HomeSEOHoog in Google met je blog? Denk in topic clusters

Hoog in Google met je blog? Denk in topic clusters

Permanent hoog in Google komen meedraaien met meerdere artikels, het is de natte droom van menig blogger. Heel regelmatig bloggen helpt, maar zeker vandaag komt er ook wat (strategisch) denkwerk bij kijken.

Hoog in Google, voer voor specialisten met goed geordende content

Je kan dus niet zomaar in het wilde weg over om het even wat bloggen. Zelfs al bepaal je braaf een focus zoekwoord voor je artikel en weet je het correct te gebruiken. Zelfs al is je blogpost uiterst nuttig, informatief en leuk geschreven.

Dat is fijn voor de bezoekers en lezers van je blog – vooral blijven doen, zou ik zeggen – maar om tegenwoordig hoog in Google te komen heb je méér nodig. Idealiter moet je aantonen dat je (blog) dé specialist bent (is) als het gaat over jouw onderwerpen. Dat doe je dus door zeer regelmatig te bloggen over specifieke onderwerpen. Echter, voor een maximaal effect van je inspanningen, moet je die content ook op een logische manier samenbrengen/indelen organiseren.

Precies de veelheid aan onderwerpen en het gebrek aan organisatie en structuur is de oorzaak van het feit dat persoonlijke blogs maar moeilijk echt hoog in Google komen (als dat voor jou een probleem is, probeer een omniblog te maken). Niet het feit dat de content niet zou deugen.

Wil je hoog in Google, maak je content goed vindbaar/zichtbaar (voor Google én je lezer)

Je bezoekers en lezers van je blog moeten je content ook nog weten te vinden. Vooral op blogs met vele honderden blogberichten en x aantal -pagina’s is dat niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Ja, je kan een zoekbalk op je blog installeren. En natuurlijk zijn er ook de archiefpagina’s van je blog. Echter, voor beiden geldt dat de info nogal versplinterd en ongestructureerd tot bij je lezer komt. Als die tenminste al de tijd neemt om je blog te doorzoeken. Het is dom om daarvoor alleen op je blog(categorieën), de zoekbalk en de zoekmachines te rekenen.

Je hebt een groot en informatief blog? Je wil de belangrijkste informatie vlot toegankelijk maken voor een breed publiek? Dan zal jij als blogger toch echt je best moeten doen om de lekkerste kennis en info die op je blog te vinden is:

  • opnieuw naar boven te spitten
  • te beoordelen
  • op een gestructureerde en logische manier te bundelen
  • op een handzame manier te presenteren aan je bezoekers

4 manieren om je content te bundelen en hoog in Google te komen?

Creëer (verschillende) one-stop-shops omtrent de topics die voor jou(w blog) belangrijk zijn zodat je bezoeker meteen een heleboel info vindt zonder ernaar te hoeven zoeken. Dat kan je op verschillende manieren doen:

1. Maak een kennisbank aan

Met een kennisbank op je blog spreek je vooral de beginners; mensen die nog niet (helemaal) vertrouwd zijn met jouw topic(s). In de kennisbank veel info voor – en op maat van – beginnelingen. Logischerwijs zit hier veel makkelijke how-to content in en verder stappenplannen, definitieposts, beginnerstips. En natuurlijk moet er ook veel aandacht gaan naar veel gestelde (beginners)vragen omtrent alles wat met jouw blogniche samenhangt.

Ik geef grif toe dat het aanmaken van een kennisbank voor je blog wat voeten in de aarde heeft. Het is vaak ook niet de meest boeiende content om te maken en je wil er je meer gevorderde lezers niet mee lastigvallen. Maar mensen aan het begin van hun avontuur lusten er pap van (net als de zoekmachines) en dus is het een goudmijn als je graag veel extra bezoekers op je blog wil.

2. Richt portaalpagina’s in

Hoe maak je portaalpagina’s? Kijk naar de belangrijkste berichtcategorieën op je blog. Welke artikels zijn daarbinnen het meest succesvol/het populairst? Of nog: welke artikels mag je bezoeker echt niet missen? Breng ze samen op een aparte pagina – link ernaartoe – en geef bij elk stuk wat uitleg en duiding.

Het is trouwens een goed idee om een opvallende knop of banner te maken voor je portaalpagina’s, zoals je hieronder twee voorbeeldjes kan zien. Zo springt je beste content in het oog bij je blogbezoekers. Idem voor de resources page en de pilar content (zie verder).

De pagina met aanbevolen links, ofte de resources page in het Engels, is hier een buitenbeentje. Het gaat hier niet om een doorlopende tekst maar ’t is eerder een verzameling van interessante linkjes.

Een beetje (niche)blogger heeft wel een stuk of wat (links naar) favoriete producten of diensten. Het kunnen ook online webtools zijn die je gebruikt bij het bloggen of bij de activiteiten waar je over blogt. Verzamel ze op een vaste pagina of in een blogpost. Geef je bezoekers snel toegang tot waardevolle info (zowel binnen als buiten je eigen site). Wie weet kan je er zelfs nog wat aan verdienen.

SEO gaat vandaag een stuk verder dan regelmatig artikels schrijven met de juiste zoektermen. Zorg er ook voor dat bezoekers de mooiste en belangrijkste content héél makkelijk kunnen vinden en aanklikken!

4. Denk in topic clusters

Wil je nog een stapje verder? Dan kun je aan de slag met topic clusters. Hierbij ga je all out rond één of hooguit een paar onderwerpen die cruciaal zijn voor jouw blogniche. Schrijf één zeer uitgebreid overzichtsartikel dat aan volledigheid en duidelijkheid niks te wensen overlaat en alle mogelijke aspecten rond jouw onderwerp covert (pilar content).

Dé manier om tegenwoordig hoog in Google te komen met je artikels. Eén grote, informatieve pagina, waarin alle mogelijke relevante topics om en rond een onderwerp aan bod komt (pilar content). Vanuit de pilar content gaan links naar specifieke artikels over die relevante topics (cluster content). Idealiter wordt er ook systematisch terug gelinkt vanuit de cluster content naar de pilar content. (bron van de afbeelding)

Van daaruit link je dan naar cluster content. Dit zijn kleinere (blog)artikels die dieper ingaan op elk aspect dat in de pilar content aan bod komt. En vanuit de cluster content vertrekt telkens ook een link naar de pilar content. Zo ontstaat een stevig uitgebouwd stuk content dat jouw bij je lezers én bij Google op de kaart zet als een expert in jouw vakgebied/niche. Dat is uiteraard goed voor jou reputatie als blogger en je posities in Google.

Het voordeel van deze manier van werken is dat meer kwaliteit biedt door een onderwerp echt grondig uit te spitten en zo ook kan scoren op allerlei gerelateerde zoektermen (en veel meer verschillende zoekintenties). Al dan niet stiekem gaat je blog aan de haal met een veel groter zoekvolume dan je op basis van één artikel zou mogen verwachten.

Om eventuele verwarring te voorkomen is het goed om weten dat er verschillende termen circuleren om dit concept aan te duiden:

  • cornerstone content
  • content clusters
  • (content) silos
  • mammoet artikelen
  • topical clusters
  • keyword content clusters

Allemaal termen die staan voor “Eén groot artikel waaraan kleinere artikels gelinkt zijn die samen een onderwerp zo volledig mogelijk uitspitten.”

Dit is ook dé manier om je blog te laten ranken in de zoekmachines voor zoektermen met veel concurrentie en een heel groot zoekvolume.

Wil je er zelf mee aan de slag, dan is het een goed idee om mijn artikel over cornerstone content eens door te nemen. Daar ga ik dieper in op hoe je zo’n content topic cluster kan opzetten, hoe je ‘m dan gebruikt en of je dan inderdaad hoog in Google komt.

Op blogtrommel.com zette ik in het verleden een paar topic clusters op. Zo is er een fors overzichtsartikel – goed 6.300 woorden – ramvol met informatie en tips over bloggen en SEO. Van hieruit vertrekken tientallen links naar artikels om en rond SEO (zowel intern als extern).

Wie in het Nederlands taalgebied iets googelt in verband met zoekmachineoptimalisatie en blogs loopt veel kans (stukken van) deze pagina tegen te komen.

Zijn er simpelere manieren om je content te ordenen?

Kijk naar de bovenstaande tips en je moet vaststellen dat ze vooral gericht zijn op blog(ger)s met flink wat content, blogs die al een poosje bestaan. De beginnende blogger lijkt wat in de kou te blijven staan. Toch kan ook de startende blogger al stappen zetten om op termijn beter dan gemiddeld te scoren in Google.

Maak – beetje bij beetje – grote en kleinere informatiebundels rond topics die voor jou(w blog) een grote rol van betekenis spelen.

1. Hoog in Google: doe maar een nicheblog

Wil je een rol van betekenis spelen in de zoekmachines dan heb je liever geen persoonlijk blog waar je over van alles en nog wat schrijft. Nee, je gaat voor een nicheblog waar het helemaal draait om een specifiek onderwerp. Bijna alle blogs en vaste pagina’s houden verband met dat ene topic. Dat is al één manier om content te bundelen, en ’t is een belangrijke.

De focus van Google ligt immers niet bij het inventariseren en ranken van individuele (blog)artikels, maar bij het ter beschikking stellen en bundelen van zoveel mogelijke goede info over de meest diverse onderwerpen (topic clusters).

2. Gebruik categorieën en/of tags binnen WordPress om je blogs logisch te ordenen

Nemen we even aan dat je een nicheblog wil uitbouwen rond sport. Goed idee, maar:

  • de sportniche is wel erg breed (wielrennen is totaal wat anders dan snooker of autorally)
  • focus je je vooral op sportverslaggeving of wil je mensen laten sporten in hun vrije tijd?
  • breng je ook andere topics waar sporters wat aan kunnen hebben (voedingsadvies, trainingsschema’s, tips rond mentale weerbaarheid, bijvoorbeeld)?

Enfin, je ziet meteen wat een breed speelveld je nu al hebt. Meer dan waarschijnlijk doe je er goed aan je blogniche nog kleiner te maken. Voor alle partijen – jijzelf als blogger, Google, maar zeker ook je lezers – is het berehandig als je niet elk artikel op een hoop gooit. Om het overzicht te bewaren en je site beter doorzoekbaar te maken gebruik je categorieën en tags.

’t Is ook gewoon een stukje gebruiksvriendelijkheid: binnen je blog ontstaan er verschillende “afdelingen” en lezer kunnen gericht zoeken naar de berichten die hen het meest interesseren (en de rest negeren).

Met de eerste twee tips heb je je terrein afgebakend; jezelf in de markt gezet. En nu is het zaak je blogcategorieën te vullen met kwaliteitsvolle artikels waar je doelpubliek op zit te wachten. Maar dan nog is je werk nog niet af.

Het is zaak de verschillende artikels intern aan elkaar te linken, met elkaar in verband te brengen. Dat gebeurt – bijna letterlijk – door interne linkjes te plaatsen. Zoekmachines gebruiken die linkjes om je blog te ontdekken, beter te leren kennen en begrijpen. Daarnaast zijn er ook je bezoekers die meerdere pagina’s aanklikken.

Als je je blog écht toegankelijk wil maken voor een breed publiek, dan kan je niet alleen vertrouwen op je blogarchieven en Google. Je zal de beste info van je blog opnieuw moeten opdiepen en overzichtelijk presenteren aan je lezer.

Nemen we het voorbeeld van ons sportblog, dan is het logisch dat er in de artikels over wielrennen veel linkjes zullen (be)staan tussen stukken die rond het wielrennen draaien. Links binnen dezelfde blogcategorie, dus. Minder logisch zijn linkjes tussen (artikels over) wielrennen en snooker. Er zijn immers weinig paralellen te trekken tussen wielrennen en snooker.

Zoekmachines zullen ook door het gedrag van bezoekers merken welke pagina’s blijkbaar interessant zijn en bij elkaar horen. Bezoekers klikken immers relatief vaak artikels aan om en rond hetzelfde topic, hetgeen een bevestiging is voor Google dat er logische verbanden zijn tussen artikels onderling. Dat is een goede reden om jouw content hoog in Google te brengen.

Conclusie? Wil je hoog in Google, werk rond topic clusters

Wil je blijvend goed scoren in Google, dan zul je met een andere bril naar je (blog)artikels moeten gaan kijken. Probeer niet per se elk artikel te scoren op een specifieke zoekterm, maar zie zo’n artikel vooral als een onderdeel dat logisch moet passen in een groter geheel. Let er ook op om de info omtrent de belangrijkste topics van je blog zoveel mogelijk te bundelen, zodat bezoekers je lekkerste content makkelijk kunnen vinden.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.