Homebeter bloggenSchrijftipsJe lezers verleiden in de eerste 200 woorden? 4 tips

Je lezers verleiden in de eerste 200 woorden? 4 tips

Gefeliciteerd! Het zoveelste artikel of blogbericht staat online. De grootste uitdaging moet echter nog komen. Hoe zorg je ervoor dat bezoekers je werk met aandacht gaan lezen, in plaats van er in 8 seconden doorheen te scrollen? Bezoekers en lezers verleiden, daar draait het om in het moderne bloggen. En in de eerste 150 à 200 woorden aan het begin moet het allemaal gebeuren. Anders mag je ’t vergeten.

Bezoekers verleiden doe je met de titel van je blog, toch? Dat klopt, maar hij dient toch vooral om mensen uit Google of uit social media (of uit je archiefpagina’s) naar je blog te trekken. De eerste paar honderd woorden van je stuk moet hen ervan overtuigen dat ze je link niet voor niks hebben aangeklikt. En omdat veel lezers na zo’n 200 woorden al beginnen af te haken moet je een paar trucks bovenhalen om ze bij de les te houden.

Bezoekers en lezers verleiden en overtuigen, hoe doe je dat?

Stel jezelf in hun plaats. Wanneer jij op het internet op zoek gaat naar informatie heb je doorgaans geen behoefte aan mooie praatjes, lange introducties en wollige taal. Liever wil je snel geholpen of geïnformeerd raken. En dus:

1. Houd de intro’s zo kort mogelijk

Binnen die 200 woorden, dus. Vertel je lezer welk probleem je voor hem zal oplossen of wat hij of zij zal missen als men wegklikt. That’s it!

Die intro hoeft trouwens niet altijd uit een doorlopende tekst te bestaan. Start je blogpost met een opvallende quote, een korte conversatie of een politiek incorrecte stelling.

Het gaat erom dat je je lezer verrast, nieuwsgierig maakt en ‘m zijn automatische piloot even laat uitschakelen.

2. Geef na de intro meteen mee waar je het concreet over zal hebben

Dat kan middels een korte alinea of een lijst met opsommingstekens. Op die manier kan je bezoeker snel bepalen of het artikel dat voorligt wat voor hem is of niet. Hij hoeft dan alvast niet nodeloos door je artikel te scrollen.

Toegegeven, de kans bestaat dat je je lezer eerder wegjaagt dan dat ‘ie wordt aangezet om verder te lezen. Anderzijds bewijs je hem of haar wel een dienst. En het is best mogelijk dat je bezoeker toch verder leest (omdat je hem attent maakt op iets waar hij uit zichzelf nooit aan dacht).

3. Overweeg een antwoordparagraaf in je blog

Ook met een antwoordparagraaf komt een bezoeker zeer snel aan de weet wat je belangrijkste punt is. Je zet die antwoordparagraaf zeer vroeg in je lang(er) blogbericht neer.

4. Lezers verleiden? Gebruik een inhoudstafel in je artikel

Aanklikbare inhoudstafels zie je tegenwoordig steeds vaker opduiken. Vooral bij langere artikels. Het gaat hier om (een lijst met) ankerlinks die je lezer meteen naar een specifiek gedeelte van een artikel brengen.

Als het goed is krijgen lezers meteen een beeld van wat er allemaal aan bod komt in het artikel en kunnen zo snel bepalen of het stuk wat voor hen is. Bijkomend voordeel: ze kunnen met één muisklik scrollen naar het stukje dat hen het interessantst lijkt.

Vroeger had je voor dergelijke inhoudstafels steevast een aparte plugin of wat technische kennis nodig. Tegenwoordig zitten ze gelukkig vaak vervat in Gutenberg block plugins. Op die manier zijn ze erg makkelijk aan te maken.

Conclusie?

Lezers verleiden heeft dus (bijna) niks te maken met mooie woorden gebruiken of leuke verhalen opdissen. Wel helpt het als je je bezoeker snel aan zijn/haar ding helpt. Dat men daarbij meestal niet de moeite neemt om een artikel van a tot z te lezen moeten wij bloggers voor lief nemen.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.