Sharp Ben In persona

De teloorgang van de blogroll

Een tijdje geleden viel mijn oog op deze tweet van collega Metropaul:

Vroegah…

Voor wie zich bij het woord blogroll niks kan voorstellen, een blogroll is/was gewoon een lijstje met links  Dat lijstje was vaak te vinden in de sidebar of de footer van het blog. De blogroll:

 1. bracht/brengt de favoriete blogs van de blogger samen op een centrale plaats
 2. is/was een instrument om op een makkelijke en structurele manier je waardering te uiten voor je collega
 3. zorgt/zorgde ervoor dat je snel te weten komt/kwam of één van je favoriete bloggers een nieuw bericht online zette

Wilde je als blogger een beetje verkeer naar je blog brengen, dan was het ook zaak je site in blogrolls van grotere collega’s binnen te loodsen. Heel wat blogliefhebbers kamden immers vooral blogrolls uit op zoek naar nieuw en of interessant leesvoer, eerder dan te rade te gaan bij Google.

De blogosfeer was toen – ik spreek over een periode waarin er nog geen sprake was van Blogtrommel.com (het lijkt een complete eeuwigheid geleden) – veel kleiner, veel meer een zaak van ons kent ons. Ennehh… zou ik hier het woord inteelt in de mond durven nemen?? Hoe dan ook was bloggen in essentie destijds een kwestie van leuk schrijven en persoonlijke verhalen delen met gelijkgestemde zielen.

[wp_ad_camp_3]

Tijden veranderen

Maar dat was vroeger! vandaag de dag worden blogrolls zo stilaan een zeldzaamheid. Hoe dat komt? Sowieso werden sidebars van blogs de afgelopen jaren een stuk minder populair.  Immers, sidebars en mobiele telefoons, het blijft een lastig huwelijk. En als je weet hoe snel de mobiele revolutie om zich heen grijpt, kan je het de theme-bouwers moeilijk kwalijk nemen dat uitgebreide zijbalken in blogs niet direct een prioriteit krijgen. Lang verhaal kort: minder plaats voor blogrolls allerhande.

Voeg daarbij nog de in vele gevallen bedroevend lage doorklikratio en je begrijpt waarom almaar meer bloggers het bewuste rijtje met links vaarwel zegden.

Dan zijn er – nog maar eens de sociale media. Ze maken ieders leven makkelijker. De blogliefhebber, die via Pinterest, Twitter, Instagram en andere Facebooks erg eenvoudig op de hoogte kunnen blijven van wat er op hun favoriete blogs gebeurt. Bloggers van hun kant kunnen doorgaans hun gewaardeerde collega’s een stuk effectiever steunen door systematisch fijne artikels te delen in hun netwerk. Meer dan twee muisklikken vergt het niet.

Last but not least is het bloggen van vandaag een stuk minder onbaatzuchtig. Het plezier van het delen van mooie verhalen heeft plaatsgemaakt voor een niet aflatende jacht op pageviews en bezoekers. De met rasse schreden toenemende professionalisering en commercialisering, weet je wel? En daar waar de zoekmachineoptimalisatie van een blog het speelterrein was van een paar zonderlinge nerds, kan nu elke sterveling er moeiteloos mee aan de waggel. Gevolg? Sidebars worden vooral ingezet ter meerdere eer en glorie van de eigen blog. Niet om reclame te maken voor collega-bloggers. De plaats bovenin de zijbalk van zo’n blog is immers kostbaar. (onder meer) Deze blogtip uit eigen huis zal daar wel niet vreemd aan zijn…

Terug van weggeweest

Ook op deze site is al lang geen blogroll te zien geweest. Nochtans begon BT in 2011 ooit als een soort grote blogroll.

Wie echter de homepage van dit blog bezoekt (en de moeite doet om even naar onderen te scrollen) ontdekt de RSS-feeds van een viertal blogs. De bedoeling is om via deze weg heel regelmatig leuk werk van collega’s te tonen.  Vroeg of laat zullen deze blogs weer van het toneel verdwijnen om dan plaats te maken voor vier andere blogs.

Aan mij zal het niet liggen!

1

14 Responses

Show all responses
 1. Zij van
  17 juli 2017
 2. m(i)e
  14 juli 2017
 3. Villasappho
  7 juli 2017
 4. Suzanne
  5 juli 2017
 5. Bloggelientje
  4 juli 2017
  • Sharp Ben
   5 juli 2017
 6. Joke
  4 juli 2017
 7. Jill
  4 juli 2017
 8. Melanie
  4 juli 2017
 9. Sofie
  3 juli 2017
 10. Martine Bakx
  3 juli 2017
 11. Ximaar
  3 juli 2017
 12. Linda
  3 juli 2017
  • Sharp Ben
   3 juli 2017

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.