Homebeter bloggenSuccesvol bloggen hoeft geen ratrace te zijn

Succesvol bloggen hoeft geen ratrace te zijn

Veel bloggers geven het misschien niet graag toe, maar een deuk in een pak boter bloggen heeft soms inderdaad veel weg van een ratrace. Immers, wil je je blog laten groeien dan gaat het inspiratie zoeken-artikel schrijven-blog promoten onverminderd door, toch? Nou, dat valt dus nog te bezien. Succesvol bloggen in 2019 kan ook zonder mee te draaien in die eeuwige tredmolen!

In den beginne…

Bij de start van je blogproject is het zaak om je neus aan het venster te steken. Je ontkomt er niet aan om heel regelmatig nieuwe content te maken, nieuwe artikels te schrijven/publiceren. En het liefst heb je het dan (ook) over dingen waar je lezers wel pap van lusten, da’s nogal wiedes.

Ik weet dat het soms moeilijk is maar probeer er geen wedstrijdje van te maken. Tenzij… je net dat wedstrijdje met jezelf plezierig vindt of het gewoon nodig hebt om zaken in beweging te brengen! Het is oneindig veel belangrijker voor jezelf de omstandigheden en de voorwaarden te creëren om het bloggen lang vol te houden.

Regelmatig bloggen, hoelang ga je door?

Oké, fast forward naar één, twee, drie of vier jaar later (een beetje afhankelijk van hoe productief je was). Intussen heb je al een tijdje meegelopen in de ratrace, en een paar blogdips doorgesparteld. Getuige daarvan: een rijk gevuld archief met honderden blogposts en -pagina’s, een hele schare trouwe fans en een behoorlijke positie in Google.

Mooi, maar hoe moet je dan verder? Blijf je doorgaan in de tredmolen? Dat kan je misschien doen als je blog de brandende actualiteit van zeer nabij volgt en/of je met meerdere personen aan het blogproject werkt.

Steeds opnieuw dezelfde onderwerpen herkauwen (telkens met andere zoektermen in de hoofdrol)? Het is een mogelijkheid, maar dat wordt misschien wat saai; zowel voor jezelf als voor je (vaste) lezers. Bovendien, ook Google merkt snel dat je inderdaad vooral aan het herkauwen bent en in se je site vult met… extra lucht!

Switchen naar een nieuwe blogniche dan maar? En moet je dan een ander blogproject beginnen? Wel veel gedoe, en wat met je trouwe bezoekers?

Gewoon op je lauweren gaan rusten en wachten tot het verkeer naar je blog beetje bij beetje wegebt? Maar heb je daarvoor zo hard gewerkt?




Succesvol bloggen in 2019: 7 tips voor de gevestigde blogger

Geef toe, geen van bovenstaande scenario’s klinkt echt aantrekkelijk. Wat doe je dan wel? Je zou het iets rustiger aan kunnen pakken maar er wel voor zorgen dat je blog blijft doorgroeien. Zij het misschien tegen een iets lager tempo (in beginsel). Maar let op: het gaat hier wel degelijk om duurzame groei.

1. Minder publiceren en (nog) meer promotie voeren

Verlaag je publicatieritme. Ga bijvoorbeeld van vier posts per week naar twee. Of neem een complete blogpauze als je daar behoefte aan hebt. Intussen laat je Google doen waar het goed in is: gratis bezoekers en lezers naar je blog sturen.

De vrijgekomen tijd kan je dan dan spenderen aan extra promo voor je blog op sociale media. Dat treft, want wil je vandaag de dag nog veel extra verkeer naar je site halen via pakweg Twitter of Facebook dan zul je toch wat meer moeten doen dan af en toe een linkje droppen naar je laatste nieuw bericht.

Misschien is nu het ogenblik aangebroken om te experimenteren met een social media platform waar je tot nu toe niet actief was.

2. Meer tijd om te zoeken naar inspiratie?

De innerlijke blogger versterken, zeg maar. Een ferme brainstormsessie met jezelf kan wonderen doen. Lees een boek over bloggen (of over één van de onderwerpen waar je over blogt), lees eens wat vaker bij een collega-blogger (en laat een reactie achter).

3. Ga gastbloggen

Een deel van de extra tijd kan je investeren in activiteiten die je tot nu toe links liet liggen omdat ze je – op het eerste zicht – te weinig opleveren. De impact van gastbloggen op je eigen blog bijvoorbeeld wordt nog altijd schromelijk onderschat. Het klopt dat de effect hiervan niet direct meetbaar is. Maar doe het volgens de regels van de kunst en je gastblogavontuur is goed voor je naambekendheid – bij een publiek dat jou nog niet kende – én voor de SEO (waardevolle backlinks).

4. Maak een kennisbank voor je blog

Terug naar je eigen blog dan. Heb je een kennisblog? Dan moet je erop letten dat je ook de absolute leek in jouw vakgebied weet aan te spreken. Dat kan prima door een kennisbank (voor beginners) op te bouwen. Zo breng je een massa nuttige informatie naar je blog zonder je trouwe, meer gevorderde lezers te gaan vervelen of af te stoten. Zo’n kennisbank is wederom goed voor de vindbaarheid van je blog in de zoekmachines.

En omdat je kennisbank bestaat uit pagina’s kan je, in tegenstelling tot met blogberichten, compleet in de luwte werken.

5. Maak werk van cornerstone content

Nog een krachtige manier om de SEO van je blog te verbeteren? Cornerstone content! Een heel uitgebreid artikel om en rond een centraal thema dat heel belangrijk is voor je site. Het kost flink wat werk, maar dan heb je ook wat:

Daarnaast kan je als gevorderde blogger ook overwegen om nog een aantal vaste pagina’s aan te maken of te actualiseren:

6. Haal de bezem door je blogarchief

Wie al enkele jaren aan het bloggen is doet er goed aan zo nu en dan eens wat dieper af te dalen in het blogarchief. Eerder dan steeds weer nieuwe blogcategorieën aan te maken en nieuwe content uit te braken kan je beter eens kritisch kijken naar datgene wat je nu al hebt. Verbeter de algehele kwaliteit daarvan.

Zo is het niet onwaarschijnlijk dat je je berichten en pagina’s hebt gepubliceerd om praktische mededelingen te doen aan je lezers, winacties te doen enzovoort. Misschien ben jij ook wel een van die vele bloggers met een wildgroei aan blogcategorieën. En dus:

Ja, op korte termijn verlies je misschien wat bezoekers (ook afhankelijk van hoeveel oude content je verwijdert), maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het feit dat de algehele kwaliteit van je blog omhoog gaat. Dat laatste is voor Google namelijk een reden om je site te belonen met een fors betere positie in de zoekresultaten.

7. Update je populairste/beste artikels

Wil je succesvol bloggen in 2019 dan dien je te weten welke van je artikels het vaakst worden aangeklikt, het makkelijkst worden gedeeld (op social media) en dus het meest verkeer genereren. Slacht de kip met de gouden eieren niet door er nooit of te nimmer meer naar om te kijken! In tegendeel, werk ze voortdurend bij, vervolledig ze, maak ze mooier. Eventueel zelfs door het bewuste blogbericht opnieuw te publiceren als ging het om een geheel nieuw artikel.

Conclusie

Wil je als gevestigde blogger succesvol blijven in 2019? Dat kan dus ook zonder te blijven meedraaien in de typische ratrace. Met deze zeven acties kan je net een beetje meer op de achtergrond verdwijnen terwijl je blog toch kan blijven doorgroeien.


Meer van dat?

Foto: (Hamsterwiel) door Anyamuse/shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Succesvol bloggen hoeft geen ratrace te zijn”

  1. Anne avatar

    Wederom weer hele goede tips. Ik kan met allemaal aan de slag. Heerlijk hoe jouw artikelen me altijd de spreekwoordelijke schop onder de kont geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.