HomeSEOWat is domain authority (en wat moet je hiermee als serieuze blogger)?
,

Wat is domain authority (en wat moet je hiermee als serieuze blogger)?

Wil je beter gevonden worden in Google en (meer) geld verdienen met je blog? Dan komt je Domain Authority (DA) om de hoek kijken. Heb je nog nooit van deze term gehoord? No worries! In deze blog leg ik je uit wat domain authority is, waarom dit voor jou als serieuze blogger belangrijk is én wat je kunt doen om je DA te verbeteren.

Laatste update: 15/02/2020

Om te begrijpen wat domain authority is, wil ik je eerst iets meer vertellen over de werkwijze van Google.

Geheimzinnige algoritme van Google

Google bepaalt aan de hand van honderden factoren welke website (url) op één komt in de zoekresultaten. Maar welke factoren precies, en hoe Google de ranking berekent, is onduidelijk. Google is hier namelijk erg geheimzinnig over.

Er zijn een paar gespecialiseerde SEO-bedrijven die een poging doen om Google’s geheimen te ontrafelen. Zij proberen de algoritmes van Google na te bootsen, om zo te ontdekken hoe Google te werk gaat. Ze komen een heel eind en weten al redelijk goed de wegen van Google te doorgronden.

Dit is fijn voor ons bloggers, want zo weten we beter wat we moeten doen om hoger in Google te komen.

Het SEO-bedrijf Moz heeft met haar algoritmes diverse scores ontwikkeld waarmee ze beoordelen hoe goed een website het (waarschijnlijk) doet in Google. Eén score is een soort opper-score, namelijk de domain authority.

Wat is domain authority?

Domain authority (of domein autoriteit, afgekort DA) is een score die weergeeft hoe groot de kans is dat een website hoog scoort in Google. Deze score is ontwikkeld door Moz en is inmiddels een gevestigde maatstaf om te bepalen of een website het ‘goed’ doet.

Hier zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. Zoals je net hebt kunnen lezen is de DA van Moz gebaseerd op nagebootste algoritmes van Google, en niet op de formules van Google zelf. Het blijft dus een benadering. Ook worden niet alle factoren van Google meegenomen in deze score. Google geeft regelmatig hints over wat ze belangrijk vinden (zoals het hebben van https), maar verder is Google gesloten over haar werkwijze.

Page Authority

Gerelateerd aan domain authority is de page authority (PA) van Moz. PA is hetzelfde als DA, maar dan van een specifieke pagina (page) in plaats van het gehele domein. Ik ga hier verder alleen in op de domain authority.

DA voor bloggers

Ondanks de genoemde kanttekeningen is de DA van Moz een handige score. Heb je serieuze plannen met je blog? Wil je hoger in Google en (meer) geld verdienen? Dan is je DA om de volgende twee redenen belangrijk:

  1. hoe hoger je DA, hoe groter de kans dat je hoog in Google komt (op voor jou relevante zoekwoorden).
  2. hoe hoger je DA, hoe aantrekkelijker je bent voor bedrijven om mee samen te werken én hoe meer je kunt vragen.

Laten we ze allebei wat beter bekijken.




1. Hoger in Google

Met je blog hoger in Google is dé manier om meer bezoekers naar je blog te trekken. Natuurlijk is social media ook een goede manier om je blogposts onder de aandacht van je publiek te brengen, maar dit gebeurt alleen als jij (of een ander) je blog deelt. Daarna is het momentum snel voorbij, tot je opnieuw je blog deelt.

Pas je SEO goed toe en kom je hoog in Google, dan blijft je blogpost bezoekers trekken. Ook als jij al lang bezig bent met andere dingen, vinden geïnteresseerden je blog via Google.

Bovenaan in Google met een hoge DA

Maar hoe kom je hoog in Google? Hier speelt je autoriteit (DA) een rol. Ben je net begonnen met je blog, dan heb je een DA van 1. Websites als wikipedia.org en mail.google.com hebben de maximale score van 100.

Het is een logaritmische score. Dit betekent dat het makkelijker is om van 1 naar 30 te groeien dan van 30 naar 50. Ook zijn er veel meer websites met een score onder de 30 dan met een score daarboven.

Je DA bepaalt hoe groot de kans is dat jij met je blog hoog in Google komt. Allereerst moet je weten wat jouw DA is. Ga naar de Open Site Explorer van Moz, vul je url in en tadaa, daar is je DA. Zo zie je hier de DA van Blogtrommel:

Domain authority in Open site explorer van MOZ
Domain authority van Blogtrommel.cocm

Je DA moet je niet zien als een statisch getal: het gaat ook om de DA van je concurrenten (op een bepaald keyword). Stel, je hebt een reisblog en schrijft een artikel over Brussel.

Dit is de top 3 in Google op het trefwoord ‘Brussel’:

Top 3 zoektermen voor het woord Brussel in Google

Zoals je ziet staat Wikipedia (met een DA van 100) op 2. De nummer 1 heeft het woord ‘Brussel’ in de domeinnaam. Het zoekwoord in je domeinnaam helpt bij het hoger scoren in Google, maar als (algemeen) reisblogger heb je daar weinig aan. Je wilt immers over veel meer bestemmingen schrijven en je domeinnaam is daarom iets algemeens als ‘samendewereldontdekken.nl’ of ‘reisjongetje.nl’.

Heeft het dan wel zin om op trefwoord ‘Brussel’ in te zetten? Daarvoor gaan we kijken naar de DA’s van de top 3:

Top 3 KeySearch resultaten voor Brussel

Ik heb de zoekterm ‘Brussel’ ingevoerd in KeySearch – een SEO-tool om zoekwoorden te analyseren. Je ziet dezelfde drie websites in de top 3, maar nu is ook te zien wat hun DA is. Wikipedia heeft zoals gezegd 100. De andere twee hebben een DA van 51 en 36.

Een hoge of lage DA

Omdat de DA een relatieve score is, kun je geen definitieve uitspraak doen over wat een hoge of lage DA is. Toch is er wel iets over te zeggen: een DA van 30 of hoger wordt over het algemeen gezien als goed. Alles hoger dan 40 kun je wel labelen als ‘hoog’ en hoger dan 50 als ‘erg hoog’.

Wat echter belangrijk is, is jouw eigen DA. Is jouw DA veel lager dan de DA’s van je concurrentie, dan wordt het lastig om deze url’s “in te halen” op de zoekterm ‘Brussel’. Niet onmogelijk, maar je zal er flink hard voor moeten werken om je blog bovenaan te krijgen.

Je kunt er ook vanuit gaan dat de top 10 in Google van veel short tail zoekwoorden (met een hoog zoekvolume, zoals ‘Brussel’) worden gedomineerd door websites met een hoge DA.

Gebruik specifiekere zoekwoorden

Er zit dan maar één ding op: je moet het trefwoord waarvoor je je blogpost wilt optimaliseren specifieker maken. Je hebt vast wel eens van de term ‘long tail keyword’ gehoord. Dit is een zoekwoord met weinig zoekvolume. Vaak is het een zoekterm met meer dan drie woorden en met weinig concurrentie. Perfect om op te scoren als je een lage(re) DA hebt!

Met een keywoord als ‘Brussel vrijgezellenfeest’ maak je al meer kans:

KeySearch top 3 voor Brussel vrijgezellenfeest

Ook ‘Brussel met tieners’ heeft potentie:

Let op, ik kijk nu alleen naar de DA van de top 3. Er spelen nog veel meer factoren een rol, maar dit geeft wel een indruk van wat DA is en wat je er als blogger mee kunt doen.

Bonustip:

Op de Open Site Explorer van Moz kun je maximaal drie websites per etmaal checken, maar als je je aanmeldt voor de (gratis!) toolbar van Moz, kun je een Chrome-extension installeren en onbeperkt voor iedere website de DA zien.

Browser met toolbar MOZ domain authority

Zoals je ziet heeft Google Drive – waarin ik nu zit te typen – een DA van 100.

Je kunt deze toolbar gebruiken om de DA van de top 3 (of 5 of 10) in Google op een bepaald zoekwoord te checken. Zo kun je zonder (dure) SEO-tool toch kijken hoe je kansen zijn op een bepaald zoekwoord. Onthoud alleen wel dat er meer factoren meespelen dan de DA van een website.

Dan door naar die andere reden waarom je DA belangrijk is als je serieus wilt bloggen:

2. Meer samenwerkingen tegen een hoger tarief

Als bedrijven willen samenwerken met een blogger, zijn ze vaak geïnteresseerd in twee dingen:

  • je (aantal) volgers op social media
  • de domain authority van je blog

Je aantal volgers geeft een beeld van je ‘invloed’ op bijvoorbeeld Facebook, Instagram en Twitter. Je DA geeft echter een beeld van je ‘invloed’ op Google. Hoe hoger je DA, hoe groter de kans is dat je hoger in Google komt. Ga je een samenwerking aan met een bedrijf, dan wil dat bedrijf weten hoe groot de kans is dat de blogpost waarin ze genoemd worden hoog in Google komt. Zo profiteren ze extra lang van de samenwerking.

Een hoger tarief vragen

Ben je inmiddels flink aan de weg aan het timmeren met je blog en heb je een DA van minimaal 30, dan kun je een hoger tarief vragen bij potentiële samenwerkingen. Al is het natuurlijk afwachten of het bedrijf ermee akkoord gaat.

Bonustip:

Je zult merken dat niet alle bedrijven van de term ‘domain authority’ op de hoogte zijn. Leg het je potentiële klant uit en onderbouw waarom jij met jouw (relatief) hoge DA dat hogere tarief waard bent.

Je weet nu waarom je DA belangrijk is als je serieus wilt bloggen. Laten we eens kijken hoe je ervoor zorgt dat je DA stijgt.

Je domain authority verbeteren

Hoewel de DA wordt gevormd door diverse factoren (zoals hoe oud je blog is, hoe vaak je content wordt gedeeld en of je regelmatig nieuwe blogposts publiceert) is er één factor die de grootste invloed heeft: je backlinks.

Helaas bestaat er geen methode om je DA direct te verhogen, maar met linkbuilding kun je indirect wel je DA beïnvloeden.

Bij linkbuilding draait het om het verzamelen van backlinks. Dit zijn links van andere websites naar jouw website.

Linkbuilding: backlinks verzamelen

Het idee achter backlinks is dat jouw blog wel waardevolle informatie moet bevatten, anders zou die link niet naar jouw site wijzen.

Hoe meer backlinks naar jouw blog verwijzen, hoe meer autoriteit je hebt volgens Google en hoe hoger je DA is volgens Moz.

De term ‘linkbuilding’ omvat allerlei methodes om meer backlinks te verkrijgen. Er bestaan diverse linkbuilding strategieën en ze hebben allemaal hun voor- en nadelen (en risico’s). De mooiste methode is als andere bloggers uit eigen initiatief naar jouw blog verwijzen. Helaas gaat dit niet altijd vanzelf. Hoewel de meningen over wat de beste linkbuilding strategie is verdeeld zijn, is er naar mijn mening één goede methode: gastbloggen.

Gastbloggen voor meer backlinks

Gastbloggen, zoals ik nu doe op Ben’s blog. Ik schrijf een informatieve post voor Blogtrommel, waarmee ik dus ook Ben en zijn lezers help. In ruil daarvoor krijg ik een link (of een paar links) naar mijn website. Als je maar genoeg (relevante!) gastblogs voor (relevante!) websites schrijft, stijgt je DA.

Daarnaast bereik je er nieuwe lezers mee. Gastbloggen kost dan misschien veel tijd en energie, je krijgt er wel een backlink en lezers voor terug.

Tip: als je gaat rondkijken bij welke bloggers je wilt gastbloggen, check dan hun DA. Hoe hoger de DA van de website die teruglinkt naar jouw blog, hoe meer autoriteit die website heeft en hoe meer waarde Google aan de backlink hecht. En dit is weer goed voor je positie in Google en je DA score.

Geen idee waar je moet beginnen? Ben heeft een lijst met websites waar ze gastbloggers zoeken.

Kun je dan niks met een lage DA?

Ben je nu volledig in de stress geschoten omdat de DA van je blog (relatief) laag is? Geen paniek! Je kunt je DA vrij snel naar 10+ krijgen en met een beetje gastbloggen heb je er zo weer een paar punten bij.

En ook met een lage DA kun je een nummer één positie in Google bereiken:

Keysearch backpacken in Kaap-Verdië

Mijn ‘hobby’ reisblog Samendewereldontdekken.nl heeft nu ‘maar’ een DA van 17 (toen ik de printscreen maakte 15). Toch sta ik voor de zoekterm ‘Backpacken Kaapverdië’ op één. Al een hele tijd overigens, ook toen m’n DA nog maar 13 was…

Overigens sta ik ook wel eens op twee. Het wisselt. Google is wispelturig 😉 Maar je ziet, ook met een lage domain authority kun je scoren in Google.

Opgepast: DA- en PA-scores gewijzigd

Sinds enige tijd heerst er wat paniek onder bloggers. Moz bracht wijzigingen aan in de manier waarop de DA en PA worden berekent. Hoe een en ander in zijn werk gaat is niet helemaal duidelijk. Het komt erop neer dat veel bloggers hun scores vrij fors zagen dalen. Met andere woorden: een DA van 35 van vóór de wijziging is niet dezelfde als die erna. En verreweg de meeste bloggers schijnen hier last van te hebben.

Zo daalde de DA van Blogtrommel.com bijvoorbeeld van 36 toen naar 32 nu.

Dat hoeft niet op een probleem te duiden. Maar het is wel lastig. Niet iedereen is hiervan op de hoogte, en zo kan het gebeuren dat een adverteerder je blog afwijst voor een samenwerking wegens een te lage DA…

Andere online SEO tools

Moz is natuurlijk niet de enige speler op de markt van SEO tools. Zo is er Ahrefs (met de Domain Rank) en Majestic (met zijn Trust Flow). Gelieve te noteren dat deze tools elk met iets andere resultaten kunnen komen. Elk legt ook wat andere klemtonen.

Hoe dan ook is het zaak je niet altijd (helemaal) te laten leiden door wat deze tools je dicteren. Gebruik je gezond verstand, ken je publiek en gebruik de woorden die je lezers spontaan in de mond nemen.

Conclusie

Nu je weet wat domain authority is en waarom dit ook voor bloggers belangrijk is, kun je aan de slag. Ook met een lage DA kun je hoog in Google komen, dus laat je hierdoor niet tegenhouden. Het is echter wel handig om de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden vakkundig te kiezen. Ga voor long tails met weinig concurrentie, schrijf informatieve blogposts en doe aan gastbloggen waarin je dan weer naar je eigen blogs verwijst. Zo verhoog je je DA én je positie in Google!

Meer van dat?

Omslagfoto: via Shutterstock.com


Deze gastblog werd verzorgd door Samen de wereld ontdekken.

Laatst verschenen berichten

8 reacties op “Wat is domain authority (en wat moet je hiermee als serieuze blogger)?”

  1. Melissa avatar

    Zoals altijd weer bedankt voor je heldere uitleg en tips Ben. Ik zag dat mijn DA met 2 punten gedaald was na de update eerder dit jaar (maart?). Tijd om weer aan de slag te gaan dus!

    Groetjes Melisa

  2. Aileen avatar

    Wat een fijne, heldere uitleg weer. Het blijft een bijzonder ingewikkeld onderwerp voor mij.

  3. Joost avatar

    Mooi artikel. Ik denk dat veel bloggers dit goed op kunnen pakken om hun inkomsten te verhogen. Ik werk ook veel samen met bloggers om van hun volgers gebruik te maken, maar ook om hun Trustflow te gebruiken als stevige backlinks voor mijn klanten.

    Even kort dan 🙂 Trustflow is een score die majestic.com heeft ontwikkelt en deze geeft aan hoeveel vertrouwde links een site heeft. Een vertrouwde link is een link van een andere vertrouwde site. Waar ik nog het meeste naar kijk is de Topical Trustflow, dat geeft ook aan op welk onderwerp de site Trust heeft opgebouwd met links.

    Een blog kan dus een hoge DA hebben, maar als ik voor een klant in de foodbranche naar bloggers zoek, dan kijk ik naar website met een Trustflow over Food. En het heeft niet zozeer te maken met het onderwerp van je blog, maar met de links die naar je verwijzen. Dus als je hele website over food gaat en een hoge DA heeft, kan het toch zijn dat ik je over sla, niets persoonlijks hoor 🙂

  4. Cassandra avatar

    Ik zie inderdaad zoals voorgaande collega’s aangeven, ook de trustflow meer terugkomen. Zou je hier ook iets over kunnen vertellen? Hoe je dit bijvoorbeeld kunt verhogen en waarom dit ook nog wel (op dezelfde dag maar een andere site) anders kan zijn?

  5. Barbara | Mamameteenblog.nl avatar

    Wat een fijn artikel, heel helder. Bedankt, al word ik nu wel nieuwsgierig naar die trustflow…

  6. Ann avatar

    Een hele uitgebreide gastblog, die al mijn vragen heeft beantwoord. En met handige linkjes, dank voor dit informatieve artikel. Hier kan ik weer wat mee 😉

  7. Marguerita avatar

    Wat een mooi artikel! Hele uitgebreide uitleg. Overigens probeerde ik een klant te overtuigen van de voordelen van mijn mooie DA/PA en kreeg ik als antwoord dat de trustflow veel belangrijker is… Weer een term om je in te verdiepen, weet er nu nog weinig van dus als jullie ook daar iets over kunnen schrijven is mijn dank heel groot!

  8. Linda avatar

    Wat een goede en uitgebreide gastblog! Dit is echt heel duidelijk uitgelegd, al is dat hoger in google scoren echt een indicatie. Zoals ke zelf aangeeft speelt er veel meer een rol. Naast pa en da kom ik echter ook steeds vaker de trustflow tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.