Homebeter bloggen9 blogtrends die je (niet) mag negeren

9 blogtrends die je (niet) mag negeren

Een blog onderhouden dat ook nog eens gelezen wordt? Er zijn ongetwijfeld makkelijkere dingen om te doen. Wil je vandaag een blogproject starten en ben je ambitieus? Houd dan zeker rekening met deze blogtrends en -tips. Een verwittigd man…

De nieuwste blogtrends: altijd een goeie zaak?

Ik vind het zelf altijd wel een beetje tricky om het over nieuwe blogtrends te hebben. Mijn mening is dat je vooral moet bloggen zoals jij dat wil (en dat je lezers het daar dan maar moeten mee doen). Maar goed, mocht je je vertwijfeld afvragen waarom bepaalde zaken niet meer lopen zoals vroeger, dan heb je hier een aantal mogelijke verklaringen. En een paar manieren om met het nieuwe normaal om te gaan.

1. Kortere blogberichten

“Hoeveel woorden moet een blogbericht tellen (om goed vindbaar te zijn in Google)?”

Tot over een jaar of 5 was dit één van de belangrijkste vragen die op deze site werden gesteld. Dat zulks nu niet meer het geval is is volgens mij een duidelijk teken aan de wand.

Vandaag weten we één ding zeker: het aantal woorden van een blog is in de meeste gevallen van ondergeschikt belang. Stiekem is dat al zo sinds zowat 2005…

Je kan er niet om heen dat de gemiddelde lezer tegenwoordig erg gehaast is en zijn verhaal of informatie dus graag snel en moeiteloos tot zich wil nemen. Ellenlange teksten helpen hier doorgaans niet bij.

En dus:

2. Minder informatie in een doorlopende tekst

Opgelet: kortere artikelen – met minder tekst dus – wil niet zeggen dat ze minder verzorgt, onvolledig of minder informatief mogen zijn. Je bezoekers willen nog steeds wat van je leren, naar je verhaal luisteren, inspiratie opdoen of waardevolle info vinden. Maar tekst is slechts één middel om een boodschap over te brengen. Je kan er echter een pak minder woorden aan vuilmaken door:

  • opsommingen in je teksten te vermijden (en gebruik te maken van lijsten met opsommingstekens)
  • meer interne links te plaatsen (zodat alleen geïnteresseerde lezers kunnen doorklikken naar verdere info en het artikel dus korter kan)
  • cijfermateriaal en andere gegevens onder te brengen in een overzichtelijk tabelletje
  • cijfertjes inzichtelijk te maken via infographics en grafieken
  • stappenplannen en How-to’s te voorzien van foto’s, tekeningen, video’s of screencasts

3. Social media zijn veel minder belangrijk voor het verkeer naar je blog

Al jarenlang dé frustratie bij menig blogger: deelacties op social media leveren nog slechts weinig bezoekers op voor zo’n blog. Eigenlijk is dat niet meer dan logisch, want sociale mediaplatformen doen er tegenwoordig alles aan om gebruikers zo lang mogelijk bij zich te houden. En aangezien een klik op een link naar jouw blog hen van het platform jaagt…

Moet je je als blogger dan nog wel inlaten met de socials? Jazeker! Ze brengen dan wel nauwelijks volk naar je blog, maar de Facebooks en de Twitters maken het mogelijk om makkelijk in contact te treden met volgers. Veel (trouwe) lezers blijven je blog volgen via social media.

Bovendien, ook jij hebt feedback en inspiratie nodig voor je blog(onderwerpen). Als je je er een beetje op toelegt zijn social media een geweldige bron van inspiratie. Ontdek nieuw werk, leer wat er leeft in jouw niche, schaaf je pr-technieken bij door te kijken naar wat bij anderen werkt.

Het is dan wel zaak dat je de juiste mensen volgt op social media.

4. De opmaak en indeling van je blog wordt steeds belangrijker

De tijden zijn voorbij dat je je bij de keuze van je blogtemplate en de indeling ervan enkel kon laten leiden door wat jij mooi vindt.

Over smaak en kleur valt niet te twisten. Geef toch maar toe aan blogtrends die gaan richting strak, simpel – een tikje saai – en logisch. Niet alleen je boodschap an sich moet erin gaan als zoete koek, je moet haar ook aantrekkelijk en behapbaar weten te verpakken. Zo bijvoorbeeld:

  • Denk na over de header van je blog
  • Deel de (hoofd)menubalk oordeelkundig in
  • Kies duidelijke lettertypes (en zet ze groot genoeg)
  • Probeer je alinea’s in te korten
  • Pas op met te felle kleurenschema’s
  • Maak gebruik van tussenkopjes en gebruik de h2- en h3-tags
  • Zorg voor voldoende contrast tussen de gewone bodytekst en de kleur voor hyperlinks
  • Wijzig de layout en indeling van je blog niet te vaak (trouwe lezers wil je niet laten verdwalen)

Onderschat dit aspect niet. Bezoekers/lezers die moeten uitvogelen hoe je site precies werkt, die moeten pielen om je tekst te kunnen lezen, die niet meteen in je archief kunnen duiken, klikken in no time weg van je blog. Maak het je lezers alsjeblieft zo makkelijk mogelijk om je artikels te scannen en/of te lezen. Zowel op de pc als op de de smartphone uiteraard!

Natuurlijk moet je niet op alle blogtrends springen. Maar ben je ambitieus, dan is het wel handig als je weet wat er speelt…

5. Doe iets met video of andere multimedia als het kan

Hoe je het ook draait of keert, bloggen is toch vooral een schriftelijke aangelegenheid. Echter, gezien het feit dat almaar minder mensen met aandacht (blijven) lezen kan het zeker geen kwaad om ook andere vormen van content in je berichten te integreren. Foto’s, tekeningen, video’s, stukken van je tijdlijn van sociale media, podcasts,… Het kan tegenwoordig allemaal zonder al te veel moeite in je artikel worden opgenomen.

Ik begrijp heel goed dat niet alles voor elke blogger is weggelegd. Maar één en ander heeft dus zijn voordelen:

  • Je vrolijkt je artikels op
  • Artikels kunnen een stuk korter terwijl ze minstens even informatief zijn (zie tip 2)
  • Wie het niet zo op veel tekst begrepen heeft kan toch nog iets aan je blog hebben
  • Het is eenvoudiger om de connectie te maken met je lezer (men ziet je bezig, men hoort jouw stem
  • Je blog zal waarschijnlijk makkelijker scoren in Google

Er is dus niks op tegen om ook via andere kanalen en media je stem te laten horen. Niet iedereen kent jouw blog of heeft zin om het te ontdekken. Echter, trap niet in de val om je blog te verwaarlozen. Oké, dat blog werd door de jaren heen misschien wat minder hip en sexy. Anderzijds is het wel jouw persoonlijk platform waar jij (en jij alleen) de baas bent. Je blog is de plek waar al je online activiteiten samenkomen.

Eén van dé grote vraagstukken in de hele online wereld van vandaag? Hoe maak je als Google zijnde en als lezer het onderscheid tussen de site van een charlatan die wat uit zijn nek kletst om er zelf beter van te worden en die van iemand die oprecht probeert kwaliteit aan te bieden?

Ook op jouw blog zal je signalen moeten uitzenden – subtiele en minder subtiele – dat er iemand van vlees en bloed achter zo’n blog zit. Iemand die een minimum aan kwaliteit wil aanbieden. Google heeft het in dat verband over de E.A.T.-score.

Vooral als beginner is dat wel een dingetje, natuurlijk. Maar het kan. Onder meer door:

  • jezelf te tonen
  • in je blogberichten en -artikels te linken naar betrouwbare bronnen (binnen én buiten je blog
  • je contactgegevens te tonen

7. Hoge posities in Google zijn geen garantie meer op succes

Tot voor een paar jaar was je broodje wel gebakken als je artikels goed vindbaar waren in de zoekmachines. (Nieuwe) lezers kwamen als vanzelf op je blog terecht.

Vandaag heeft vooral Google er een handje van weg om de organische zoekresultaten verder naar onderen te schuiven. Zo wordt plaatsgemaakt voor… betalende advertenties. Daarnaast toont Google steeds vaker al meteen de antwoorden op vragen van gebruikers. Onder andere via answer boxen en F.A.Q-secties. Zo blijft de bezoeker langer op Google rondhangen…

Als blogger kan je daar natuurlijk weinig tegen beginnen. Of het zou moeten zijn dat jouw zoekresultaat het tot featured snippet schopt. Maar in de praktijk komt het er toch op aan niet al je boontjes bij Google te week te leggen.

8. Richt je blog (ook) in voor de gehaaste bezoeker

Je bezoeker aan het lézen brengen is een gevecht op leven en dood. Of het scheelt toch niet veel. Al zijn er tal van trucjes om bezoekers je blog dieper je blog in te trekken, ga er toch maar vanuit dat 80 à 90% van hen nooit de volledige blogpost zal lezen. Zelfs al is het verhaal dat je te vertellen hebt nog zo sterk. Hoe ga je met dit gegeven om?

  • Let op de opmaak en indeling van je site (zie tip 4)
  • Schrijf sterke intro’s (grijp je bezoeker meteen bij de lurven)
  • Geef duidelijk aan voor wie de content precies bedoeld is (en voor wie minder)
  • Voeg een inhoudstabel met ankerlinks toe aan je artikel (zodat de lezer weet wat ‘ie kan verwachten en meteen naar de voor hem interessantste sectie kan springen)
  • Kom snel ter zake (vertel het belangrijkste aan het begin en ga pas verderop in je blogpost echt in de diepte)
  • Zoek naar het beste medium om informatie inzichtelijk te maken (tekst, foto’s, infographics, video’s,…)

Allemaal dingen die je kan proberen om bezoekers alsnog over de drempel te trekken. En de “leesdiepte” voor je blog te vergroten.

Meer van dat?

9. Wees bereid om blogtrends straal te negeren

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om alle moderne blogtrends links te laten liggen. Gewoon te blijven bloggen zoals je dat voor 2010 ook al deed. Het voordeel? Je blog valt sowieso op! Hoe dan ook, wees niet bang om het anders te doen dan je omgeving. En vergis je niet: groot is de kans dat een flink deel van je publiek je net daarom blijft opzoeken.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.