HomeSEOTips voor blogonderwerpen: Google zelf geeft raad

Tips voor blogonderwerpen: Google zelf geeft raad

Omdat je graag een blog van betekenis wil uitbouwen besluit je de goede raad van die blogexpert op te volgen: een nicheblog creëren. Het probleem met nicheblogs? Genoeg onderwerpen vinden om over te blijven schrijven. Gelukkig voor ons zit Google op een karrenvracht aan steengoede tips voor blogonderwerpen. Een klein beetje graven en ze liggen zo voor het oprapen.

Enig idee wat de belangrijkste (WordPress)-categorieën van je blog zijn? En hoeveel blogberichten zitten in die bewuste categorieën? 5? 10? 20? In de meeste gevallen is dat veel te weinig om mee te tellen als een specialist ter zake. Bijgevolg komt je blog ook niet op de eerste pagina in Google.

Twee vliegen in één klap

De organische groei van je blog zit ‘m vooral in het feit dat je het centrale onderwerp van je blog – of de belangrijkste categorieën van je omniblog – grondig uitdiept. En je broodje is helemaal gebakken als je artikels zijn geoptimaliseerd op zoekwoorden waarop mensen daadwerkelijk googelen.

5 manieren om de beste tips voor blogonderwerpen te vinden

Goed, wij dus op zoek naar bijkomende onderwerpen om over te bloggen én de populaire zoekwoorden die daarbij horen. Google kan ons daar uitstekend bij helpen!

1. Google’s alfabetsoep

Open je internetbrowser in de incognito-modus en surf naar Google. Het voordeel van de incognito-modus is dat de getoonde resultaten niet beïnvloed worden door je eigen voorkeuren en zoekgeschiedenis. Dit geeft een accurater beeld.

Tik een belangrijke zoekterm voor je blog (of voor je niche) in

Kijk met welke gerelateerde zoektermen/topics Google op de proppen komt. Is er een topic dat ontbreekt op jouw blog? Toevoegen aan je lijst met onderwerpen om over te schrijven!

Tips voor blogonderwerpen zoeken d.m.v. de “alfabetsoep” in Google

Kies daarnaast ook één van de suggesties uit de lijst als focus zoekterm voor je artikel (en gebruik die dan ook).

Slimme bloggers kijken trouwens niet alleen naar Google in functie van nieuwe, nog te schrijven stukken. Je kan de suggesties ook gebruiken om:

  • je reeds bestaande artikel uit te breiden naar een diepgaander stuk
  • extra gerelateerde zoektermen in te voegen in je bericht (zodat jouw artikel ook gevonden wordt wanneer er wordt gezocht op die bewuste trefwoorden)

Nog meer tips voor blogonderwerpen? Loop het alfabet af

Tik in Google je trefwoord/zoekterm in, gevolgd door een willekeurige letter van het alfabet. Kijk wederom wat er op je pad komt. Deze oefening kan je uiteraard nog 25 keer herhalen.

Gebruik de asterisk (*) in Google

Je zoekterm in combinatie met het kleine sterretje kan je verborgen schatten aanleveren.

Plaats de asterisk voor of na je zoekterm.

2. Answerthepublic

Ook al is je blog (intussen) geëvolueerd tot een gespecialiseerde website, vergeet nooit dat een deel van je publiek vooral op zoek is naar concrete antwoorden op beginnersvragen. Maar die antwoorden moeten dan wel op je site te vinden zijn.

Welke vragen stellen mensen zich als het gaat om de verschillende topics op je blog? Answerthepublic kent het antwoord.

Stel je voorkeurstaal in, tik andermaal een zoekterm in en kijk wat er uit de bus komt. Inspiratie zat voor artikels en de kennisbank van je blog.

3. Gerelateerde zoekopdrachten onderaan de zoekresultaten in Google

Onderaan (bijna) elke pagina met zoekresultaten vind je de Zoekopdrachten gerelateerd aan de zoekterm die je net hebt ingegeven. Het zijn met andere woorden de trefwoorden die mensen vaak gebruiken als het om je topic gaat. Het is slim om ook die zoekwoordcombinaties te verwerken in je toekomstig artikel.

4. Vind tips voor blogonderwerpen via Google Search Console

Als het gaat om zoekwoordenonderzoek is Google Search Console een van de meest onderschatte tools die je als blogger tot je beschikking hebt.

Via Google Search Console kan je (onder meer) aan de weet komen via welke zoektermen jouw blog gevonden wordt in Google. En koppel Google Analytics aan Google Search Console. Dan weet je meteen ook welke van de artikels op je site door Google in verband worden gebracht met welke zoekwoordcombinaties.

Als je dan toch aan de gang gaat met SEO, kan je je artikels maar beter optimaliseren voor zoektermen waarop effectief gezocht wordt.

Anders dan de opties die hierboven beschreven zijn, komen deze gegevens niet uit de algoritmes van Google, maar van je eigen site. Wil je hoog in de zoekresultaten komen met je blog of website, dan is dit zeer nuttige info!

Wat je vaak ziet is dat je als blogger niet eens door hebt waar mensen allemaal aan denken/waar ze behoefte aan hebben en welke zoektermen ze gebruiken om aan de nodige informatie te komen. Nogmaals, maak hier dankbaar gebruik van om:

De kans is groot dat vooral hier veel winst te behalen valt.

5. Kijk eens naar je concurrentie

Ben je competitief ingesteld? Dan is het een goed idee om een aantal blogs te volgen die zich in dezelfde niche bewegen als jij. Het liefst zijn dat toonaangevende blogs.

Als je dan toch in de internetzoekmachines rondhangt bij het begin van het zoektermenonderzoek, klik dan zeker een paar resultaten bovenaan op de eerste pagina aan:

  • Welke title tag wordt gebruikt?
  • Welke gerelateerde zoektermen vind je in het artikel?
  • Hoe is het artikel opgebouwd?
  • In welke blogcategorie is het blogbericht ingedeeld?
  • Kijk eens wat verder: zitten er nog interessante relevante artikels in die blogcategorie?
  • Heeft het blog in kwestie nog categorieën die verband houden met je blogniche?

Uiteraard is het niet de bedoeling om het hele zaakje te kopiëren. Inspiratie opdoen én gericht zoeken naar belangrijke gaten in jouw eigen content mag wel.

Zoektermenonderzoek zonder keyword tool

Ben je op zoek naar extra tips voor blogonderwerpen? Dan is het aan te raden om meteen ook op zoek te gaan naar de bijbehorende focus trefwoorden waarvoor je het artikel wil optimaliseren voor Google.

Als je dat per se wil kan je daarvoor een of andere keyword tool gebruiken. Laat je alleen niet leiden door het cijfermateriaal dat zij aanbieden om te bepalen hoe vaak er op een zoekterm gezocht wordt. Er klopt doorgaans weinig van.

Conclusie?

Groeien met je blog staat vaak gewoon gelijk met veel content publiceren. Ben je al een tijdje aan de gang en raakt je inspiratie op? Google is dan je beste vriend. Graaf een beetje en je vindt de leegtes in je content. En de beste zoektermen waarop je aanvullende stukken zouden moeten scoren in de zoekmachines.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.