HomeHow toContent audit: Google Analytics wordt écht nuttig

Content audit: Google Analytics wordt écht nuttig

Een beetje blogger koppelde Google Analytics aan het blog. Maar doe je vervolgens ook nog iets met die cijfertjes? Een simpele content audit kan je blog nochtans flink vooruit helpen.

Waarom een content audit voor mijn blogje?

Wil je een beetje consistent bloggen, dan moet je niet alleen regelmatig met nieuwe ideeën voor blogartikelen komen. Je wil daarnaast vooral ook weten welke je populairste artikelen zijn, wat het best gelezen wordt.

Bovendien, het kan verrekte handig zijn als je weet op welke manier (via welke kanalen) je bezoekers en lezer de weg naar je blog vinden.

Ziedaar twee goede redenen om (de inhoud van) je blog eens van naderbij te bekijken. En ik weet het, content audit, dat klinkt erg lastig en ingewikkeld. Maar wees gerust, we gaan het vrij simpel houden vandaag.

Eenvoudige content audit met Google Analytics

Goed, als blogger wil je vroeg of laat toch een paar dingen weten. We duiken hiervoor (een ietsje) dieper in de statistieken van Google Analytics.

a) Wat zijn de populairste pagina’s van mijn blog?

Daar kan je makkelijk achter komen. Stel een tijdsperiode in waarop de getoonde gegevens betrekking hebben. Drie maanden of een halfjaar of zo. Zo vlak je het effect van toevalligheden uit. Kies dan in het uitklapmenu (links) voor:

Gedrag —-> Site-content —-> Alle pagina’s

Je krijgt een duidelijk beeld van wat momenteel de blogberichten (en pagina’s) zijn die het vaakst worden aangeklikt.

b) Is mijn artikel vindbaar in Google?

Hoe kom je aan de weet of Google of een andere zoekmachine überhaupt verkeer naar een bepaald blogbericht brengt? Mocht je ooit een commerciële samenwerking aangaan en je adverteerder wil graag weten hoeveel engagement de campagne heeft gegenereerd: hier moet je wezen.

Gedrag —-> Site-content —-> Alle pagina’s

Klik de (url van) de pagina aan waarover je meer wenst te weten.

Selecteer linksboven een Secundaire dimensie. En kies dan voor Bron (begin te tikken in het zoekvenster). Let op, niet alleen internetzoekmachines komen hier aan bod, ook andere verkeersbronnen.

Aldus krijg je een beeld van via welke bronnen een bepaald artikel zijn bezoekers krijgt. Is je blog al wat ouder en presteert het over het algemeen goed in de zoekmachines, dan in het logisch dat Google voor het grootste aantal kliks zorgt. Let echter ook op andere spelers als Bing, Ecosia.org en Yahoo.

c) Worden mijn berichten ook echt gelézen?

Pertinente vraag, zeker anno 2020! Het is niet omdat een pagina of blogbericht vaak wordt aangeklikt dat er ook met aandacht wordt gelezen, laat staan dat er een vorm van interactie is.

Het Bouncepercentage en de gemiddelde tijd op de pagina (Gem. tijd op pagina) tonen respectievelijk aan hoeveel lezers je artikel tegenkomen en meteen weggaan van je site én hoelang bezoeker blijven hangen op die pagina. Wederom:

Gedrag —-> Site-content —-> Alle pagina’s

Ook in de sectie Doelgroep vind je het bouncepercentage en de gemiddelde sessieduur. Maar dit zijn de parameters voor je gehele blog. Hier gaan we op zoek naar de cijfers voor specifieke webpagina’s.

Doorgaans wil je een zo laag mogelijk bouncepercentage en – uiteraard – een zo lang mogelijke tijd op de pagina. Al moet je daar ook wat mee opletten. Het is bijvoorbeeld perfect plausibel dat een pagina een hoog bouncepercentage heeft omdat het antwoord op de vraag van de lezer meteen duidelijk op de pagina in kwestie te vinden is. Bijgevolg hoeft hij niet verder te zoeken…

Eén en ander moet vooral ook gezien worden in relatie tot de artikels die onder de loep genomen worden. Je hebt pas echt een probleem bij een bounce rate van 98%, een gemiddelde tijd op de pagina van 8 seconden, terwijl het gaat om een tutorial van 3.000 woorden met 3 video’s. Dan loopt het duidelijk niet helemaal lekker.

d) Doet mijn blog het beter of slechter?

Geen content audit zonder trends. Hoe doet mijn blog het in vergelijking met een vorige periode (vorig trimester/het vorige halfjaar of het vorige jaar,…)? Daar is vrij makkelijk achter te komen via Google Analytics.

Stel rechtsboven een periode in, vink het vakje Vergelijken met aan en stel opnieuw een periode in. Er zijn 3 voorgeprogrammeerde keuzes. Je krijgt vervolgens dus ook 2 getallenreeksen. Nogmaals, bestudeer/vergelijk de cijfertjes over een wat langere periode om echt trends te kunnen zien.

Wat te doen met gegevens uit de content audit?

Hoe wordt je blog er uiteindelijk beter van? Wel, als het goed is heb je:

  • een goed idee welke blogberichten en -pagina’s het populairst zijn
  • een beeld van welke verkeerskanalen echt belangrijk zijn voor je blog
  • zicht op hoe goed je beste/populairste webpagina’s gelezen worden (engagement)
  • snel een antwoord op de vraag of je niet té afhankelijk bent van het succes van een paar blogposts

En met die wetenschap kan je:

Als ambitieuze blogger komt er inderdaad wel wat op je af. En dat betert er vaak niet op naarmate je blog ouder wordt. Maar in essentie is succesvol bloggen verbazend simpel: steek de meeste energie in wat werkt en vermoei je niet in zaken die weinig bijbrengen.

De content audit hoeft geen complete doorlichting van je site te zijn. Het is ook geen specialistenwerk. Een paar kerncijfers uit Google Analytics leren al heel wat.


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Content audit: Google Analytics wordt écht nuttig”

  1. Michiel avatar

    Handige tips Ben! Een content-audit klinkt als een hele klus, maar een korte blik op de belangrijke cijfers die je noemt, brengt je al een heel eind op weg. Zo blog je een stuk gerichter, weet je wat aanslaat bij je lezers en waar je bezoekers vandaan komen ?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.