Het kleurenpalet van je blog: (nog) belangrijker dan je denkt

Het kleurenpalet van je blog: (nog) belangrijker dan je denkt

Hoe de beste kleuren kiezen voor je blog of website? Vertrouw je op je eigen smaak en voorkeuren? Of speel je op veilig en kies je voor de kleurencombinatie die de bouwer van je blogtheme je standaard aanlevert?

Over kleur en smaak…

… valt niet te twisten, natuurlijk. Hoe je’t ook aanpakt, het is belangrijk dat je je goed voelt bij de gekozen kleuren(combinatie) van je webstek. Nogal logisch! Maar een succesvol blog is er niet voor jezelf maar ook voor je lezers.

Kleuren zorgen voor herkenning en voor ankerpunten op je blog.

Je wil bij je bezoekers en lezers graag een bepaalde (eerste) indruk nalaten. Je wil via je blog ook een bepaald gevoel, een emotie overbrengen. Kleuren helpen daar zeker bij. Al zullen slechts weinig mensen zich daar echt bewust van zijn.

Kleuren kiezen voor je blog: een beetje kleurenpsychologie

Kleuren maken bij mensen bepaalde emoties los. Bovendien worden ze vaak geassocieerd met bepaalde waarden. Dat maakt dat sommige kleuren ook beter passen bij deze of gene blogniche dan andere. En hoewel dit allemaal geen exacte wetenschap is kan je er eventueel toch rekening mee houden bij de inrichting van je blog.

[wp_ad_camp_3]

Zwart en grijs

De kleuren van luxe en autoriteit, kracht en stabiliteit. Sommigen associëren het zwart nadrukkelijk met de dood.

En verder zijn het natuurlijk de kleuren bij uitstek voor de bodytekst van je artikelen en pagina’s Je kan ook voor een grijze letter gaan, maar zorg dan wel voor voldoende contrast. Dat kan je doen door steevast te kiezen voor een zeer lichte achtergrond. Bij voorkeur wit of een uiterst lichte tint van een andere kleur. Zo ben je zeker dat iedereen je teksten zonder moeite kan lezen.

Zwart en grijs gaan goed samen met zowat elke andere kleur.

Wit

De kleur van orde en overzicht. Van zuiverheid en eenvoud ook.

Een witte achtergrond geeft meteen een zeer ruimtelijk en opgeruimd gevoel op je blog. Als bodytekst is het wit in de meeste gevallen dan weer totaal ongeschikt. Veel te vermoeiend voor de ogen.

Blauw

(donker)blauw gebruik je wanneer je rust, ernst, vertrouwen en betrouwbaarheid wil uitstralen.

Vooral volwassen mannen schijnen de voorkeur te geven aan blauw. Niet voor niks grijpen overheidsdiensten en dergelijke vaak naar deze kleur.

Paars

Heb je een blog in de sfeer van royalty, luxe of ook wel spiritualiteit dan kan het paars heel goed werken.

Rood

Dit is typisch zo’n kleur die bij verschillende mensen verschillende (heftige) emoties kan oproepen. Het is de kleur van passie en liefde natuurlijk, maar even goed van woede en onrust.

Net omdat rood soms tegengestelde emoties losmaakt gebruik je het liever niet, tenzij in de niche van liefde, dating romantiek, erotiek enzovoort. Als opvallende accentkleur kan het wel.

Groen

De natuurkleur bij uitstek, dat spreekt. Gebruik groen als je rust, zuiverheid en harmonie wil overbrengen. Wordt ook vaak in verband gebracht met geluk en rijkdom.

Bruin

Bruin straalt vooral kracht en betrouwbaarheid uit.

Je ziet het eigenlijk niet zo vaak op het internet. Het gaat dan ook niet zo makkelijk samen met andere kleuren, behalve dan met groen.

Rose

De kleur die vooral meisjes en jonge vrouwen aanspreekt. Het zal je dus niet verbazen dat deze kleur vaak terug bij beauty- en modeblogs.

Oranje en geel

Dit zijn erg opvallende en vrolijke kleurtjes. Toch is het opletten want ze zijn ook snel vermoeiend voor de ogen. Bovendien contrasteren ze niet echt mooi met andere kleuren. Te mijden als hoofdkleur dus.

Omdat geel en oranje wel erg opvallen zijn ze wél geschikt om te gebruiken als zogenaamde “actiekleur.” Goed om te bezigen voor bijvoorbeeld knoppen en call to actions.

Zo, wil je kleuren kiezen voor je blog dan weet je waaraan je te houden. 😉

Kleuren kiezen voor je blog: tips en bedenkingen

Welke van de bovenvermelde kleuren je zal gebruiken in je blog zal afhangen in welke niche je je beweegt, welke boodschap je wil uitdragen en welke emotie je daarbij wil losmaken bij je bezoekers.

Er is een duidelijke trend merkbaar naar een open, clean en eenvoudig design. Sommigen zullen zeggen: “Een beetje saai.” Maar zo werkt het moderne internet nu eenmaal.

Kies één hoofdkleur en één (mooi contrasterende) accentkleur. De actieknoppen mogen echt in het oog springen. Zo hoeven daarom zelfs niet echt bij het algemene design van je blog te passen.

Houd ook rekening met andere elementen die de look and feel van je blog bepalen. De algemene indeling, het lettertype, de lettergroottes, de grootte van je afbeeldingen,… het beïnvloedt elkaar allemaal. En op het einde van de rit moeten je artikelen vooral lekker weglezen!

Twijfel je aan de kleurstelling van je blog? Laat tenminste twee mensen onafhankelijk van elkaar naar je blog kijken. Luister vooral naar hun eerste indrukken. Komen die overeen met wat jij wil overbrengen/uitstralen?

Foto: via Shutterstock.com

15

7 Responses

Show all responses
 1. Gustavo Woltmann
  18 januari 2017
 2. Ximaar
  13 januari 2017
 3. Nathalie
  13 januari 2017
 4. Aileen
  13 januari 2017
 5. Mies Huibers
  12 januari 2017
  • Sharp Ben
   13 januari 2017
   • Mies Huibers
    13 januari 2017

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.