Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

301 redirect eenvoudig uitgelegd: verlies minder bezoekers

Wil je een performant blog opbouwen dan moet je’t regelmatig van nieuwe artikels voorzien. Misschien minder geweten is dat je soms ook verouderde of overbodige content moet verwijderen om te kunnen groeien. En dan is zo’n 301 redirect een handig instrument…

De janboel van een gevestigd blog

Vooral op blogs die al een tijdje meedraaien zwerven nog wel eens artikelen en pagina’s rond die eigenlijk verouderde info bevatten of gewoon geen meerwaarde meer hebben voor je bezoekers. Dan moet je denken aan:

 • pure dienstmededelingen aan je lezers
 • winacties die al lang zijn afgesloten
 • reviews over producten die intussen niet meer bestaan
 • artikels die krioelen van linkjes naar websites die intussen uit de lucht zijn
 • korte, maar intussen hopeloos onvolledige artikeltjes

Zo verwijderde ik onlangs onder meer een vijftal kortere blogs over gastbloggen om ze te vervangen door één langer artikel met tips om alles uit je gastbloggen te halen.

Enfin, het blog wordt beetje bij beetje een onoverzichtelijke janboel als je dat allemaal gewoon online laat staan.

Mijn advies: deleten die handel! Je ruimt je blog op, maakt het overzichtelijker (zowel voor Google als voor je lezer).

Het probleem als je content verwijdert?

Maar verwijder je inderdaad al die verouderde artikels, dan kan je potentieel flink wat blog verkeer verliezen. Want iedereen die in de loop der jaren naar je nu verwijderde content heeft gelinkt krijgt nu koudweg een foutmelding (404 pagina) te zien. Die bezoeker ben je meer dan waarschijnlijk kwijt. Het is erg jammer als dat gebeurt bij een pagina die erg vaak wordt aangeklikt en/of een goede positie in de zoekmachines heeft verworven.

Je kan natuurlijk geduldig zitten wachten tot Google je site weer eens doorzoekt, opnieuw indexeert en zich uiteindelijk aan past aan de nieuwe situatie. Dat duurt echter vaak weken tot maanden en intussen verlies je wel veel bezoekers.

Dat wil je uiteraard niet. In een ideale wereld wil je dat iemand die een verouderde/reeds verwijderde link aanklikt meteen door kan verwezen worden naar een andere/meer relevante pagina op je site. Dat kan een compleet nieuwe pagina zijn of een andere reeds bestaande pagina.

301 redirects instellen van oudere naar meer recente en relevante pagina’s, het is een van de tientallen dingen die je kan doen om de SEO van je blog te verbeteren. Een klein resultaat met mogelijk grote (positieve) gevolgen.

Wat doet een 301 redirect dan precies?

Heel af en toe bestaat de ideale wereld, want met de 301 redirect kan een bezoeker die een niet meer bestaande link aanklikt meteen worden “omgeleid” naar een andere pagina naar keuze. Hij merkt er niks van! Het leuke is: dit werkt onmiddellijk.
Hoe maak je makkelijk een 301 redirect aan?

Normaal gezien roep ik niet echt op om WordPress-plugins te gebruiken, maar hier maak ik dus een uitzondering. 301 redirects instellen gaat immers zoveel makkelijker met een plugin. Ook Webtalis gebruikt in deze video een plugin. De vermelde plugin is niet noodzakelijk een aanbeveling, maar het is mij hier vooral om het (Nederlandstalig) stappenplan te doen.

Voor mijn redirects gebruik ik momenteel Redirection.


Eens een dergelijke plugin is geïnstalleerd gaat het in principe snel en simpel:

In het venster voor de Source url kopieer je de (bron) link (het linkadres van waaruit de omleiding start ofte de oude pagina-url.

In het vakje voor de Target url komt dan de url van de nieuwe pagina waarnaar alle verkeer vanaf nu zal worden omgeleid.

Opgelet: indien het gaat om pagina’s binnen je eigen website, dien je enkel de slug (het gedeelte achter de root) te kopiëren.

Sla het zaakje op. De 301 redirect zou onmiddellijk in werking moeten treden. Ook wanneer je in Google een (nu oud) zoekresultaat aanklikt wordt je meteen omgeleid naar de “nieuwe” pagina.

Wanneer 301 redirects gebruiken?

Je kan een 301 redirect instellen wanneer je:

 • een url permanent wil omleiden naar een nieuw adres/pagina (de bezoeker klikt op link A maar komt op pagina B terecht)
 • je website of blog moet verhuizen naar een ander domein (alle verkeer voor je oude site wordt omgeleid naar de nieuwe). Zo blijven je Google rankings intact.
 • 2 sites wil samenvoegen (om er zeker van te zijn dat alle verouderde links verwijzen naar de juiste pagina’s

Waar moet ik op letten bij het maken van 301 redirects?

a) Gebruik een goede plugin

Er zijn heel wat WordPress-plugins die 301 redirects behandelen. Kies er in elk geval eentje uit met een goede reputatie (veel actieve installaties en een goede score) die ook heel recent is bijgewerkt. Dergelijke plugins zijn niet zonder risico. Werk je plugin – eens in gebruik – ook altijd bij.

b) 301 redirects moeten een uitzondering blijven

Je zou misschien in de verleiding kunnen komen om slag om slinger een 301 redirection in te roepen. Toch maar niet doen. Zeker niet als het gaat om redirections van redirections en dergelijke.

Ik zou eerst nagaan of het zinvol is om een 301 redirect in te stellen voor een bepaald artikel. Gaat het om een pagina die niet veel verkeer trekt en geen meerwaarde biedt dan zou ik die gewoon verwijderen zonder meer. Dat is anders bij een verouderde pagina die toch nog relatief vaak wordt aangetikt.

c) Verwijder de 301 redirects zeker niet te snel

Bezoek je Google en merk je dat het je nieuwe pagina in haar zoekresultaten heeft opgenomen (in plaats van de oude die er eerst stond)? Dat is in ieder geval geen signaal om je 301 redirects dan maar meteen weg te halen. Alle andere sites die een link naar jouw blog plaatsten krijgen dan alsnog een foutmelding. In principe laat je die 301 redirects zo lang mogelijk ingesteld.

Conclusie?

Door gebruik te maken van 301 redirects kan je verkeer dat normaal zou zijn bedoeld voor verouderde, minderwaardige, overbodige content (die dus eigenlijk mag worden verwijderd) omleiden naar andere (betere) pagina’s op je blog. Je bezoeker heeft helemaal niks in de gaten. Je geeft je lezer uiteraard een fijnere gebruikerservaring, dat spreekt. Google van zijn kant ziet een strakkere en meer kwaliteitsvolle blog die een betere plaats in de zoekresultaten verdient.


Meer van dat?

Foto: (gebroken link) door Production Perig/Shutterstock.com


Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

, ,

door

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

Eén reactie op “301 redirect eenvoudig uitgelegd: verlies minder bezoekers”

 1. Charlotte avatar

  Fijn artikel! Heb hem toegevoegd aan mijn lijstje an dingen die ik kan verbeteren aan mijn blog 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.