Dubbel zoveel mobiele bezoekers op je blog in één maand tijd

Dubbel zoveel mobiele bezoekers op je blog in één maand tijd

mobiele bezoekers op je blog

De mobiele revolutie is in volle gang en dus kan je die mobiele bezoekers op je blog maar beter goed in de watten leggen. Zo niet zal je blog het over niet al te lange tijd nog een stuk moeilijker krijgen om een groot publiek aan te trekken.

Google roept het nu al een paar jaar. Blogs en websites moeten zich aanpassen aan het internet dat steeds mobieler wordt. Anders speelt je site binnenkort geen rol van betekenis meer.

Persoonlijk heb ik lang het idee gehad dat die mobiele revolutie wat overroepen werd. Mijn blog is al enkele jaren responsive, en daarmee moesten de mobiele gebruikers van Blogtrommel.com het dan maar doen. Het aantal bezoekers dat dit blog raadpleegde middels een mobiele telefoon bleef altijd om en nabij de 1% steken.

Dat lage percentage aan smartphone-gebruikers vond ik niet alarmerend. Want, zo dacht ik, mobiel internetten dat doe je als je even snel een adres van een restaurantje wil opzoeken, even wil twitteren of desnoods facebooken terwijl je op tram 7 staat te wachten. Niet om blogposts van 1.000 woorden en meer te lezen die niet direct als ontspannende lectuur te boek staan.

[wp_ad_camp_3]

Onlangs veranderde ik het WordPress-thema van mijn blog. Een blik op de tabellen van Google Analytics toont hoe groot de impact van zo’n nieuw blogthema op het verkeer op je blog kan hebben. En hoe snel  de mobiele revolutie zich voltrekt!

Om te zien via welke apparaten je blog wordt geraadpleegd ga je in Google Analytics naar de sectie Doelgroep, om vervolgens door te klikken naar Mobiel en zo door naar Overzicht. Als je dat wil kan je zelfs aan de weet komen welke mobiele apparaten er worden gebruikt (merk en type).

Onderstaande tabel toont via welke apparaten dit blog werd bezocht (gemeten in sessies) in de afgelopen 2 maanden:

Maart 2016April 2016Wijziging (in %)
Totaal aantal sessies7.2048.037+11,56
Desktop5.6615.451-3,71
Mobiel7851.812+130,84
Tablet758784+2,11

Tja, ook ik moest een paar keer met mijn ogen knipperen, maar de cijfers spreken voor zich: koudweg een verdubbeling van het aantal mobiele bezoekers in één maand tijd. Het totaal aantal sessies steeg, terwijl het aantal sessies op de desktop daalde. Ook bij de sessies via de tablet is een lichte stijging merkbaar.

Meer mobiele bezoekers op je blog: responsive design

Het responsive design is al enkele jaren gemeengoed onder bloggers. Maar blijkbaar is dat alléén niet voldoende om massa’s mobiele bezoekers op je blog te mogen verwelkomen. Anders zou bovenstaand effect al veel vroeger komen bovendrijven zijn.

Meer mobiele gebruikers: zorg voor een snel ladende website!

Je kan zelf heel wat doen om je blog een stuk sneller te maken:

 • zorg voor degelijke hosting voor je blog/website
 • maak je foto’s niet te groot
 • beperk het aantal foto’s
 • beperk het aantal plugins voor je WordPress-blog
 • verwijder niet-actieve plugins

Een supersnel WordPress-thema

Ik gaf al aan dat ik onlangs van thema wisselde. De stijging van het aantal mobiele gebruikers begint zowat gelijktijdig. Dat kan geen toeval zijn.

Wat maakt een thema zo snel? Een recent WordPress-thema is doorgaans een stuk sneller dan een thema dat al wat ouder is. Je kan ervan uitgaan dat bouwers veel meer dan vroeger het geval was rekening houden met de snelheid en mobielvriendelijkheid van hun creaties.

Mijn premium WordPress-thema (Aff.) kocht ik bij MyThemeShop. In de Theme Options zit een speciale sectie (Performance) die me onder meer toelaat om het blog zo in te stellen dat foto’s pas worden ingeladen op het moment dat een bezoeker ook effectief doorscrollt naar een afbeelding. Ook worden bepaalde pagina’s reeds “klaargezet” zodat die sneller te voorschijn komen in het geval een lezer ze aantikt. Dat scheelt laadtijd natuurlijk.

3

11 Responses

Show all responses
 1. Serge Van Cauwenbergh
  12 mei 2016
  • Sharp Ben
   13 mei 2016
 2. De DIY Diva
  4 mei 2016
 3. Mariska
  4 mei 2016
 4. Babs
  4 mei 2016
 5. Ximaar
  4 mei 2016
 6. Elisabeth
  4 mei 2016
  • Sharp Ben
   4 mei 2016
 7. Morgaine
  4 mei 2016
  • Sharp Ben
   4 mei 2016

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.