Homebeter bloggenBloggen is klote… (en dit kun je eraan doen)

Bloggen is klote… (en dit kun je eraan doen)

Laten we eerlijk zijn: bloggen is een geweldige hobby… als het zaakje – eindelijk – wat bezoekers trekt, er interactie is met lezers en/of er zelfs wat aan te verdienen valt. En jammer genoeg duurt het een flinke poos voor het zover is. Wat kan je in het begin van je blogavontuur doen om te vermijden dat frustraties te hoog oplopen en je er vroegtijdig de brui aan geeft? 4 tips.

Eén van de lastigste dingen aan bloggen? Het ziet er allemaal zo simpel uit: tekstje van om en bij de 500 woorden, een paar leuke plaatjes, fancy opmaak hier en daar en klaar is kees. Tal van (startende) bloggers trappen in die val. De vraag is of je dat weken- of maandenlang kan volhouden op je eilandje, tot lezers je blog eindelijk weten te vinden.

Constant artikels schrijven is niet altijd even leuk. Toch draait het daar allemaal om als je succesvol wil bloggen. Heb je een gloeiende bloedpest aan schrijven dan moet je misschien toch maar een ander medium kiezen. Het is een beetje zoals de kapper die een hekel heeft aan haar en zich afvraagt hoe hij plezier kan beleven aan zijn business…

1. Een goede voorbereiding doet veel

Begin met voor jezelf na te gaan wat het uiteindelijke doel is van je blogproject. Want ja, er zijn persoonlijke, niet-commerciële redenen om te bloggen. Maar daar zit het grote publiek meestal niet. Tenzij je een celebrity bent is slechts een klein aantal lezers écht geïnteresseerd in wat jij denkt en voelt.

Kan je er alleen maar lol aan beleven als je blog massaal veel bezoekers trekt? Cultiveer een eigen (schrijf)stijl, maar hoed je voor al te persoonlijke topics. Kies liever voor een blog helemaal opgebouwd rondom één centraal thema – je niche – en leef je uit. Zoek het in de topics waardoor je bezeten bent, maar dan nog zijn er onderwerpen om te mijden.

Dat voorkomt allemaal dat je je aan het begin van het avontuur vooral bezighoudt met blogposts die (op termijn) nauwelijks bijdragen aan je blog.

2. Maak het werk achter de schermen plezierig voor jezelf

Veel van het zware werk aan je blog gebeurt onder de radar, ver weg van enthousiaste lezers en volgers. Als het goed is beleef jij dààr ook de meeste lol. Kiezen om te bloggen over topics waar je nooit over uitgepraat raakt wil dan wel eens helpen. Onderwerpen bedenken, research doen en artikels schrijven – doorgaans het wat saaiere, meer vermoeiende werk – wordt met de klap een stuk minder saai en vermoeiend. Dat is de logica zelve.

Kom je er zelf niet helemaal uit? Treed dan toch iets meer op de voorgrond en vraag inspiratie en feedback op social media of organiseer een enquête onder je lezers en volgers. Fun en onderwijl creëer je al wat buzz voor je nog te publiceren artikel. Test je een product voor een review, laat je vrienden of huisgenoten er ook eens mee experimenteren. Hun bevindingen kunnen een waardevolle toevoeging zijn voor je artikel.

3. Beloon jezelf op tijd

Het is duidelijk dat bloggen met impact wat geduld vergt. En ook als je al een tijdje aan de weg timmert en bezoekers doorgaans goed de weg weten naar je blog, verloopt niet altijd alles op rolletjes. Het is zaak niet te hard te zijn voor jezelf. Geef jezelf een tussentijds schouderklopje of zelfs een beloning als je bijvoorbeeld:

  • de eerste 10 blogberichten hebt geschreven
  • je eerste commentaar onder je blog krijgt
  • je 5-jarig jubileum als blogger viert
  • het eerste geld verdient met bloggen
  • de eerste keer dat je artikel op de eerste pagina in Google verschijnt

Toegegeven, dit zijn misschien niet de grootste mijlpalen om mee te pochen op sociale media, maar wel de tussenstapjes op weg naar je uiteindelijke doel. Kleine dingen die je extra kunnen prikkelen voor het zetten van de volgende stap.

4. Trek je niet te veel aan wat Google doet

Iedere blogger die zich ook maar een beetje in laat met SEO krijgt binnen het jaar waarschijnlijk de meeste blogbezoekers binnen via zoekmachines. Fijn, want je blog kan groeien op automatische piloot. Anderzijds, je wordt zo wel erg afhankelijk van Google veranderingen in het algoritmes. En soms kan dat echt wel een slok op een borrel schelen.

Toch is het zaak je kop niet zot te laten maken. Je hoeft niet voortdurend te bloggen alsof Google over je schouder meekijkt. Probeer gewoon je ding te blijven doen: veel goeie content maken, zodat Google gewoon niet om je site heen kan. Artikels maken die Google graag wil promoten. Die zijn:

  • actueel en up-to-date
  • erg volledig
  • buitengewoon nuttig

Overigens variëren je posities in Google nogal eens. Ook onder invloed van wat je concurrentie doet, trouwens. Zet regelmatig nieuwe pagina’s online. Zo bestaat de kans dat de posities die je hier verliest, daar weer terugwint. Wanneer je merkt dat het gros van de bezoekers op je blog komt via een handjevol artikels ben je natuurlijk extra kwetsbaar. Probeer meerdere artikels en webpagina’s hoog in Google te krijgen.

En nog een manier om minder afhankelijk te worden van je resultaten in de zoekmachines: bied je lezers een abonnementsformule aan.

Conclusie?

Dat bloggen is soms gewoon eenzaam ploeterwerk. En dat blijft het bij momenten ook, ook al heb honderden artikels op je actief. Het is bovendien niet altijd meteen duidelijk of het ook allemaal de moeite loont. Deze tips moeten je helpen om door te zetten. Geef niet te snel op en probeer in afwachting van “het grote succes” kleine pleziertjes te vinden onderweg.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Bloggen is klote… (en dit kun je eraan doen)”

  1. Marga avatar

    Goed artikel, Ben ! Je hoort inderdaad vaak alleen over de successen van bloggers, maar dat je een héle lange adem nodig hebt en het gewoon hard werken is, wordt vaak verzwegen. Dat doe jij niet. Sterker nog: je titel van deze blog is overduidelijk!
    Dank, groetjes Marga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.