HomeIn personaDe teloorgang van de blogroll

De teloorgang van de blogroll

Sharp Ben In persona

Een tijdje geleden viel mijn oog op deze tweet van collega Metropaul:

Vroegah…

Voor wie zich bij het woord blogroll niks kan voorstellen, een blogroll is/was gewoon een lijstje met links  Dat lijstje was vaak te vinden in de sidebar of de footer van het blog. De blogroll:

  1. bracht/brengt de favoriete blogs van de blogger samen op een centrale plaats
  2. is/was een instrument om op een makkelijke en structurele manier je waardering te uiten voor je collega
  3. zorgt/zorgde ervoor dat je snel te weten komt/kwam of één van je favoriete bloggers een nieuw bericht online zette

Wilde je als blogger een beetje verkeer naar je blog brengen, dan was het ook zaak je site in blogrolls van grotere collega’s binnen te loodsen. Heel wat blogliefhebbers kamden immers vooral blogrolls uit op zoek naar nieuw en of interessant leesvoer, eerder dan te rade te gaan bij Google.

De blogosfeer was toen – ik spreek over een periode waarin er nog geen sprake was van Blogtrommel.com (het lijkt een complete eeuwigheid geleden) – veel kleiner, veel meer een zaak van ons kent ons. Ennehh… zou ik hier het woord inteelt in de mond durven nemen?? Hoe dan ook was bloggen in essentie destijds een kwestie van leuk schrijven en persoonlijke verhalen delen met gelijkgestemde zielen.

[wp_ad_camp_3]

Tijden veranderen

Maar dat was vroeger! vandaag de dag worden blogrolls zo stilaan een zeldzaamheid. Hoe dat komt? Sowieso werden sidebars van blogs de afgelopen jaren een stuk minder populair.  Immers, sidebars en mobiele telefoons, het blijft een lastig huwelijk. En als je weet hoe snel de mobiele revolutie om zich heen grijpt, kan je het de theme-bouwers moeilijk kwalijk nemen dat uitgebreide zijbalken in blogs niet direct een prioriteit krijgen. Lang verhaal kort: minder plaats voor blogrolls allerhande.

Voeg daarbij nog de in vele gevallen bedroevend lage doorklikratio en je begrijpt waarom almaar meer bloggers het bewuste rijtje met links vaarwel zegden.

Dan zijn er – nog maar eens de sociale media. Ze maken ieders leven makkelijker. De blogliefhebber, die via Pinterest, Twitter, Instagram en andere Facebooks erg eenvoudig op de hoogte kunnen blijven van wat er op hun favoriete blogs gebeurt. Bloggers van hun kant kunnen doorgaans hun gewaardeerde collega’s een stuk effectiever steunen door systematisch fijne artikels te delen in hun netwerk. Meer dan twee muisklikken vergt het niet.

Last but not least is het bloggen van vandaag een stuk minder onbaatzuchtig. Het plezier van het delen van mooie verhalen heeft plaatsgemaakt voor een niet aflatende jacht op pageviews en bezoekers. De met rasse schreden toenemende professionalisering en commercialisering, weet je wel? En daar waar de zoekmachineoptimalisatie van een blog het speelterrein was van een paar zonderlinge nerds, kan nu elke sterveling er moeiteloos mee aan de waggel. Gevolg? Sidebars worden vooral ingezet ter meerdere eer en glorie van de eigen blog. Niet om reclame te maken voor collega-bloggers. De plaats bovenin de zijbalk van zo’n blog is immers kostbaar. (onder meer) Deze blogtip uit eigen huis zal daar wel niet vreemd aan zijn…

Terug van weggeweest

Ook op deze site is al lang geen blogroll te zien geweest. Nochtans begon BT in 2011 ooit als een soort grote blogroll.

Wie echter de homepage van dit blog bezoekt (en de moeite doet om even naar onderen te scrollen) ontdekt de RSS-feeds van een viertal blogs. De bedoeling is om via deze weg heel regelmatig leuk werk van collega’s te tonen.  Vroeg of laat zullen deze blogs weer van het toneel verdwijnen om dan plaats te maken voor vier andere blogs.

Aan mij zal het niet liggen!

Laatst verschenen berichten

14 reacties op “De teloorgang van de blogroll”

  1. Zij van avatar

    Ik ben juist terug naar blogger gegaan om mijn blogroll nieuw leven in te roepen. Misschien ben ik echt wel antiek.

  2. m(i)e avatar

    Wat is een linkfarm?

    Ik heb wél een blogroll, en heb hem al sinds ik begon te bloggen in 2010. En ik ga hem zeker houden, ook al merk ik dat dat nog weinig gedaan word. Ik vind het namelijk mooi om blogs die je tof vindt onder de aandacht te brengen van anderen. Daarom heb ik niet alleen een blogroll, maar schrijf ik ook regelmatig een blogpost waarin ik 1 van mijn favo blogs bespreek ( ‘blog in de kijker’ is de titel die deze blogposts krijgen) . De blogs die daarin besproken werden, krijgen vervolgens een plekje in mijn blogroll.. Ik heb zelf zo veel toffe andere blogs ontdekt . En overigens hoef ik daar niks voor in ruil.
    De blogwereld is veel commerciëler geworden en meer gericht op geld en dingen in natura te ‘verdienen’ en dat maakt dat er inderdaad meer een ‘ieder voor zich”-sfeer is ontstaan. Maar ik kies er bewust voor om dat niet te doen..

  3. Villasappho avatar

    Voor ruim een jaar 1 gehad, maar merkte dat er weinig mee werd gedaan. Nu ik die vervangen heb voor de laatste 5 reacties zie ik wel beweging. Daarbij is het bijhouden ervan ook geen leuk werk, als iemand zijn blogroll aanpast zonder jouw link, haal je de link van diegene dan ook uit de jouwe? Blogroll is een beetje als die bewegende plaatjes, je ziet ze nog wel maar eigenlijk is die tijd voorbij.

  4. Suzanne avatar

    Oh, een blogroll! Those were the days! Ik had er ook een, evenals een buttonwall. Daar plaatste ik dan de 81 X 31 pixel grote buttons van andere blogs. En zij plaatsten er dan weer een van mij terug. Ik heb ze nog steeds, ergens op een externe harde schijf. Van die bewegende blinkie buttons. Zo’n andere tijd toen, he.

  5. Bloggelientje avatar

    Ik denk dat het ook komt doordat iedereen massaal over lijkt te stappen naar wordpress.org. Bij Blogger is een blogroll veel makkelijker te maken.

    Ik gebruik ze elke week nog om andere blogs te bezoeken.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik denk dat dat er inderdaad ook mee te maken heeft: wil je een echte blogroll in WordPress, dan moet dat in veel gevallen via een plugin…

  6. Joke avatar

    Ik blog met WordPress en heb nog steeds een lijstje met links naar blogs waar ik graag lees en waar ik anderen op attent wil maken omdat ze goede, leuke, aparte, interessante, noem-maar-op blogs schrijven. Maar of je dat nou een linkfarm moet noemen? Ik vind het zelf wel handig eigenlijk. Ook bij anderen waar ik lees. Zo kom je nog eens iets verrassends tegen. Facebook bloggers vind ik irritant. Je kunt toch gewoon bloggen op je eigen blog, zij het WordPress of Blogger, of wat dan ook, en dat blog dan doorlinken naar Facebook (en Twitter en naar weet ik veel welk platform nog meer)? Van die dingen ja, van die dingen 🙂

  7. Jill avatar
    Jill

    Vroeger had ik ook een blogroll. Maar tegenwoordig is dit echt zeldzaam. Ik vind dat het nu precies ieder voor zich is. Toch vooral in het niche waar ik in zit. Jammer eigenlijk.

  8. Melanie avatar

    Ik heb er nog nooit van gehoord. Maar ik blog dan ook nog niet zo lang. Ik vind dit een leuk iets. Ik noem elke maand mijn favoriete blogberichten van die maand. Zo breng ik anderen oprecht onder de aandacht. Gewoon omdat ik dat leuk vind.

  9. Sofie avatar

    Ik had het vroeger ook, toen ik nog op Blogger zat. Nu met WordPress niet meer, en vermits de meesten nu op WordPress zitten is de typische blogroll zeer zeldzaam geworden. Ik vond het eigenlijk wel heel tof 🙂

  10. Martine Bakx avatar

    Bij Blogspotters zie ik het nog regelmatig.
    Het heeft denk ik inderdaad veel te maken met het verdwijnen van de sidebar.
    Èn het volgen van blogs via de sociale media.

    Wat ik eigenlijk erger vind zijn de bloggers die overgestapt zijn naar Facebook. Wat ze voorheen op Blog zetten, zetten ze nu op Facebook. De interactie is daar gewoon veel groter.

  11. Ximaar avatar

    Het duurde vrij lang eer ze voor de eerste keer getoond werden. Zelf heb ik op menu blog in het menu Linx staat er daar staan blogcollega’s bij, maar ook andere handige links die ik aanbeveel. Op m’n Blogspot gebruik ik een mooie functie die van een 80-tal blogs de RSS volgt en de laatste berichten met de nieuwste boven sorteert. Ik geloof dus nog in dit soort functies. Maar gewoon iemand doorklikbaar noemen in een artikel werkt volgens mij ook nog altijd goed.

    Zelf blog ik zonder enig winstbejag. Geld kan ik op een andere manier beter verdienen. Een blog komt van een log, danwel en scheepsjournaal. De kapitein zette daar ook geen reclames tussen. Een afgeleide is het dagboek, waarin zoiets ook vreemd is. Daarbij blokkeer ik vrijwel alle reclames, al was het maar dat je dan minder vatbaar bent voor malware.

  12. Linda avatar

    Ik denk dat het ook vooral te maken heeft met de populariteit van wordpress. ‘Vroeger’ in blogspot zat dat standaard ingebouwd en daar zie je het nog regelmatig. In wordpress niet. Een paar jaar geleden waren er nog wel blogrolls, of lijstjes met favoriete blogs maar die werden vanwege seo-technische redenen steeds vaker geschrapt. Je wilt tenslotte geen linkfarm op je site. Heeft niets te maken om elkaar niet te willen helpen maar dat gebeurd nu op social media door posts te delen of in artikel naar elkaar te linken. Bezoekers komen ook eerder vua due weg want steeds minder wordt er doorgeklikt.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat is allemaal best te begrijpen. Maar wat ik me dan wel afvraag: vanaf wanneer kan je spreken van een linkfarm op je blog? Ik ga hier eens wat dieper proberen in te duiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.