HomeSEOMeta-description: wat is de ideale lengte [update mei 2018]

Meta-description: wat is de ideale lengte [update mei 2018]

Laatste update: 17/05/2018

Wie in de afgelopen weken Google raadpleegde (voor dat lekkere recept voor kalkoengebraad of die originele eindejaarswensen bijvoorbeeld), heeft het misschien al opgemerkt. De meta-description is bij sommige zoekresultaten veel langer. Tot meer dan 300 karakters: het dubbele van de tot nu toe gebruikelijke 150. Welke gevolgen kan dit hebben voor de vindbaarheid van je blog in Google?

Meta-description?

Eén zoekresultaat uit Google bestaat meestal uit 3 onderdelen:

  1. de titel van de webpagina (in het blauw)
  2. de url van de webpagina in kwestie (in het groen)
  3. de meta-description – ofte meta-omschrijving in het Nederlands – (in het zwart)

We hebben het hier dus over dat laatste onderdeel. Wie al langer met de zoekmachineoptimalisatie van zijn blog bezig is weet dat ‘ie de inhoud van die meta-omschrijving voor een groot stuk zelf in handen heeft als blogger. De 2 andere onderdelen van het snippet overigens ook.

Idealiter vertel je in die meta-description in verstaanbaar, leuk leesbaar Nederlands waarover je artikel gaat. In die uitleg verwerk je het liefst ook de focus zoekterm van je artikel. Je schrijft dat snippet niet alleen voor Google, ook je lezer (in spe) gebruikt het stukje tekst om te bepalen of het artikel voor hem de moeite waard is.




Waarom is die langere meta-omschrijving nodig?

Heb je een artikel met een longtail zoekterm, dan kan het soms al knap lastig worden om nog een aantrekkelijke meta-description te schrijven wanneer je beperkt bent tot een slordige 150 karakters (in theorie kon je daarboven gaan, maar die  bijkomende karakters werden niet getoond in de zoekresultaten). Dat zou alvast één reden kunnen zijn waarom Google de limiet voor de meta-description optrekt.

Een andere reden die ik me kan bedenken heeft te maken met de wil (van Google) om de beste en de grootste zoekmachine ter wereld te blijven. Er is Google dus veel aan gelegen om de verwende internetter zo snel mogelijk te voorzien van de meest relevante informatie. Door de plek voor de meta-description te vergroten, stijgt ook de kans dat je lezer meteen het antwoord kan vinden op zijn vraag.

Het is goed mogelijk dat Google niet altijd de exacte meta-omschrijving toont zoals jij hem hebt opgegeven. Deze kan variëren, naar aanleiding van de specifieke zoekterm die een bezoeker heeft ingetikt in de zoekbalk of diens zoekgeschiedenis. Maar het blijft aan jou om de basisinformatie te geven.

Meta-description tot 320 karakters: wat zijn de gevolgen?

Speculatie

Het is eerlijk gezegd nog even koffiedik kijken hoe groot de gevolgen zullen zijn voor de SEO van onze blogartikelen. Google heeft namelijk de gewoonte om – soms gewoon bij wijze van experiment – wijzigingen door te voeren. De meeste van die wijzigingen blijven geheim. Sommige worden met veel bombarie openbaar gemaakt. Wat we meestal niet te weten komen is hoe precies deze of gene maatregel de (huidige) zoekresultaten zal gaan beïnvloeden. Dat blijft voer voor speculatie. En wie weet is die langere meta-omschrijving wel hetzelfde lot beschoren als de Google Authorship…

Nu goed, zo hebben SEO-specialisten weer wat om over te schrijven.

Yoast SEO plugin al aangepast

Maar je kan er haast vergif op innemen dat artikels met een veel langere meta-description het de komende tijd beter zullen doen in Google. Althans ten opzichte van concurrerende content waarbij alles bij het oude blijft.

De Yoast SEO-plugin houdt sinds kort ook rekening met de nieuwe limiet, trouwens. Ik heb ondervonden dat de artikelen die vroeger al een groen bolletje kregen als het gaat om de (lengte van de) meta-omschrijving, dat ook in de nieuwste versie blijven doen. Voor zover ik kan zien zal de plugin geen alarm slaan als je hier niks aan wijzigt.

Je blogs hoger in Google?

In elk geval heb je nu meer ruimte om met een meta-description te komen die misschien wat minder gekunsteld is, wat meer uitleg verschaft. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om meerdere relevante zoektermen en variaties aan te brengen. En tot slot kan je ook van de gelegenheid gebruik maken om je lezer tot een klik aan te zetten via sterke woorden.

Het kan er allemaal toe leiden dat je artikelen meer bezoekers uit Google kunnen trekken.

Maar ook het omgekeerde is waar. Gebruik je de 300 karakters om pulp uit te strooien, dan kan dat voor je potentiële lezer een reden zijn om juist niét op jouw zoekresultaat te klikken. En verwerk je het antwoord op de zoekvraag meteen in je meta-omschrijving, waarom zou je bezoeker dan nog je link aanklikken?

Mag ik even in mijn glazen bol kijken? Persoonlijk zou ik er niet van staan kijken als de uitbreiding van de meta-description voor webpagina’s slechts een opstapje is naar een andere maatregel. Eentje met een veel grotere impact. Eens de meta-omschrijvingen met 320 karakters goed ingeburgerd zullen zijn, zal Google nog maar 5 zoekresultaten per pagina tonen in plaats van de huidige 10. Dat zulks gigantische gevolgen zal hebben qua verkeer voor de artikels die vandaag de plaatsen 6 tot en met 10 bezetten, hoeft geen betoog.

Wait and see…

Ik ben intussen vast begonnen met de meta-description van de 20 à 30 belangrijkste/meest populaire berichten en pagina’s van Blogtrommel.com aan te passen. Als ik significante verschillen kan aantonen – in welke richting dan ook – dan meld ik dat natuurlijk.

Update mei 2018: gemiddelde lengte meta-description weer korter

Google is er blijkbaar niet van overtuigd dat die langere meta-omschrijving leidt tot betere resultaten en geeft daarom aan dat de gemiddelde lengte van een meta-description weer wat korter wordt. Echter, wat zij dan wel als de ideale lengte zien blijft onduidelijk. “De lengte kan variëren al naargelang onze systemen het nuttig vinden.” Met andere woorden: “We gaan het niet aan je neus hangen.” Hoe dan ook wordt nu een lengte van zo’n 200 karakters geadviseerd.


Meer van dat?

Foto: via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.