Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenPlots minder bezoekers op je blog? Geen paniek!
0
(0)

Er zijn slechts weinig dingen die een blogger zo van zijn stuk kunnen brengen dan het (plots) wegblijven van bezoekers. Niet onlogisch, want je blijft geen blog onderhouden als niemand ‘m weet te vinden.

Het is echt opvallend hoeveel mensen denken dat een blog – hoe klein ook – een minimaal aantal lezers moet hebben. Alsof daar een of andere wiskundige formule voor bestaat. Dat is niet zo, en iedereen die de zoekopdracht “hoeveel bezoekers heeft een blog” intypt in Google komt dus van een kale reis thuis.

Nu vermoed ik wel dat bovenstaande zoekterm erg vaak wordt gebruikt door beginnende bloggers. Hen raad ik aan gewoon wat meer geduld te oefenen en/of het bloggen planmatiger aan te pakken van bij het prilste begin.

En verder is het vooral een kwestie van:

Maar zelfs als je alles volgens het boekje doet, zijn er tal van zaken die je als blogger weinig of geen vat hebt. En die elementen kunnen voor serieuze pieken en dalen in de bezoekersgrafieken van je blog zorgen. Ook al blijf je al die jaren op dezelfde manier bloggen.

1. De leeftijd van je blog

Zelfs al doe je alles van meet af aan goed, het duurt even eer lezers de weg naar je blog vinden. En nog langer duurt het vooraleer lezers spontaan terugkomen naar jouw blog. Dat gaat allemaal een stuk makkelijker met een blog dat al wat kilometers op de teller heeft. Er bestaat dus zoiets als naamsbekendheid én Google-reputatie. Beiden bouw je niet zomaar op in enkele weken tijd.

Omdat Google in beginsel nogal tuk is op nieuwe content – het adagium “nieuwer is beter” in gedachten, scoort een nieuwe blog in eerste instantie gemiddeld zelfs wat beter dan puur op basis van verkeerscijfers verwacht mag worden. Anderzijds heeft een jong blog nog niet veel content, noch een reputatie en per saldo kan er dus nog niet veel verkeer uit zoekmachines naar het blog toekomen. Geduld…

2. De blogniche

Kies een duidelijke blogniche en groei uit tot dé specialist over jouw onderwerp. Dat is zowat het recept voor een succesvol blog. Blog over één specifiek onderwerp (dat misschien niet eens zo populair is) en je spreekt waarschijnlijk een publiek aan dat een stuk kleiner is. Maar de mensen die je aanspreekt worden echte fans en blijven je volgen (omdat ze weten wat jij hen te bieden hebt en wat zeker niet). Jezelf onderscheiden binnen een populaire niche, het is niet altijd makkelijk maar het kan heus wel. Ook in 2015!

Het ene onderwerp is natuurlijk al populairder dan het andere. Het is niet meer dan logisch dat een goede modeblog in potentie meer bezoekers zal trekken dan een even goed blog over pakweg astrofysica. Wel is het zo dat door het gebrek aan concurrentie het blog over astrofysica veel sneller bovenaan in Google zal verschijnen – bij bepaalde zoekopdrachten die voor die niche van tel zijn – dan het modeblog bij het intikken van voor die niche eveneens relevante zoekwoorden. Er zijn waarschijnlijk honderden, zo niet duizenden modeblogs om tegenop te tornen tegenover maar slechts een handvol blogs over astrofysica.

3. Concurrerende bloggers

Nauw verwant met het vorige punt natuurlijk. Al ben ik wel de laatste die zal zeggen dat je je hoofd op hol moet laten brengen door wat collega-bloggers doen en laten. Maar toch: bloggen zij op een bepaald moment meer, vaker en beter dan kan dat op de duur ook gevolgen hebben voor de prestaties van jouw blog.

4. Mee met de seizoenen

Beginnen we met een klassiek fenomeen: heb je minder bezoekers op je blog, kijk dan even naar buiten. Stalend mooi weer is doorgaans slecht nieuws voor de bezoekersaantallen van een doorsnee blog. Is het buiten goed toeven, dan is een bezoekje aan je favoriete blog niet echt een topprioriteit op je to do-lijstje. Tenzij je een blog hebt met veel aandacht voor allerlei buitenactiviteiten, verkoelende waterspelen, barbecue- en andere zomerse recepten.

Omgekeerd: is het buiten geen weer om een hond door te jagen, dan blijf je lekker binnen met een kop koffie voor de computer…

Algemeen merken zeer veel blogs een aanzienlijke terugval in het aantal bezoekers tijdens het weekend. Ook dat is niet meer dan logisch: tijdens het weekend wil je graag samen zijn met het gezin. En aangezien gezellig samenzijn voor de meesten niet echt samenvalt met een namiddagje achter de pc… Voor een blog als Blogtrommel.com zien we een wat gemengd beeld. Op een gemiddelde zaterdag loopt het aantal bezoekers makkelijk zo’n 40% terug in vergelijking met andere dagen. Zondag is hier een beetje a-typisch aangezien op zondag al jaar en dag een nieuw artikel verschijnt.

Maar er zijn wel degelijk uitzonderingen die de regel bevestigen. Reis- en andere vrijetijdsblogs kunnen in het weekend juist meer bezoek verwachten. In het weekend is er een stuk meer tijd om (samen) weg te dromen.

En tenslotte heeft zowat ieder blog en iedere niche eigen dal- en piekmomenten. Op een nicheblog rond kerst zal het in de zomermaanden wel erg rustig zijn. In de periode van begin december tot half januari daarentegen…

Natuurlijk zijn er blogs en niches waarbij het seizoenseffect erg duidelijk speelt en andere waar dat veel minder het geval is. Het cliché van de beauty- en lifestyleblogs lijkt me duidelijk het soort blog waar je erg lort op de bal spelen moet.

Neem daarentegen een blog als Blogtrommel.com en het is een heel ander verhaal. Blogtips gelden in principe het hele jaar door. En het blogwereldje evolueert – dat zeker – maar niet zo razendsnel. Er is hier dus veel minder nood aan een indeling per seizoen. Specials allerhande zijn misschien wel leuk, maar zeker niet nodig.

Toch merk ook ik een significante toename in de maanden januari en september. Blijkbaar maanden waarin nogal wat mensen beslissen een blog te beginnen…

5. Grote (sport)evenementen en feestelijkheden

Kerst, Pasen, nieuwjaarsdag, het WK voetbal, koningsdag en de Tour die de lage landen aandoet, al die data kan je zo uit je bezoekersstatistieken halen (te herkennen aan de duidelijke dalletjes, dat spreekt). Allemaal periodes waarin geen kat om een blog geeft.

6. Actualiteiten en hypes

Als blog(ger) is het sowieso geen slecht idee als je wat kan inspelen op de brandende actualiteit. Zo kan je de hierboven genoemde evenementen aangrijpen om erover te bloggen. Eerder dan dat ze aanleiding zijn voor een dopje in je statistieken kunnen ze je blog net een ferme boost geven. Van de nood een deugd maken heet dat dan! Ga je op die manier te werk, dan bestaat zelfs de kans dat je lezers bereikt die anders nooit je blog zouden hebben ontdekt.

Met actualiteiten (en trends) kan je in principe twee kanten op:

 • je omarmd ze en probeert een graantje mee te pikken van de hype. Het spreekt voor zich dat je zulks ook kan terugvinden in je bezoekersaantallen (pieken en bijgevolg ook diepe dalen).
 • je doet er weinig of niks mee en doet gewoon je eigen ding (je zorgt voor rustig voortkabbelende statistiekjes in een licht oplopende trend).

 

7. Wijzigingen in de lay-out en opmaak van je blog(berichten)

Dan nog iets waar je misschien niet direct aan zou denken. Wijzigde je onlangs je blogtheme, de inrichting van je blog of gebruik je een andere opmaak voor je artikelen? Ook dat kan een impact hebben. Misschien is die nieuwe look & feel toch wat te veel van het goeie. Of misschien stopte je die ene populaire pagina net wat te goed weg. Het zou zomaar kunnen dat door die paar simpele veranderingen. bezoekers plots – en al dan niet tijdelijk – minder makkelijk de weg naar je blog vinden. Al zie je dat waarschijnlijk eerder terug in een daling van het aantal pageviews (per bezoek) dan door een daling van het aantal unieke bezoekers.

8. Spam referrals

Ze kunnen je statistieken serieus doperen. Op het eerste gezicht misschien wel leuk maar uiteindelijk wil je toch graag waarheidsgetrouwe cijfertjes. Alvast in Google analytics kan je een en ander filteren.

9. De grillen van Google

Er komt een moment dat het grootste deel van je verkeer uit Google komt. Leuk, want:

 • een duidelijk signaal dat je een deuk in een pak boter blogt
 • je krijgt veel extra bezoekers zonder er echt meer moeite voor te doen

Maar daarin schuilt ook een gevaar. Je wordt voor een deel afhankelijk van hoe Google je blog beoordeelt en dus in de zoekresultaten rangschikt. De manier waarop dit allemaal gebeurt, daar hebben we voor het grootste deel het raden naar. Zelfs de echte SEO-experts kennen niet het naadje van de kous. Bovendien, de criteria die hiervoor gebruikt worden veranderen voortdurend. Wat vandaag een must is kan overmorgen absoluut not done zijn en vice versa. Als gevolg daarvan kunnen serieuze schommelingen in je bezoekersaantallen voorkomen, dat spreekt.

10. De grillen van je lezers

Nogal wat lezers willen geëntertaind worden wanneer ze een blog bezoeken. Of toch op zijn minst op een amusante manier wat bijleren. De factor “verrassing en vernieuwing” speelt daarbij een niet onbelangrijke rol. Dat is een probleem. Vooral voor makers van blogs. Het is niet zo makkelijk jezelf steeds opnieuw uit te vinden. En hoe amusant en leerrijk je blog ook is, zelfs je grootste fans willen op een gegeven ogenblik wel eens wat anders en zullen je blog al dan niet tijdelijk de rug toe keren.

Dus, heb je soms minder bezoekers op je blog dan is er meestal niet direct reden tot paniek. Zeker wanneer je je blog met evenveel zorg blijft  onderhouden, zijn dit volstrekt normale schommelingen. En in de meeste gevallen nog van voorbijgaande aard.

 

 

 

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

6 reacties op “Plots minder bezoekers op je blog? Geen paniek!”

 1. sunny mama avatar

  Ik merk een duidelijk patroon in de periodieke bezoekersaantallen. Op mijn blog gaat dat steeds met twee stappen vooruit en ééntje weer achteruit. Als er even wat minder lezers mijn blog bezoeken, dan weet ik inmiddels dat ik binnenkort weer ‘in de lift’ zit.

  Nog even inhakend op de blogcomments…
  Bij sommige blogs lees ik ze vaak ook allemaal en bij andere blogs niet. Ik lees ze niet op blogs waar de één na de ander reageert met ‘leuk’, ‘goed geschreven’, ‘fijn artikel om te lezen’, etc.

  Ik merk dat veel mensen de comments op mijn blog wel degelijk lezen. Als ik reageer op een comment op mijn eigen blog, dan zet ik er – waar het pas geeft – weleens een link in naar een andere blogpost die ik schreef. En die links worden regelmatig aangeklikt.

 2. Wesley Velroij avatar

  Eerlijk gezegd ben ik niet meer zo heel gefocust op mijn bezoekersaantallen, want dat is gewoon totaal niet te voorspellen. Ik heb dan ook de ene dag meer bezoekers dan de andere dag, maar ook omgekeerd. Zo valt vandaag het aantal bezoekers nogal tegen, maar daar lig ik totaal niet wakker van.

  Want als ik dan kijk naar de zoekwoorden zie ik juist dat mijn weblog goed scoort in Google. Het zijn dan misschien niet veel bezoekers, maar ik heb ondertussen zoveel content dat wanneer je op natscheren zoekt je mijn blog direct het derde resultaat is. Ik wil mij dus ook gewoon focussen op het bloggen, want als ik teveel met statistieken bezig zou zijn dan maakt dat het bloggen gewoon niet leuk meer.

 3. Morgaine avatar

  Hahahaha ja vooral punt 1, voor die beginnende blogger, ik ben het met 1 ding niet helemaal met jou eens, en dat is dat je niets hoeft te doen, ik raad mensen juist aan, om zelf dus ook blogs te vinden die bij hen passen, die ze leuk vinden om te lezen en dan ook vooral te reageren. Ik krijg al vragen van mijn vaste lezeressen die ‘nieuw’ zijn, die aan mij vertellen bijv. ‘Ja maar, als ik haar lees, staan er al reacties en zoveel ook, en alles wat ik dan wil zeggen, staat er al!’

  DAt is een punt, hoe los ik dit op? Ik zie hier dat Godelieve al gereageerd heeft boven mij, maar dat lees ik niet, na lezen van een blog, scroll ik gewoon door naar het reactieveld en reageer vanuit mijn hart in eigen woorden. Pas daarna en vaker ook niet, zal ik eventueel de rest lezen, en ja, dan komt het voor dat je bijna hetzelfde zegt als de rest, en daar kan de blogger dan ook weer op anticiperen voor zichzelf, zo van hey… zoveel personen zeggen hetzelfde.. en dus kan ik er iets mee? 😉

  En dan, hoe ik weer gestart ben en al zo snel weer up to date ben, ik hou de stats niet in de gaten natuurlijk, of amper, ik ga eerder en meer voor de reacties en dollen bij elkaar… wat ik schreef, en weet, ik ben op 31 jan. 2015 weer gestart na 3 jaren niet…. geblogt te hebben.

  https://mymorgaine.wordpress.com/2015/03/24/voor-de-oude-garde-van-mijn-blog-op-web-log/

  have fun! <3

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, je hebt volkomen gelijk! Je kan zelf heel wat doen om de eerste bezoekers naar je blog te krijgen. Zelf blogs lezen, contact zoeken en reageren bij collega’s. Het zijn kleine beetjes die zeker helpen, in afwachting dat Google in actie komt. Sterker nog: als er veel animo om en rond jouw blog is zal Google je blog sneller indexeren.

   Ik benadrukte bij punt 1 inderdaad te sterk de rol van Google…

   Dat is inderdaad het probleem van reacties. Heel weinig mensen lezen de comments onder een blog, al helemaal als je nummertje 10 of 15 in de rij bent. Maar voor sommige lezers zijn de commentaren echt wel interessante lectuur (en klikt door naar het blog van diegene die de reactie achterliet).

   Ikzelf lees ALLE reacties die hier verschijnen aandachtig. Ook omdat ik via de reacties inspiratie krijg voor toekomstige artikels…

 4. Godelieve avatar

  Als beginnend blogger heb ik nog niets gemerkt van minder bezoekers op mijn blog maar dat zal ongetwijfeld nog wel een keertje komen.
  Hoewel ik in juli ben begonnen, een tijd waarin veel mensen vakantie vieren, heb ik vanaf de eerste week alleen nog maar een stijgende lijn gezien in de bezoekersaantallen. De groep vaste bezoekers groeit ook nog steeds.
  Het verbaast me elke dag nog dat zoveel mensen zo snel mijn blog wisten te vinden.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Je hebt dan ook een fijne schrijfstijl én een zeer duidelijk afgelijnde doelgroep… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.