Homebeter bloggenDe klad in je blog? Wat nu?!

De klad in je blog? Wat nu?!

We hebben het er niet graag over, maar al wie regelmatig blogt die weet wel beter. Vroeg of laat komt de klad in je blog. Geen inspiratie, geen tijd of gewoon eens zin in iets anders. Maar hoe zorg je ervoor dat je blogdip een tijdelijk fenomeen blijft en niet het einde van je blogproject hoeft te betekenen?

Je blog af en toe een sleur? Doodnormaal!

Wie ook maar een beetje ambitie heeft met zo’n blog merkt snel dat ‘ie er ieder vrij/wakker moment mee bezig is. En of je nu veel of weinig blogt/publiceert maakt daarbij niet eens zo gek veel uit.

Want artikelen schrijven (en ze online zetten), het is natuurlijk slechts het topje van de ijsberg. Je bent grosso modo nog eens zoveel tijd kwijt aan randactiviteiten allerhande. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat je blog bij momenten een blok aan het been wordt. Zeker wanneer het aantal bezoekers van je blog ook nog eens tegenvalt.

De klad in je blog voorkomen en genezen

Even kijken naar de oorzaken van een blogdip. Veel – zo niet alles is terug te voeren tot de druk die je jezelf oplegt. En wederom: wie precies druk uitoefent is om het even. Jijzelf, jouw bezoekers en lezers die je wat hebt beloofd of één of andere influencer die met de zoveelste ultieme blogtip komt aandraven…

Deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je je schrijven meer dan nodig gaat forceren. Ja, dat kan je een tijdje volhouden maar het is hét gedroomde recept voor de klad in je blog! Het is hoe dan ook zaak te zorgen dat je niet gestrest geraakt en je kop niet laat zot maken. Dus:

1. Vergeet je blogniche

Goed, die blogniche is erg belangrijk voor de herkenning en de vindbaarheid in Google. Dat betekent echter niet dat je je erop moet laten vastpinnen. Doe eens een keertje iets geks en ga dus af en toe “off topic.” Het doorbreekt jouw sleur en het kan zeker geen kwaad om je lezers een totaal andere kant van jezelf te laten zien. Verandering van spijs doet eten!

2. Kies “rijpe” onderwerpen voor je blogs

Je bent doorgaans een stuk productiever als je aan de gang gaat met onderwerpen waarvan je hart sneller gaat slaan en je vingers beginnen te jeuken. Pak die dan ook het eerst aan. Zelfs al zitten er artikelen in de pijplijn die eigenlijk – om welke reden ook – veel eerder de deur uit moeten.

3. Wees minimaal tevreden over de vormgeving van je blog

Ik waarschuw er vaak voor om niet té veel tijd te verdoen aan de ideale vormgeving en indeling van je blog. Je artikels zijn het belangrijkst, dat idee. Anderzijds zorgt een lay-out waar je 99% tevreden over bent wel degelijk voor net dat beetje drive en zelfvertrouwen. Omgekeerd kan een vormgeving die je maar zo-zo vindt een blogdip versterken.

4. Wees niet te hard voor jezelf

Er komen immers nog dagen, de boog kan niet altijd gespannen zijn, lezers wachten wel even, en er is nog een leven naast het blog.

5. Beloof (je lezers) niet te veel

Het is simpel. Wat je niet belooft hoef je ook niet waar te maken. Wees dus op z’n minst een beetje voorzichtig met statements in de trant van: “welkom, hier verschijnt 3 maal per week een artikel over …” Het voorkomt dat balorige lezers je daarop aanspreken (en jij met de staart tussen je benen moet uitleggen waarom er dit keer geen artikel klaarstaat).

Alles verandert natuurlijk als je gaat samenwerken met adverteerder en/of collega-bloggers. Dan is een woord een woord, dat spreekt voor zich.

6. Je hoeft geen verantwoording af te leggen

Dit hangt nauw samen met de vorige tip. Wat je niet belooft, daarover hoef je ook geen verantwoording af te leggen wanneer iets niet gebeurt volgens het initiële plan. En natuurlijk staat het mooi als je lezers bij je blog betrekt, netjes doet wat is afgesproken. Maar het hoeft dus niet.

En gegronde redenen, halve excuses en hele leugens, ze staan zo zielig op je blog te blinken. Er mag zo nu en dan gerust wat mysterie blijven bestaan…

7. Maak een kosten-batenanalyse

Kom je in een blogdip terecht, ga dan eens na welk aspect van je bloggen je precies tegenstaat:

  • heb je te weinig tijd?
  • heb je geen inspiratie?
  • of zijn het vooral bepaalde randactiviteiten waar je tegenop ziet?

Naar mijn persoonlijk aanvoelen zijn die randactiviteiten waar stiekem toch veel tijd in gaat zitten. Ze maken werk extra zwaar en zijn er niet zelden de oorzaak van dat de klad in je blog komt. (vruchteloos) Opzoekingswerk doen, foto’s en filmpjes maken voor erbij, blogs delen op social media, mails beantwoorden, je blog onderhouden, commentaren schrijven op andere blogs, een oogje in het zeil houden op social media,… Het hoort allemaal bij een fatsoenlijk blog, maar lang niet alle activiteiten dragen ook effectief bij aan het welslagen van je blog.

Het kan allemaal best met wat minder. Het kan zeker geen kwaad om eens te kijken wat je allemaal doet voor je blog. Brengen die acties ook effectief groei? Nee?? Dan is mijn advies even simpel als radicaal: afschaffen die handel. Of toch op zijn minst drastisch terugschroeven. Al helemaal als je er eigenlijk de pest in hebt.

Ziedaar één van de “geheimen” van succesvol bloggen: gebruik veelvvuldig de recepten die – voor jou – werken en laat je niet in met de rest.

Hier op Blogtrommel.com betekent dat onder meer:

  • zo goed als geen eigen gemaakt grafisch materiaal op het blog (veel te tijdrovend en het manneke is te onhandig met toestellen)
  • slechts sporadisch een reactie op andermans blog (te tijdrovend)
  • einde van de activiteit op Pinterest
  • einde van de flirt met Pearltrees
  • einde van het koele verstandshuwelijk met Google+

Die sociale media-platformen zijn wel erg leuk, maar als ze geen verkeer die naam waardig naar je blog brengen kan je er beter mee kappen.

8. Roep de hulp van je lezers in

Hier haal ik tip 6 misschien gedeeltelijk onderuit. Is de inspiratie echter opgedroogd kan je nog altijd de hulp inroepen van je lezer en bezoekers.  Vraag hen naar hun ideeën voor jouw blog. Waar willen zij meer over lezen? Hun lumineuze invallen kunnen jou wel degelijk opnieuw op weg helpen. Het zou niet de eerste keer zijn mocht blijken dat lezers behoorlijk enthousiast zijn over een blogformat dat jij al lang hebt afgevoerd omdat je dacht dat het  niks werd.

9. Verlaag je blogfrequentie

Mijn haast klassieke remedie bij dit soort problemen. Zet wat minder vaak een nieuw artikel online. Zo haal je wat druk van de ketel, kan je herademen, meer tijd nemen voor je volgende artikels,… Niks dan voordelen!

10. F*ck de statistieken

Dan die verdomde statistieken. Ja, ze kunnen je van pas komen wanneer je moet gaan bepalen wat goed werkt op je blog en wat je misschien beter niet kan doen. Maar er zijn van die momenten dat je ze beter gewoon links laat liggen. Het moment dat de klad in je blog dreigt te komen is er daar zeker een van.

Een tijdje blind bloggen (waarbij je bewust niet naar de statistieken kijkt en gewoon op je gevoel artikelen schrijft) is zeker heilzaam.


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “De klad in je blog? Wat nu?!”

  1. Mies Huibers avatar

    Mooi en duidelijk artikel. Na twee jaar wat stoeien, heb ik het voor mezelf wel helder. Toch fijn om wat tips van je voorbij te zien komen.

  2. Marion avatar

    Klare taal Ben. Daar kan ik wat mee. Met name met de tip om de niche eens los te laten. Ga ik zeker een keer doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.