HomeTools en tips voor gevorderde bloggersGoogle Search Console koppelen aan Google Analytics

Google Search Console koppelen aan Google Analytics

Ben je een ambitieuze blogger dan is het uiteraard belangrijk dat je site goed vindbaar is in de zoekmachines. Dan zijn zowel Google Analytics als Google Search Console eigenlijk onmisbaar. Misschien minder geweten: Google Search Console koppelen aan Google Analytics gaat vrij makkelijk. Op die manier heb je extra mogelijkheden om je blog te analyseren.

Google Search console linken aan Google Analytics stap voor stap

Voor het gemak ga ik er even van uit dat je Google Analytics als Google Search Console reeds aan je site zijn gekoppeld, uiteraard. Dus beide tools generen reeds data met betrekking tot je site.

  • Log in op je Google Analytics-account
  • Klik links onderaan in het startscherm op het tabblad Beheer
  • Heb je meerdere websites, selecteer dan het juiste account
  • Klik Property-instellingen bovenaan in de middelste kolom
  • Scrol naar beneden tot bij Search Console
  • Klik Search Console aanpassen
  • Klik op het linkje Toevoegen
  • Selecteer indien nodig de juiste website
  • Klik Opslaan

Google Analytics en Google Search Console zijn nu aan elkaar gekoppeld.  Weldra kan het verzamelen van gegevens beginnen.

Google Analytics en Google Search Console aan elkaar gelinkt, wat is het voordeel?

Om kort te gaan: door beide tools van Google aan elkaar te koppelen kan je waardevolle info uit Google Search Console integreren en raadplegen in Google Analytics.

1. 1.000 belangrijke zoektermen voor je blog zichtbaar in Google Analytics

Bloggers kunnen bijvoorbeeld zien via welke zoektermen hun blog verkeer uit Google trekt. Tot nu toe waren die zoektermen alleen beschikbaar in Google Search Console. En wilde je dus werk maken van zoekwoordenonderzoek dan was je dus aangewezen op Search console. Nu kan je die gegevens raadplegen binnen Google Analytics.

Daarvoor ga je naar Acquisitie, dan Search Console om vervolgens door te klikken naar Zoekopdrachten.

2. Inzicht over de prestaties in Google van je belangrijkste pagina’s

De meest bezocht pagina’s van je site kon je makkelijk opsnorren via Gedrag, Site-content en Bestemmingspagina’sDankzij de koppeling met Search Console heb je vanaf nu een idee hoe de pagina’s het doen in de zoekresultaten van Google. Dus:

via Acquisitie, Search Console en Bestemmingspagina’s heb je zicht op de:

  • Vertoningen: het totaal aantal keren dat jouw pagina is getoond wanneer een gebruiker een zoekterm intikt waarvoor jouw content in aanmerking wordt genomen
  • Klikken: het aantal keren dat een gebruiker jouw zoekresultaat effectief heeft aangeklikt
  • CTR: de verhouding tussen het aantal klikken en het aantal vertoningen (in %)
  • Gemiddelde positie: de gemiddelde positie waarop jouw webpagina te vinden is in Google

Merk op dat de volgorde waarin de webpagina’s hier getoond worden hoogstwaarschijnlijk erg kan verschillen met de volgorde in de Sectie Gedrag/Site-content. De pagina’s met de meeste vertoningen worden namelijk het eerst getoond.

3. Zicht op welke zoekwoorden écht van tel zijn voor een specifiek artikel

Altijd al willen weten via welke zoektermen je belangrijkste blogberichten en -pagina’s komen bovendrijven in Google? Je bent één klik van het antwoord verwijderd. Tik een bestemmingspagina aan en je krijgt meteen alle “verborgen” zoekwoorden te zien. Plus hoe vaak je pagina in Google wordt getoond aan een gebruiker én hoe vaak ‘ie effectief op je blog terecht komt.

Wat mij telkens opnieuw opvalt? Je zoekt je telkens te pletter naar het ideale focus keyword voor je artikel, en hier heb je een hele lijst met varianten waar je nog nooit aan hebt gedacht. Niet zelden omdat je veel te druk bezig bent om dat ene trefwoord overal in te passen…

Wil je meer verkeer uit Google halen met je bestaande content? Dat kan heel simpel. Ga naar je artikel en voeg sommige van de zoektermen in die je uit Google Search Console haalt!

Bovenstaande video toont nog meer interessante toepassingen. Maar opgelet, het gaat allemaal erg snel!