te bloggen. De ervaring leert dat je die het best op één plaats bewaart. Blogplanners zijn er in verschillende soorten en maten, net wat je het fijnst vindt werken.

Zo, dit waren de voor mijn part 10 beste blogtips aller tijden. Nu ben ik wel benieuwd uit welke van deze 10 blogtips ooit jij het meeste voordeel haalde. Of misschien nog beter: wat bleek voor jou persoonlijk – achteraf gezien – het beste blogadvies aller tijden?

3

11 Responses

Show all responses
 1. Els
  12 november 2015
 2. Hendrie
  13 september 2015
 3. carel
  9 september 2015
 4. Sharp Ben
  9 september 2015
 5. Babs
  8 september 2015
 6. Sanne
  8 september 2015
 7. Godelieve
  8 september 2015
  • Sharp Ben
   9 september 2015
 8. Morgaine
  8 september 2015
 9. Hans
  8 september 2015
 10. Michielziet
  8 september 2015

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.