Blogtips voor beginners, lezerspubliek opbouwen

Vele bevlogen bloggers worden vroeg of laat ook fervente bloglezers. Ik weet uit ervaring dat ook in die nevenactiviteit van het bloggen aardig wat tijd kan kruipen. Daarom volgen hier enkele tips om het volgen van meerdere blogs vlotter te laten verlopen. Sommige van de voorgestelde oplossingen liggen voor de hand, andere misschien net wat minder. 
Gebruik Google reader
 
Verreweg de makkelijkste manier om blogs (maar ook andere (nieuws)sites) te volgen bestaat erin hiervoor een feedreader te gebruiken. Via deze (veelal) gratis dienst kan u zich  “abonneren” op verschillende weblogs. Iedere keer dat u uw feedreader opent kan u in een oogopslag zien wie onlangs een bericht online zette. Alles wordt op één centrale plaats samengebracht en u hoeft nooit meer wat te missen. U kan zoveel blogs volgen als u wil. Het hangt er maar net van af hoeveel u kan behappen…
Hebt u een Google-account (Gmail) dan is Google reader zeker een aanrader, maar er zijn ook andere programma’s.
Stel uw persoonlijke leeslijst samen
 
Alvast Blogger en WordPress.com bieden u ook de mogelijkheid om – naast het bijhouden van een blog (vanzelfsprekend) – gebruik te maken van een “blogvolgsysteem.” Enkele muisklikken volstaan om al het (recente) werk van uw favoriete collega-bloggers razendsnel terug te vinden. Een populair blogvolgsysteem is Bloglovin’. Let wel: enkel de blogs die van Bloglovin’ gebruik maken zij via dit systeem te volgen*.
*= zie eerste reactie op dit bericht
Blog volgen via e-mail
 
Een groot deel van de blogs kunt u ook volgen via e-mail. In ruil voor uw mailadres krijgt u een bericht in uw inbox telkens wanneer de door u gevolgde blogger een stukje publiceert. Een handig systeem, maar het is misschien niet zo ideaal als u meer dan een paar blogs volgt: de kans bestaat dat uw mailbox na een paar dagen vol stroomt met (meldingen van) blogupdates waar u zich eerst doorheen moet zien te ploeteren alvorens u aan het werk kan…
Handig, die blogroll!
 
Heeft u een blog, dan kan u zeer makkelijk volgen wat er op de blogs die u na aan het hart liggen gebeurt. Een blogroll is een lijst met bloglinks die uzelf de moeite van het bezoeken waard vindt. Handig voor u en voor de lezers, maar zo’n blogroll heeft ook een opportunistisch kantje. Als u (of een van uw lezers) op een link klikt, dan kan de eigenaar van de blog in kwestie dit onmiddellijk zien in de verkeersbronnen van zijn blog. Vroeg of laat kan die zijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en bezoekt hij uw blog. Is uw kleinood voor hem interessant dan krijgt uw blog misschien een plaatsje op zijn blogroll, klaar om (eventueel) aangeklikt te worden door één van zijn lezers. Linkbuilding heet zoiets!
Eén enkel artikel?
Vaak stoot ik eerder toevallig op een interessant stuk afkomstig van een blog die ik niet volg. Even dikwijls gebeurt het dat ik niet de tijd heb om het artikel direct te lezen. Het gevolg laat zich raden: ik vergeet de blog in kwestie en mis alweer een prachtig artikel. Instapaper kan hier redding brengen.
Met Instapaper verzamelt u al uw favoriete linkjes op één plaats. U hoeft dus niet per se de blog naar uw feedreader te flitsen enkel en alleen om dat ene artikel terwijl de rest van de blog eigenlijk waardeloos is…
Waarom geen startpagina?
 
Overdaad schaadt en u kan bovendien niet alles blijven opvolgen. Maar als u echt een groot aantal links wil verzamelen (100 of meer bijvoorbeeld) dan zou u kunnen overwegen om een heuse startpagina aan te maken. Een complete pagina volgestouwd met relevante links. U mag er in dat geval natuurlijk geen probleem mee hebben dat uw lijst openbaar is. In tegenstelling tot de blogroll zal u(w lezer) niet in een oogopslag merken wie recent iets nieuws postte, maar u kan de lijst snel, gemakkelijk en naar eigen goeddunken inrichten en bewerken. U raakt uw dierbare links alleszins niet zo snel meer kwijt. De startpagina kan wel gebruikt worden om extra informatie ter beschikking te stellen. Met Startsuper.nl en goedbegin.be kan u binnen een paar minuten aan de slag.
Nog meer blogtips?

photo credit: thisisbossi via photopin cc