Homebeter bloggenHoe kan ik makkelijk meerdere blogs volgen?
0
(0)

Vele bevlogen bloggers worden vroeg of laat ook fervente bloglezers. Ik weet uit ervaring dat ook in die nevenactiviteit van het bloggen aardig wat tijd kan kruipen. Daarom volgen hier enkele tips om het volgen van meerdere blogs vlotter te laten verlopen. Sommige van de voorgestelde oplossingen liggen voor de hand, andere misschien net wat minder.

Laatste update: 22/08/2019

Gebruik een RSS-feed (feedreader)

Verreweg de makkelijkste manier om blogs (maar ook andere (nieuws)sites) te volgen bestaat erin hiervoor een feedreader te gebruiken. Via deze (veelal) gratis dienst kan u zich “abonneren” op verschillende weblogs. Iedere keer dat u uw feedreader (RSS-feed) opent kan u in een oogopslag zien wie onlangs een bericht online zette. Alles wordt op één centrale plaats samengebracht en u hoeft nooit meer wat te missen. U kan zoveel blogs volgen als u wil. Het hangt er maar net van af hoeveel u kan behappen. Feedly is zo’n RSS-lezer en is gratis te gebruiken. Onderstaande video toont hoe alles in zijn werk gaat.

Stel je eigen leeslijst samen

Alvast Blogger en WordPress.com bieden u ook de mogelijkheid om – naast het bijhouden van een blog (vanzelfsprekend) – gebruik te maken van een “blogvolgsysteem.” Enkele muisklikken volstaan om al het (recente) werk van uw favoriete collega-bloggers razendsnel terug te vinden. Een populair blogvolgsysteem is Bloglovin’.

Blog volgen via e-mail

Een groot deel van de blogs kunt u ook volgen via e-mail. In ruil voor uw mailadres krijgt u een bericht in uw inbox telkens wanneer de door u gevolgde blogger een stukje publiceert. Een handig systeem, maar het is misschien niet zo ideaal als u meer dan een paar blogs volgt: de kans bestaat dat uw mailbox na een paar dagen vol stroomt met (meldingen van) blogupdates waar u zich eerst doorheen moet zien te ploeteren alvorens u aan het werk kan…

Handig, die blogroll!

Heeft u een blog, dan kan u zeer makkelijk volgen wat er op de blogs die u na aan het hart liggen gebeurt. Een blogroll is een lijst met bloglinks die uzelf de moeite van het bezoeken waard vindt. Handig voor u en voor de lezers, maar zo’n blogroll heeft ook een opportunistisch kantje. Als u (of een van uw lezers) op een link klikt, dan kan de eigenaar van de blog in kwestie dit onmiddellijk zien in de verkeersbronnen van zijn blog. Vroeg of laat kan die zijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en bezoekt hij uw blog. Is uw kleinood voor hem interessant dan krijgt uw blog misschien een plaatsje op zijn blogroll, klaar om (eventueel) aangeklikt te worden door één van zijn lezers. Linkbuilding heet zoiets!

Eén enkel artikel?

Vaak stoot ik eerder toevallig op een interessant stuk afkomstig van een blog die ik niet volg. Even dikwijls gebeurt het dat ik niet de tijd heb om het artikel direct te lezen. Het gevolg laat zich raden: ik vergeet de blog in kwestie en mis alweer een prachtig artikel.

Het liefst verzamelt u al uw favoriete linkjes op één plaats. U hoeft dus niet per se de blog naar uw feedreader te flitsen enkel en alleen om dat ene artikel terwijl de rest van de blog eigenlijk waardeloos is… Overdaad schaadt en u kan bovendien niet alles blijven opvolgen.

Notitie-apps als Microsoft OneNote, Google Keep of zelfs Trello kunnen dan handig zijn.

Lees ook: Hoe vind ik de blogs die mij interesseren?

Een hele hoop blogs en websites volgen

Maar als u echt een groot aantal links wil verzamelen (100 of meer bijvoorbeeld) dan zou u kunnen overwegen om een heuse startpagina aan te maken. Een complete pagina volgestouwd met relevante links. U mag er in dat geval natuurlijk geen probleem mee hebben dat uw lijst openbaar is.

In tegenstelling tot de blogroll zal u(w lezer) niet in een oogopslag merken wie recent iets nieuws postte, maar u kan de lijst snel, gemakkelijk en naar eigen goeddunken inrichten en bewerken. U raakt uw dierbare links alleszins niet zo snel meer kwijt.

De startpagina kan wel gebruikt worden om extra informatie ter beschikking te stellen. Met Startsuper.nl en goedbegin.be kan u binnen een paar minuten aan de slag.

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

180+ bloggers gingen je voor

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?3 reacties op “Hoe kan ik makkelijk meerdere blogs volgen?”

 1. Ben Mualaba avatar

  @Allen: goed om weten. Misschien dat ik mijn Bloglovin’-account toch maar weer in ere herstel…

 2. deborahhamar avatar

  Klopt. Je kunt het adres van het te volgen blog invoeren en hij herkent dit. Klik op volg en klaar is piet, kees, klara of wie er dan ook mee bezig is.

  Ik vind het een erg handig systeem omdat ik in één overzicht alles bij de hand heb.

 3. lilith8heather avatar
  lilith8heather

  Hey,

  voor zover ik weet werkt bloglovin’ ook bij bloggers die dat zelf niet gebruiken… Ik ben bijvoorbeeld onlangs een nieuwe blogster beginnen volgen via bloglovin’ die daar zelf nog nooit van gehoord had en het dus ook niet gebruikte…
  Het werkt overigens ook om sites te volgen als boekschrijven.nl

  Ik ben dus persoonlijk wel van fan bloglovin’ – hoewel ik er natuurlijk eerlijkheidshalve bij moet vermelden dat ik nog nooit iets anders gebruikt heb 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.