HomeWorden je pagina’s wel geïndexeerd door Google? Kom er snel achter
,

Worden je pagina’s wel geïndexeerd door Google? Kom er snel achter

Als je blogs of andere webpagina’s maakt wil je waarschijnlijk vroeg of laat weten of ze ook vindbaar zijn in de zoekmachines. Soms slaat de twijfel toe. Want werden je pagina’s wel geïndexeerd door Google? Er zijn een paar manieren om daar snel achter te komen.

Eerst even dit: als het goed is kan Google je blogs en artikels indexeren, maar dat betekent nog niet dat ze ook vindbaar zijn in de zoekresultaten. Je content moet ook voldoende hoog gerangschikt zijn om überhaupt zoekverkeer naar je site te trekken. Lees het artikel hieronder om hier meer over te weten:

2 manieren om uit te zoeken of je blogs en pagina’s werden geïndexeerd door Google

1. Via Google

Gewoon via de vertrouwde zoekmachine dus. Tik in Google site: onmiddellijk gevolgd door de url van je blog:

site:jouwblog.com

a) Een globaal beeld

Dit is handig als je snel wil weten of Google je site gevonden heeft. Je krijgt een volledige lijst van elke pagina die in de index werd opgenomen.

Ik deed het voor Blogtrommel.com. Op het moment dat ik dit artikel schrijf maakt Google gewag van 1.180 resultaten. Dat zijn er dus méér dan de 973 pagina’s die dit blog telt. Vreemd? Niet echt, want ook de archiefpagina’s worden meegeteld.

Screenshot afkomstig uit Google. Toont het aantal pagina's geïndexeerd door Google.
Dit screenshot toont het aantal pagina’s geïndexeerd door Google. Veel méér dan het aantal gepubliceerde artikels op dit blog.

Normaliter/idealiter zou er geen te groot verschil mogen zijn tussen de gevonden pagina’s in Google en het aantal gepubliceerde webpagina’s op je blog of site. Er zijn een paar redenen waarom beide getallen niet overeen komen:

  • Google heeft je laatst gepubliceerde content nog niet doorzocht en geïndexeerd
  • Je hebt zelf (per ongeluk) aangegeven dat bepaalde pagina’s niet in Google moeten komen
  • Google heeft crawlfouten gevonden en kan je content dus niet beoordelen of indexeren
  • Google is van oordeel dat sommige pagina’s geen meerwaarde bieden

Geen reden tot paniek wanneer niet alle pagina’s die op je blog zijn verschenen ook vindbaar zijn in Google. Anderzijds, stel dat je 1.500 artikels online hebt terwijl er slechts 32 terug te vinden zijn, dan moet je je toch even in de haren krabben…

Nogmaals: het zegt allemaal niets over je posities in de zoekmachines.

b) Individuele pagina’s

Ook die kan je snel even checken in Google. Tik de titel, het linkadres of een paar trefwoorden in, gevolgd door de naam van je site. Is het stuk niet te vinden, dan is er stront aan de knikker. Toch zeker als het artikel al wat ouder is.

2. Werken met Google Search Console

Wie zijn blog koppelt aan Google Search Console zit natuurlijk nog wat dichter bij de bron. Niet alleen weet je dan welke pagina’s wel of niet zijn geïndexeerd, je krijgt een idee waar op welke positie ze staan én wat er mis is als dat niet het geval is.

Zo vind je onder het tabblad Dekking (links) informatie over het aantal url’s dat doorzocht is en zie je ook of er eventueel ernstige problemen zijn.

Niet direct in paniek slaan

Persoonlijk zou ik enkel in actie schieten wanneer Google Search Console zelf met een serieus aantal rode vlaggetjes gaat zwaaien.

En via Url-inspectie kan je bij twijfel een individuele pagina-url checken. Zo ontdekte ik onlangs dat mijn artikel over consistent bloggen niet werd geïndexeerd. Zo op het eerste zicht leek er geen technisch probleem te zijn. Dit terwijl 2 recentere stukken wel al in Google werden opgenomen. Om maar te zeggen dat de logica erachter soms wat zoek is.

Schrik niet van het grote aantal Uitgesloten url’s. Deze zijn onder meer afkomstig van zoekopdrachten die eindigen op een 404-pagina, comments onder een blog of archiefpagina’s (tags) die niet worden geïndexeerd.

Vermijd deze vaak voorkomende blunder

Vanzelfsprekend is het cruciaal dat Google je site kan doorzoeken. Soms zijn we er zelf de oorzaak van dat dit niet lukt. Op de meeste blogplatformen kan je ervoor kiezen je pagina’s al dan niet te laten indexeren.

Binnen WordPress is het een kwestie van één enkel vakje aanvinken:

  1. Ga naar je WordPress-dashboard
  2. Kies voor het tabblad Instellingen
  3. Kies voor de optie Lezen
  4. Scrol naar beneden, naar het laatste onderdeel Zoekmachine zichtbaarheid
  5. Het vakje Zoekmachines ontmoedigen om deze site te indexeren moet uiteraard niet aangevinkt zijn
  6. Vergeet niet je wijzigingen op te slaan

Je zou je kunnen afvragen waarom deze optie bestaat. Maar niet alle iedereen wil zo’n site laten meedraaien in Google. En er zijn redenen waarom je je blog voorlopig aan het zicht van Google te onttrekken. Omdat je nog volop bezig bent om je website op te bouwen, bijvoorbeeld. Je mag alleen niet vergeten om die instelling te wijzigen.

Gebruikers van Yoast SEO hebben trouwens ook de mogelijkheid om individuele pagina’s uit Google te houden. Ga daarvoor naar de geavanceerde instellingen Sta zoekmachines toe om deze Bericht te tonen in zoekresultaten? In normale omstandigheden wil je altijd Ja selecteren, dat spreekt.

Enfin, vermoed je problemen met de indexering check dan even of je niet per ongeluk je blog of webpagina’s op no index zette.

Conclusie?

Je kan zelf vrij makkelijk checken of je pagina’s wel werden geïndexeerd door Google. Schrik in ieder geval niet te erg wanneer er een vrij groot verschil is tussen het aantal artikels dat jij hebt gepubliceerd en datgene wat Google indexeert. De wegen van Google zijn soms ondoorgrondelijk.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.