Homezakelijk bloggenConversie optimalisatie voor blogs: hier liggen kansen!
,

Conversie optimalisatie voor blogs: hier liggen kansen!

Nogal wat bloggers zijn door het dolle heen als er weer eens een artikel online kan. Hopelijk levert al dat harde werk ook nog wat op; converteert zo’n blogbericht ook een beetje. Expert Marco Bouman toont aan dat conversie optimalisatie voor blogs even belangrijk is als bij commerciële sites en webshops.

In Nederland zijn er wel meer dan 100.000 blogs. Professioneel, zakelijk en hobbymatig. Alle hebben ze vaak hetzelfde doel: de lezer informeren en vaak geldt dat de blogger het erg leuk vindt om voor een groot en groeiend publiek zijn kennis en blogs te mogen delen. Veel hobbymatige blogs zijn nog niet bezig met conversie optimalisatie (ik leg zo uit wat dit is). Hier liggen kansen!

Meer uit je blog halen!

Grofweg valt er onderscheid te maken tussen het type blogs. 1) Het eerste type zijn de commerciële blogs die ter dienste staan van een commerciële website / webshop (vaak om SEO-doeleinden). 2) Het tweede type zijn de ‘redactionele’ blogs die hier min of meer los van staan en het vooral leuk vinden om informatie te delen over hun geliefde onderwerp. Vooral deze laatste groep is nog niet veel bezig met conversieverhogende activiteiten (meer halen uit de huidige bezoekers).

Mogelijke conversiedoelen

Welk type blog je ook hebt, je wilt er alles uithalen! Je wilt dat je blog online effectief is en oplevert dat wat voor jou belangrijk is. Hier een overzicht van mogelijke blogdoelen:

  • je lezer laten doorklikken naar een ander artikel op je blog
  • je lezer laten reageren onder je artikel
  • contact met je laten opnemen
  • je bezoeker een advertentie laten zien/aanklikken
  • je lezer een e-book laten downladen
  • je lezer zich laten inschrijven op je mailinglijst
  • je bezoeker zich laten abonneren op je blog
  • een product of dienst aanschaffen (zakelijk blog)

Hoe kun je nu meer uit je blog halen dan je nu doet? Met een mooi woord heet dit conversie optimalisatie!

Wat is conversie optimalisatie?

Conversie optimalisatie is het optimaliseren van de kans, de hoeveelheid en de frequentie dat een individuele gebruiker van je website converteert, ofwel: een bepaalde actie (doel) maakt die je (jouw bedrijf) iets oplevert. Met andere woorden: je probeert het maximale uit je bezoekers te halen! Nog een definitie:

Een conversie is een gewenste actie (doel) die bezoekers op jouw blog doen. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: je lezer laten doorklikken, een bezoeker contact met je laten opnemen, je bezoeker een download laten maken etc. (zie lijstje hierboven).

Hoe kun je nu de conversie van je blog verhogen? Daarover gaat dit artikel!

5 conversie optimalisatie tips voor blogs!

1. Positioneer je blog

Een belangrijk onderdeel van conversie optimalisatie is positionering. Dit betekent dat het erg belangrijk is om heel helder te maken waar je blog voor staat, wat men bij jou kan verwachten! Zodat bezoekers zien wie je bent, waar je goed in bent, wat je doet, wat je niet doet, waarom ze voor jouw blog zouden moeten kiezen (dit geldt vooral voor nieuwe bezoekers).

Maak dit helder, het liefst op een prominente plek op jouw blog (zichtbaar op iedere pagina), bijvoorbeeld in de header van je blog! Wat hier ook bij hoort, is het plaatsen van mooie houtsnijdende USP’s (unique selling points) en een sprekende slogan erbij. Meestal hanteer ik er een stuk of vier. Geen generieke (hoge service, laag uurtarief), maar op maat, precies passend voor jouw blog.

2. Maak je blog vindbaar voor kwalitatief publiek

Het is leuk om een mooie blog te hebben, maar als er geen of weinig publiek komt heb je er niet zoveel aan. Het is dus wel belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Gelukkig zijn de meeste kanalen wel bekend (social media, mailinglist, SEO etc.).

Wat de meesten nog niet weten, is dat het organische bezoek (bezoekers die via normale zoekresultaten van Google binnenkomen) vaak de meest kwalitatieve bezoekers zijn (deze bezoekers converteren het best). Ze blijven langer en ze klikken sneller door. Dat wil je. Slim om tijd te besteden aan SEO. Hier een paar handige tips:

  • Google houdt van content, veel (lange en unieke) content is goed
  • Denk goed na over je zoekwoorden, waar wil je echt op gevonden worden?
  • Verwerk deze zoekwoorden in je blogberichten, H1, H2, interne linken, navigatie, metatags etc.
  • Zorg ervoor dat er veel andere sites naar jouw blog gaan verwijzen (linkbuilding)
  • Zorg ervoor dat je website er netjes en eenvoudig uitziet en lekker snel is (en het vooral goed doet op mobiele devices)

Dit zijn maar een paar praktische SEO-punten. Wil je hier meer over weten? Zoek dan op ‘zoekmachinemarketing tips’, of kijk op mijn blog.

3. Werk met goede CTA’s en interne linken

Wanneer een bezoeker niet verder klikt in je blogbericht, dan ‘bouncet’ hij. Daarom is het belangrijk om bezoekers voldoende redenen te geven om op je blog te blijven. Het werken met goede CTA’s (calls to action) kan hiervoor zorgen (dit verlaagt je bouncepercentage en verhoogt de gemiddelde sessieduur).

Naast deze CTA’s (naar jouw belangrijkste doelen) is het slim om van je blog een spinnenweb van interne linken te maken. Doordat je deze interne linken gebruikt, klikken bezoekers sneller naar relevante blogartikelen en blijven langer op je blog. Ook voor SEO- doeleinden is het slim om intern te linken (dan wel op het belangrijkste trefwoord).

4. Overtuigende teksten

Dit is een zeer essentieel element in de totale mix van conversie optimalisatie. Dit geldt voor commerciële blogs, maar zeker ook voor hobbymatige blogs. Wanneer teksten authentiek overtuigen en verleiden, zetten ze aan tot actie. Een belangrijk element hierin is het perspectief waarin de teksten zijn geschreven. Ze zijn er totaal voor de bezoeker van je blog, vanuit zijn perspectief gemaakt! 100% pakkende teksten!

Daarnaast zit de overtuigingskracht ook in het feit dat de teksten niet primair gaan over het aanbod, maar juist over het resultaat ervan! (Verkoop boren en geen gaten.) En… een tekst mag slim opgebouwd worden als het gaat om het bereiken van een van je doelen:

  • Benoem het probleem/dilemma van je bezoeker
  • Geef aan wat de oorzaken kunnen zijn
  • Vertel dat het ook anders kan
  • En kom dan pas met jouw oplossing of idee

5. Dicht conversielekken

Los van de creatie van een ultieme eerste indruk van je blog (bij nieuwe bezoekers), is het zaak om mogelijke conversielekken (drempels) zo veel mogelijk te dichten. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende conversielekken:

  • Laadsnelheid: Dit is vaak een potentieel irritatiepunt. Dit verhelpen is ook goed voor organische vindbaarheid: een snelle blog doet het beter in de zoekresultaten van de zoekmachine.
  • Te lange alinea’s: Online lezen is veel vluchtiger. Zijn alinea’s te lang of is je contentkolom te breed, dan haakt men sneller af.
  • Gebruik H2-kopjes: Maak je blogberichten leesbaar met voldoende (H2) kopjes, ook zeer goed voor SEO-doeleinden.
  • Actueel: Wanneer je data gebruikt, zorg dan dat je actueel blijft.
  • Slordig design: Wanneer je inzet op conversie optimalisatie, wil je niet dat bezoekers afhaken vanwege een inconsistent, slecht geïmplementeerd design. Wees vooral rustig met diverse kleurencombinaties.
  • Te commercieel: Kijk uit met het gebruik van pop-ups en automatische berichten.
  • Transparantie: Veel bezoekers hechten er waarde aan te weten wie erachter zit. Als deze informatie te summier is, kan dit snel een reden zijn om af te haken.
  • Menubalk: Zorg voor een heldere en uitgebreide menubalk met daarin deeplinks naar je belangrijkste blogartikelen toe.

Dit waren een aantal conversie optimalisatie tips die je zo kunt toepassen op je blog. Dit artikel is geschreven door Marco Bouman en hij heeft een blog op zijn site over online marketing en conversie optimalisatie tips.

Succes met de conversie optimalisatie van je blog!

Groetjes,

Marco Bouman


Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Conversie optimalisatie voor blogs: hier liggen kansen!”

  1. Marco avatar

    Hoi cashwhale,

    Goed om te horen dat mijn tips bruikbaar zijn voor je. Succes met je blog.

    Groetjes marco

  2. Cashwhale avatar

    Super handige tips! ik ben sinds kort ook bezig met een blog en deze tips zijn erg bruikbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.