auteursrecht, wet

Ja, iemand kopieert je blog, vroeg of laat. Al dan niet integraal. Als blogger kan je daar zowat vergif op innemen. Een fenomeen dat trouwens alleen maar kan toenemen naarmate je blog “belangrijker” wordt. Maar of dat eigenlijk wel zo erg is?

Voor alle duidelijkheid: blogs en artikelen kopiëren, het kan niet en het mag niet. En dus mag je er als blogger best wel wat van zeggen wanneer iemand er zonder jouw toestemming met jouw stuk(ken) vandoor gaat. Een vriendelijk mailtje met de mededeling dat je blog onder het auteursrecht vallen, een vraag tot verwijzing naar je blog of de verwijdering van de gewraakte inhoud kan al veel verhelpen.

Het heeft hoe dan ook weinig zin om desgevallend een loopgravenoorlog te beginnen. Zonde van de kostbare tijd en dito energie. En wel hierom:

Iemand kopieert je blog. Wees daar blij om!

Tuurlijk is het balen wanneer je merkt dat iemand ander munt (probeert) te slaan uit jouw harde werk. Anderzijds, twee dingen komen wel vast te staan:

  • je blog wordt naar alle waarschijnlijkheid gelezen
  • je blog heeft blijkbaar echte fans

Dat zegt toch wat? Men moet toch werkelijk oliedom zijn om iets te gaan kopiëren dat waardeloos is?! Blijkbaar doe je dan toch iets goed! Je lacht (groen), maar heel wat van je collega-bloggers zitten hierover in onzekerheid. Ik wil nog net niet zover gaan dat ik je zou feliciteren met het feit dat iemand je blog kopieert.

Na-apers en copycats halen je nooit in…

Bloggers die content stelen lopen haast per definitie altijd achter de feiten aan. Ze kunnen dan ook hooguit even goed worden als het origineel. Nooit beter! En tenslotte vallen imitators eerder vroeg dan laat door de mand.

maar je laten inspireren is niet verboden

Een spelletje Copy Paste kan niet door de beugel, maar het is niet verboden om je te laten inspireren door anderen. En dan is de vraag waar precies de scheidslijn ligt tussen je heel erg laten inspireren door die andere en regelrecht kopiëren… Het is alleen te hopen dat diegene die het in het hoofd haalt (een stuk) content van je te jatten op zijn minst de moeite neemt er zijn eigen ding mee te doen.

Google maakt het onderscheid tussen de kopie en het origineel

Voor zijn zoekresultaten wil Google alleen de beste, unieke content. Vroeger kon de copycat nog wel eens een goeie positie in Google veroveren, tegenwoordig slaagt men er steeds beter en sneller in de na-aper te ontmaskeren. En als dat gebeurt neemt Google echt wel drastische maatregelen.

Goed om weten in dit verband is dat Google zich niet zo makkelijk meer om de tuin laat leiden. Je moet een artikel al heel grondig herwerken om niet het risico te lopen dat je gestraft wordt voor het maken van duplicate content. Simpel enkele woorden aanpassen is geen optie. Pakweg een tekst vertalen en dan op jouw site zetten kan ook niet.

Dus, iemand kopieert je blog? “So what!” zou ik bijna durven zeggen! Het mag niet en het is erg sneu. Voor de vermaledijde imitator welteverstaan. Ik zou niet te veel wakker liggen over het feit dat je zou kunnen gekopieerd worden. Bloggen is zo al lastig genoeg! Het hoort jammer genoeg ook een beetje bij het internetgebeuren.

Ga nu! Je moet immers de copycat voorblijven…

Foto: Morguefile.com