Vers gebakken broodjes

Zoete broodjes bakken met een blogger? NIET op deze manier!

Wil je goede sier maken bij een blogger, een gastblog plaatsen op diens blog, op de radar verschijnen voor een samenwerking of gewoon meer zichtbaarheid voor je eigen blog? Dat treft, want bloggers staan doorgaans te boek als open, benaderbaar en hulpvaardig. Maar eerlijk is eerlijk, (succesvol) samenwerken met een blogger is nu ook weer niet zó vanzelfsprekend. Immers, er zijn nogal wat acties van jouw kant die een blogger de gordijnen kunnen injagen. En jou(w reactie) een enkeltje vergeetput!

1. Reageren om te reageren

Reacties onder een blogpost doen altijd plezier. Zeker nu ze almaar schaarser worden. Minder leuk tot ronduit ergerlijk wordt het wanneer je het gevoel krijgt, dat het commentaar er vooral komt om de eigen blog of website op te dringen en nog wat extra keywords in de mix te persen. Enfin, je moet dus niet verbaasd zijn wanneer een dergelijke reactie zonder pardon verwijderd wordt.

Ook vervelend: in de reactie wordt mij een vraag gesteld waarvan het antwoord uitgebreid aan bod komt in het artikel. En ik maar mijn stinkende best doen om een lekkere blogpost te fabriceren…

Zo’n reactie als blijk van waardering kan en mag heel kort. Heb je een vraag of een opmerking of kan je iets toevoegen? Wees er maar zeker van dat je in de kijker loopt.

2. E-mails sturen met lastige, want heel algemene vragen

Ik krijg ze af en toe in mijn inbox. Van die vragen waarbij je denkt: “Wat moet ik daarop zeggen?” Een greep uit het aanbod:

 • Mooi blog heb je. Kan je ook voor mij bloggen?
 • Ik ben net begonnen met een blog. Hoe maak ik er een succes van?
 • Hoe komt het dat mijn blog geen succes heeft?

Het meest eenvoudige, maar minstens even vage antwoord klinkt als: Lees in godsnaam mijn blog (en heb je dan nog vragen, mail me dan nog eens)!

Het punt is: als je zo’n algemene vragen stelt – en je wil van mij een helder antwoord – dan dwing je mij een ellenlange mail te sturen. En dan nog weet ik niet of ik jou heb kunnen helpen. Ik ken je namelijk niet of nauwelijks.

Er was een tijd dat ik de moeite nam om je terug te schrijven om te proberen achterhalen waar je echte probleem zich nu precies situeert, maar dat doe ik meestal niet meer. Ik doe mijn best om informatief te wezen op mijn blog. Bovendien probeer ik het blogarchief makkelijk doorzoekbaar te maken. Dat moet volstaan.

Heb je vragen, was ik niet duidelijk genoeg, ben je het roerend met me (on)eens, heb je opmerkingen, suggesties of voorstellen, mail me gerust. Maar wees wat specifieker en kom ter zake!

3. Zeuren over taal- stijl- en tikfouten in de comments

Het gebeurt waarschijnlijk met de beste bedoelingen. Je ziet een kanjer van een dt-fout staan of een uiterst pijnlijke tikfout. Hoe ga je daarmee om? Eén ding zeker: je gebruikt in geen geval het commentaarveld om je blogger daarop te wijzen! Ja, je zet jezelf te kijk als een onvervalste taalneuroot, maar anderzijds voelt het aan alsof je mij in de zeik zet voor de ogen van lezers en volgers. Onnodig te zeggen dat je je niet populair maakt, zo.

Wat doe je dan wel? Simpel:

 1. Negeer de blunder en geniet van de content (zoals het merendeel van de lezers doen)
 2. Besef dat de perfectie niet van deze wereld is
 3. Kan je ‘t echt niet langer aan zien, stuur een mailtje of stuur een privébericht via social media

4. Een bitse discussie starten in de reacties

Niet dat het zo vaak voorkomt. Vooral op wat grotere blogs vind je ze. Gepatenteerde sfeerverpesters die – subtiel of minder subtiel – de aanval openen op de blogger of – nog erger – een medelezer/commenter.

Ja, uitgesproken meningen op het geschrevene hebben hun plaats in de reacties, we mogen het met elkaar oneens zijn, maar laten we het wel altijd beleefd en constructief houden. En alvast hier op Blogtrommel.com wordt ongepast taalgebruik niet getolereerd.

5. E-mails met totaal ongepaste gastblogs

Wil je gaan samenwerken met een blogger (die al een zekere naam heeft), dan is het aanbieden van een gepaste gastblog volgens mij één van dé manieren om als “kleinere” blogger een voet tussen de deur te krijgen. MAAR: lees je in en probeer dan ook echt iets aan te bieden dat zou kunnen passen op het blog in kwestie!

Als je blog je lief is dan is het minste wat je kan doen een beetje opletten welke artikels je zoal aanvaardt op je blog. Om echt voordeel te halen uit gastblogs, moet het niveau van het aangeboden stuk een beetje passen bij de standaarden die je jezelf oplegt. En dat de inhoud van het blogbericht een beetje aansluit bij de rest van je blog, dat spreekt. Het is geen geheim dat daar het schoentje wel eens wringt, om het voorzichtig uit te drukken.

Er zijn dus wel een paar goeie redenen om niet op een aanbod voor een gastartikel in te gaan.

6. Vragen voor een link naar jouw blog(post)

Ook die krijgt een blogger met een zeker naam en faam af en toe op zijn bord. Niet onlogisch want een backlink van een blog met wat gewicht is goed voor de SEO. Het ruikt echter naar plat opportunisme (en het klinkt er zielig) wanneer de vraag afkomstig is van iemand die je totaal niet kent. De kans dat je vraag een positief gevolg krijgt is dan ook eerder klein.

Je hebt veel meer kans op een positief antwoord als je voordien al een relatie hebt opgebouwd met de blogger in kwestie.

7. Content jatten (zonder toestemming)

Oké, dat is een no brainer, natuurlijk. Toch is het verbazingwekkend om te zien hoe populair het spelletje CTRL+C CTRL+V nog steeds is. Vooral beginnende bloggers denken er ongestraft mee weg te kunnen komen. Het mag niet. Zelfs niet als je een link plaatst naar het originele artikel.

Wil je toch relatief snel extra expertise op je blog binnenbrengen, dan zijn er andere manieren.

Kortom, wil je op je kousenvoeten een positieve indruk maken bij je blogger, dan zijn dit de dingen waar je op moet letten!


Meer van dat?

Foto: (versgebakken broodjes) via chaechaebyv/Shutterstock.com

4

5 Responses

Show all responses
 1. Paul
  14 oktober 2018
 2. Ximaar
  2 oktober 2018
 3. Babs
  2 oktober 2018
 4. Melissa
  2 oktober 2018
 5. Joke
  1 oktober 2018

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.