HomeWordpressWat vind jij van het nieuwe jasje van Blogtrommel.com?
0
(0)

Blogtrommel.com en zijn vormgeving en indeling. Het is zo’n lastig dingetje. Dat was het al tijdens de begindagen in 2011. Dus toen Irene vroeg of ze een WordPress-thema mocht ontwerpen, moest ik niet lang twijfelen. Het resultaat van dit geweldige kerstcadeau is al enkele dagen te zien.

Thuiskomertje

Zelf adviseer ik iedereen om vooral niet te vaak (grote) wijzigingen aan te brengen aan de layout van je blog. Je bent als het goed is immers bezig met het neerzetten van een online merk, en dan is het niet zo handig als je voortdurend de look van je site verandert. Je trouwe lezer, die moet je niet te zeer in verwarring brengen. Hij of zij moet – digitaal –  thuis kunnen komen, achteloos de jas op de kapstok kunnen mikken en even blindelings op de bank kunnen ploffen. Dat wordt moeilijk als bij elke thuiskomst weer blijkt dat de inrichting duchtig op de schop werd genomen…

Slecht voorbeeld

Echt lang hoef je dit blog niet te volgen om erachter te komen dat ik deze gouden raad aan mijn laars lap. Ik twijfel vaak over de keuze van het juiste WordPress-thema. Dat ik van layout wissel net zo vaak als betrof het mijn onderbroek is misschien wat overdreven gesteld, maar toch:

a) Een definitieve standaard kiezen is lastig

Ik kom heel veel mooie blogs tegen. Er is echter slechts zelden sprake van liefde op het eerste zicht. Maar zelfs bij veel minder mooie exemplaren probeer ik altijd op zoek te gaan naar de mooie kantjes ervan. Ik zoek altijd naar een verklaring waarom mensen deze of gene wansmakelijke layout konden kiezen, en wat er dan – ondanks alles – wel het voordeel van is.

Sorry dames, hier komt een niet geheel politiek correcte vergelijking:

Het is een beetje alsof je me zou vragen op welk type vrouw ik val… Waar héb je het in godsnaam over?? Ik bedoel: uiteindelijk is dat fysieke uiterlijk niet veel meer dan een dun laagje vernis. Nogal vergankelijk, bovendien. Maar is ze lief en oprecht? Kunnen we door één deur? Zitten we dus op dezelfde golflengte en kunnen we lachen en verontwaardigd zijn over dezelfde dingen? Dan kunnen we verder! En daarna is het aan mij om op zoek te gaan naar al dan niet verborgen schoonheden en talenten waar ik wat mee kan.

Goed, terug naar de layout van het blog. Ik kan moeilijk mooie dingen maken uit het niets. Dat komt omdat ik me moeilijk kan voorstellen wat eventueel mooi zou kùnnen zijn.

[wp_ad_camp_3]

Hoogstens kan ik (wanneer er iets kant en klaar voor mijn neus staat) zeggen “of het wat is.” Als ik geluk heb kan ik misschien zelfs zeggen waarom een creatie al dan niet te pruimen valt. En over de praktische bruikbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid – voor mezelf en de ander hebben we het dan nog niet eens.

b) De standaard-layout is het vaak net niet

Enfin, wat voor mij belangrijk is: doet zo’n WordPress-thema wat het moet doen? Te weten, mijn blogberichten en -pagina’s op een aangenaam leesbare manier aan lezers tonen. Bezoekers van het blog ertoe uitnodigen wat dieper in het blogarchief te duiken.

Precies daar wringt het schoentje. Heel veel thema’s focussen zich wat te veel op (bewegende) plaatjes en een stuk minder op de teksten die daarbij horen. Dat is een probleem wanneer je blog het – zoals de mijne – vooral moet hebben van het geschreven woord.

Natuurlijk kan je zo’n WordPress-theme in belangrijke mate aanpassen. Zeker als je voor een betaalde versie ervan gaat. Maar omdat ik van mezelf weet dat ik geen geboren designer ben ga ik bijna altijd voor de veiligste optie: die recht uit de doos. Eventueel aangevuld met enkele instellingen die je middels een simpele muisklik kan aan- of uitzetten.

Het resultaat is dan een halfbakken compromis waarover ik na verloop van tijd toch weer begin te twijfelen….

Oh ja, een van de meest onderbelichte maar o zo belangrijke blogtips voor elkeen voor wie zo’n blog geen eendagsvlieg is: zorg in godsnaam dat je tevreden blijft over je blogdesign. Het is echt verbazend hoeveel positieve invloed dat heeft op je creativiteit als blogger.

Eerste hulp bij grafische ongevallen

Waarschijnlijk kon Irene het allemaal niet langer aanzien en besloot ze daarom in te grijpen. Zij is naast fervent blogger een kei in WordPress-design. Wie haar volgt weet dat zij wel van layout verandert, net zo vaak als ik van onderbroek. Stoeien met design-opties, het is haar lange leven.

Toch een beetje met knikkende knietjes begon ik aan het opstellen van een lastenboek voor “mijn” WordPress-thema. Ik wou een vormgeving waarbij vooral de geschreven content goed tot zijn recht komt:

Verder wou ik ab-so-luut een kwaaltje vermijden waaraan veel moderne WordPress-thema’s lijden. Het feit dat je quasi verplicht bent om bij een blogpost een uitgelichte afbeelding te gebruiken. Doe je dat niet, dan zit je met een lelijke grijze placeholder.

Voor de gelegenheid werd het Wanium-theme vakkundig omgeturnd:

Zo komt het dat Blogtrommel.com in goed 48 uur tijd een complete metamorfose onderging. In één moeite door kreeg ik ook nog een mooie (inleidende) bio als toemaatje. Kijk maar eens linksonder in de footer. En of ik er blij mee ben!

Is het een blijvertje?

Dat denk ik ik wel. Hoewel, dat zeg ik iedere keer als ik weer eens een nieuw layoutje implementeer; dus daar zal ik me maar niet op laten vastpinnen. Al helpt het natuurlijk wel dat deze vormgeving er is gekomen met medewerking van iemand met kennis van zaken.

En nu, overal afblijven en bloggen dat er de stukken afvliegen!

Bedankt Irene!


Meer van dat?

Foto: via Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

7 reacties op “Wat vind jij van het nieuwe jasje van Blogtrommel.com?”

 1. Miriam avatar

  Heel mooi! Dat maakt het nóg uitnodigender om je blog te bezoeken! 😉

 2. Ximaar avatar

  Het is zeker een aardig thema, met een voordeel dat ik ook als nadeel ervaar. Dwz ik vind het prima dat het menu in beeld blijft. Alleen vreet die behoorlijk bovenruimte, terwijl bij de meeste schermen het juist aan hoogte ontbreekt. Door het menu naast het logo te plaatsen halveer je de ruimte die stationair is. Beter is het om het stationaire deel aan de zijkant te hebben. Daar hebben de huidige breedbeeldschermen ruimte te over.

  Zelf heb ik het hoogte-breedte-probleem al grotendeels opgelost door de Bladwijzerbalk/Favorieten en de Windows-Taakbalk aan de zijkanten te zetten.

  1. Ximaar avatar

   Oeps, nu ik de baldwijzerbalk weghaal springt wel je menu naast je logo.

 3. Jeroen Rotty avatar

  Hoi,
  Mooi ontwerp, maar toch één kleine opmerking. Je menu-items zijn te klein, 12px is echt te klein. Misschien moet je met full-width menu spelen en dan grotere tekst. Je logo pakt al veel breedte in.

 4. Bas van Vuren avatar

  Ik vind hem mooi. Zowel op de laptop als mobiel. Gefeliciteerd!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Nah, daar doen we ’t dan voor! 🙂

 5. Rosita avatar

  Wauw Ben! Wat een prachtige blog. We hebben hier wel eens over gesproken en ik vind het prachtig geworden. Dat heeft Irene mooi gedaan! Ik had ongeveer een jaar lang hetzelfde betaalde thema en heb sinds een paar maanden een ander thema. Maar pas nu is mijn thema helemaal naar mijn zin, heb dingen zelf aangepast, maar ook hulp gehad. Hopelijk is dit echt wat je zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.