Homebeter bloggenUitdaging: lezers langer dan 1 minuut op je blog houden

Uitdaging: lezers langer dan 1 minuut op je blog houden

Gefeliciteerd! De link naar je blogbericht werd aangeklikt. Maar meer dan een beginnetje is dat niet. Want hoe voorkom je dat je artikel na 3 haastige scrolbewegingen alweer wordt verlaten?

De statistiekjes ogen niet goed als het gaat om engagement. Je mag van geluk spreken als bezoekers meer dan 250 woorden van je bericht lezen. Dat komt neer op een leestijd van zo’n één minuut (of 20 à 25% van een blogbericht). Of en hoe interessant datgene is wat je te vertellen hebt maakt daarbij niet eens zoveel uit. En wij maar ons best doen om langere content te schrijven! Nog een geluk dat we niet op voorhand weten welke woorden precies gelezen zullen worden…

10 kansen om je lezers vast te houden

Het is iets dat veel bloggers wat te makkelijk vergeten: lekkere (geschreven) content moet ook lekker gepresenteerd worden. En dat zit ‘m vaak in de kleine dingen.

1. Maak die intro gerust wat korter

Met bovenstaande statistiek in het achterhoofd kan je eigenlijk maar één conclusie trekken: je kan het je gewoon niet permitteren om de intro voor je blogpost langer te maken dan pakweg 150 woorden.

Vergeet alles wat je als student leerde over het schrijven van een goed artikel (niet alleen in de intro, trouwens). Schrap de voorbeschouwing en de beleefdheidsformules en val met de deur in huis. Vertel kort wat je bezoeker mag verwachten of wat ‘ie mist wanneer hij wegklikt en steek van wal.

2. Let op je tekstopmaak

Om enige kans te maken om van skimmers aandachtige lezers te maken moeten je artikels erg makkelijk weglezen. De ogen moeten moeiteloos door je artikel kunnen glijden. Ik lees nogal wat blogberichten en het gaat hier veel vaker mis dan je zou denken. Kies hier niet noodzakelijk voor datgene wat jijzelf leuk of mooi vindt, maar naar wat vlot en makkelijk leest. Ook voor mensen die niet de allerbeste ogen hebben. Kijk kritisch naar:

  • het lettertype voor de bodytekst (qua kleur en grootte)
  • de regelafstand
  • de kleur van de hyperlinks (voldoende contrasterend met je bodytekst)
  • je tussenkopjes (qua grootte en contrast)
  • de witruimte tussen de verschillende elementen (tussen alinea’s, afbeeldingen en tekst, tekst en video’s, kolommen, tussen teksten en tabellen, enzovoorts)

Het zorgt allemaal voor een duidelijke bladspiegel. Een tikje saai, misschien maar bezoekers en lezers hoeven alvast weinig extra moeite te doen om doorheen je blog te banjeren.

a) Maak de contentkolom niet te breed

Tegenwoordig zie je dat de sidebar van een blog steeds vaker komt te vervallen. Dat geeft je de mogelijkheid om – vooral op grotere schermen natuurlijk – je contenkolom extra breed te maken. Op laptops en desktops ziet dat er leuk uit, maar een brede contentkolom is net wat vermoeiender om te lezen. Lezers moeten de ogen en/of het hoofd van links naar rechts bewegen om door je artikel te gaan…

Enfin, hier is het zeker een goed idee om een duidelijk lettertype te kiezen dat net wat groter uitvalt dan gemiddeld.

b) Andere instellingen nodig voor je blog op de smartphone?

Blogs worden meestal ingedeeld, opgemaakt en geschreven op een groot scherm. En doordat alle WordPress-themes al jaar en dag responsive zijn, gaan we ervan uit dat het ook op mobiel allemaal mooi uitpakt. Echter, zeker als je kiest voor grotere fonts dan standaard, is het slim om je smartphone erbij te pakken om te zien wat daar het effect is.

Steeds meer WordPress-themes laten je toe andere opmaakkeuzes te maken op een groter scherm, tablet en mobiel.

3. Integreer andere vormen van content in je blogpost

Voorkom dat je blog(post) één grote, ondoordringbare lap tekst wordt. Dat werkt zeker niet uitnodigend. Naast de hierboven voorgestelde maatregelen kom je uiteraard al snel bij plaatjes terecht. Te beginnen bij de uitgelichte afbeelding natuurlijk, maar denk ook aan andere visuals zoals tweets, video’s en podcastafleveringen. Zo maak je de geschreven content ook interessant/nuttig voor mensen die liever niet te veel lezen.

4. Schrijf kortere alinea’s

Dit is de eerste is de eerste maatregel die je kan nemen tegen behangrollen van tekst. Kort je zinnen in en probeer je alinea’s te beperken tot 4 tot 6 regels (op je groot scherm). Als vanzelf krijg je meer witruimte.

a) Mooier op mobiel

Je vermijdt bovendien dat lezers die je blog op de smartphone raadplegen 3 keer moeten scrollen om een halve zin te lezen. Niet ideaal!

b) Gebruik ook tussenkopjes

Om de 3 à 4 alinea’s een tussenkopje invoegen heeft een paar voordelen:

  • je creëert (wederom) meer witruimte in je artikel
  • het artikel krijgt meer structuur
  • tussenkopjes zijn vaak goed voor de zoekmachineoptimalisatie
  • je lezer kan je verhaal makkelijker volgen
  • tussenkopjes dienen als basis voor ankerlinks
  • goedgekozen tussentitels stimuleren bezoekers om verder te lezen

5. Voeg YouTube-filmpjes toe (en maak ze passend)

Het is altijd een goed idee om passende YouTube-video’s toe te voegen aan je content. Als het goed is wordt de video mooi ingepast over de volle breedte van je contentkolom. Op die manier komt je bezoeker minder snel in de verleiding om de video op YouTube zelf te gaan bekijken (en dus jouw site te verlaten).

Wie werkt met de Gutenberg-editor van WordPress geeft daarom best de voorkeur aan het specifieke YouTube-blok. Heb je artikels met YouTube-content die dateren van voor de overstap naar de Gutenberg-editor, wordt je video misschien niet optimaal getoond. Het moment is aangebroken om het betreffende artikel om te zetten naar de Gutenberg-indeling.

De vraag die bloggers zich vandaag vooral moeten stellen:

Hoe haal zo’n bezoeker uit zijn apathische scrolmodus?

6. Gebruik de extra mogelijkheden van de Gutenberg-editor

Toen WordPress een paar jaar geleden met de Gutenberg-editor op de proppen kwam werd er door menig blogger hartsgrondig op gevloekt. Het zaakje werd in mijn ogen wat te vroeg gelanceerd en was dan ook niet helemaal af. Tegenwoordig valt er wel fijn mee te werken. De editor heeft flink wat leuke features om teksten op te leuken. Een snelle greep uit de opties:

  • de drop cap (de grote initiaal als eerste letter van een alinea)
  • je content indelen in kolommen
  • diverse manieren om media en tekst te combineren en op te maken
  • quotes en pull quotes integreren in je tekst
  • de kleur en de lettergrootte van tekstblokken afzonderlijk kiezen
  • tabellen toevoegen
  • knoppen aanmaken

Allemaal manieren om monotone tekstfragmenten wat op te vrolijken. Het lijken kleine dingen, maar ze zijn een wapen om zo’n bezoeker/lezer langer op je pagina te houden; visueel interessante elementen/haakjes die de scrolbeweging bij je publiek kunnen onderbreken en het halt doe houden.

7. Gebruik opsommingstekens

Moet je meer dan pakweg 4 items opnoemen? Doe dat dan niet in een doorlopende tekst. Gebruik een lijst met opsommingstekens of een genummerde lijst. Een simpele manier om je artikel prettig leesbaar te houden én tekstruimte te sparen terwijl je toch volledige info geeft.

Wellicht de meest voor de hand liggende manier om bezoekers en lezers langer op je site te houden bestaat erin om ‘m meer artikels te laten aanklikken. Maar die moeten er dan wel zijn, natuurlijk. Elk blogbericht, iedere -pagina moet daarom minstens een paar links naar andere content op je blog hebben.

Let wel op: dat moeten relevante links zijn, die passen of aansluiten bij datgene waar het op dat moment over gaat. Er is een verschil tussen je lezer aan de praat houden en ‘m zo goed mogelijk proberen van dienst te zijn.

9. Denk na over de beste én snelste manier om je lezer te helpen

De tijden zijn voorbij dat elk blogbericht of artikel meer dan 1.000 woorden moet tellen om een rol van betekenis te spelen. Waar het vandaag vooral om draait: wat is de beste en meest effectieve manier om een zoekende gebruiker van dienst te zijn? Ja, dat kan middels een bericht van 2.500 woorden, maar voor hetzelfde geld zijn die 2.500 woorden eerder contraproductief.

Voorbeeld?

Stel dat je wil uitleggen hoe je een (mannen)das knoopt. Je kan een volledige gids en stappenplan uitschrijven. Maar wie gaat die lezen? Elkeen die geen zeeën van tijd heeft laat jouw artikel links liggen. En meer dan waarschijnlijk zoekt men verder naar een korter artikel mét foto’s, tekeningen of een video. Voor deze zoekvraag is het aantal woorden eigenlijk van geen tel. De das moet geknoopt, en dan brengt een video je zoveel sneller bij de oplossing dan een degelijk geschreven stuk van meer dan 1.000 woorden.

10. Check regelmatig of je blog echt goed werkt op ’n smartphone

Belangrijk, want het zou zomaar kunnen dat de meeste van je bezoekers je blog alleen maar raadplegen via de smartphone.

Controleer af en toe of alles er nog netjes bij staat op het kleine schermpje. Ook lang nadat je je blog hebt opgetuigd en ingericht. In mijn ervaring is het gestoei met de nieuwe mogelijkheden van de Gutenberg-editor erg leuk. Maar op een mobiel toestel kom je niet zomaar met alles weg.

Kunnen deze tips je lezers op je blog houden?

Ik ging er hier alvast vanuit dat datgene wat je te vertellen hebt voldoende interessant is voor je lezers. Bezoekers en lezers consumeren hun content nu eenmaal anders dan 5 of 10 jaar geleden. En met deze tips proberen we de bezoeker eerst en vooral even uit zijn apathische scrolmodus te halen. Soms zal dat goed lukken, soms ook helemaal niet.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.