HomeZo kan je meer lezers naar je blog trekken
0
(0)

Interessante blogberichten schrijven kan erg leuk zijn, maar als niemand ze komt lezen heb je er weinig aan. Nee, voor heel wat bloggers begint de fun pas echt als er ook een lezerspubliek komt opdagen. Maar hoe kan je meer lezers naar je blog trekken?

  1. Meer lezers naar je blog trekken = regelmatig bloggen
  2. Bloggen en social media: een sterke combi?
  3. Links van andere sites naar jouw blog
  4. Bezoekers uit Google naar je blog trekken (SEO)
  5. Laat lezers zich abonneren op je blog
  6. Zorg dat je lezers langer op je blog blijven!

1. Meer lezers naar je blog trekken = regelmatig bloggen

Of vice versa! Het is simpel: je moet regelmatig nieuwe berichten online zetten. De lezers die je hebt moeten regelmatig een verdomd goede reden hebben om je blog (opnieuw) te bezoeken. Zo leren ze je blog kennen en waarderen, en sluipt jouw site ook in hun routine. Dat lukt nooit als je slechts heel af en toe een nieuw artikel publiceert. Men vergeet je blog zeer snel online! Ziedaar de reden waarom zowel bij de opstart van je blogproject als bij het schrijven van blogs zoveel aandacht gaat naar de inspiratie.

2. Bloggen en social media: een sterke combi?

Ieder keer wanneer je een nieuw bericht aan je blog toevoegt mag iedereen dat weten. Tot voor een paar jaar kon je heel makkelijk veel lezers naar je blog trekken, gewoon door je artikel te delen op alle social media waar je actief bent. Vooral bij een pas gestart blog zorgen sociale media voor het merendeel van bezoekers en lezers. Tegenwoordig is het effect wat minder uitgesproken, vooral door de veranderende algoritmes van diezelfde sociale media. Het is wat harder werken om mooie resultaten te boeken…

3. Links van andere sites naar jouw blog

Dat zogeheten verwijzingsverkeer van een blog wordt vaak een beetje over het hoofd gezien. Ten onrechte wat mij betreft! Oké, op de meeste blogs zorgt het verkeer afkomstig van andere sites misschien niet voor de massa volk, maar het loont de moeite om er meer aandacht aan te besteden.

Het mooie aan die doorverwijzers? Het zijn je echte fans! Bovendien het is veel moeilijker om anderen zover te krijgen dat zij naar jouw blog linken. Er zijn weinig echt werkende trucjes voor. Tenzij dan donders goeie berichten schrijven. Zo’n verwijzing naar je blog moet je doorgaans echt verdiénen.

Wat wel opvalt is dat bezoekers afkomstig van andere sites vaak veel langer op je blog blijven hangen dan gewoonlijk het geval is. En ze bezoeken niet zelden meerdere pagina’s. Kijk, dat moeten we hebben!

4. Bezoekers uit Google naar je blog trekken (SEO)

De meeste blogs die al een tijdje meedraaien – en zich een klein beetje aan de regels houden – halen de meeste lezers uit Google. Het percentage kan aardig oplopen. Het nadeel is wel dat de maatregelen die je neemt om de SEO van je blog te verbeteren pas op de wat langere termijn effect hebben. Maar daar staat dan tegenover dat je vaak gedurende vele jaren de vruchten plukt van je inspanningen. De bluts met de buil dus.

Het is niet makkelijk om in 1-2-3 het hele verhaal over bloggen en zoekmachineoptimalisatie uit de doeken te doen. De basis van alles is en blijft – wederom – goede content. Begin daarmee, en leer dan wat focus zoektermen zijn.

5. Laat lezers zich abonneren op je blog

Hoe leuk je blogartikelen ook mogen zijn, het is allesbehalve evident dat lezers elke keer opnieuw je blog zullen bezoeken wanneer er iets nieuws verschijnt. Gelukkig kan je je lezers op een vrij eenvoudige manier de mogelijkheid bieden om zich te abonneren op je blog. Dan krijgen zij een seintje telkens jij een nieuw artikel plaatst (en worden abonnees extra geprikkeld om naar je blog te gaan).

WordPress heeft verschillende plugins om dat voor elkaar te krijgen, je kan een mailinglijst opbouwen (en je stuurt je abonnees vervolgens een mailtje met daarin ’n link naar je nieuwste artikel), of je kan je lezers in de watten leggen met een RSS-feed.

6. Zorg dat je lezers langer op je blog blijven

Al die moeite om lezers aan te trekken! En als het je dan uiteindelijk gelukt is, wil je natuurlijk graag dat lezers niet meteen weer weg klikken! Het liefst blijven ze wat langer hangen om een artikel grondig te lezen, meerdere berichten aan te klikken, dieper in het archief gaan duiken,…

Steengoede artikels, ze komen andermaal danig van pas hier, da’s nogal wiedes! Maar verder is het ook nuttig om een aangename leesomgeving te creëren. En tot slot: vergeet niet dat de meeste lezer erg lui zijn. Ze gaan dus zelden uit zichzelf op zoek naar andere interessante artikelen en pagina’s. Gooi je blogarchief maximaal open en haal de bounce rate van je blog naar beneden.

Geen enkele blogtip meer missen?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?