Homebeter bloggenAntwoordparagraaf: wapen in de strijd om je lezer?
,

Antwoordparagraaf: wapen in de strijd om je lezer?

Je moet tegenwoordig zowat een halve oorlog voeren om de bezoeker van je blog effectief aan het lezen krijgen. Zelfs al zijn je artikelen steengoed. Ja, anno 2020 heb je soms ongewone oplossingen nodig. Want toegegeven, zo’n antwoordparagraaf voelt voor ons bloggers misschien wat tegennatuurlijk aan.

Wat is de antwoordparagraaf precies?

Met een antwoordparagraaf vertel je je lezer in enkele regels wat je belangrijkste punt is dat je wil meegeven. Je plaatst de antwoordparagraaf liefst bovenin je blogbericht. Bedoeling is dat je bezoeker meteen een goed idee heeft wat ‘ie zal lezen. Als het goed is wordt extra geprikkeld om vooral verder te lezen.

Vaak krijgt de antwoordparagraaf een iets andere opmaak (vetgedrukt, tekstkadertje, wat groter lettertype,…). Zo springt ‘ie meer in het oog.

Daarmee is dit één van de vele instrumenten die je kan gebruiken om van je (toevallige) bezoeker een geïnteresseerde lezer te maken; om je lezer dieper je blog in te trekken, zo je wil. De antwoordparagraaf – die je bij voorkeur net na de intro plaatst – vertelt de immer gehaaste lezer meteen een aantal dingen die voor hem van tel zijn:

  • Waarover gaat dit artikel precies?
  • Is deze blogpost interessant om te lezen (voor mij)

Hij of zij kan dan snel beslissen of het de moeite loont om verder te lezen.

Aldus heb je een mogelijk alternatief voor de inhoudstafel van het blogartikel (al of niet met ankerlinkjes).

Tips voor het schrijven van een goede antwoordparagraaf

Er zijn types blogposts waar een antwoordparagraaf beter zal werken/geschikter zal zijn dan andere. Hij kan erg nuttig zijn bij definitieposts, bepaalde how-to content en eigenlijk alle artikelen waarin een prangende, concrete vraag centraal staat. Een paar tips.

a) Houd het kort

Misschien heb je als blogger de neiging om meteen een hele uiteenzetting te geven over waar het in je artikel om te doen is. Maar dat is niet helemaal de bedoeling. Een paar regels volstaan. Je lezer moet in een oogwenk kunnen bepalen of het artikel iets voor hem is. En per slot van rekening wil je ook nog wat te zeggen hebben in de rest van je blog.

b) Maak de antwoordparagraaf akelig concreet

Maak er ook geen te zweverig of te kunstig stuk proza van. Het liefst houd je je antwoordparagraaf zelfs wat saai en zakelijk; hyper concreet als het even kan. Trouwens, niet alleen je bezoekers vinden dat prettig. Google lust daar ook wel pap van. Mogelijks rolt er zelfs een featured snippet (answer box) voor je artikel uit de kast.

Antwoordparagraaf, titel van het artikel, de focus zoekterm én de zoekintentie van je lezer in spe complementeren elkaar mooi als het goed is. Zeker wanneer de content is bedoeld om een prangende vraag te beantwoorden.

c) Breng je lezer in de verleiding

Ondanks alle zakelijkheid moet je toch je bezoeker zien te overtuigen om dieper in je verhaal te duiken. Licht een tipje van de sluier en geef je lezer het gevoel dat ‘ie wat mist als hij wegklikt.

Enkele voorbeelden?

In een poging om één en ander net wat concreter te maken volgen nu een paar antwoordparagrafen voor enkele fictieve blogtitels. Gelieve er wel rekening mee te houden dat ik niet noodzakelijk een expert ben in de onderwerpen die hieronder aan bod komen. Het gaat mij om het voorbeeld.

Hoeveel kost een professionele racefiets?

De prijs van een professionele racefiets kan flink variëren. Afhankelijk van het materiaal waaruit het frame is opgetrokken, het gekozen versnellingsapparaat en die wielen mag je rekenen op een prijs tussen de 15.000 en de 30.000 euro. Wie een beetje zoekt kan echter ook goedkopere fietsen vinden die niet moeten onderdoen voor het materiaal van de profs.

Toegegeven, deze antwoordparagraaf is misschien iets te lang. Maar alles zit er wel in:

  • een direct antwoord op de gestelde vraag
  • lekker concreet cijfermateriaal
  • je krijgt als lezer de indruk dat hier iemand met kennis van zaken spreekt (geloofwaardigheid)
  • een goede reden om dit stuk te verkiezen boven ander artikels
  • een haakje om verder te lezen (als je ’n goedkopere racefiets wil)

Hoe klop ik eiwit tot sneeuw?

Eiwitten klop je het makkelijkst stijf in een propere, goed ontvette mengkom. Zorg dat er geen restanten van de dooier bij het eiwit achterblijven. Voeg een beetje suiker bij het eiwit vooraleer je gaat mixen.

Wat kost een ballonvaart?

Een ballonvaart kost tussen de 500 en de 1.000 euro per persoon, uiteraard afhankelijk van de duur van de trip, het seizoen en het aantal personen.

Wat zijn de voordelen?

Nogmaals, als het oog van je blogbezoeker op zo’n antwoordparagraaf aan het begin van je artikel valt, weet hij meteen waar ‘ie aan toe is:

  • ja, dit is inderdaad de info die ik zocht (of: nee, dit is niet wat ik zocht, ik moet verder zoeken)
  • hier spreekt iemand met ervaring en kennis van zaken (dus het loont de moeite om echt te gaan lezen)

Je speelt maximaal in op de behoefte van de moderne internetter die graag snel en zonder moeite aan zijn informatie wil komen. Het voorkomt dat hij door je 2.500 woorden tellende artikel moet scrollen en er vroegtijdig de brui aan geeft. Of dat hij niet vindt wat hij – op basis van de titel van het stuk – mag verwachten.

Je biedt een extra service aan je lezer!

Anderzijds, iemand die quasi achteloos je artikel aanklikt om snel te kijken waar dit overgaat, kan met een antwoordparagraaf alsnog tot lezen worden geprikkeld. En omdat een aandachtige en geëngageerde lezer waarschijnlijk langer op je blog blijft, is dit ook goed voor de SEO van je site.

Heeft de antwoordparagraaf ook nadelen?

Gebruik je de antwoordparagraaf in je artikel, dan geef je sowieso al een flink deel van je kerninformatie weg. Nog voor je bezoeker goed en wel zijn tanden in het artikel heeft gezet.

En in het geval je antwoordparagraaf het inderdaad tot featured snippet in Google schopt, zou het zelfs kunnen dat je blog helemaal niet wordt bezocht.

Maar ik ben er echter van overtuigd dat de voordelen zwaarder doorwegen dan de nadelen. Zelfs als je bezoeker niet de moeite doe om het ganse blogbericht te lezen (omdat de antwoordparagraaf meteen antwoord geeft op zijn belangrijkste vraag of omdat de lezer beslist dat dit niks voor hem is), hij vertrekt toch met een goed gevoel van je blog. Dat is ook heel wat waard!

What’s in a name?

Antwoordparagraaf is mijn wat te letterlijke vertaling van answer paragraph of lead paragraph. In oorsprong is de answer paragraph een term afkomstig uit de academische wereld. Het verwijst naar de hele korte samenvatting van een essay of proefschrift. Maar wij gebruiken ‘m dus om achteloze, toevallige bezoekers om te turnen tot geïnteresseerde lezers voor het blog.

Aangezien de antwoordparagraaf meestal uit slechts een alinea bestaat, klopt de vertaling ook niet helemaal. Immers, voor zover ik weet is duidt het Nederlandse paragraaf op een groep van alinea’s. Dus, misschien was de term antwoordalinea hier wel beter op zijn plaats geweest.

Maar dat bekt dan weer niet zo lekker…


Meer van dat?

Afbeelding van 3D Animation Production Company via Pixabay

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.