Homebeter bloggenAangekondigde blogpauze: ook jouw blog kan ’n boost gebruiken
0
(0)

Maandenlang heb ik erover lopen piekeren. Over de zin en onzin van zo’n tijdelijke publicatiestop voor blog(ger)s. Maar nu ‘ie achter de rug is weet ik het zeker: zo’n aangekondigde blogpauze op zijn tijd is een absolute must als je blog een eenmansbedrijf is (en je het blog over de jaren heen wil laten floreren).


“What took you so long?” zou je je kunnen afvragen. Bang voor kelderende bezoekersaantallen? Nee, toch niet. Ik wéét dat bezoekers wegblijven als je een tijdje niks meer publiceert. Dat hoort er gewoon bij en ik heb/had er zelfs vrede mee. Maar blog je een poosje regelmatig – en op een bepaald niveau – met alles wat daarbij hoort, dan komt er gegarandeerd een moment dat het verantwoordelijkheidsgevoel (naar je bezoekers en lezers toe) het overneemt van de hobby.

Soit, ik beet toch door, kondigde een blogpauze aan en.. het bleek een van de beste beslissingen uit mijn hele bloggerscarrière te zijn geweest. Waarom?

Aangekondigde blogpauze: meer rust in de tent

Ik was bang om last te krijgen van ontwenningsverschijnselen. Blog (en publiceer) gedurende een langere periode zeer regelmatig en je zit toch toch in een bepaalde flow, een zekere routine. Maar dat bleek dus nogal mee te vallen. Het even niks “moeten” geeft rust en vrijheid, geen spanning en/of verveling!

Aangekondigde blogpauze: daar is ’t beginnersenthousiasme weer

Ik heb het bloggen niet losgelaten, in tegendeel! Die rust in het hoofd zorgt op een vreemde manier voor meer inspiratie én meer focus. Nog vóór het begin van de blogstop had ik een lijstje opgesteld met de dingen die ik wilde aanpakken; de artikels die ik ondanks de onderbreking toch schrijven wou.


Het klinkt tegenstrijdig, misschien: als je productief wil bloggen moet je een publicatiestop inlassen. Van een deadline is dan geen sprake en dus begin je ook makkelijker te werken aan wat lastigere stukken. Ik doel op de artikels die je anders instinctief links laat liggen omdat je weet dat ze anders voor problemen zorgen bij het halen van de volgende deadline…
Lang verhaal kort, de balans na 5 dagen blogpauze? 3 artikels  – waaronder één lastige kraker – zo goed als klaar voor publicatie, een vaste pagina die al maanden in de pijplijn zat aangemaakt plus nog enkele akkefietjes in de categorie “randactiviteiten van het bloggen” tot een goed einde gebracht.

Dat kon natuurlijk niet blijven duren, maar toch! Het doet allemaal sterk denken aan de output uit de begindagen van het blogavontuur, gedreven door dat typische beginnersenthousiasme.

Aangekondigde blogpauze: leer je lezers beter kennen

Ik had ervoor kunnen kiezen om gewoon zonder voorafgaandelijke mededeling dit blog on hold te zetten en na het reces – wanneer dat ook was – doodleuk verder te gaan waar ik gebleven was. Maar lezers en volgers in het ongewisse laten, het voelt niet goed (weer dat verantwoordelijkheidsgevoel).

En dus kies ik ervoor om toch een boodschap de wereld in te sturen bij dit soort gebeurtenissen. ’t Is maar dat niemand zich nodeloos ongerust hoeft te maken.

Overigens, timmer je al een tijdje aan de weg maar heb je twijfels over je blog, vraag je jezelf wel eens af of er überhaupt iémand is die wat aan je blog heeft?

Je hebt het niet van mij, maar neem een wat langer blogpauze, kondig ‘m ook als dusdanig aan en kijk wat er gebeurt.

Terwijl het grootste deel van je lezers en volgers quasi onzichtbaar zijn en zich alleen laat kennen middels cijfertjes in pakweg Google Analytics, komt een fractie onder hen plots toch boven water als ging het om dolfijnen op zoek naar zuurstof. De reacties die je te beurt vallen gaan van spijt (over de net geproclameerde blogstop) over bewondering, dankbaarheid en lof tot en met feedback en gouden raad. De tweets die je in dit artikel kan vinden vormen slechts het topje van de ijsberg…


Dat zulks een ferme opkikker is voor je vertrouwen als blogger hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen, maar ik kreeg ook een schop onder de kont. Voortdoen, man!

Aangekondigde blogpauze: zeldzaam trucje?

Ziedaar 3 sterke argumenten pro aangekondigde blog. Geef toe, je zou kunnen laten verleiden door het doperende effect ervan. Maar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal de heilzame werking snel verdampen als je om de drie maanden een onderbreking aankondigt. Het is met gecommuniceerde blogpauzes zoals met alcoholhoudende dranken: geniet, maar drink met mate!


Meer van dat?

Foto: (vrouw met laptop) door Kite_rin/shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.