Een oude blog opnieuw publiceren, dat doe je zo!

Nu eens ontbreekt het je aan tijd om een uitgebreid artikel te schrijven, dan weer is de inspiratie er even niet. Wat doe je in zo’n geval? Probeer je toch nog een stuk in elkaar te boxen? Of laat je dan liever een gat vallen in je publicatieschema? Wacht, er is nog een derde mogelijkheid: een oude(r) blog opnieuw publiceren. Ja, het kan vreemd lijken, maar als je het op de juiste manier aanpakt kom je er ongestraft mee weg. Sterker nog: je blog kan er beter van worden!

Voor alle duidelijkheid: we gaan een bestaand oud(er) blogbericht een ferme opfrisbeurt geven en dat bericht nadien opnieuw publiceren – recentere datum incluis – als ging het om een geheel nieuw artikel.

Welke blog opnieuw publiceren?

Ben je al een poos aan het bloggen, dan liggen er waarschijnlijk tientallen of zelfs honderden artikels te beschimmelen in je archief (ook al doe je nog zo je best om je blogarchief toegankelijk te maken voor je bezoekers). Welk artikel dan in aanmerking komt voor een update? Dat kan ik van hieruit moeilijk voor jou gaan bepalen, natuurlijk. Idealiter ben je op zoek naar berichten die:

Dat lijken mij de stukken te zijn die het meest baat zouden hebben bij een serieuze update. Goed, hoe gaat het dan verder?

Controleer het stuk dat je wil updaten

 • Lees je artikel grondig door: liet je destijds toch geen tikfout staan? Hoe zit het met de schrijfstijl? Kan de structuur, de indeling en de opmaak beter?
 • Is de gegeven info nog actueel? Vooral van belang bij How To’s, handleidingen en stappenplannen. En wanneer je schrijft over sectoren waarin de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen.
 • Overweeg om het bericht wat uit te breiden. Was je hier of daar niet wat kort van stof? Kan je eventueel wat meer uitleg geven of je standpunt verduidelijken? Kwam je intussen tot andere inzichten? Vond je een interessant (Youtube)-filmpje dat het punt dat je wil maken ondersteunt? Een langer, meer gestoffeerd artikel is altijd goed.
 • Zoek betere (recentere) foto’s en multimedia. Vooral van belang bij reviews, handleidingen en stappenplannen, uiteraard.
 • Controleer alle linkjes. Zelfs als ze nog werken wil je misschien toch doorverwijzen naar betere, meer actuele artikels.
 • Voeg interne links toe als dat nog niet gebeurt is. Stonden er wel al interne links in je blogbericht, verwijs dan eventueel naar recentere artikelen die je schreef.

Daarmee is het updaten van je blogbericht zowat achter de rug. Maar nu we toch in de buurt zijn kijk je ook nog even naar de Yoast SEO-plugin:
Wijzig eventueel de SEO-titel en META-omschrijving

Maak van de gelegenheid gebruik om de SEO-titel en bijbehorende META-omschrijving kritisch te evalueren. Is die META-omschrijving überhaupt aanwezig en kan de titel niet een stuk sexyer?

Voeg bovenaan je bijgewerkte blogbericht nog een mededeling toe om aan te geven dat het hier om een herwerking gaat. Iets als Laatste update: (datum), bijvoorbeeld. Zo ben je transparant. En iemand die je blog goed kent en het bijgewerkte stuk opnieuw tegenkomt, wordt aangezet om het geüpdate artikel opnieuw te lezen.

Blog opnieuw publiceren (op de juiste manier)!

Even opletten nu. Er zijn een paar dingen die je niet mag doen (ook al lijken ze misschien erg logisch):

 1. Wijzig nooit de url van je blogbericht
 2. Je maakt géén nieuw bericht aan (waarin je de tekst van het net bijgewerkte artikel kopieert)

In het eerste geval verbreek je alle reeds bestaande links (zowel interne- als externe links) naar je blogbericht. Dat moet je absoluut zien te vermijden!

In het tweede geval krijg je te maken met duplicate content op je blog: twee of meerdere artikelen die erg gelijkaardig zijn, weinig toegevoegde waarde bieden. Google gaat dan twijfelen welke van de versies het moet opnemen in de zoekresultaten. Ook dat wil je niet.

Nee, is de update klaar en wil je het blog opnieuw publiceren (waarbij je stuk ook echt bovenaan in je archief komt te zitten als zijnde een “nieuw” artikel), dan ga je als volgt te werk:

 1. Ga rechts in je WordPress-dashboard naar het venster Publiceren
 2. Klik bij het kalendertje (Geplaatst op:) op Bewerken
 3. Stel een andere datum en tijdstip (in de toekomst) in en klik op Ok
 4. Klik op Bijwerken om de zaak op te slaan

Klik je na het updaten gewoon op Bijwerken zonder aan de publicatiedatum te morrelen, dan worden de wijzigingen uiteraard opgeslagen, maar neemt het artikel gewoon zijn oorspronkelijke plaats in het archief in.

En nog een dingetje om in overweging te nemen: verwijder de oude reacties van lezers. Dit om te vermijden dat bezoekers gaan reageren op commentaren die drie of vier jaar oud zijn.

Denken lezers niet dat je oude wijn in nieuwe zakken verkoopt?

Dat zou je kunnen vrezen. Maar ik denk dat dat gevaar vrij beperkt is. Op voorwaarde dat je natuurlijk niet elke week een oud artikel als “nieuw” in de etalage probeert te zetten… Een goed deel van je bezoekers zijn sowieso nieuwe bezoekers die niet de moeite doen om je blogarchief door te spitten.

Zelfs je trouwste lezers moeten al een olifantengeheugen hebben…

Tot slot mogen we niet vergeten waar het ons allemaal om te doen is. Als het goed is doe je niet zomaar een herpublicatie van een oude blogpost. Je doet dit nadat je bestaande blogbericht grondig is bijgewerkt, waarbij het oudere artikel soms niet eens meer te herkennen is. Je moet het liefst ook echt nieuwe dingen te vertellen hebben.

Wat vindt Google daarvan?

Google heeft geen probleem met het feit dat je oude content opnieuw publiceert. Als je het tenminste doet op de hierboven beschreven manier. Voor Google gaat het immers om artikels die (regelmatig) worden bijgewerkt, en daar lust het wel pap van zoals je weet.

Je kan dus met alle gemak een verstofte blog opnieuw publiceren. Jij hoeft als blogger niet telkens vanaf nul te beginnen, Google vindt het ook niet erg en als je ‘t een beetje serieus aanpakt merkt ook je trouwste lezer helemaal niks.

Wat wil een mens nog meer?


Meer van dat?

Foto: via Shutterstock.com

One comment

 1. Thanks! Omdat ik momenteel wat minder tijd heb voor m’n blog, is dit een gouden tip 🙂 Nooit geweten dat je dit zo makkelijk kon doen.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.