HomeKennisbank bloggen voor beginnersVeelgebruikte blogtermenAbove the fold, wat betekent het?

Above the fold, wat betekent het?

Bij de inrichting en indeling van je blog moet je er rekening mee houden dat niet elke plek even goed gezien wordt door je bezoeker. Het komt erop aan de voor jou belangrijkste boodschap, de belangrijkste blogelementen above the fold neer te zetten.

Wat is above the fold?

Above the fold – of boven de vouw in het Nederlands – is een term die we oorspronkelijk kennen uit de krantenwereld. Een krant komt dubbelgevouwen naar je toe. Vouw je de krant open, dan springt vooral de bovenste helft (van de voorpagina) in het oog. Je aandacht wordt getrokken door:

  • de hoofding van de krant in kwestie
  • de smeuïge kop van het hoofdartikel
  • de grote foto die paginabreed wordt uitgerold

Het is onmogelijk dat je dat allemaal niet gezien hebt. De bedoeling is duidelijk: de lezer ertoe verleiden om de krant te kopen (en het hoofdartikel te lezen). We mogen dus rustig stellen dat de zone above the fold het belangrijkste stuk van de voorpagina is.

Above the fold op je blog?

Ook op je blog is de term boven de vouw in gebruik. Het is dat gedeelte van je blog dat zichtbaar is op het scherm van je bezoeker, nog VOOR hij een millimeter naar beneden heeft gescrold. Dit gedeelte krijgt verreweg de meeste aandacht van je lezer. Zodra hij de muis ter hand neemt en begint te scrollen verdwijnt die aandacht zienderogen, om slechts vluchtig de info aan zich voorbij te laten rollen.

Met dat fenomeen dien je zeker rekening te houden als je je blog opmaakt en inricht. Al helemaal als je weet dat een (nieuwe) bezoeker doorgaans slechts een paar seconden de tijd neemt om:

  1. uit te kunnen maken waarover je blog überhaupt gaat
  2. te bepalen of je blog eventueel interessant zou kunnen zijn voor hém

Hierin is uiteraard een cruciale rol weggelegd voor zowel de header als de menubalk van je blog.

Daarnaast heb je een ferme bonus als je above the fold minstens één, maar liefst meerdere interessante artikels of pagina’s aanklikbaar kan maken. Zo wordt je lezer maximaal gestimuleerd om verder op ontdekking te gaan op je blog.

Ook de sidebar van je blog kan hier een aardig handje helpen, dus die mogen we zeker niet vergeten in dit hele verhaal.

“Commerciële” waarde

Eigenlijk dringt een vergelijking met de wereld van het vastgoed zich op. Waarbij het belangrijkste, meest in het oog springende gedeelte van je blog te vergelijken is met de Amsterdamse Kalverstraat of de Brusselse Louizalaan: de beste, de duurste en meest prestigieuze plaats van je blog. Zeker als het om je homepagina gaat.

Even terzijde: mocht je later eventueel advertentieruimte verkopen op je blog, dan zou je voor een plekje boven de vouw meer geld kunnen vragen dan voor een advertentieblok dat ergens diep onderin je blog bungelt…

Het loont dus de moeite om als blogger stil te staan bij de vraag: “Wat moet een bezoeker die mijn site (voor het eerst) bezoekt zeker gezien hebben?” Die boodschap, die linkjes, die pagina’s, blogberichten, widgets, waarvan jij graag wil dat een lezer/bezoeker ze zeker opmerkt, moeten above the fold te vinden zijn. Of toch in ieder geval zo hoog mogelijk op het scherm. En omdat de beste plaatsen beperkt zijn moeten er soms pijnlijke keuzes worden gemaakt.

Welke dat precies zijn mag je zelf bepalen. Elk blog is immers anders en heeft ook andere doelen.