Wat is link juice (en hoe wordt je blog er beter van)?

Nee, we gaan niet op zoek naar manieren om je ontbijtje te pimpen. Met link juice hebben we weer eens zo’n sexy SEO-term te pakken. Goed, maar wat is link juice precies en waar moeten wij als blogger rekening mee houden?

Wat is link juice? De korte definitie

Om kort te gaan: link juice verwijst gewoon naar de kracht die uitgaat van (geplaatste) links van en naar websites. Zoals geweten dienen linkjes niet alleen om je bezoekers snel van de ene webpagina naar de andere te laten navigeren. Google ziet ze vooral ook als aanbevelingen voor de achterliggende pagina. Links zijn een blijk van vertrouwen, een keurmerk voor de betreffende site.

Link juice: van ristretto tot hele slappe koffie

Ook in 2019 vormen links naar je blog nog een hele belangrijke ranking factor. In theorie is het verhaal simpel. Hoe meer mensen naar je site linken (en dus aanbevelen) hoe groter de kans dat je site goed gaat scoren in Google.

Elke geplaatste link vertegenwoordigt een bepaalde waarde. En die waarde sijpelt door naar de pagina(‘s) naar waar gelinkt wordt (vandaar ook link juice).

De exacte waarde van zo’n link is niet bekend. Wel kan het enorm variëren: van quasi geen enkele positieve invloed (op de SEO van je blog) tot een serieuze boost in de zoekresultaten als gevolg van enkele backlinks naar je blog.

In de begindagen van Google leverde elke (back)link zowat evenveel link juice op. Dat is nu niet meer het geval. Het is volstrekt logisch dat een interne link die jijzelf op je blog neerzet niet zo zwaar zal doorwegen. Jij bent immers eigenaar van de site en dus per definitie vooringenomen. En ook als je aan platte linkruil doet (ik plaats een backlink naar jouw site, jij linkt naar mijn blog) zal je geen straffe link juice genereren. Zeker als de tegenpartij verder helemaal niet met jouw blog(niche) te maken heeft.
Dat doe je wel als gereputeerde sites en blogs naar jouw linken. En dan niet omdat jij met hen een “overeenkomst” hebt gesloten, maar gewoon omdat de sites in kwestie naar jouw doorverwijzen omwille van je mooie artikelen.

Link juice ontvangen en verdelen

De makkelijkste manier om link juice voor je blog te genereren voor je blog? Zelf interne links plaatsen naar de pagina’s die voor jou belangrijk zijn. Maar zoals ik eerder al zei: die link juice is veel minder sterk dan wanneer iemand van buitenaf naar je site linkt. Het is een beginnetje, in de eerste plaats bedoeld om je bezoeker makkelijk meerdere pagina’s per sessie te laten bezoeken (en hem aldus langer op je blog vast te houden). Op die manier leert Google ook welke artikels het belangrijkst zijn.

De link juice wordt echt een pak straffer wanneer verschillende partijen – onafhankelijk van elkaar – backlinks plaatsen naar je site. Om je content aan te bevelen uiteraard, niet om ze af te kraken.

Hoe vloeit de link juice?

De hoeveelheid link juice die naar je site sijpelt hangt goeddeels af van welke sites naar je blog linken. Nemen we bij wijze van voorbeeld site A en site B. We gaan er gemakshalve van uit dat beide websites evenveel autoriteit hebben.

Als er naar site A gelinkt wordt en site B krijgt géén link dan zorgt de link juice ervoor dat site A hoger in de zoekresultaten van Google komt.

Als site A links heeft van 2 andere sites en site B krijgt maar van 1 site een link, dan wint opnieuw site A, wegens meer link juice.

Maar er is meer. Link juice wordt verdeeld – verdund – over alle pagina’s waarnaar gelinkt wordt. Dus krijgt site A een link van een andere site die ook nog naar 3 andere pagina’s linkt, dan krijgt site A maar 1/4 van de te verdelen link juice. Nemen we dan site B die een link krijgt van een site die exclusief naar site B linkt, dan krijgt site inderdaad 100% van de beschikbare link juice toegewezen. Het kan dus zijn dat site A en site B in dit geval als even sterk worden beschouwd OF dat site B hier de winnaar is.

Om bovenstaand fenomeen tegen te gaan werd vroeger wel eens een trucje toegepast. Men koos de link waarnaar men graag alle power wilde hebben, en van de overige links werden no follow links gemaakt. Alle link juice ging dus bijna uitsluitend naar de strategisch  gekozen pagina, terwijl de ander links wel gewoon bruikbaar bleven voor je bezoekers. Deze techniek, ook wel bekend als page rank sculpting, werkt nu niet meer.

Het is misschien verleidelijk om echt zuinig te zijn met externe links. Om je bezoekers niet weg te jagen én om je link juice niet nodeloos te laten verwateren. Maar eigenlijk is dat een wat kromme redenering. Het is (in de ogen van Google) heel natuurlijk/logisch wanneer een artikel zowel externe als interne links bevat.

Wat moet je doen om je blog vooruit te helpen?

Mooi, maar wat moet je als blogger met die wetenschap? Eigenlijk is het vrij simpel:

  1. Maak lekkere content waar mensen echt wat aan hebben (en waar dus graag naar verwezen wordt)
  2. Pas op met linkruil om de linkruil want het kan de SEO van je blog eerder kwaad dan goed doen
  3. Werk mee aan een beter internet (door van je site een bron van de best mogelijke info te maken)

Goed om weten is tot slot nog dat het verhaal van de verdunning van de link juice ook speelt wanneer je zelf (interne) links aan je blog toevoegt. Ik zeg niet dat je extra zuinig moet zijn met links in je blogs (maak alsjeblieft een prettige website die goed doorzoekbaar is), maar linken om te linken heeft ook geen zin.

Kan je verder nog dingen doe om backllinks te verdienen? Het komt er vooral op neer dat je je blog moet promoten zodat meer mensen het leren kennen en waarderen. Ben je meer van de concrete actie, overweeg dan of gastbloggen niks voor jou is. Nog een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld een leuke infographic te maken en deze dan aan te bieden aan bloggers voor wie je werk een meerwaarde heeft (in ruil voor een link).

Het vervelende (maar tegelijkertijd ook het mooie) aan dit alles is dat je buiten het zelf plaatsen van interne links vrij weinig controle hebt over die link juice. Een leuke, informatieve blog maken en er alles aan doen opdat mensen je blog leren kennen. Er zit niks anders op…


 

Foto: stockfoto (via Sky motion/shutterstock.com)

3 reacties op “Wat is link juice (en hoe wordt je blog er beter van)?”

  1. Als het mag een kleine aanvulling; interne links zijn misschien minder waard dan externe links maar nog steeds heel erg belangrijk. Alleen al om ervoor te zorgen dat als een google bot je website heeft gevonden hij niet op die pagina achterblijft maar verder door je website crawlt en kan indexeren / ranken. Daardoor kunnen ook interne links heel waardevol zijn en heeft het nut om in Yoast termen te spreken te zorgen dat je geen ontweesde content hebt. Of anders de betreffende blog op no-index te zetten zodat je de bot richting een andere pagina stuurt die je wel graag wil laten ranken.

    1. Tuurlijk zijn interne links bijzonder nuttig voor je blog. Daarom zeg ik ook: maak alsjeblieft een mooie goed doorzoekbare site. Daar horen uiteraard veel (interne) linkjes bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.