HomeProductief bloggenPerformant bloggen? Word één met je to-dolijst

Performant bloggen? Word één met je to-dolijst

Wil je een deuk in een pak boter bloggen? Creëer dan voor jezelf de meest ideale omstandigheden om dat bloggen lang vol te houden. En geloof me: soms zijn het kleine dingen die toch een wereld van verschil kunnen maken. Neem nu zo’n simpele to-dolijst.

Kan een to-dolijst je blog vooruit helpen?

Geen haar op mijn hoofd dat daaraan twijfelt! Kijk, zo’n takenlijst (voor je blog) promoot je blog niet, schrijft geen artikels of verzorgt niet de SEO van je site. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ‘ie jou als blogger niks kan bijbrengen:

  • minder (niet-essentiële) dingen raken vergeten
  • meer rust in het hoofd van de blogger
  • sneller geschreven artikels (want meer focus)
  • Méér goeie ideeën schoppen het effectief tot een blogpost

Goed, wat mij betreft moet elke ambitieuze blogger aan de to-dolijst(en).

7 tips om effectievere to-dolijsten te maken

Gebruik jij to-do lists in je dagelijks leven? En helpen ze je dan bij de planning van je dag? Zijn ze ook nuttig bij het bepalen van je prioriteiten? Of vormen ze een eindeloze lijst met belangrijke dingen die eigenlijk nooit korter wordt?

1. Kies de juiste app (of gebruik pen en papier)

Stap één is het bepalen van een centrale plek waar je je to-do-items gaat samenbrengen. En ja, dat mag gerust middels pen en papier. Ouderwets en niet in alle omstandigheden even handig misschien. Maar als dat voor jouw dé werkbare manier is om systematisch notities te nemen, ga gerust je gang.

In dit digitale tijdperk valt er natuurlijk wel wat te zeggen voor (smartphone)apps:

  • je kan een seintje krijgen wanneer je een deadline nadert voor een bepaalde taak
  • takenlijsten zijn wat makkelijker bij te werken
  • je hebt altijd de meest recente versie bij de hand
  • je to-do lists zijn moeilijker kwijt te raken (want ze worden bewaard in de cloud)
  • digitale lijsten zijn makkelijk te ordenen en te sorteren (bijvoorbeeld op vervaldatum, op prioriteitsniveau of op alfabetische volgorde)
  • je takenlijst delen met anderen is ook mogelijk
  • regelmatig weerkerende taken kunnen automatisch worden getoond

Welke app kiezen om je to-dolijst te maken

Kijk een beetje rond en je vindt tal van task managers. Vele zijn gratis, sommige zijn betalend maar daarom niet beter geschikt voor jouw behoeften. Ik zou eens kijken naar:

De 12 beste to-do list apps kort besproken

Dit zijn enkele van de zuivere task managers. Daarnaast kunnen ook notitie-apps (Keep, Evernote en OneNote) en project managers (Trello) het overwegen waard zijn. Allemaal bieden ze je de mogelijkheid om afvinkbare checklists te maken.

Die laatsten zin misschien net iets minder geschikt voor het snel bijhouden van je to-dolijst. Anderzijds, gebruik je één van deze tools al voor het informatiesysteem van je blog, dan kan het zomaar zijn dat dit de meest voor de hand liggende optie is. Je hoeft dan alvast geen nieuw programma te installeren en te leren.

Hier zijn tientallen oplossingen voor te vinden. Het komt eropaan een app te kiezen die je aanspreekt en dan gedurende een tijdje het zaakje uit te proberen in jouw dagelijkse praktijk.

2. Maak meer dan één to-dolijst

De meeste mensen die succesvol zijn met to-dolijsten houden er meer dan eentje op na. Gelukkig laten de meeste apps ook toe om meer dan één takenlijst aan te maken.

Welke to-dolijsten je moet aanmaken is nogal persoonlijk. Maar een lijstje voor je privéactiviteiten, de werkgerelateerde aangelegenheden en eentje voor je blogwerkzaamheden, dat kan zijn nut hebben. Gesplitste takenlijsten helpen je om te focussen. Je hebt waarschijnlijk niks aan actiepunten omtrent je blog op je werk en je denkt niet aan je werk terwijl je bezig bent met de karweien in het huishouden.

Toch is het opletten dat je niet te veel verschillende lijstjes aanmaakt. Het kan niet zo zijn dat je het overzicht kwijtraakt en te lang moet nadenken in welke lijst deze of gene taak thuishoort (zie ook het volgende punt).

Een goede to-dolijst moet jou van dienst zijn en mag je in geen geval frustreren

3. Voeg nieuwe items zo snel mogelijk toe aan je to-dolijst

Denk je aan een karweitje, voeg het dan zo snel mogelijk toe aan de takenlijst. Dingen geraken immers voor je het weet weer vergeten. Eens genoteerd hoef je je er niet meer druk in te maken en kan je weer verder met datgene waarmee je bezig was.

4. Voeg een vervaldag toe aan je taken

Leuk, items toevoegen aan de to-do-list.Maar uiteindelijk moeten die karweien ooit eens worden afgevinkt. Een einddatum toevoegen aan sommige taken kan dan helpen. Als een subtiele stok achter de deur. Of gewoon om je (nadien) te helpen bij het stellen van de juiste prioriteiten.

De meeste apps voor takenbeheer tonen je in een oogopslag welke items vandaag, morgen of volgende week afgevinkt zouden moeten worden. Ze doen dat uiteraard aan de hand van de vervaldata die jij hebt toegekend.

5. Maak een duidelijk onderscheid tussen (eind)doelen en concrete actiepunten

Stel, het is je droom ooit een marathon te lopen. Dan zou je doodleuk “marathon lopen” op je persoonlijke to-dolijst kunnen zetten. Hoewel dat einddoel belangrijk is om voor ogen te houden, beslis je niet om op een blauwe maandag je loopschoenen aan te trekken en 42 kilometer te gaan lopen. Je moet ernaartoe werken.

Dus logischer is het om je trainingsschema erbij te pakken en de trainingsoefeningen op gezette tijden aan je to-dolijst toe te voegen.

6. Overloop de to-dolijst regelmatig

Een beetje takenlijst zou je min of meer doorheen je dag moeten leiden. Maar dat lukt niet als je slechts af en toe naar je task manager kijkt. Open de app meerdere keren per dag. ’s Morgens uiteraard, en ook – bijvoorbeeld – na de lunch. Zo kan je de (rest van de) dag inplannen.

Op die manier kweek je jezelf ook de gewoonte aan om je task manager te gebruiken. En wat mij ook opvalt: ik open vaak mijn to-dolijsten en dan schieten mij nog meer taken en taakjes te binnen die ik anders gegarandeerd over het hoofd zou hebben gezien.

7. Plan ook niet te veel taken op één dag

Wees realistisch en neem niet te veel hooi op je vork. Beperk je tot 2 à 3 to-do’s die vandaag zeker gedaan moeten worden en beschouw de rest als bonus. Zet meer taken op je dagplanning dan je aankan en je geraakt binnen de kortste keren gestrest en gefrustreerd.

Gebruik de vervaldata die je aan je taken toekende ook effectief om prioriteiten te stellen/je dag in te plannen. En desnoods kan je natuurlijk nog altijd de vervaldata voor bepaalde taken verder opschuiven in de tijd. Al is het wel zaak om dat ook weer niet te vaak te doen.

Maakt een betere to-dolijst ook een betere blogger?

Tot zover de tips op weg naar een betere/effectievere takenlijst.

Heb je een blog en moet je regelmatig een writer’s block opruimen? De kans is groot dat dat ook te maken heeft met het feit dat je simpelweg te veel aan je hoofd hebt. Waardoor je te weinig rust in je hoofd hebt, te snel bent afgeleid als het moment van schrijven daar is.

Daarmee is de to-dolijst – die dus niet alleen taken om en rond het blog bevatten – een van de meest onderschatte tools in de gereedschapskoffer van de fervente blogger.

Het to-dolijstje zorgt er misschien niet voor dat ik veel sneller ga bloggen, maar samen met de dumblist en het informatiesysteem voor mijn blog zorgt het er wel voor dat de artikels makkelijker tot stand komen. Ik merk dat:

  • het hele blogproces wat gestroomlijnder verloopt
  • ik inderdaad minder snel afgeleid ben (tijdens het schrijven)
  • het bloggen an sich wat minder vermoeiend is
  • meer ideeën ook echt uitgroeien tot leuke artikels

Enfin, te proberen!


photo credit: StockMonkeys.com via photopin cc

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.