Homebeter bloggenOmniblogs, wat zijn dat precies?
0
(0)

Wij mensen denken graag in hokjes. Als je me niet gelooft moet je maar eens proberen blogs te catalogeren en daarna de bloggers op de hoogte te brengen. Het leidt vaak tot wenkbrauwengefrons of discussies. Vooral als ik de term “omniblogs” op tafel gooi. Want ja, wat zijn omniblogs nu precies?

Wie hier regelmatig komt lezen weet dat ik het af en toe over omniblogs heb. Een beetje tot mijn eigen verbazing schreef ik er nog nooit een blog over. Beter laat dan nooit.

5 soorten blogs

Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar kijken we naar het bloglandschap dan vallen blogs zowat uiteen in 5 grote groepen:

Omniblogs, what’s in the name?

Ik omschrijf omniblogs graag als:

Persoonlijke blogs, met een grote diversiteit aan onderwerpen en genres

Bij persoonlijke of lifeblogs draait het goeddeels om het persoonlijke leven en de ervaringen van de blogger. “Online dagboeken”, zeggen sommigen ietwat smalend, maar dat is wellicht wat kort door de bocht.

Ook bij omniblogs krijgen we een (ferme) inkijk in het privéleven van de blogger. Maar daarnaast is er eveneens aandacht voor… tja, zowat elk topic waarover zo’n blogger het op zijn blog wil hebben.

Dat kan inderdaad gaan over het gekrakeel met de pubers en de schoonmoeder, maar net zo goed worden familierecepten gedeeld, doe-het-zelf-tips gegeven, boeken en films besproken, terwijl op een blauwe maandag een hoogst persoonlijke kijk op de politieke actualiteit online kan komen. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan aan bod komen.

Aldus kan zo’n omniblog uitgroeien tot een soort persoonlijk online magazine – met een eenmansredactie – compleet met vaste rubrieken, een publicatieschema enzovoorts.

Een beetje afhankelijk van het de insteek (en het moment waarop je zo’n blog bezoekt) zou je als buitenstaander een omniblog makkelijke kunnen verwarren met een persoonlijk (life)blog. Of een nicheblog. Of een online magazine.

Op mijn startpagina met Nederlandstalige (hobby)blogs vind je ook een lijst met sites die het etiket “onmniblog” kregen opgespeld.

Meer omniblogs dan persoonlijke blogs?

Naar mijn aanvoelen zijn er trouwens meer omniblogs in omloop dan pure persoonlijke blogs. Niet zelden beginnen bloggers immers met erg persoonlijke privé-onderwerpen om vrij snel uit te breiden in de richting van opinies, hobby’s, interesses,…

Omniblogs versus nicheblogs?

Het grote verschil tussen omniblogs en nicheblogs? Bij nicheblogs staat één enkel thema centraal. Omniblogs coveren (veel) uiteenlopende onderwerpen. Kooktips naast boekbesprekingen, naast tuintips, naast gezondheidstips. Nogmaals, alles hangt hier af van de interesses en de keuzes van de blogger in kwestie. Het is met een omniblog perfect mogelijk om topics bij elkaar te smijten die je normaliter niet samen op een doorsnee nicheblog verwacht.

Omniblog versus blog-over-van-alles-en-nog-wat?

Het onderscheid tussen een persoonlijk blog en een omniblog dan. Eigenlijk zit ‘m dat dus niet zozeer in de verschillende onderwerpen die aan bod komen. Alleen, bij omniblogs komen vaak dezelfde onderwerpen en thema’s terug én worden ze vaak ondergebracht in duidelijk afgelijnde categorieën.

Het omniblog krijgt op die manier duidelijke secties. Er is bijvoorbeeld een stukje met recepten, naast posts over bloemschikken en boekenblogs.

Een omniblog is – net als een persoonlijk blog ideaal als je je niet wil laten vastpinnen op een bepaald onderwerp of niche. Het is dan wel aan te raden om te werken met WordPress-categorieën. En door bijvoorbeeld ook je menubalk slim in te delen kan je de belangrijkste thema’s/categorieën snel toegankelijk maken voor je lezers. Zélfs al landen zij maar af en toe op je blog.

De lezer die op zoek is naar recepten (maar de boekentips of de tuintips maar niks vindt) kan per direct naar je receptenblogs. Ook voor de vindbaarheid van je blog in de zoekmachines heeft een dergelijke aanpak voordelen!

Persoonlijkheid van de blogger centraal!

Maar zakelijke blog, persoonlijke blog, nicheblog of omniblog, uiteindelijk draait het toch allemaal vooral rond de (persoonlijkheid van) de blogger. Het blog moet duidelijk zijn stempel dragen. Dat maakt een blog uniek en (doorgaans) leuk om te lezen/volgen.

Niet alleen de zuiver persoonlijke blogs hebben baat bij persoonlijke verhalen en autobiografische elementen. Ook bij alle andere soorten blogs willen lezers graag weten wie of wat er achter een blog schuilgaat. Dat kán je doen door honderduit over jezelf en je privéleven te vertellen. Maar je blog wordt evengoed “onmiskenbaar jij” door:

 • je geheel eigen kijk op je niche en blogonderwerpen
 • het gebruik van je eigen tone of voice en jargon
 • de manier waarop jij de verschillende topics op je blog aan bod laat komen
 • de ietwat aparte indeling en vormgeving van je site
 • het geheel eigen gebruik van fotomateriaal en multimedia op je blog
 • de manier waarop je (doelbewust) de interactie zoekt met je lezer/volger
 • de kleine anekdotes die je vertelt om je verhaal op te leuken
 • weerkerende rubrieken die je nergens anders vindt
 • het aantal berichten per week dat je publiceert (in vergelijking met anderen in jouw niche)
 • De gemiddelde lengte van je content (idem)
 • je schrijfstijl en gevoel voor humor

Je merkt het: mogelijkheden zat om je blog uit de band te laten springen; er jouw persoonlijke stempel op te drukken zonder er daarom een lifeblog van te hoeven maken. Al is er met dat laatste natuurlijk hoegenaamd niks mis…

Niet wakker van liggen

Nu is die indeling an sich niet iets om je slaap over te laten. De opdeling wordt gemaakt door de samensteller van de bloglijst. Zijn oordeel is strikt persoonlijk en gebeurt na een screening tijdens een momentopname. En het is eigenlijk alleen bedoeld om de gebruikers van zo’n startpagina toch nog enig houvast te kunnen bieden.


Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

6 reacties op “Omniblogs, wat zijn dat precies?”

 1. Rob avatar

  Hoi Ben,

  Dan ben ik ook gegaan van niche naar Omni, al hoor je vaak de (onterechte) aanbeveling (wat mij betreft) dat je een NICHE blog moet hebben en dat meer aangeraden en aanbevolen is, wat mij betreft ben ik het daar persoonlijk niet meer (helemaal) mee eens.

  Een niche geeft misschien een duidelijk afgebakend thema, toch kennen we denk ik genoeg niche blogs met een matig beeldmerk, en het antwoord ligt naar mijn smaak in dat laatste.

  Naar mijn huidige idee kan je best een OMNI blog hebben maar is je beeldmerk dan toenemend belangrijk. De centrale vraag die ik me daarin zelf stel is: hoe straal ik ondanks een diversiteit aan rubrieken toch 1 merk uit? 1 duidelijk beeldmerk.

  Ik maak wel eens de vergerlijking met een tijdschift, zoals Linda, of mijn part RTL 4 met zijn tv progamma’s of mijn part de krant? Telegraaf ofzo? Elke genoemde biedt meerdere onderwerpen en thema’s en dus diversiteit, maar slagen er in om 1 duidelijk beeldmerk te communiceren. Ondanks ik de grote commerciele noem, is dat denk ik ook wel een aanbeveling voor bloggers met meerdere onderwerpen.

  Daarnaast heef ik zelf de voorkeur aan die verschillende ondewerpen wel te stroomlijnen onder vaste rubrieken of catoegrien, zodat de kapstok voor bezoekers wel duidelijk is rond het aantal onderwerpen. Ik vind het daarin ook fijn om te werken met terugkerende thema’s en herkennig, zoals bijvoorbeeld van de Libelle wordt verwacht dat er meestal iedere maand wel een recept ofzo in staat? Naast wat andere onderwerpen, maar de rode draad aan onderwerp herkenning, treedt op.

  Ik herken wat je schrijft en ben een van die opschuivende bloggers. Van niche naar onni en anders….ik heb pas mijn blog geschiedenis beschreven in een artikel, wat die weg een beetje verklaart, mocht je het leuk vinden dan voel je vrij die te lezen evt,

  Groetjes
  Rob

 2. Joke avatar

  Ik ben ook al ruim tien jaar een omniblogger en dat houd ik ook lekker zo. Ik heb daarnaast geprobeerd om aparte blogs te starten voor bijvoorbeeld reizen, mijn verhalen, foto’s en een blog rondom kunst, maar die houd ik toch niet zo regelmatig bij als mijn lekkere overvolle allesblogplekje. Het is gewoon mijn eigen magazine en ik kan er alles kwijt wat ik wil.
  Overigens vind ik het een hele prestatie om al die Nederlandstalige blogs te categoriseren en op te nemen in die blogtrommel startsuper. Het zijn er nogal wat! Chapeau!

  1. Rob avatar

   Haha precies dit, ik schuif op met gelijke reden.

 3. Villasappho avatar

  Je moet er maar aan staan een blog hebben met een niche. Steeds iets nieuws verzinnen is al lastig zat. De term omniblog vind ik netjes nog altijd beter dan blog zonder niche.

 4. Ximaar avatar

  Ik vind het een lastige indeling. Zelf sta ik al en tijdje bij Reisblogs, terwijl ik al een jaar of 3 niet meer gereisd heb. Als ik over reizen schrijf, dan zijn het m’n eigen reizen. Schrijf ook geen reistips. Zelf vind ik dat een blog altijd rond een persoon moet gaan, die iets meemaakt en dat wil delen. Anders is het voor mij een magazine of een gewone website. Je zou m’n blog kunnen zien als omniblog of een diversenblog. Zelf noem ik het een regioblog, maar dat klopt ook niet helemaal. De verschillende zaken als Alkmaar (stad waar ik woon), Regionaal, Fietsen (Fietsveiligheid, Fietsbeleid), Milieu, Klimaat, Web e.d., staan idd al jaren als categorie in een menu. Dwars daar doorheen staan een berg tags, oormerken, labels of items. En ondanks deze fantastische matrix blijkt ik (onbedoeld) op de randen van die zogenaamde gebieden te bloggen. En als het even kan out-of-the-box. 😉

 5. Audrey avatar

  Omniblogs zijn en blijven mijn favoriet. Ik ben dan ook trots om er eentje te hebben 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.