Waar vind je de beste blogs?

 

Soms moet je echt niet ver zoeken naar een onderwerp om over te bloggen. Volgens Google Analytics is één van de populairste zoekwoordcombinaties waarop dit blog gevonden wordt “beste blogs.” Wij dus op zoek naar de beste blogs (die jou interesseren).

Laatste update: 29/12/2019

En dit zou zomaar eens de allerkortste blogpost kunnen zijn uit de geschiedenis van Blogtrommel.com: de beste blogs zijn namelijk om en rond deze blog te vinden. 🙂

Nee, alle gekheid op een stokje! Laat ons eens kijken waar jij als blogliefhebber je leeshonger kan stillen en/of als zoekend internetter een oplossing kan vinden voor je probleem..

11 plekken om de beste blogs te vinden

1. Zoeken in Google Blogs

Zoals de naam het al zegt is Google Blogs één van de zusterpagina’s van het grote Google, die zich richt op blogs. Je krijgt dus toegang tot de vele blogs waarvoor feeds zijn ingeschakeld. Tik gewoon het onderwerp of merk van je keuze in en je speurtocht kan van start gaan. Op de eerste pagina’s komen uiteraard de grootste namen aan bod, waaronder ook veel online-magazines die ooit als kleine blog zijn begonnen.

2. Ontdek blogs via je vrienden

Uiteraard is het voor mij moeilijk om te bepalen welke blogs jij absoluut moet volgen. Ik ken jouw interesses immers niet. Maar snuffel eens rond in de social media profielen van je vrienden, familie en kennissen. Het is niet ondenkbaar dat je langs deze weg razend interessante lectuur vindt. Niet zelden deel je met je vrienden immers bepaalde interesses. Via Twitter, Google Plus en andere Facebooks worden bovendien slag om slinger leuke bloglinks gedeeld. Doe er je voordeel mee.
3. Doorzoek die blogrolls!

Volg je al enkele blogs, ga dan eens op zoek naar de blogrolls. Eenvoudig gezegd: een lijst met de beste blogs volgens je favoriete blogger. Volg je nog? 🙂 Op die manier vallen je vaak zomaar superleuke blogs in de schoot.

4. Stokjes en tags

Zelf loop ik er vaak niet echt warm voor, maar via “doorgeefprijzen” als de Liebster Award kan je vaak pareltjes van blogs ontdekken. Ze zijn bedoeld om beginnende bloggers bekend te maken bij een groter publiek. Iets gelijkaardigs gebeurt er bij Spam je blog, waarbij de blogger zijn reactieformulier openstelt voor iedere collega-blogger die ongegeneerd reclame wil maken voor zijn/haar eigen blog.

5. Bloglovin’

Zoals Laura in een reactie hieronder aangeeft kan je ook via Bloglovin’ geweldige weblogs leren kennen. Fijn is dat de eigenaar van het blog er zelfs geen account moet hebben om er toch vindbaar te zijn. Voor jouw als blogliefhebber is hét grote voordeel echter dat Bloglovin’ een heuse RSS-feed is: al je favoriete blogs op één plek. dus. En anders dan de meeste feedreaders is de omgeving waarin je een blog bekijkt quasi identiek aan die op het oorspronkelijke blog. Bloglovin’ heeft wel een minder fraai kantje.

6. World of blogs

Wie vooral op zoek is naar reisblogs moet zeker eens een kijkje gaan nemen op World of blogs. Dit is een heuse directory site. Je vindt hier niet alleen reisblogs, maar ook individuele artikels over reisbestemmingen. Je kan op World of blogs trouwens ook je eigen reisblogs in de database laten opnemen.

7. Vetexbart.be

Veel lijstjes worden een beetje gedomineerd door Nederlanders. Niks mis mee, overigens. Hier vind je echter enkele tientallen Vlaamse reisbloggers op een rijtje.

8. Ximaar’s blogspot

En dan zijn er natuurlijk nog de talrijke startpagina’s met blogs. Ximaar’s blogspot begon ooit als een experiment (op Blogspot), maar is nu een ferme verzameling. Het bijzondere aan deze verzameling blogs is dat ze niet per niche of per thema zijn ingedeeld, maar per regio. Enigszins tot mijn verbazing betreft het hier echter niet allemaal blogs die over een bepaalde regio bloggen. Het blijft een leuke verzameling blogs, natuurlijk!

9. Niet de populairste blogs uit Nederland en België

Toegegeven, dit is een beetje een vreemde eend in de bijt. Pas onlangs startte ik deze pagina met een persoonlijke selectie van blogs uit de lage landen. Het betreft hier dus niet de grootste en meest populaire blogs. Maar er gebeurt wel wat! De samenstelling van de lijst kan regelmatig wijzigen.

10. Blogtrommel startpagina met Nederlandstalige blogs

Volgers van dit eigenste blog kennen ‘m natuurlijk al langer: de startpagina met de beste Nederlandstalige blogs uit Vlaanderen en Nederland. De pagina bevat zo’n 450 links naar het betere blogwerk. Voor jouw gemak werd het zaakje gecatalogeerd in een 20-tal categorieën en niches. Zo goed en zo kwaad het kan word de pagina up-to-date gehouden en de lijst wordt dagelijks doorsnuffeld door enkele tientallen geïnteresseerden.

11. Doorzoek de lezerscommentaren

Bezoek je zelf blogs die je interessant vindt? Scroll dan even naar beneden. Je vindt er de lezerscommentaren, niet zelden afkomstig van bloggers met gelijkaardige interesses. Klik op de naam/link en je komt rechtstreeks op het blog uit.

Zo, mocht je ooit op zoek gaan naar vers leesvoer voor in je blogfeed, dan weet je alvast hoe je de beste blogs (voor jouw interesseveld) kan vinden.

Meer van dat?

photo credit: modernowl via photopin cc

8 reacties op “Waar vind je de beste blogs?”

 1. Project Lonica

  Mooi overzicht! Ik zoek nog steeds naar blogs die in mijn eigen niche zitten: mensen die schrijven over het omgooien van hun leven (idealiter richting duurzaam). Mag ook emigratie zijn. Die laatste categorie valt zeker onder de reisblogs?

 2. … en als beginnend blogger vraag ik me af hoe ik op de Beste Nederlandse Blog terechtkom. Het is natuurlijk geweldig als je op deze startpagina staat.

  1. @Soetmin: dank voor je reacties (en suggesties)! De blogs in kwestie krijgen ASAP een plaatsje op de startpagina …

 3. Het liefste zou ik meer regionale bloggers toevoegen, maar helaas kan ik die niet vinden. Het begrip regionaal of lokaal vat ik daarom zeer ruim op. Vervolgens vroeg een blogkennis of ik een opdeling wilde maken over bloggers en blogsters. Die lijst is nog veel ruimer van begrip, maar als het kan zet ik een woonplaats of regio achter de blognaam. De lijst met laatste berichten vind ik zelf erg handig en daar geldt veel meer of op een blogger regelmatig iets publiceert en zelf daarin iets toevoegt. Bij elkaar is het idd een bonte verzameling geworden, waarvan ik zo ongeveer de enige gebruiker ben. 😉 Veel werk heb ik er niet aan en aan enige promotie ben ik nog niet echt begonnen. Dat zou inmiddels wel kunnen, dus daarvoor dank. 😉

  OBA zou je ook nog kunnen noemen, net als Hollandblogs op blogspot.

  Wat mij vooral opvalt is dat het bloggers zijn die bij andere bloggers lezen en reageren. Het is veel moeilijker om de overige internetgebruikers naar je blog te krijgen.

 4. Ik mis bloglovin’. Ideaal omdat je kunt zien wat je vrienden liken en daardoor eenvoudig nieuwe blogs vindt. Ook kun je op soort blog (beauty, travel, fashion) zoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.