Medium: een revolutionair blogplatform?

Medium: een revolutionair blogplatform?

Medium blogplatform

“We don’t know all the answers. But we know that words matter (still), so we built a better system for sharing them.”

Aldus eindigt de introductiepagina van het nieuwe blogplatform Medium. Als woordblogger klinkt me dat als muziek in de oren en prikkelde mijn nieuwsgierigheid.

Wat is Medium precies?

Het is een (gratis) blogplatform ontsproten aan het brein van ex-werknemers van Twitter en Blogger. Bij de ontwikkeling van Medium stonden 3 zaken met stip in het lastenboek:

 1. maak voor de blogger de tijdspanne tussen zijn ideeën en zijn (online) publicatie zo kort als maar enigszins mogelijk is
 2. stimuleer zo veel mogelijk de interactie tussen collega-bloggers onderling
 3. creëer een zo aangenaam mogelijke leesplek – met zo min mogelijk afleiding – voor het publiek

De focus op gebruiksgemak en directe interactie, laat dat nou net de sterke punten zijn van respectievelijk Blogger en Twitter…

 Eenvoud troef dus

Dat stuk van het verhaal is het verst doorgedreven. Zelfs je bloedeigen blognaam valt niet te kiezen (die komt gewoon overeen met je Twitter-account).

Medium

We maken een nieuw blogbericht en dit is wat je te zien krijgt in je ‘dashboard:’  Meer is er echt niet te zien!

Klik op het rechthoekje, zoek in je bestanden naar een foto, de foto in en het plaatje wordt meteen kamerbreed uitgerold als een mooie hoofding voor je blogpost. Resizen of zo, daar beginnen we niet aan.

Tik een titel en ondertitel en schrijf meteen je verhaal. Druk Enter en er wordt meteen een nieuw alinea genomen. Selecteer een stukje tekst en dra verschijnt een zwart balkje met enkele opties. Zo kan je tekst in het vet en cursief zetten, een hyperlink of quote plaatsen, tussenkopjes plaatsen en dan hebben we het zo’n beetje gehad.

Wil je een foto plaatsen? Dat kan via het groene plusje. De foto in kwestie vult wederom de hele breedte van het scherm.

Een Youtube-filmpje invoegen doe je door de url van het filmpje te plakken en op Enter te drukken.

Zoek trouwens ook niet naar de mogelijkheid om je bericht te optimaliseren voor SEO-doeleinden.

Tags toekennen aan je blog hoeft (en kan) ook al niet. Klik na het schrijven op Publish en je post staat online. Eventueel kan je je blogpost onderbrengen in een Collection van jezelf of een andere Medium-gebruiker.

Samen schrijven?

Erg leuk is het idee om je pas geschreven stukje door te geven aan collega-(Medium)blogger opdat hij/zij eraan verder werkt… Dat laatste probeerde ik echter nog niet.

Rustgevende plek om te lezen

Ook als lezer/bezoeker/volger is het even wennen. Alle medium blogs zien er qua lay-out en vormgeving exact hetzelfde uit, op de omslagfoto na dan. Je hoeft alvast niet je weg te zoeken zoals dat op veel andere blogs wel het geval is.

De (vooral tekstuele) content komt je schermvullend tegemoet. Schreeuwerige kleurencombinaties zijn er niet (of je moet een hekel hebben aan zwarte tekst op een witte achtergrond). Sidebars en footers zijn ook al niet te bespeuren, dus je kan er ook niet door worden afgeleid. Jij alleen met het verhaal van je schrijver. Geen ontkomen aan!

Bij elk artikel is ook de geschatte leestijd vermeld. Ben je ingelogd dan kan je ook reageren, natuurlijk. Niet op het bericht in zijn geheel zoals gewoonlijk, maar je kan per alinea een opmerking invoegen…

Is Medium een revolutionair blogplatform?

Het is allicht nog wat vroeg om dat te zeggen. Medium probeert in ieder geval op een andere manier naar het bloggegeven te kijken. Door minder te focussen op de blogger maar des te meer op zijn inhoudelijke verhalen bijvoorbeeld.

Het blog is hier dan ook veel minder het persoonlijke speeltuintje van zijn eigenaar (en in die zin ook geen echt alternatief voor Blogger of WordPress), maar eerder een open marktplaats, waar iedereen zijn ideeën in de groep gooit en zich letterlijk kan laten corrigeren en inspireren. Met wat goeie wil zou je Medium kunnen omschrijven als een kruising tussen een blog en een social media platform.

Als lezer volg je ook eerder Collections (verzamelingen van artikels over hetzelfde onderwerp), dan dat je individuele bloggers volgt. Al vind je natuurlijk wel alle stukken van een bepaalde blogger wanneer je zijn profielpagina aanklikt. Elke blogger kan trouwens eigen collecties aanmaken. Heb je een artikel geschreven dan kan je het onderbrengen in een collectie, hetzij die van jezelf, hetzij die van een collega-blogger. Door voor die laatste mogelijkheid te opteren heb je kans dat meer mensen je stuk zullen lezen.

Voor wie is Medium?

Ben je (vooral) een tekstblogger en wil je graag snel en zonder poespas je verhaal kunnen delen? Heb je een broertje dood aan het priegelen aan de opmaak van je blogberichten? Hecht je geen belang aan een persoonlijke lay-out van je weblog? Dan is Medium voor jou zeker het overwegen waard.

Heb je nood aan een tweede blog maar kan en wil je er niet zo veel tijd (en geld) aan spenderen, ook dan is Medium misschien iets voor jou.

Blog je al via een ander blogplatform (en heb je al een trouwe lezersgroep), dan zie ik niet echt een reden om over te stappen op Medium.com. Je komt er trouwens sowieso niet in zonder Twitter-account. Dat lijkt bizar en tegelijkertijd logisch. De makers van Medium hebben/hadden nauwe banden met Twitter.

Anderzijds, door Twitter verplicht te maken, houdt Medium wel vakkundig een deel van ‘r doelpubliek buiten de deur (bloggers die zonder veel omhaal willen bloggen hebben niet noodzakelijk iets met Twitter)…

Het zal je niet verbazen dat de voertaal Engels is. Er zijn wel al enkele Nederlandstalige bloggers actief en dus vind je ook al enkele Nederlandstalige collecties. Overigens is Sharp Ben op Medium te vinden. En hij heeft ook al enkele collecties aangemaakt. Mocht je dus willen starten op Medium en schrijf je artikels die een beetje aansluiten bij mijn collectie(s) dan zal ik ze graag toevoegen…

Je moet dan wel een Twitter-account hebben en beschikken over één van deze browsers (gewoon een Medium-blog lezen en raadplegen is voor de meest courante internet-browsers gelukkig geen probleem). Ga naar medium.com en log in met je twitter-account om van start te gaan.

Zou jij (een overstap naar) Medium.com eventueel overwegen?

VoorTegen
Snel op wegTwitter-account noodzakelijk
Groot gebruiksgemakGeen personalisering mogelijk
Weinig afleiding/geen moeilijkheden bij de opmaakNiet compatibel met elke browser
Fijne leeservaring voor de bezoekerPubliek opbouwen vergt (nog) meer geduld
3

6 Responses

Show all responses
 1. Ximaar
  16 februari 2014
  • Sharp Ben
   17 februari 2014
 2. Carolien Geurtsen
  16 februari 2014
  • Sharp Ben
   16 februari 2014
 3. Sharp Ben
  16 februari 2014
 4. Bloggelientje
  16 februari 2014

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.