HomebloggenZoete broodjes bakken met een blogger? NIET op deze manier!
0
(0)

Wil je goede sier maken bij een blogger, een gastblog plaatsen op diens blog, op de radar verschijnen voor een samenwerking of gewoon meer zichtbaarheid voor je eigen blog? Dat treft, want bloggers staan doorgaans te boek als open, benaderbaar en hulpvaardig. Maar eerlijk is eerlijk, (succesvol) samenwerken met een blogger is nu ook weer niet zó vanzelfsprekend. Immers, er zijn nogal wat acties van jouw kant die een blogger de gordijnen kunnen injagen. En jou(w reactie) een enkeltje vergeetput!

1. Reageren om te reageren

Reacties onder een blogpost doen altijd plezier. Zeker nu ze almaar schaarser worden. Minder leuk tot ronduit ergerlijk wordt het wanneer je het gevoel krijgt, dat het commentaar er vooral komt om de eigen blog of website op te dringen en nog wat extra keywords in de mix te persen. Enfin, je moet dus niet verbaasd zijn wanneer een dergelijke reactie zonder pardon verwijderd wordt.

Ook vervelend: in de reactie wordt mij een vraag gesteld waarvan het antwoord uitgebreid aan bod komt in het artikel. En ik maar mijn stinkende best doen om een lekkere blogpost te fabriceren…

Zo’n reactie als blijk van waardering kan en mag heel kort. Heb je een vraag of een opmerking of kan je iets toevoegen? Wees er maar zeker van dat je in de kijker loopt.

2. E-mails sturen met lastige, want heel algemene vragen

Ik krijg ze af en toe in mijn inbox. Van die vragen waarbij je denkt: “Wat moet ik daarop zeggen?” Een greep uit het aanbod:

 • Mooi blog heb je. Kan je ook voor mij bloggen?
 • Ik ben net begonnen met een blog. Hoe maak ik er een succes van?
 • Hoe komt het dat mijn blog geen succes heeft?

Het meest eenvoudige, maar minstens even vage antwoord klinkt als: Lees in godsnaam mijn blog (en heb je dan nog vragen, mail me dan nog eens)!

Het punt is: als je zo’n algemene vragen stelt – en je wil van mij een helder antwoord – dan dwing je mij een ellenlange mail te sturen. En dan nog weet ik niet of ik jou heb kunnen helpen. Ik ken je namelijk niet of nauwelijks.

Er was een tijd dat ik de moeite nam om je terug te schrijven om te proberen achterhalen waar je echte probleem zich nu precies situeert, maar dat doe ik meestal niet meer. Ik doe mijn best om informatief te wezen op mijn blog. Bovendien probeer ik het blogarchief makkelijk doorzoekbaar te maken. Dat moet volstaan.

Heb je vragen, was ik niet duidelijk genoeg, ben je het roerend met me (on)eens, heb je opmerkingen, suggesties of voorstellen, mail me gerust. Maar wees wat specifieker en kom ter zake!

3. Zeuren over taal- stijl- en tikfouten in de comments

Het gebeurt waarschijnlijk met de beste bedoelingen. Je ziet een kanjer van een dt-fout staan of een uiterst pijnlijke tikfout. Hoe ga je daarmee om? Eén ding zeker: je gebruikt in geen geval het commentaarveld om je blogger daarop te wijzen! Ja, je zet jezelf te kijk als een onvervalste taalneuroot, maar anderzijds voelt het aan alsof je mij in de zeik zet voor de ogen van lezers en volgers. Onnodig te zeggen dat je je niet populair maakt, zo.

Wat doe je dan wel? Simpel:

 1. Negeer de blunder en geniet van de content (zoals het merendeel van de lezers doen)
 2. Besef dat de perfectie niet van deze wereld is
 3. Kan je ’t echt niet langer aan zien, stuur een mailtje of stuur een privébericht via social media

4. Een bitse discussie starten in de reacties

Niet dat het zo vaak voorkomt. Vooral op wat grotere blogs vind je ze. Gepatenteerde sfeerverpesters die – subtiel of minder subtiel – de aanval openen op de blogger of – nog erger – een medelezer/commenter.

Ja, uitgesproken meningen op het geschrevene hebben hun plaats in de reacties, we mogen het met elkaar oneens zijn, maar laten we het wel altijd beleefd en constructief houden. En alvast hier op Blogtrommel.com wordt ongepast taalgebruik niet getolereerd.

5. E-mails met totaal ongepaste gastblogs

Wil je gaan samenwerken met een blogger (die al een zekere naam heeft), dan is het aanbieden van een gepaste gastblog volgens mij één van dé manieren om als “kleinere” blogger een voet tussen de deur te krijgen. MAAR: lees je in en probeer dan ook echt iets aan te bieden dat zou kunnen passen op het blog in kwestie!

Als je blog je lief is dan is het minste wat je kan doen een beetje opletten welke artikels je zoal aanvaardt op je blog. Om echt voordeel te halen uit gastblogs, moet het niveau van het aangeboden stuk een beetje passen bij de standaarden die je jezelf oplegt. En dat de inhoud van het blogbericht een beetje aansluit bij de rest van je blog, dat spreekt. Het is geen geheim dat daar het schoentje wel eens wringt, om het voorzichtig uit te drukken.

Er zijn dus wel een paar goeie redenen om niet op een aanbod voor een gastartikel in te gaan.

6. Vragen voor een link naar jouw blog(post)

Ook die krijgt een blogger met een zeker naam en faam af en toe op zijn bord. Niet onlogisch want een backlink van een blog met wat gewicht is goed voor de SEO. Het ruikt echter naar plat opportunisme (en het klinkt er zielig) wanneer de vraag afkomstig is van iemand die je totaal niet kent. De kans dat je vraag een positief gevolg krijgt is dan ook eerder klein.

Je hebt veel meer kans op een positief antwoord als je voordien al een relatie hebt opgebouwd met de blogger in kwestie.

7. Content jatten (zonder toestemming)

Oké, dat is een no brainer, natuurlijk. Toch is het verbazingwekkend om te zien hoe populair het spelletje CTRL+C CTRL+V nog steeds is. Vooral beginnende bloggers denken er ongestraft mee weg te kunnen komen. Het mag niet. Zelfs niet als je een link plaatst naar het originele artikel.

Wil je toch relatief snel extra expertise op je blog binnenbrengen, dan zijn er andere manieren.

Kortom, wil je op je kousenvoeten een positieve indruk maken bij je blogger, dan zijn dit de dingen waar je op moet letten!


Meer van dat?

Foto: (versgebakken broodjes) via chaechaebyv/Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

5 reacties op “Zoete broodjes bakken met een blogger? NIET op deze manier!”

 1. Paul avatar

  Op veel fronten ben ik het met je eens! Echter waardeer ik het melden van taalfouten in de comments juist wel! Dan heeft diegene namelijk met veel aandacht gelezen!

 2. Ximaar avatar

  In het algemeen begrijp ik wat je bedoelt en daar ben ik het zeker mee eens. Als het om mails gaat, dan krijg ik die zeer weinig en echt vervelend waren ze niet. Met taalfoutverbetering zit ik niet zo. Mogen gewoon bij mij in de reaxi’s en na verbetering gaat zo’n reaxi in de prullebak. Ik haal ook regelmatig tikfouten uit m’n eigen stukjes en uit de reacties. Net als met zwerfvuil moet je er snel bij zijn zodat mensen er niet een zeurwedstrijdje van maken. Ik geef ook aan in m’n omgangsregeling dat ik het op deze manier doe en heb daar eigenlijk nooit problemen mee. De meeste bezoekers zal het dan ook niet opvallen. Mailen is leuk, maar vaak is er geen mailadres op een blog te vinden.

  Zelf vind ik denkfouten erger dan taalfouten. Als bloggers iets tikken over iets waar ze zich niet goed in verdiept hebben, dan valt me dat snel op. Dan kan het wel eens gebeuren dat ik een constructieve link naar wikipedia plaats waarin duidelijk staat dat het anders zit. Als dat niet wenselijk is, dan kunnen ze dat eenvoudig weghalen.

 3. Babs avatar

  Mooi stuk weer Ben en ik kan mij er zeker in vinden. Ik zie regelmatig ook taalfouten bij anderen (en ik zal er zelf ook legio maken) maar ik wijs mensen er niet op. Het kan gebeuren en niemand ligt daar wakker van lijkt mij. Behalve dan diegenen die er soms een sport van lijken te maken om maar iets “kritisch” te kunnen zeggen.
  Ik las vroeger nog wel eens wat bij de “grotere, bekende bloggers” maar wat een vervelende, nare opmerkingen krijgen zij vaak van lezers! Waar ik zo een hekel aan heb zijn reacties met hoofdletters en dan zo een opmerking: Maar dat is mijn persoonlijke mening (hoofdletters en veel uitroeptekens). Weet je, dat soort reacties komen er bij mij niet eens op. Ik gun dat soort types niet de airplay of moment of fame waar ze waarschijnlijk zo een behoefte aan hebben. En vaak hebben ze er ook enorm veel lol in om onder het mom “dit is mijn mening” andere bloggers onderuit te halen.
  Ach, laatst kreeg ik ook een sneer van iemand over de opmaak van mijn blog (iemand die ik totaal niet ken) maar ik reageer daar wijselijk maar niet op. Ik weet dat ze het leuk vinden om een discussie aan te gaan en ik vind dat zonde van mijn tijd en energie. Een moment dacht ik even: Hoor ik nu ook tot de “grotere bloggers” nu ik ook en public afgekraakt wordt? Als dat de prijs ervoor is, blijf ik liever gezellig klein, bij wijze van spreken. 🙂

 4. Melissa avatar

  Hi Ben,

  Zoals altijd weer een heel fijn artikel! Met name wat je schrijft over e-mails en de nogál algemene vragen, is heel herkenbaar. Ik maak maar al te vaak mee dat ik een mail ontvang waarop men een uitgebreid antwoord verlangt, liefst nog binnen 24 uur 😉 Mails zoals: “wat is een goede woonlocatie voor mij? Wat voor tips heb je qua werk? Hoe kan ik rondkomen? etc.” Dat is niet zo erg, ware het niet dat er dit soort vragen makkelijk terug te vinden zijn op mijn blog! Plus, wat jij al aangeeft: ik ken je nauwelijks, dus hoe zou ik jou dan goed kunnen helpen? Nu zijn het over het algemeen geen (mede)bloggers die dergelijke vragen stellen, maar toch vind ik het opvallend 😉

  Groetjes Melissa

 5. Joke avatar

  ???? Goed stuk weer Ben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.