Oude blog content hergebruiken: 6 tips

Oude blog contentBijna iedere blogger die al een tijdje aan de weg timmert kan ervan meespreken. Het wordt steeds lastiger om steeds met iets nieuws te komen. Maar die oude blog content die je in de loop der jaren bijeen hebt geschreven kan prima dienen als basis voor nieuwe verhalen. 

Oude blog content recyclen: oude wijn in nieuwe zakken verkopen?

Nee, dat is niet per se de bedoeling! Oké, het gevaar loert altijd om de hoek, zeker als je alleen blogt en je al te zeer opsluit in je vertrouwde niche. Maar – graag of niet – 2 of 3 keer per week met een nieuw artikel komen aandraven, dat lukt zelden als je iedere keer opnieuw het wiel moet heruitvinden. Het is dan verrekte handig om – ten dele – terug te vallen op wat  je vroeger hebt geschreven/gemaakt. Een paar tips en voorbeelden:

1. Zelfde content, ander medium

Als “klassiek” blogger ben je uiteraard met tekst bezig. Maar vooral handleidingen, recepten, stappenplannen en andere DIY’s lenen zich uitstekend tot het gebruik van fotocollages, video’s en screencasts. Of omgekeerd: maak van je uitgebreide videodemonstratie een handige/printvriendelijke checklist.

2. Overloop je lijstjes met korte tips

“10 manieren om…”, “Mijn top 5…”, 20 tips om makkelijk…”, “3 trucs om snel…”. Die lijstjes zijn een heel populair blogformat. Zowel bij bloggers als bij hun lezers overigens. Pik zo nu en dan eens een item uit één van die blogposts en werk het verder uit. Schrijf er dus een nieuw artikel over. Een voorbeeldje uit mijn eigen blogniche:

In een artikel over 10 onmisbare elementen voor een grandioos artikel heb ik het over “een geschikte afbeelding/foto voor erbij.” Ik kan dus een apart stuk schrijven over hoe je zo’n foto maakt, welke camera of ander materiaal je daarbij het beste gebruikt, hoe je daarmee het best aan de slag gaat, hoe je mooiste foto’s maakt met je simpele smartphone, wanneer je het best de foto maakt, waar je ze desgevallend (goedkoop) kan laten maken, hoe je ze van een watermerk voorziet, waar je ze het best (al dan niet gratis) van het web plukken kan,… Enfin, stof genoeg voor minstens één of twee uitgebreide artikelen. Als het er niet meer zijn.

Ik hoef jou niet te vertellen dat als je een lijstjesmens bent je in no time tientallen, zo niet honderden onderwerpen hebt om over te bloggen.

3. Kijk in het verleden

Opgelet, dit kan confronterend worden! Want ik weet niet hoe het bij jou zit, maar een beetje blogger beweert, belooft en voorspelt nogal wat in zijn carrière. Maar wat is er nu, maanden of jaren later van al die voorspellingen in huis gekomen? Je kan op onderzoek uitgaan en je bevindingen in nieuwe blogberichten gieten.

4. Lees (tussen de regels van) lezerscommentaren

Deze tip is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het gaat namelijk niet (rechtstreeks) om datgene wat jij geschreven hebt. Bezoekers die de moeite doen een reactie onder je stuk te zetten, je kan er als blogger zeer veel van opsteken. Is men het met je eens? Merk je veel wenkbrauwengefrons? Is men boos? Vraagt men om meer (verduidelijking)? Je weet meteen wat er leeft, en in één moeite door heb je wat kapstokken waar je een volgend artikel kan aan ophangen.

Moet je je dan laten leiden door de reacties van één of twee lezers? Niks moet, laten we dat vooropstellen. Maar wees er maar zeker van dat zo’n reactie op een blog anno 2015 slechts het topje van de ijsberg is. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid hebben (veel) meer lezers hetzelfde idee, hetzelfde gevoel. Speel daarop in en je maakt meer mensen blij dan diegene die toevallig zo goed was om even te reageren op je pas geschreven artikel.

5. Vul je lijstjes aan

We keren nog even terug naar tip 2 hierboven. Je kan die lijstjes niet alleen ontleden en uitdiepen. Vul ze ook verder aan met nieuwe, betere tips. Ik grijp even naar een voorbeeld vanop dit eigenste blog;

Begin 2013 zette ik 50 onderwerpen om over te bloggen online. Wie vandaag dit bericht aantikt krijgt niet minder dan 111 suggesties voorgeschoteld. Door de blogpost bij te werken had ik een prima excuus om het bericht nog eens extra te promoten via social media, terwijl ik anderzijds aan Google het signaal geef dat dit bericht regelmatig een update krijgt. Om een lang verhaal kort te maken: het bewuste artikel staat al meer dan drie jaar onafgebroken in de top vijf van de meest aangeklikte berichten op Blogtrommel.com.

6. Wijzig je aanspreekpunt/vertelstandpunt

Deze tip is een beetje lastig om goed onder woorden te brengen. Ik doe toch een poging. Het komt erop neer dat je hetzelfde verhaal vanuit een ander oogpunt vertelt dan je dat gewoonlijk doet. Stel, je bent mamablogger en je geeft mama’s dus advies over een verantwoord stuk speelgoed voor de kleinste. Welnu, je zou datzelfde stuk speelgoed ook kunnen beschrijven met de ogen van het kind waar het voor bedoeld is.

Hier op Blogtrommel.com spreek ik meestal de blogger aan. Maar af en toe heb ik nadrukkelijk de lezers van blogs in gedachten. Op die manier zorg je ook voor afwisseling.

Goed, tot zover enkele manieren om relatief snel nieuwe blogjes te schrijven op basis van je oude blog content.

photo credit: plastic bottles recycled, repurposed, upcycled. Botellas de plástico recicladas, reutilizadas (53) via photopin (license)


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

,

door

Blogtrommel.com blijven volgen?
Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

5 reacties op “Oude blog content hergebruiken: 6 tips”

 1. jake avatar

  Ik blijf het lastig vinden om oude content te gebruiken, handige tips daarom. Ik wil het altijd relevant houden en ik heb al vrij snel het gevoel van oude koeien uit de sloot halen. Toch blijft recyclen belangrijk I guess, voor regenachtige dagen waarop je geen inspiratie hebt haha!

  JAke

 2. Simovic-Vuceljic Natasa avatar

  Enorm interessant artikel waar ik wel wat van opsteek, dank je! 🙂

 3. goed gezond avatar

  Dank je wel voor de altijd informatieve en leerzame blogs

 4. Karine Maes avatar
  Karine Maes

  Ik zat in februari op de Thalys van Parijs naar Brussel-Zuid. Ook toen was er een dreiging. Die gelukkig goed afliep.
  Brandend actueel de dag van vandaag. Ik hergebruikte die post van toen in een nieuw bericht.
  Ik doe dat nu regelmatig.
  Veel reacties krijg ik niet op mijn blog. Dat is frustrerend maar geeft wel meer vrijheid. Geniet nog van de laatste zonnige uren.

 5. Morgaine avatar

  Ik ben zo blij dat ik geen niche blog heb, en van dat herbloggen, heb ik ook al een keer gedaan terwijl ik nog niet eens zo lang weer terug ben, en wat kreeg ik? Dat mensen het niet opmerken dat het herblogt was en dus slechts 1 alinea lazen en dan al reageerden zonder die andere 485 woorden met foto te zien… hahahaha

  En wat je zegt op 4, dat kan heel prima juist, ik gebruik juist en vooral de reacties van mensen om eventueel weer nieuwe verhalen te schrijven of foto’s uit het archief te trekken 😀 Leuk juist! Aandacht, erg belangrijk.

  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.