HomeTools en tips voor gevorderde bloggersGoogle Analytics gebruiken voor bezoekersstatistieken
0
(0)

Wil je gaan bloggen, dan wil je vroeg of laat ook weten of je site een beetje bezoekers trekt. En zo ja, waar die bezoekers dan zoal vandaan komen. Google Analytics gebruiken om inzicht te krijgen in de bezoekersstatistieken van je blog is een goed idee.

Andere pageview tellers?

Er zijn natuurlijk een boel online tools die je kan gebruiken om statistieken van je blog bij  te houden. De meeste zijn zelfs gratis. Google even op “web statistieken bijhouden” of iets dergelijks en je komt heel wat opties tegen.

Het is wel de vraag hoe betrouwbaar de metingen van die programma’s zijn. Feit is dat die tellers elk hun eigen meetmethode hebben. Met als gevolg flinke verschillen in de gemeten resultaten. Als het op webstatistieken aankomt is Google Analytics zowat de norm.

Overigens valt Google Analytics niet te verwarren met Google Search Console. Die laatste houdt zich voornamelijk bezig met de meer technische kant van SEO en het monitoren van de gezondheid van je site (in de ogen van Google).

Google Analytics installeren op je blog

Als het op blogstatistieken aankomt is Google Analytics zowat de norm. Wanneer een derde partij naar de bezoekersaantallen van je blog vraagt, rekent die waarschijnlijk op cijfermateriaal uit Google Analytics. Deze dienst is trouwens gratis te gebruiken.

Onderstaande video toont verschillende manieren hoe je Google analytics kan installeren op je site. Het is belangrijk dat je duidelijk kiest voor één manier om niet het risico te lopen dat er verkeerd wordt geteld.

Google Analytics gebruiken om de vinger aan de pols te houden

Google analytics kan bij een eerste aanblik nogal overdonderend overkomen. Er komen immers zoveel data op je af. Deze video geeft een beknopt overzicht en in deze blogpost loop ik nog eens na wat voor een doorsnee blogger met ambitie echt van tel is.

Met zo’n karrenvracht aan cijfers is het wel zaak je het hoofd niet op hol te laten brengen. Dagelijks kniediep door de tabelletjes waden is geen goed idee. Gewoon lekker schrijven en zo nu en dan naar tendensen kijken werkt doorgaans beter.

Veel meer doen met Google Analytics

Maar wil je nu toch wat meer weten over het reilen en zeilen op je blog, dan is onderstaande snelcursus een aanrader. Na een korte uitleg over een paar basisbegrippen, ga je echt de diepte in. En vooral als je geld wil verdienen met bloggen kan deze info danig van pas komen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?