HomeProductief bloggenMeer bloginspiratie nodig? Maak véél meer persoonlijke notities

Meer bloginspiratie nodig? Maak véél meer persoonlijke notities

Het geheugen is één van de slechtst denkbare plekken om bloginspiratie in op te slaan. Na goed 10 jaar bloggen ben ik daarvan overtuigd.

Er is een Chinees gezegde dat ongeveer als volgt luidt:

De bleekste inkt is krachtiger dan het grootste geheugen

Oké, misschien zijn bloggers een apart slag mensen, maar er is geen reden om aan te nemen dat hun brein anders werkt…

Enfin, mijn punt is duidelijk: maak er een gewoonte van om veel meer dingen op te schrijven. Inspiratie (voor blogonderwerpen) natuurlijk, maar ook andere zaken.

Minder muizenissen in het hoofd, meer plaats voor actie en creativiteit

Als het er echt op aan komt creatief te zijn én dingen gedaan te krijgen kan je onmogelijk blijven vertrouwen op je geheugen. Het menselijk brein is gewoon niet gemaakt om meer dan 3 dingen te onthouden. Laat staan ermee op een zinvolle manier aan de slag te gaan. Daar komt nog bij dat inspiratie en andere geniale invallen op de meest onmogelijke momenten komen aanwaaien. Je kan er zelden direct mee aan de slag.

Wat je nodig hebt is een betrouwbaar extern systeem. Een plek waar al je geweldige ideeën, maar ook je to-do’s, je belangrijke informatie die je absoluut niet vergeten mag bijeenkomt voor later.

Die manier van werken vreet een pak minder energie en maakt je een stuk effectiever. Immers, je houdt makkelijker de controle, wordt niet zomaar overrompeld en moet minder vaak achter de feiten aanhollen. De vrijgekomen energie komt zeker van pas. Bij het bloggen of bij andere dingen die op je pad komen.

Inspiratie zo snel mogelijk neerpennen

Om goed te zijn zou je je notitie moeten maken op het moment dat er wat door je hoofd flitst. Alleen zo ben je er zeker van dat je idee je niet meer ontsnapt. En – belangrijk – eens je aantekening gemaakt kan je 100% gefocust blijven op datgene waar je op dat ogenblik mee bezig was. Het ordenen, verwerken en beoordelen kan op een later tijdstip nog.

Notities en lijstjes à volonté

Die notities en lijstjes kunnen allerlei vormen aannemen. Van het simpelste af te vinken takenlijstje tot een stuk proza van ’n half A4’tje. Het is maar net wat je op dat gezegende moment te binnen schiet.

En het hoeft ook niet bij één lijstje te blijven, natuurlijk. Eéntje voor je werk, een persoonlijke en eentje voor je blog, bijvoorbeeld. Een goed idee als je niet alles zomaar door elkaar wil laten lopen.

Geen tijd om bloginspiratie op te slaan?

Misschien denk je: “Zorgt al dat geschrijf tussendoor niet voor afleiding en tijdverlies?”

Nou, dat valt reuze mee, denk ik. Notities kunnen in een notitieboekje, maar het is vooral de smartphone die hier een krachtig wapen is. Je hebt het ding quasi altijd bij en als je ‘m kan bovenhalen om 6 keer per uur Facebook te checken, dan lukt het vast nog wel om af en toe een idee of een action item in te voeren. Trouwens, in elke smartphone zit een spraakrecorder, dat gaat nog sneller.

Datgene wat je aan tijd verliest door onderweg halt houden voor een flard bloginspiratie of iets anders, win je later dubbel en dik terug. Gewoon omdat je minder lang je hersens moet pijnigen op zoek naar wat je niet vergeten mocht. En omdat je simpelweg veel sneller weet wat je op welk moment precies te doen staat.

Conclusie

Daarmee heb je wat mij betreft één van de meest onderschatte blogtips beet: schrijf veel meer dingen op die je niet mag vergeten. Bloginspiratie, maar ook andere (bij)zaken. Met de klap is je brein veel ontvankelijker voor nieuwe indrukken. En uiteraard is de kans een stuk groter dat taken en projecten binnen redelijke termijnen kunnen worden afgevinkt.
Eén reactie op “Meer bloginspiratie nodig? Maak véél meer persoonlijke notities”

  1. Nicole avatar

    Op mijn website heb ik het voornamelijk over reizen en boeken. Op FB ben ik lid van verschillende groepen over die onderwerpen. Als ik in die groepen iets zie verschijnen over leuke plekken die mij aanspreken, of boeken die mij interessant lijken, dan zet ik die meteen op mijn betreffende lijstje. Ook op Instagram en Pinterest vind ik zo inspiratie. Ideetjes voor foto’s, hashtags, externe links, enz.
    Ik gebruik voor die notities vaak mijn smartphone, maar ook een old school schriftje. Daar heb ik voor de belangrijkste items uit mijn lijstje wat meer plaats om één en ander al uit te werken voor later.
    Ieder heeft natuurlijk zijn eigen manier, maar dit werkt het beste voor mij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.