Homebeter bloggenSchrijftipsDe betere blogtitels kunnen voor veel meer blogverkeer zorgen!
,

De betere blogtitels kunnen voor veel meer blogverkeer zorgen!

En daarmee keer ik nog eens terug naar één van mijn stokpaardjes. Blogtitels – koppen boven online artikels in het algemeen – kunnen immers nog een stuk beter.

Verleiden (in Google)

Een beetje blogger doet erg zijn best om mooie artikels te schrijven. Maar of ze dan ook gelezen worden is natuurlijk niet zeker. Het probleem is dat lezers tegenwoordig zoveel linkjes (naar artikels) over zich heen gekieperd krijgen. Het liefst zou zo’n lezer dan ook bij voorbaat willen weten of een artikel of blogbericht de moeite van het lezen waard is.

Trouwens, ook de internetter die zit te googlelen laat zijn ogen vluchtig over de getoonde suggesties gaan. Waarschijnlijk klikt ‘ie één van de eerste links aan. Tenzij… hij echt getriggerd wordt door een link verderop met een meer tot de verbeelding sprekende titel!

Kies de titel van je artikel niet in functie van Google, maar eerder met de eindgebruiker in gedachten. Dat kán betekenen dat je – bijvoorbeeld – niet de exacte zoekterm voor je internetpagina kan gebruiken…

7 tips om met killer blogtitels te komen

Bon, een tot de verbeelding sprekende titel boven je blogartikel, wat is dat?

Veel bloggers hebben de neiging om niet verder te kijken dan de minimumvereisten voor SEO. Men komt dus aandraven met een titel die in de META-omschrijving past (60 karakters lang en voorzien van het obligate focus trefwoord). Mooi, maar een kop waar met geweld een zoekterm is in geramd zet niet noodzakelijk aan tot klikken. En uiteindelijk is dát toch de bedoeling, of niet?

1. Maak je blogtitel wat langer

Google vindt een titel van om en bij de 60 karakters ideaal. Dat kan lastig worden om een echt klikwaardige titel te maken. Zeker wanneer je aan de slag bent met een long tail zoekterm. Het kan daarom zeker geen kwaad om de titel van je blog langer te maken dan die ideale lengte van 60 karakters.

Zo zou je al kunnen beginnen met (in Google) de ruimte te gebruiken die normaliter voorzien is voor je sitenaam. Maak ‘m nog langer en hij wordt automatische afgebroken. Ziedaar waarom er steevast wordt geadviseerd om je zoekterm aan het begin van je titel te plaatsen. Daarnaast hecht Google meer belang aan woorden naarmate ze meer in het begin staan (dus links).

Overigens, maak gerust gebruik van (kortere) synoniemen van je zoekterm. Google weet er vandaag de dag echt wel raad mee.

Neem extra ruimte om in de titel van je stuk al meteen meer uitleg te geven; je blogbericht beter te verkopen, zo je wil.

2. Overweeg 2 verschillende versies voor je blogtitel

Is ‘ie echt te lang, dan kan je erover nadenken om 2 titels te gaan bedenken. Een SEO-titel voor in de zoekmachines en eentje om te gebruiken in je eigenlijke blogpost zelf. Dat kan perfect!

Zo is er op dit blog een gastartikel te vinden over (het maken van) headers voor je blog:

Focus zoekterm: header maken
Title tag (titel in Google): Originele header maken voor een professionele uitstraling…
Volledige titel van de blogpost Originele header maken voor een professionele uitstraling [voorbeelden]

Ik had natuurlijk ook kunnen kiezen voor een wat kortere variant als Hoe een header maken of iets van die strekking. Maar hier geef ik toch effe mee wat het belang is van een goede header voor je blog. En het zou me ook niet verbazen mocht de populariteit van het artikel deels te danken is aan het feit dat er ook wat voorbeeldjes worden gegeven.

In Google is de blognaam inderdaad komen te vervallen. Maar dat kan me geen barst schelen. De strekking van het betoog blijft immers overeind.

3. Google even je beoogde focus zoekterm

En zet je browser daarbij liefst in de incognito-modus, zodat de getoonde resultaten niet beïnvloed worden door jouw persoonlijke voorkeuren.

Klik een paar topresultaten aan. De bedoeling is dat je niet alleen even kijkt hoe “sterk” je concurrentie is, maar vooral ook welke populaire zoektermen zij gebruiken. Jij kan dan eventueel gaan voor een andere variant dan die die je oorspronkelijk in gedachten had.

Als je toch in Google zit, kijk dan ook even onderaan naar de Zoekopdrachten gerelateerd aan je beoogde focus zoekterm. Een zalige bron van inspiratie. Vooral omdat de getoonde suggesties gebaseerd zijn op datgene wat internetters effectief (vaak) intypen in Google. En kijk niet alleen naar de zoektermen an sich, maar probeer meer te weten te komen over je doelpubliek en hun achterliggende (zoek)intenties.

Wordt je zoekterm vaak gecombineerd met woorden als goedkoop, hoeveel kost, zelf maken, 2de-hands,… dan weet je dat het element prijs blijkbaar toch een dingetje is. Daar kan je dan zeker rekening mee houden als je je artikel schrijft (en een titel voor je stuk kiest).

Geef de lezer/bezoeker wat ‘ie zoekt. En gebruik de woorden die diezelfde lezer spontaan in de mond neemt om ‘m ertoe te bewegen om jouw artikel te lezen!

Oké, tot hier het intermezzo zoekwoordenonderzoek.

4. Focus op de voordelen voor je lezer

Wil je de aandacht van je bezoeker/lezer trekken, dan helpt het natuurlijk gigantisch als hem of haar meteen al kan wijzen op de voordelen; de te behalen winst.

Wederom een voorbeeldje vanop dit blog. Ik schreef een stuk over cornerstone content. Het begrip is misschien niet zo ingeburgerd bij mijn publiek. Dus een titel als: Wat is cornerstone content? zal misschien op schouderophalen onthaald worden.

Na wat wikken en wegen viel de keuze uiteindelijk op:

Hij past net als title tag (er is zelfs nog plaats voor mijn blognaam). Mooi meegenomen, maar het zal toch vooral die 27% extra zoekverkeer dat het ‘m doet. Ik speel hier natuurlijk in op het verlangen dat leeft bij veel bloggers (meer verkeer voor hun site).

5. Prikkel (de nieuwsgierigheid van) je bezoeker

Een dooddoener van jewelste. Maar het blijft wel werken.

Een fictief voorbeeld waar ik graag naar teruggrijp: stel je schrijft een artikel over hoe gezond het eten van appels is. Veel varianten zijn mogelijk, maar je hebt gegarandeerd extra animo met Hoe het eten van appels je seksleven beïnvloedt. Of nog: 10 redenen om meer appels te eten. Tip 5 zal je verbazen.

6. Straal autoriteit uit

 

Maak meteen duidelijk dat je niet zomaar wat uit je nek kletst; dat je weet waar je het over hebt. Dat kan onder meer door concreet cijfermateriaal te gebruiken in je blogtitels. Je krijgt dan bijvoorbeeld iets als: 10 favoriete WordPress-plugins van succesbloggers.

20 printers getest: x (merk en type) komt er als beste uit is er ook zo eentje. Je geeft bezoekers een volledig overzicht van wat er te koop is en je geeft ook nog eens een gefundeerd advies.

7. Neem van bij het begin een duidelijk standpunt in

Prikkel je mensen door meteen kleur te bekennen:

Tesla model 3 getest: voor mij nooit meer een auto met benzinemotor kan tellen als statement. Het gaat in ieder geval verder dan de zoveelste review van een verwende autojournalist. Perfect! Misschien is ‘ie zelfs wat over het paard getild, maar hij spreekt ongetwijfeld diegenen aan die sceptisch zijn tegenover elektrische auto’s. Toch kunnen ook de twijfelaars hier wat aan hebben.

Wel opletten!

Prima, al die ronkende blogtitels. Maar het is natuurlijk wel oppassen dat je niet uit de bocht vliegt. De lijn tussen een fantastische titel en de clickbait is soms flinterdun. De kop boven je artikel mag best wat gechargeerd zijn, maar probeer in ieder geval te leveren wat je in je blogtitels beloofd.

Samengevat

Zelfs wanneer je artikel niet 100% is geoptimaliseerd (voor Google) hoef je niet te wanhopen. Een goeie titel boven je stuk kan echt wel één en ander compenseren. “Gewoon de zoekterm in de titel verwerken” is een goed begin maar ook niet veel meer dan dat. Het loont alleszins de moeite om, wanneer je blogtitels kiest, niet meteen voor de meest voor de hand liggende oplossing te gaan. Denk er liever wat langer over na!


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.