HomeProductief bloggenResearch doen voor je blog: maak van je blog een écht lekker stuk

Research doen voor je blog: maak van je blog een écht lekker stuk

Uitgebreid research doen voor je blog is zeker niet altijd nodig. Maar cover je een onderwerp dat erg populair is en/of vind je het belangrijk dat je artikel goed scoort in de zoekmachines? Dan is het raadzaam om toch wat onderzoek te doen alvorens je gaat zitten schrijven. Zeker wanneer het gaat om informatieve blogposts.

Doel van de research? Een goed artikel schrijven dat een beetje afsteekt tegenover andere blogs die online te vinden zijn. Ervoor zorgen dat jij via het artikel overkomt als iemand met kennis van zaken. In tijden waarin bijna iedereen en de hond van de buren online content kan produceren is zulks cruciaal.

Waar kan je de research voor je blog zoal op toespitsen?

Als je zo’n blog schrijft zijn er verschillende dingen die je kan onderzoeken.

  1. Onderwerp, zoektermen en titels
  2. (Links naar) externe bronnen
  3. Bijkomende topics die je in je artikel zou moeten bespreken
  4. Interessant cijfermateriaal
  5. Interne linkjes
  6. Mooi beeldmateriaal
  7. Video’s die je kan embedden

1. Onderwerp, zoektermen en titels

Wat mij betreft begint de research voor een nieuw blogbericht altijd in… Google. Als het goed is heb je al een goed idee over het onderwerp, de insteek, de focus zoekterm en de titel. Het is aan te raden om eens een paar belangrijke trefwoorden omtrent je artikel in te tikken in Google. Kijk even naar de topsuggesties waarmee Google komt aandraven. Die zoekresultaten staan daar niet toevallig, natuurlijk. Leer ervan!

  • Doe inspiratie op voor een sexy titel boven je artikel
  • Kijk naar meer gangbare synoniemen voor focus zoekwoorden en titels (daar wordt misschien vaker op gezocht)
  • Misschien kom je via Google nog op andere ideeën en invalshoeken die je stuk nog interessanter kunnen maken

Over inspiratie gesproken: scrol in Google gerust even naar beneden richting Gerelateerde zoekopdrachten. Het is slim als je ook een paar van die zoekopdrachten meeneemt in jouw blogpost.

Nog dit: doe de research voor je blogpost het liefst in de incognito modus van je browser. De zoekresultaten die je te zien krijgt worden dan niet beïnvloed door je eigen zoekgeschiedenis en ingestelde voorkeuren. Je hebt dan een realistischer beeld van de echte posities in Google.

Uiteraard is het niet de bedoeling om van jouw bericht een doorslagje te maken van datgene wat al bestaat. Maar je kan wel inspiratie opdoen en misschien een iets andere insteek vinden. Het gaat erom dat je schaamteloos je eigen (schrijf)stijl en inzichten gebruikt, terwijl je ook essentiële info verwerkt waar je in eerste instantie niet meteen dacht. Dié artikels steken boven het maisveld uit én doen het vaak goed in Google.

Doorgaans is er weinig mis mee om blog te schrijven puur vanuit je eigen kennis en inzichten. Maar haalde je je mosterd van elders, wees dan niet bang om dat ook te vermelden (en naar de bron te linken). Het vermelden van betrouwbare bronnen is goed voor je geloofwaardigheid als blogger. Iedereen kan makkelijk zomaar wat uit zijn nek kletsen. Maar met bronnen in de buurt kan je met meer autoriteit je punt maken. Ook Google ziet dat trouwens graag gebeuren.

Idem dito voor merken, producten en diensten die je in je blogs benoemt/bespreekt. Stel jezelf in de plaats van een bezoeker die je blog voor ’t eerst bezoekt. Ook hij/zij moet weten waar je het over hebt.

3. Bijkomende topics die je in je artikel zou moeten bespreken

Terug naar Google. Klik eens een paar artikels aan die de topposities bezetten (voor jouw focus zoekterm). Wederom:

  • Hoe is het artikel gestructureerd?
  • Hoeveel woorden telt het artikel?
  • Welke subtopics komen aan bod?

Zo heb je een globaal beeld van wat ervoor nodig is om bovenaan in Google te komen. En wil jij een voet tussen de deur, dan heb je op zijn minst enig idee hoe jouw artikel er zou moeten kunnen uitzien.

Hier is het (alweer) extra inspiratie opdoen en stelen met de ogen. Kijk onder meer aandachtig naar subtopics en tussenkopjes.

4. Interessant cijfermateriaal

Oké, dit zal niet bij elke blogpost van toepassing zijn. Maar heb je concrete cijfers die je bewering(en) staven, gebruik die dan. Het heeft weer te maken met je geloofwaardigheid. Mensen zijn doorgaans dol op concrete cijfertjes.

5. Interne linkjes

Hier laten veel blogger nog steeds kostbare punten liggen. Ga na of je artikel geen interne linkjes kan bevatten. Relevante links naar artikels die je al eerder schreef. Goed voor de SEO en je maakt je blog makkelijker doorzoekbaar voor je lezers (zonder dat je artikel veel langer hoeft te worden). Dit zou een automatische reflex moeten zijn als je nadenkt over een nieuw stuk content op je blog.

6. Mooi beeldmateriaal

Hierbij denken we natuurlijk aan de uitgelichte afbeelding. Maar dat hoeft niet het enige plaatje te zijn dat je artikel opleukt. Wat gedacht van screenshots, infographics, tekeningen, schema’s en ingesloten tweets?

Het liefst maak je die plaatjes zelf. En als dat niet kan zijn er talloze sites met gratis te gebruiken afbeeldingen te vinden.

Opvallende visuele elementen in je blog stoppen, het is een van de manieren om je lezers makkelijker doorheen het artikel te loodsen. Ook al valt het dan wat langer uit. Dus ook iets om aan te denken wanneer je research doet voor je blog.

7. Video’s die je kan embedden

Voor mij persoonlijk eindigt de research vaak met een bezoek aan YouTube. Daar ga ik op zoek naar een video die ik in mijn artikel kan insluiten. Het filmpje in kwestie verduidelijkt een en ander, onderschrijft mijn stelling (of niet) of bespaart me – en jou – een ellenlange uitleg.

Het mooie is dat die video’s van jou kunnen zijn, maar net zo goed van iemand anders.

Zo wordt je blog ook interessant voor iemand die het niet zo begrepen heeft op langere teksten.

Laat de researchfase niet te lang duren!

Tot zover een paar domeinen waar het (voor)onderzoek voor je nieuwe artikel zich kan afspelen. Meestal moet je daar trouwens ook niet te veel tijd aan spenderen. Hooguit 20 minuutjes. Vaak is dat meer dan genoeg tijd om je creative juices te laten stromen. Daarna is het tijd voor de echte actie: schrijvende meters maken.

De research voor je blog is herbruikbaar

Vind je dat researchen maar niks, bedenk dan dat diezelfde research je evengoed op weg kan zetten voor toekomstige artikels en blogberichten. Wat je hier “verliest” win je elders in je blogavontuur makkelijk terug.

Overigens, wie ook maar een beetje consistent wil bloggen bevindt zich al snel in een soort permanente research modus. Je opdracht is duidelijk: kom je ergens een brokje inspiratie tegen, sla het op in je informatiesysteem voor je blog. En haal het er ook niet meteen weer uit als je ermee klaar bent. Immers, niemand zegt dat je een geweldig idee niet meer dan één keer kan gebruiken…

Conclusie?

Als je blogt wil je waarschijnlijk graag iets maken dat het verschil maakt voor je lezers. Artikels maken die iets bieden wat niet op elke hoek van het web te vinden is wil dan weleens helpen. Minimale research doen voor je blog is misschien niet echt noodzakelijk, maar het kan je veel extra’s opleveren. Ook al lijk je je op het eerste gezicht vooral bezig te houden met pietluttige details.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.