HomeSEO301 redirect eenvoudig uitgelegd: verlies minder bezoekers
,

301 redirect eenvoudig uitgelegd: verlies minder bezoekers

Wil je een performant blog opbouwen dan moet je ’t regelmatig van nieuwe artikels voorzien. Misschien minder geweten is dat je soms ook verouderde of overbodige content moet verwijderen om te kunnen groeien. En dan is zo’n 301 redirect een handig instrument…

Leestijd: ca. 10 minuten

Wat is een 301 redirect?

Via een 301 redirect kan je eenvoudig de bezoekers van je blog doorverwijzen van een oude (of niet meer relevante) webpagina naar een andere pagina van jouw keuze. Je lezer klikt de link naar de verouderde pagina A aan, maar komt op de nieuwe pagina B terecht. En het mooie is: de gebruiker van je site merkt er eigenlijk niks van.

Waarom zijn 301 redirects belangrijk?

Door het instellen van een 301 redirect wil je vermijden dat je bezoekers en lezers die een verouderde link naar je artikel aanklikken een 404 page te zien krijgen. Want dan is de kans groot dat je ze definitief kwijt bent.

Vooral op blogs die al een tijdje meedraaien zwerven nog wel eens artikelen en pagina’s rond die eigenlijk verouderde info bevatten of gewoon geen meerwaarde meer hebben voor je bezoekers. Dan moet je denken aan:

  • pure dienstmededelingen aan je lezers
  • winacties die al lang zijn afgesloten
  • reviews over producten die intussen niet meer bestaan
  • artikels die krioelen van linkjes naar websites die intussen uit de lucht zijn
  • korte, maar intussen hopeloos onvolledige artikeltjes

Die pagina’s wil je graag verwijderen, maar het eventuele verkeer naar die pagina’s en blogs wil je natuurlijk wel behouden.

Zo verwijderde ik onder meer een vijftal kortere blogs over gastbloggen om ze te vervangen door één langer artikel met tips om alles uit je gastbloggen te halen.

Enfin, het blog wordt beetje bij beetje een onoverzichtelijke janboel als je dat allemaal gewoon online laat staan.

Mijn advies: deleten die handel! Je ruimt je blog op, maakt het overzichtelijker (zowel voor Google als voor je lezer).

Het probleem als je content verwijdert?

Maar verwijder je inderdaad al die verouderde artikels, dan kan je potentieel flink wat blog verkeer verliezen. Want iedereen die in de loop der jaren klikt op een link naar je nu verwijderde content krijgt koudweg een foutmelding (404 pagina) te zien. Het is erg jammer als dat gebeurt bij een pagina die erg vaak wordt aangeklikt en/of een goede positie in de zoekmachines heeft verworven.

Je kan natuurlijk geduldig zitten wachten tot Google je site weer eens doorzoekt, opnieuw indexeert en zich uiteindelijk aan past aan de nieuwe situatie. Dat duurt echter vaak weken tot maanden en intussen verlies je wel veel bezoekers.

Dat wil je uiteraard niet. In een ideale wereld wil je dat iemand die een verouderde/reeds verwijderde link aanklikt meteen door kan verwezen worden naar een andere/meer relevante pagina op je site. Dat kan een compleet nieuwe pagina zijn of een andere reeds bestaande pagina.

301 redirects instellen van oudere naar meer recente en relevante pagina’s, het is een van de tientallen dingen die je kan doen om de SEO van je blog te verbeteren. Een klein resultaat met mogelijk grote (positieve) gevolgen.

Hoe maak je makkelijk een 301 redirect aan?

Normaal gezien roep ik niet echt op om WordPress-plugins te gebruiken, maar hier maak ik dus een uitzondering. 301 redirects instellen gaat immers zoveel makkelijker met een plugin. De vermelde plugin is niet noodzakelijk een aanbeveling, maar het is mij hier vooral om het (Nederlandstalig) stappenplan te doen.

Voor mijn redirects gebruik ik momenteel Redirection.

In deze video wordt uitgelegd wat 301 redirects zijn en hoe je ze kan instellen. Dat laatste kan gebeuren via het Direct Admin-panel van je hosting. Het laatste gedeelte van de video handelt over de instelling van redirects via de WordPress-plugin Redirection.

Eens een dergelijke plugin is geïnstalleerd gaat het in principe snel en simpel:

In het venster voor de Source url kopieer je de (bron) link (het linkadres van waaruit de omleiding start ofte de oude pagina-url.

In het vakje voor de Target url komt dan de url van de nieuwe pagina waarnaar alle verkeer vanaf nu zal worden omgeleid.

Opgelet: indien het gaat om pagina’s binnen je eigen website, dien je enkel de slug (het gedeelte achter de root) te kopiëren.

Sla het zaakje op. De 301 redirect zou onmiddellijk in werking moeten treden. Ook wanneer je in Google een (nu oud) zoekresultaat aanklikt wordt je meteen omgeleid naar de “nieuwe” pagina.

Wanneer 301 redirects gebruiken?

Je kan een 301 redirect instellen wanneer je:

  • een url permanent wil omleiden naar een nieuw adres/pagina (de bezoeker klikt op link A maar komt op pagina B terecht)
  • je website of blog moet verhuizen naar een ander domein (alle verkeer voor je oude site wordt omgeleid naar de nieuwe). Zo blijven je Google rankings intact.
  • 2 sites wil samenvoegen (om er zeker van te zijn dat alle verouderde links verwijzen naar de juiste pagina’s

Waar moet ik op letten bij het maken van 301 redirects?

a) Gebruik een goede plugin

Er zijn heel wat WordPress-plugins die 301 redirects behandelen. Kies er in elk geval eentje uit met een goede reputatie (veel actieve installaties en een goede score) die ook heel recent is bijgewerkt. Dergelijke plugins zijn niet zonder risico. Werk je plugin – later – altijd bij.

b) 301 redirects moeten een uitzondering blijven

Je zou misschien in de verleiding kunnen komen om slag om slinger een 301 redirection in te roepen. Toch maar niet doen. Zeker niet als het gaat om redirections van redirections en dergelijke.

Ik zou eerst nagaan of het zinvol is om een 301 redirect in te stellen voor een bepaald artikel. Gaat het om een pagina die niet veel verkeer trekt en geen meerwaarde biedt dan zou ik die gewoon verwijderen zonder meer. Dat is anders bij een verouderde pagina die toch nog relatief vaak wordt aangetikt.

c) Verwijder de 301 redirects zeker niet te snel

Bezoek je Google en merk je dat het je nieuwe pagina in haar zoekresultaten heeft opgenomen (in plaats van de oude die er eerst stond)? Dat is in ieder geval geen signaal om je 301 redirects dan maar meteen weg te halen. Alle andere sites die een link naar jouw blog plaatsten krijgen dan alsnog een foutmelding. In principe laat je die 301 redirects zo lang mogelijk ingesteld.

Stappenplan werken met 301 redirects

Oké, laat ons proberen een en ander een beetje concreet te maken.

Stap 1: inventariseren van de contentfragmenten

Nemen we er even een fictief (niche)blog bij over – roep nog eens wat – recreatief fietsen. In het archief vinden we dan ook allerlei blogberichten en pagina’s:

  • Wat is de ideale bandenspanning voor mijn stadsfiets?
  • Zo gaat je fietsketting veel langer mee
  • Hoe de achterband van je fiets vervangen in minder dan 10 minuten?
  • 3 tips voor de winterstalling van je fiets
  • Snel je fiets poetsen, dat gaat zo

Je ziet, de hierboven opgesomde artikels draaien allemaal om en rond het onderhoud van de fiets, dus het lijkt logisch dat je één groot artikel maakt – pakweg De ultieme gids voor fietsonderhoud. In wat volgt maken we nu die gids voor fietsonderhoud. Dit wordt onze doelpagina, ofte target page (met zijn target url). Daarover straks meer.

Voor alle duidelijkheid: op het einde van het traject zullen alle kliks bedoeld voor één van de bovenstaande pagina’s onmiddellijk worden afgeleid naar onze nieuwe doelpagina.

Stap 2: doelpagina bepalen

Voor het schrijven van je nieuwe, grote artikel heb je 2 mogelijkheden:

  1. Je schrijft een volledig nieuw artikel (waarbij je je uiteraard heel erg laat inspireren door datgene wat je al eerder hebt geschreven).
  2. Je kiest een blogbericht of pagina die reeds een heel tijdje bestaat, maar je breidt het artikel fors uit (door de info samen te voegen en te kopiëren die je in stap 1 bij elkaar bracht).

Beide mogelijkheden werken goed, maar de tweede optie verdient wel de voorkeur. Je maakt immers maximaal gebruik van een pagina die zijn sporen al heeft verdient. Vraag jezelf af welke van de reeds bestaande pagina’s uit je inventaris het vaakst aangeklikt wordt en/of (nu al) het best gevonden wordt in de zoekmachines. Dat wordt je nieuwe doelpagina!

In het fictieve voorbeeld neem ik even aan dat het artikel over “fiets poetsen” het best presteert en dus de doelpagina wordt.

Stap 3: Content samenbrengen op de doelpagina

Oké, het echte werk kan beginnen. Het kan heel simpel gaan. Kopieer gewoon de inhoud van alle artikels die je wil samenbrengen naar de doelpagina. Zo ontstaat al snel een nieuw en uitgebreid artikel.

De titels van elke blogpost kunnen eventueel dienstdoen als tussenkopje (h2 of h3) in je nieuwe grote artikel.

Je krijgt aldus De utieme gids voor fietsonderhoud met tips (hoofdstukken) over:

  • De goede bandenspanning voor je fiets
  • Het verlengen van de levensduur van je fietsketting
  • Hoe je de achterband van je fiets snel kan vervangen
  • De winterstalling van je fiets
  • Poetstips voor je fiets

Enfin, ik ben geen fietsenmaker, maar je begrijpt de achterliggende idee.

Hoewel het an sich een goed idee is om verschillende stukken met knip- en plakwerk te combineren tot één groot artikel, blijft het wel opletten. Kijk kritisch naar de teksten, werk ze bij waar nodig, voeg nieuwe media toe, zorg voor een logische opbouw, maak nieuwe bindteksten, controleer of alle linkjes nog werken,…

Kortom, zorg voor een fris en fruitig geheel dat (opnieuw) helemaal bij de tijd is. Uit niks mag blijken dat het bewuste artikel in de basis al enkele jaren oud is…

Opgelet: is je doelpagina een reeds bestaande blog of pagina, dan mag je alles veranderen maar de url/slug moet je onaangeroerd laten. Anders verbreek je uiteraard alle eventueel bestaande (back)links naar de pagina en verlies je de SEO-voordelen.

En omdat je nieuwe artikel heel lang kan worden zou je kunnen overwegen om zogeheten ankerlinks te plaatsen. Dat zijn een soort interne links die je lezer snel naar een bepaald (voor hem interessant) gedeelte van je artikel brengen.

301 redirects op Blogtrommel.com

Ook op dit eigenste blog maak ik gebruik van 301 redirects. Dat is onder meer zo bij een groot artikel over (succesvol) gastbloggen. Ik schreef een compleet nieuw artikel ter vervanging van een zestal verouderde stukken rond hetzelfde topic. Zelfde content, compleet ander jasje, zelfde boodschap, 2.300 woorden lang.

Een ander verhaal bij het artikel over de (zoektocht naar) de ideale blogniche voor je blog. Het stuk – nu een slordige 3.300 woorden lang – is in feite niet veel meer dan een samenvoeging van een viertal artikels over hetzelfde onderwerp. Hier en daar schreef ik een extra paragraaf. De tussenkopjes van dit artikel lijken verdacht veel op de blogtitels van de oorspronkelijke berichten…

Stap 4: 301 redirects instellen

Staat de doelpagina op poten, dan kan het werken met 301 redirects beginnen. Het is wel ten zeerste aan te raden om vooraf een plugin te installeren voor het aanmaken van 301 redirects. Ikzelf gebruik Redirection.

Eens geïnstalleerd kan je eenvoudig de slug (het gedeelte van de link van je internetpagina achter je homepage) van respectievelijke source url en target url ingeven.

Source url: de slug van de pagina met de oude content die, wanneer ‘ie wordt aangeklikt wordt vervangen door de nieuwe content (naar keuze).

Target url: de slug van de pagina met de nieuwe content waarnaar je bezoeker vanaf nu automatisch wordt omgeleid.

Keren we nog een laatste keer terug naar ons fictieve voorbeeld. Je krijgt dus:

Source url:Target url:
/bandenspanning-stadsfiets//gids-voor-fietsonderhoud/
/onderhoud-fietsketting/
/gids-voor-fietsonderhoud/
/achterband-fiets-vervangen/
/gids-voor-fietsonderhoud/
/winterstalling-fiets-tips/
/gids-voor-fietsonderhoud/
/snelle-poetstips-voor-de-fiets/
/gids-voor-fietsonderhoud/

Eenmaal de 301 redirects zijn ingesteld treedt het zaakje meteen in werking: klik een “oude” link aan en meteen verschijnt je kersverse doelpagina op het scherm (controleer altijd even of dat ook daadwerkelijk gebeurt). En ook als je in Google op een oud zoekresultaat klikt wordt je per direct doorverwezen naar de nieuwste pagina.

Op korte tot middellange termijn krijgt het serieus opgewaardeerde stuk extra verkeer (afkomstig van de oude content). Los daarvan worden verschillende “minderwaardige” artikels vervangen door inhoudelijk sterke(re) verhalen met extra veel relevante focus zoektermen. Aldus kan je blog zich opmaken voor een serieuze SEO-boost.

Stap 5: oude content offline halen

De oude content (source url) kan je vanaf nu in principe offline halen, maar het is misschien toch verstandiger om dat nog niet onmiddellijk te doen. Je weet nooit of er wat misloopt met die 301 redirects…

De 301 redirects zelf kan je eens ze zijn ingesteld best zo lang mogelijk laten staan. Ook al merk je bijvoorbeeld dat Google zich intussen aan de nieuwe situatie heeft aangepast (en dus systematisch je nieuw aangemaakte pagina toont in plaats van de oude content). Immers, draait je blog al een tijdje mee dan zijn er waarschijnlijk een hoop (backlinks) die gebroken gaan worden. Niet elke site wordt tot in de puntjes verzorgt.

Meer van dat?

Gebruik Google Search Console om een mogelijk nuttige 301 redirect te ontdekken

Waarschijnlijk weet je zelf wel welke webpagina’s je eventueel zou kunnen samenvoegen tot een groter artikel. Maar heb je geen idee waar te beginnen, dan zou ik eens een kijkje nemen in Google Search Console:

  1. Klik links in het scherm op het tabblad Prestaties. Je ziet een grafiek met de zoekprestaties van je blog (standaard ingesteld op de periode van de laatste 3 maanden).
  2. Scrol iets verder naar beneden. Je ziet een lijst met Zoekopdrachten. Dit zijn de zoekopdrachten, de keywords waar jouw blog op dit moment op scoort in Google.
  3. Klik zo’n zoekopdracht aan.
  4. Klik vervolgens het tabje Pagina’s aan. Je krijgt een lijst met de pagina’s op je blog die Google in aanmerking neemt als het gaat om die specifieke zoekterm. Gerangschikt van vaakst aangeklikt tot nooit aangeklikt.

Vooral wanneer je veel verschillende pagina’s ziet voor één zoekterm zou je kunnen kijken of je de info van die pagina’s niet kan samenvoegen tot één sterke nieuwe pagina. Het zou namelijk kunnen dat Google niet goed weet welk artikel relevant in voor welke zoekterm (en dus verschillende artikels toont). Je verbetert de SEO van je blog door bij Google de twijfel weg te nemen. En alle info te bundelen op één webpagina.

Als je voor die optie gaat, neem dan de pagina met de meeste kliks als definitieve doelpagina. De overige pagina’s krijgen dan een omleiding met een 301 redirect.

Nieuws, inspiratie en handige tips voor jou

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

Conclusie?

Door gebruik te maken van 301 redirects kan je verkeer dat normaal zou zijn bedoeld voor verouderde, minderwaardige, overbodige content (die dus eigenlijk mag worden verwijderd) omleiden naar andere (betere) pagina’s op je blog. Je bezoeker heeft helemaal niks in de gaten. Je geeft je lezer uiteraard een fijnere gebruikerservaring, dat spreekt. Google van zijn kant ziet een strakkere en meer kwaliteitsvolle blog die een betere plaats in de zoekresultaten verdient.


Oorspronkelijke versie van dit artikel: november 2018

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “301 redirect eenvoudig uitgelegd: verlies minder bezoekers”

  1. Charlotte avatar

    Fijn artikel! Heb hem toegevoegd aan mijn lijstje an dingen die ik kan verbeteren aan mijn blog 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.