HomeHow toKleuren kiezen voor je blog: belangrijker dan je denkt

Kleuren kiezen voor je blog: belangrijker dan je denkt

Hoe de beste kleuren kiezen voor je blog of website? Vertrouw je op je eigen smaak en voorkeuren? Of speel je op veilig en kies je voor de kleurencombinatie die de bouwer van je blogtheme je standaard aanlevert?

Over kleur en smaak…

… valt niet te twisten, natuurlijk. Hoe je’t ook aanpakt, het is belangrijk dat je je goed voelt bij de gekozen kleuren(combinatie) van je webstek. Nogal logisch! Maar een succesvol blog is er niet voor jezelf maar ook voor je lezers.

Kleuren zorgen voor herkenning en voor ankerpunten op je blog.

Je wil bij je bezoekers en lezers graag een bepaalde (eerste) indruk nalaten. Je wil via je blog ook een bepaald gevoel, een emotie overbrengen. Kleuren helpen daar zeker bij. Al zullen slechts weinig mensen zich daar echt bewust van zijn.

Kleuren kiezen voor je blog: een beetje kleurenpsychologie

Kleuren maken bij mensen bepaalde emoties los. Bovendien worden ze vaak geassocieerd met bepaalde waarden. Dat maakt dat sommige kleuren ook beter passen bij deze of gene blogniche dan andere. En hoewel dit allemaal geen exacte wetenschap is kan je er eventueel toch rekening mee houden bij de inrichting van je blog.

Zwart en grijs

De kleuren van luxe en autoriteit, kracht en stabiliteit. Sommigen associëren het zwart nadrukkelijk met de dood.

En verder zijn het natuurlijk de kleuren bij uitstek voor de bodytekst van je artikelen en pagina’s Je kan ook voor een grijze letter gaan, maar zorg dan wel voor voldoende contrast. Dat kan je doen door steevast te kiezen voor een zeer lichte achtergrond. Bij voorkeur wit of een uiterst lichte tint van een andere kleur. Zo ben je zeker dat iedereen je teksten zonder moeite kan lezen.

Zwart en grijs gaan goed samen met zowat elke andere kleur.

Wit

De kleur van orde en overzicht. Van zuiverheid en eenvoud ook.

Een witte achtergrond geeft meteen een zeer ruimtelijk en opgeruimd gevoel op je blog. Als bodytekst is het wit in de meeste gevallen dan weer totaal ongeschikt. Veel te vermoeiend voor de ogen.

Blauw

(donker)blauw gebruik je wanneer je rust, ernst, vertrouwen en betrouwbaarheid wil uitstralen.

Vooral volwassen mannen schijnen de voorkeur te geven aan blauw. Niet voor niks grijpen overheidsdiensten en dergelijke vaak naar deze kleur.

Paars

Heb je een blog in de sfeer van royalty, luxe of ook wel spiritualiteit dan kan het paars heel goed werken.

Rood

Dit is typisch zo’n kleur die bij verschillende mensen verschillende (heftige) emoties kan oproepen. Het is de kleur van passie en liefde natuurlijk, maar even goed van woede en onrust.

Net omdat rood soms tegengestelde emoties losmaakt gebruik je het liever niet, tenzij in de niche van liefde, dating romantiek, erotiek enzovoort. Als opvallende accentkleur kan het wel.

Groen

De natuurkleur bij uitstek, dat spreekt. Gebruik groen als je rust, zuiverheid en harmonie wil overbrengen. Wordt ook vaak in verband gebracht met geluk en rijkdom.

Bruin

Bruin straalt vooral kracht en betrouwbaarheid uit.

Je ziet het eigenlijk niet zo vaak op het internet. Het gaat dan ook niet zo makkelijk samen met andere kleuren, behalve dan met groen.

Rose

De kleur die vooral meisjes en jonge vrouwen aanspreekt. Het zal je dus niet verbazen dat deze kleur vaak terug bij beauty- en modeblogs.

Oranje en geel

Dit zijn erg opvallende en vrolijke kleurtjes. Toch is het opletten want ze zijn ook snel vermoeiend voor de ogen. Bovendien contrasteren ze niet echt mooi met andere kleuren. Te mijden als hoofdkleur dus.

Omdat geel en oranje wel erg opvallen zijn ze wél geschikt om te gebruiken als zogenaamde “actiekleur.” Goed om te bezigen voor bijvoorbeeld knoppen en call to actions.

Zo, wil je kleuren kiezen voor je blog dan weet je waaraan je te houden. 😉

Snel een mooi kleurenschema kiezen voor je blog of website

De ideale kleurtjes en indeling voor je blog vinden, het is iets waar vooral beginnende bloggers vaak veel tijd aan spenderen. Té veel tijd als je ’t mij vraagt! Mijn advies? Kies – voorlopig – een van de standaard kleurenpaletten van je blogtheme en concentreer je op het maken van blogartikelen. Daar draait het tenslotte toch allemaal om…

Material design

Wil je toch je eigen keuzes maken dan zijn er natuurlijk tal van online tools en websites die je helpen om snel een uniek kleurenpalet samen te stellen. Zo komt Google zelf met material design colors. De hier getoonde kleuren(schema’s) hebben alvast het voordeel dat ze er in elke browser hetzelfde uitzien.

Er is een duidelijke trend merkbaar naar een open, clean en eenvoudig design en daar speelt material design op in. Sommigen zullen zeggen: “Een beetje saai.” Maar zo werkt het moderne internet nu eenmaal.

Online een kleurenschema samenstellen

Soms heb je alvast één specifieke kleur in je hoofd die je zeker wil gebruiken. Maar welke kleuren en tinten passen daar mooi bij? Kijk eens bij de volgende tools voor meer inspiratie:

Kleuren kiezen voor je blog: tips en bedenkingen

Welke van de bovenvermelde kleuren je zal gebruiken in je blog zal afhangen in welke niche je je beweegt, welke boodschap je wil uitdragen en welke emotie je daarbij wil losmaken bij je bezoekers.

Kies één hoofdkleur en één (mooi contrasterende) accentkleur. De actieknoppen mogen echt in het oog springen. Zo hoeven daarom zelfs niet echt bij het algemene design van je blog te passen.

Houd ook rekening met andere elementen die de look and feel van je blog bepalen. De algemene indeling, het lettertype, de lettergroottes, de grootte van je afbeeldingen,… het beïnvloedt elkaar allemaal. En op het einde van de rit moeten je artikelen vooral lekker weglezen!

Twijfel je aan de kleurstelling van je blog? Laat tenminste twee mensen onafhankelijk van elkaar naar je blog kijken. Luister vooral naar hun eerste indrukken. Komen die overeen met wat jij wil overbrengen/uitstralen?

Conclusie?

Ja, het kleurenpalet van je blog is belangrijk. Het mag je (toevallige) bezoeker in geen geval tegen de borst stoten. En daarnaast bepalen de kleuren ook voor een stuk welk idee je lezers hebben over je site. Het heeft echter niet zoveel zin om daar al te lang bij stil te staan. De inhoud van je site – je artikels – zijn uiteindelijk het belangrijkst. Twijfel je? Kies voor een standaard kleurschema of laat je leiden door één van de vele online tools om snel je kleurenpalet voor je blog te bepalen.

P.s: Oorspronkelijke versie van dit artikel: januari 2017

Laatst verschenen berichten

7 reacties op “Kleuren kiezen voor je blog: belangrijker dan je denkt”

  1. Gustavo Woltmann avatar
    Gustavo Woltmann

    Wat een leuk artikel. Zelf gebruik ik vaak groen (gezonde voeding thema), omdat ik da wel vind passen. Die tip voor kleurenblinden is erg handig! Hoe zit dat met groen?

  2. Ximaar avatar

    Zelf vind ik het al snel goed. Dwz echt goede voorbeelden ken ik niet, en echt slechte neemt gelukkig ook af. Bij mijnhuidige thema zijn het net als hier donkere letters op een witte achtergrond. Ik kan dat niet wijzigen maar anders zou ik een lichtgele achtergrond doen net als op mijn voormalige websites. Ik heb begrepen dat dat prettiger leest en onlangs hoorde ik daar weer eens een verklaring voor. Het blauw-aandeel in wit veroorzaakt bij sommige mensen een vervelend gevoel zoals voorheen de TL-buizen in een winkel. Licht geel is niet meer dan iets minder blauw.

    Maar je kan er als gebruiker ook veel zelf aan doen. De intensiteit van mijn laptop staat sinds jaar en dag laag. Neemt minder energie en is prettiger kijken/lezen. Bij sommige mensen verlicht het scherm de huiskamer, dat lijkt mij meer dan ongezond en die mensen moeten niet zeuren dat er iets niet met een website klopt, maar dat hun beeldscherm slecht is afgesteld.

    Buitenom (op de plekken bij een te breed scherm) heb ik een statisch variabele achtergrond. Iets dat ik bij anderen niet tref en je hebt er ook weinig aan. Dwz die buitenom achtergrond scrollt niet mee, maar verandert wel langzaam van kleur en patroon. Op een manier die ik niet storend vind. En ik vind erg snel iets storend. 😉

  3. Nathalie avatar

    Wat leuk om te lezen, weer iets geleerd!
    Zelf heb ik bruin en in het voorjaar heb ik vaak zin in verandering en dan kies ik vaak voor groen.

  4. Aileen avatar

    Interessant om te lezen. Ik gebruik veel zwart, wit en grijs met donker rood als accent kleur. Nooit over nagedacht dat die kleur iets met erotiek zou kunnen uitstralen. Gelukkig zijn het niet meer dan accenten en is het een warme kleur.

  5. Mies Huibers avatar

    En laten we de kleurenblinden niet vergeten. Steeds meer websites houden hier gelukkig rekening mee. Voor diegenen die het niet zijn, is zoiets natuurlijk lastig te beoordelen. En sta je er niet zo snel bij stil.
    Voorbeeldje is jouw menu. Zo prima te lezen voor mij als kleurenblinde. Maar op het moment van hoover (muis op menu-optie) is het voor mij bijna niet meer leesbaar.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank voor de feedback! Ik had er inderdaad niet zo bij stilgestaan. Ik bracht intussen wat wijzigingen aan? Gaat het zo beter?

      1. Mies Huibers avatar

        Voor mij nu inderdaad veel duidelijker. Ik kan me wel voorstellen dat je zelf liever een ander kleur krijgt bij hoover. Dat is aan de maker natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.