Homebeter bloggenMeer uit dat blog halen? De conversie van je blog verhogen

Meer uit dat blog halen? De conversie van je blog verhogen

Fijn, zo’n blog boordevol lekkere artikels. Maar je werkt natuurlijk niet voor niks zo hard. Idealiter moet je blog ook converteren. En als je ambitieus bent wil je graag de conversie van je blog verhogen.

Als hobbyblogger de conversie van je blog verhogen?

Misschien ben je een hobbyblogger en klinkt het woord conversie je een beetje vreemd in de oren. Maar vergis je niet: ook al verkoop je niks en verdien je geen geld met bloggen, het is vrij uitzonderlijk als je werkelijk geen enkel doel nastreeft met je blog (of website). Conversie/converteren is niks anders dan “een lezer of een blogbezoeker die precies het doel bereikt dat jij voor ogen had.” Dat doel kan van alles zijn:

 • je lezer laten doorklikken naar een ander artikel op je blog
 • je lezer laten reageren onder je artikel
 • contact met je laten opnemen
 • een lezer stimuleren je (blog) te volgen via social media
 • blogbezoekers een advertentie laten zien
 • je bezoeker een advertentie laten aanklikken
 • een e-book laten downloaden
 • lezers zich laten inschrijven op je mailinglijst
 • je bezoeker zich laten abonneren op je blog

Je beste pagina’s optimaliseren voor een hogere conversie

Goed, niet iedereen zal zich herkennen in de doelen die hierboven worden gesteld (en het is trouwens geen goed idee om al je doelen tegelijk na te streven).

Het punt is vooral: je wil je blog zo inrichten dat het een stuk waarschijnlijker wordt dat je doel(en) bereikt word(t)(en). Daarvoor kijken we vooral naar de pagina’s op je blog die het vaakst worden aangeklikt. Daar passeert het meeste volk, dus die zijn ook het interessantst als je de conversie van je blog wil verhogen.

1. Conversie van je blog verhogen: zoek je top 25 landingspagina’s

Eigenlijk zou elke blogger die top 25 landingspagina’s uit het blote hoofd moeten kunnen opsommen. Is dat niet het geval, dan brengt Google Analytics redding.

Zorg er eerst voor dat Google Analytics je resultaten toont over een voldoende lange periode. 6 maanden of 1 jaar, of zo. Je bent immers op zoek naar de webpagina’s die op wat langere termijn bezoekers (blijven) aantrekken (en je wil de tijdelijke toevalstreffers ertussenuit filteren). Kies dan in de tabbladen op de linkerkant voor:

Gedrag—-> Site-content—-> Landingspagina’s

Dit zijn de blogberichten en -pagina’s waarop je bezoekers meestal landen – ze komen er als eerste terecht alvorens ze eventueel gaan rondklikken – wanneer ze je blog bezoeken. Meestal zit daar ook de homepage van je blog bij, te herkennen aan de /.

2. Denk na over hoe je die top pagina’s inricht

Dan nu terug naar de conversie. Het punt is: mensen vinden die pagina’s relatief moeiteloos. De zoekmachineoptimalisatie werpt blijkbaar zijn vruchten af. Die top pagina’s zijn goud waard als het erop aankomt de conversie van je blog te verhogen en vormen hét verkoopkanaal van je blog, dus je moet heel bewust bezig zijn met wat bezoekers en lezers precies te zien krijgen.

 • Heb je een zakelijk blog? Maak opvallend plaats voor je telefoonnummer of andere contactgegevens, zet een formulier neer een offerteaanvraag, of een banner voor een tijdelijke aanbieding.
 • Wil je geld verdienen met bloggen? De top 25 landingspagina’s zijn plekken bij uitstek om affiliate-links en reclamebanners achter te laten.
 • Je Facebook-groep kan nog wat extra aandacht gebruiken? Maak reclame voor je Facebook-groep in relevante blogposts.
 • Er zijn artikels die eigenlijk niemand mag missen? Plaats een opvallende button en breng er je bezoekers rechtstreeks naartoe.
 • Er loopt een online enquête op je blog? Maak er zeker melding van op je best presterende pagina’s.
 • Je bent een e-maillijst aan het opbouwen? Plaats minstens een inschrijfformulier op enkele van je meest bezochte pagina’s.
 • Je hebt een gratis weggever (in functie van de uitbouw van je e-maillijst)? Zet wederom een banner neer op een relevante en goed zichtbare plek.
 • Connectie maken met je bezoekers is belangrijk voor je? Maak een korte (YouTube)-video, zodat mensen een beter beeld hebben van wie je bent en langer op je blog blijven hangen.

Er zijn dus wel wat mogelijkheden om je bezoekers en lezers stiekem en minder stiekem de dingen te laten doen die jij voor ogen had. Natuurlijk moet je er wel op letten dat je niet overdrijft. Het kan niet zo zijn dat je lezers zich een weg moeten banen tussen de reclameblokken, pop-ups, affiliate-links, knoppen en inschrijfformuliertjes. De leesbaarheid en het gebruiksgemak moet op de eerste plaats komen.

3. Experimenteer wat met de vormgeving en indeling

De best presterende pagina’s van je blog verdienen misschien wel een aparte indeling. Ik denk hierbij vooral aan sidebars die niet overal dezelfde widgets hoeven te bevatten. Idem dito voor de footer. Je wil van de gelegenheid gebruik maken om extra reclame te maken. Met blokthemes en Full Site Editing heb daarvoor zeker extra mogelijkheden.

Daarbij geef je binnen die pagina’s uiteraard speciale aandacht aan de plekken die bij het overgrote deel van je bezoekers sowieso in het oog vallen. De menubalk, de header, het bovenste gedeelte van de sidebar (above the fold), aan einde van artikels, de zone rond de plekken waar je multimedia toont, de zone net boven de footer.

4. Schenk ook aandacht aan de landingspagina’s 26 tot 50

Nu je toch in Google Analytics bent aanbeland, kijk ook eens naar de iets minder presterende landingspagina’s. de nummers 26 tot 50 hebben immers ook potentieel om potten te breken. Het is slim om te kijken of je die pagina’s niet kan verbeteren zodat ze beter gaan scoren in Google.

Je hoeft je hiervoor echt niet als een bezetene te verdiepen in SEO. Start bijvoorbeeld gewoon met de volgende dingen:

 • breid je artikels uit, update ze
 • verbeter de opmaak van je pagina’s
 • voeg extra multimedia toe aan de artikels
 • verbeter blogtitels en voeg meer tussenkopjes toe
 • plaats meer interne linkjes (naar nieuwe, relevante berichten)
 • verwijder verouderde foto’s en video uit je artikel (en vervang ze door recentere)
 • indien het artikel is ondergebracht in een blogcategorie die erg weinig wordt gebruikt: overweeg om het artikel aan een ander blogcategorie toe te voegen
 • kijk of het artikel geen dienst kan doen als cluster content
 • kijk of je het artikel niet wat extra zichtbaarheid kan geven (door een link in de hoofdmenubalk van je blog, bijvoorbeeld)

Ik weet het, ’t is onmogelijk om alles tegelijk aan te pakken. Maar lijst de pagina’s “van de tweede lijn” op, bekijk ze af en toe eens en werk ze van tijd tot tijd bij. Gebeurt er iets waardoor de stukken uit de top 25 in ongenade vallen, dan staat de opvolging klaar.

Conclusie?

Ik hoop te hebben aangetoond de conversie van je blog verhogen niet alleen iets is voor geslepen online marketeers. En verder: dit is nog eens een bewijs dat groeien met je blog niet per se gelijkstaat met meer blogs schrijven.




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.