HomeIn personaWat kunnen bloggers in de strijd tegen de klimaatverandering?

Wat kunnen bloggers in de strijd tegen de klimaatverandering?

Sharp Ben In persona

Ga er maar van uit dat, willen we de planeet leefbaar houden voor de generaties na ons, iederéén zijn steentje zal moeten bijdragen om de klimaatopwarming tegen te gaan. En dus kon de vraag niet uitblijven: welke rol hebben wij als bloggers te spelen in dit verhaal?

Maar eerst een ferme disclaimer: hier spreekt geen klimaatactivist noch -wetenschapper, wel een nadenkende burger. De frontale aanval of het opgestoken vingertje wil ik achterwege laten. Dit is een denkoefening.

Hand in eigen boezem

Persoonlijk ben ik geneigd te denken dat het met mijn ecologische voetafdruk in real live nogal meevalt. Zo zijn vliegreizen doorgaans niet aan mij besteed en om evidente redenen hoef ik niet per se 3 keer per jaar te gaan skiën.

Als je er wat verder over nadenkt moet ik ook weer niet te hoog van de toren blazen. Ik mag dan wel eerder een huismus zijn, maar telkens ik me verder dan pakweg 2 kilometer rond mijn woonst wil verplaatsen, gebeurt dat met een dieselgestookt minibusje. Verder moet de temperatuur in huis de hele winter door minstens 22°c zijn, is er nogal wat sluimerverbruik. Tot slot is bij de inhoud van mijn wekelijkse boodschappenkarretje vooral gekeken naar het gebruiksgemak, de prijs en de smaak van het voedsel. Klimaatneutraal kan je het niet noemen.

Maar goed, daarin verschil ik niet van jan modaal. En bovendien zijn er altijd wel verzachtende omstandigheden in te roepen.

Grootverbruiker in data en internetinfrastructuur?

Terug naar de beginvraag van dit artikel. Kunnen bloggers een steentje bijdragen in de strijd tegen de opwarming van de aarde? Ik denk van wel.

Je hoort er bijna niemand over, maar als blogger gebruiken we natuurlijk eindeloos veel data en internet infrastructuur. Onze content, onze gegevens en onze bestanden zijn opgeslagen in datacenters verspreid over de hele wereld. Die vreten energie. En zolang die energiebehoefte niet gedekt kan worden door groene stroom zijn we allesbehalve klimaatneutraal bezig.

Ik ben er de man niet naar om bloggers te viseren, maar het is natuurlijk wel te hopen dat wij met zijn allen iets wezenlijks bijbrengen aan het internet en de samenleving in ruil voor die grote energiebehoefte. Het internet kleiner maken is misschien niet echt een oplossing. Immers, dat web helpt ons waarschijnlijk ook meer dan een handje om de opwarming van de planeet tegen te gaan. Is het moment niet aangebroken om ook eens te kijken naar onze digitale voetafdruk?

  • Blogs en websites waar geen kat meer naar omkijkt (ook de eigenaars niet)
  • Kattenbelletjes, notities, takenlijstjes en boodschappenlijstjes voor de kruidenier
  • Artikels die in een ver verleden interessant waren of inspiratie gaven
  • Half gelukte video’s
  • Beschamende foto’s waar je liever niet aan herinnerd wil worden

En dan heb ik het nog niet over alle nuttigs, liefs, leuks en bagger die we aan social media toevertrouwen en nauwelijks enig idee hebben over wat ermee gebeurt.

Moet dat allemaal voor eeuwig en drie dagen blijven rondslingeren in de cloud?? Wat mij betreft is de tijd rijp om bewuster om te gaan met onze behoefte aan bits en bytes.

Geven influencers het goede voorbeeld?

Bloggers en andere contentmakers kunnen hun favoriete medium inzetten voor de goede zaak, dat spreekt voor zich. Je publiek informeren, het de weg tonen naar meer milieuvriendelijke alternatieven, mensen bewust maken van de nadelen van bepaalde (voor de hand liggende) keuzes. En – waarom ook niet – honderduit vertellen over wat lezers kunnen doen om hun klimaatonvriendelijk gedrag te compenseren.

Het moet het nieuwe normaal worden om er in je artikels over te spreken. Dit hoeft niet langer de favoriete speeltuin te blijven van duurzaamheidsgoeroes en andere groene jongens. Doe het vriendelijk en ietwat omzichtig. Dus zonder het opgestoken vingertje naar iedereen die – in onze ogen – niet genoeg klimaatambitie heeft.

Zelf ga ik in de komende periode toch eens kijken naar alles wat ik in de afgelopen jaren semi-achteloos in de cloud heb gegooid. En nee, ik maak me geen illusies: het is niet omdat Ben van Blogtrommel plots minder digitale troep gaat maken dat datacenters van deze wereld 30% kleiner kunnen.

Het is wel een goeie oefening voor tegen de tijd dat online opslag een flink stuk duurder zal worden. Dit ligt immers in de logica der dingen, zou je denken…

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.