Homebeter bloggenSchrijftipsBlogpost schrijven: 7 essentiële tips voor succes die elke blogger moet kennen in 2020
,

Blogpost schrijven: 7 essentiële tips voor succes die elke blogger moet kennen in 2020

Bloggen is simpel. (Regelmatig) een goede blogpost schrijven waar je lezers ook echt naar omkijken, dat is een ander paar mouwen. En ja, ook als je naar schatting 1.500 artikels hebt geschreven blijft dit een lastig dingetje. Hier enkele – mogelijks bizarre – tips om je te helpen lezers vast te houden…

Succesvolle blogpost schrijven anno 2020: 7 tips

In dit artikel dus:

  • tips om je artikel sneller te schrijven
  • extra tips om de aandacht te trekken van je bezoekers
  • trucs om je lezer langer bij de les te houden
  • tips om je artikel hoog in Google te laten komen

1. Let op je eerste zinnen

Doorgaans willen we te veel (vertellen) met die eerste zinnen. De intro wordt dus te langdradig en lezers haken meteen af.

Eigenlijk is het doel van die intro redelijk simpel: duidelijk maken waar de blogpost over gaat, een connectie maken met je lezer en ‘m ervan overtuigen dat ‘ie wat mist als hij niet verder leest.

Een beetje vreemd advies misschien, maar probeer hier ook niet al te creatief te zijn. Heb je het in een blogpost pakweg over (leren) snowboarden en je maakt in de intro de (goedbedoelde) vergelijking tussen snowboarden en fietsen, zaai je mogelijks verwarring. Zowel bij Google – dat denkt dat de blogpost gaat over (leren) fietsen – als bij je immer gehaaste bezoeker.

Maak dus duidelijk waar je artikel over gaat en let op met beeldspraak, dubbele bodems enzovoorts.

2. Schrijf niet noodzakelijk als een expert

Wie artikels gaat schrijven heeft vaak de neiging om kennis te etaleren. Daar is an sich weinig mis mee. Het gevaar bestaat wel dat je de blogpost té uitgebreid maakt en te veel jargon gebruikt, waardoor je uiteindelijk de focus verliest van waar het in het artikel eigenlijk om ging.

Wederom, je brengt de bezoeker/lezer in verwarring en jaagt ‘m dus van je blog weg.

Ik zeg niet dat expertise op je blog uit den boze is. Maar houd wel in je achterhoofd dat Google ook vaak bezocht wordt door leken. Doe je verhaal op een toegankelijke manier en gebruik daarbij de woorden die een publiek van beginners spontaan in de mond neemt. Een beetje zoals je voor een goede vriend die met een prangende vraag zit snel even wat opzoekingswerk zou doen en hem (beknopt) zou vertellen wat je ontdekte.

Het spreekt vanzelf dat deze manier van werken zorgt dat de research voor het schrijven van je bericht danig wordt ingeperkt. En het blijft ook behapbaar voor lezers die het graag kort en krachtig willen.

3. Houd de focus op het focus trefwoord

Dit sluit mooi aan bij het vorige punt. Heb je veel expertise in huis dan is het vrij makkelijk om af te wijken van het eigenlijke onderwerp van je artikel.

Is de centrale vraag van een stuk “Hoe leer ik mijn kleuter fietsen?” dan kan je natuurlijk eindeloos uitweiden over:

  • de ontwikkeling van het evenwichtsgevoel van de kleine
  • verschillende soorten kinderfietsjes
  • hoe je het best de juiste maat kinderfiets kiest
  • waar je moet op letten als je een fietshelmpje koopt
  • kindvriendelijke fietsroutes in je buurt

Allemaal topics die weliswaar verband houden met het leren fietsen van zoon- of dochterlief, maar niks vertellen over hoe het is om de uk zover te krijgen dat ‘ie gaat fietsen zonder wieltjes.

Bovenstaande onderwerpen kunnen inderdaad aan bod komen, maar dan verder in het artikel of in een soort “ultieme gids” of cornerstone content. Maar eerst ga je all out en probeer je je kind op de fiets te helpen. Want daarvoor klikte je bezoeker tenslotte jouw blogartikel aan.

4. Succesvolle blogpost schrijven? Doe een korte antwoordparagraaf

Schrijf je een artikel met de bedoeling een specifieke vraag te beantwoorden? Overweeg een zogeheten antwoordparagraaf.

In de antwoordparagraaf geef je direct en ondubbelzinnig antwoord op de vraag die in het artikel centraal staat. En daarnaast is het natuurlijk handig als je je lezer – subtiel of minder subtiel – nieuwsgierig maakt naar de rest van het artikel. Gaat je blogbericht over “Hoeveel kost een ballonvaart?”, dan zou je antwoordparagraaf zo kunnen klinken:

Een ballonvaart kost tussen de 500 en de 1.000 euro per persoon, uiteraard afhankelijk van de duur van de trip, het seizoen en het aantal personen.

Als er geen exacte info te geven is geef je een (ruime) schatting.

Idealiter zet je deze paragraaf ergens aan het begin van je blogpost neer. Je slaat twee vliegen in één klap. Je gehaaste lezer hoeft niet te twijfelen of dit bericht iets voor hem is (in combinatie met de titel van het bericht). En daarnaast maken dergelijke concrete antwoordparagrafen kans om het tot featured snippets te schoppen.

5. Met welke info is je lezer écht geholpen?

Dat hangt natuurlijk grotendeels van je topic af. Bij een product review volstaat het niet om wat specificaties op te sommen. Die kan je bezoeker immers zo op het internet vinden.

Een Youtube-video waarin mensen je aan de gang zien met het goed in kwestie zegt waarschijnlijk veel meer. En bij een artikel rond “Wat is de beste tweede-hands auto onder 5.000 euro” kan een simpel tabelletje met auto’s onder 5.000 euro wonderen doen.

Een goeie blogpost schrijven betekent tegenwoordig ook zoeken naar manieren om info snel en efficiënt tot bij geïnteresseerde lezers te krijgen. Dat kan via een doorlopende tekst, maar evengoed een genummerde lijst, fotocollages, een korte video, een stukje audio, tekeningen, infographics,…

6. Heb aandacht voor vervolgvragen/vervolgstappen

Wil je je artikel uitbreiden/je bezoeker langer op je blog houden? Dat kan onder meer door verderop in je bericht ook aandacht te schenken aan eventuele vervolgstappen en/of aanverwante kwesties te behandelen.

Je hoeft het daarvoor niet per se ver te gaan zoeken. Denk aan welke vragen mensen die je huidige artikel lezen nog zouden kunnen hebben en behandel die. Heb je geen inspiratie? Google even jouw onderwerp en scrol naar de aanverwante zoekopdrachten.

Los daarvan kan je je lezer natuurlijk prima doorverwijzen naar stukken die je al eerder schreef (over eventuele andere facetten van hetzelfde topic).

7. Durf te spelen met de opbouw van je artikel

In de lessen Nederlands leerden we dat een verhaal, een artikel een inleiding, een middenstuk en een slot heeft.

Wat mij betreft mag je dat allemaal vergeten. Online heeft een doorsnee lezer immers geen tijd voor introducties en slotbeschouwingen. Nee, die wil zo snel mogelijk door naar de hoofdschotel. En hopelijk is die dan een beetje behapbaar!

Daartoe nemen we dus een ultra-korte intro waarbij we de lezer zonder veel omhaal vertellen wat er te rapen valt.

Vandaar ook bijvoorbeeld de korte inhoud aan het begin van de blogpost – eventueel zelfs met ankerlinks – en de korte antwoordparagraaf.

Meer in het algemeen kom je liever een stuk sneller ter zake. Waarbij je de intro, de officiële plichtplegingen en zelfs de voor een goed begrip noodzakelijke achtergrondinformatie achterwege gelaten kan worden.

Wil je toch graag wat meer diepgang in jouw blogpost? Geen probleem! Geef je lezers eerst waarvoor ze gekomen zijn en breng de bijkomende info, de duiding en de achtergronden bij je verhaal pas verderop in je blogpost.

Ook wie snel-snel door je artikel banjert moet minstens één brokje nuttige info van het scherm kunnen schrapen.

Blogpost schrijven met Google én je lezer in gedachten

Middels deze wat bizarre tips proberen we met ons artikel tegemoet te komen aan de nummer 1 ranking-factor van Google. Content maken die het best beantwoord aan vragen van gebruikers!

Het probleem van veel bloggers? Ze maken content die misschien wel leuk, nuttig en noodzakelijk is maar niet noodzakelijk duidelijk genoeg beantwoord aan wat gebruikers op dat moment zoeken.

En als er dan eindelijk bezoekers op je blog zijn aanbeland is het een heuse bonus als ze de moeite nemen je artikel voor meer dan pakweg 40% te lezen.

Jammer, maar het is niet anders!


Meer van dat?

photo credit: ^@^ina (Irina Patrascu) via photopin cc

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.