Omniblogs, wat zijn dat precies?

Omniblogs, wat zijn dat precies?

Wij mensen denken graag in hokjes. Als je me niet gelooft moet je maar eens proberen blogs te catalogeren en daarna de bloggers op de hoogte te brengen. Het leidt vaak tot wenkbrauwengefrons of discussies. Vooral als ik de term “omniblogs” op tafel gooi. Want ja, wat zijn omniblogs nu precies?

Wie hier regelmatig komt lezen weet dat ik het af en toe over omniblogs heb. Een beetje tot mijn eigen verbazing schreef ik er nog nooit een blog over. Beter laat dan nooit.

5 soorten blogs

Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar kijken we naar het bloglandschap dan vallen blogs zowat uiteen in 5 grote groepen:

 1. Zakelijke blogs: deze zijn opgezet in functie van een bedrijf, webwinkel of organisatie.  Het uiteindelijke doel van het blog is een betere online zichtbaarheid én een grotere omzet draaien.
 2. Persoonlijke blogs: hier gaat het vaak om de individuele blogger die “zijn/haar ei kwijt moet”, zijn verhaal wil doen.
 3. Nicheblogs: blogs speciaal opgebouwd rond een afgebakend thema. Binnen de nicheblogs onderscheiden we dan foodblogs, reisblogs, beautyblogs, modeblogs, mamablogs, boekenblogs, enzovoort…
 4. Groepsblogs of online magazines: meestal blogs met een veelheid aan onderwerpen rondom een groter thema. De redactie bestaat uit meerdere mensen (waardoor het typisch charmante van een blog een beetje verloren gaat).
 5. Omniblogs: lees vooral verder, zou ik zeggen!

Je kan nicheblogs nog veder opsplitsen in de richting van specifieke doelgroepen. Een foodblog voor diabetici, een reisblog met vooral kindvriendelijke bestemmingen of een modeblog rond eerlijke, duurzame kleding, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Overigens, start je vandaag de dag nog een blog in één van de zeer populaire niches, dan is het sowieso aan te raden je toe te spitsen op een specifieke doelgroep. Anders is het moeilijk om een groot lezerspubliek op te bouwen.

Omniblogs, what’s in the name?

Ik omschrijf omniblogs graag als:

Persoonlijke blogs, met een grote diversiteit aan onderwerpen en genres

Bij persoonlijke of lifeblogs draait het goeddeels om het persoonlijke leven en de ervaringen van de blogger. “Online dagboeken”, zeggen sommigen ietwat smalend, maar dat is wellicht wat kort door de bocht.

Ook bij omniblogs krijgen we een (ferme) inkijk in het privéleven van de blogger. Maar daarnaast is er eveneens aandacht voor… tja, zowat elk topic waarover zo’n blogger het op zijn blog wil hebben.

Dat kan inderdaad gaan over het gekrakeel met de pubers en de schoonmoeder, maar net zo goed worden familierecepten gedeeld, doe-het-zelf-tips gegeven, boeken en films besproken, terwijl op een blauwe maandag een hoogst persoonlijke kijk op de politieke actualiteit online kan komen. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan aan bod komen.

Aldus kan zo’n omniblog uitgroeien tot een soort persoonlijk online magazine – met een eenmansredactie – compleet met vaste rubrieken, een publicatieschema enzovoorts.

Een beetje afhankelijk van het de insteek (en het moment waarop je zo’n blog bezoekt) zou je als buitenstaander een omniblog makkelijke kunnen verwarren met een persoonlijk (life)blog. Of een nicheblog. Of een online magazine.

Op mijn startpagina met Nederlandstalige (hobby)blogs vind je ook een lijst met sites die het etiket “onmniblog” kregen opgespeld.

Meer omniblogs dan persoonlijke blogs?

Naar mijn aanvoelen zijn er trouwens meer omniblogs in omloop dan pure persoonlijke blogs. Niet zelden beginnen bloggers immers met erg persoonlijke privé-onderwerpen om vrij snel uit te breiden in de richting van opinies, hobby’s, interesses,…

Omniblogs versus nicheblogs?

Het grote verschil tussen omniblogs en nicheblogs? Bij nicheblogs staat één enkel thema centraal. Omniblogs coveren (veel) uiteenlopende onderwerpen. Kooktips naast boekbesprekingen, naast tuintips, naast gezondheidstips. Nogmaals, alles hangt hier af van de interesses en de keuzes van de blogger in kwestie. Het is met een omniblog perfect mogelijk om topics bij elkaar te smijten die je normaliter niet samen op een doorsnee nicheblog verwacht.

Omniblog versus blog-over-van-alles-en-nog-wat?

Het onderscheid tussen een persoonlijk blog en een omniblog dan. Eigenlijk zit ‘m dat dus niet zozeer in de verschillende onderwerpen die aan bod komen. Alleen, bij omniblogs komen vaak dezelfde onderwerpen en thema’s terug én worden ze vaak ondergebracht in duidelijk afgelijnde categorieën.

Het omniblog krijgt op die manier duidelijke secties. Er is bijvoorbeeld een stukje met recepten, naast posts over bloemschikken en boekenblogs.

Een omniblog is – net als een persoonlijk blog ideaal als je je niet wil laten vastpinnen op een bepaald onderwerp of niche. Het is dan wel aan te raden om te werken met WordPress-categorieën. En door bijvoorbeeld ook je menubalk slim in te delen kan je de belangrijkste thema’s/categorieën snel toegankelijk maken voor je lezers. Zélfs al landen zij maar af en toe op je blog.

De lezer die op zoek is naar recepten (maar de boekentips of de tuintips maar niks vindt) kan per direct naar je receptenblogs. Ook voor de vindbaarheid van je blog in de zoekmachines heeft een dergelijke aanpak voordelen!

Persoonlijkheid van de blogger centraal!

Maar zakelijke blog, persoonlijke blog, nicheblog of omniblog, uiteindelijk draait het toch allemaal vooral rond de (persoonlijkheid van) de blogger. Het blog moet duidelijk zijn stempel dragen. Dat maakt een blog uniek en (doorgaans) leuk om te lezen/volgen.

Niet alleen de zuiver persoonlijke blogs hebben baat bij persoonlijke verhalen en autobiografische elementen. Ook bij alle andere soorten blogs willen lezers graag weten wie of wat er achter een blog schuilgaat. Dat kán je doen door honderduit over jezelf en je privéleven te vertellen. Maar je blog wordt evengoed “onmiskenbaar jij” door:

 • je geheel eigen kijk op je niche en blogonderwerpen
 • het gebruik van je eigen tone of voice en jargon
 • de manier waarop jij de verschillende topics op je blog aan bod laat komen
 • de ietwat aparte indeling en vormgeving van je site
 • het geheel eigen gebruik van fotomateriaal en multimedia op je blog
 • de manier waarop je (doelbewust) de interactie zoekt met je lezer/volger
 • de kleine anekdotes die je vertelt om je verhaal op te leuken
 • weerkerende rubrieken die je nergens anders vindt
 • het aantal berichten per week dat je publiceert (in vergelijking met anderen in jouw niche)
 • De gemiddelde lengte van je content (idem)
 • je schrijfstijl en gevoel voor humor

Je merkt het: mogelijkheden zat om je blog uit de band te laten springen; er jouw persoonlijke stempel op te drukken zonder er daarom een lifeblog van te hoeven maken. Al is er met dat laatste natuurlijk hoegenaamd niks mis…

Niet wakker van liggen

Nu is die indeling an sich niet iets om je slaap over te laten. De opdeling wordt gemaakt door de samensteller van de bloglijst. Zijn oordeel is strikt persoonlijk en gebeurt na een screening tijdens een momentopname. En het is eigenlijk alleen bedoeld om de gebruikers van zo’n startpagina toch nog enig houvast te kunnen bieden.


Meer van dat?

photo credit: JASElabs via photopin cc

2

6 Responses

Show all responses
 1. Rob
  24 juni 2019
 2. Joke
  24 juni 2019
  • Rob
   24 juni 2019
 3. Villasappho
  24 juni 2019
 4. Ximaar
  24 juni 2019
 5. Audrey
  24 juni 2019

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.