Homebeter bloggenBloginspirator8x interactieve content voor meer engagement op je blog

8x interactieve content voor meer engagement op je blog

Let’s face it. Bloggen is te vaak eenrichtingverkeer tegenwoordig. Jij spendeert je beste krachten aan het schrijven van een artikel, en als je geluk hebt gunt je lezer je een minuutje van zijn tijd. Om dan weer over te gaan tot de orde van de dag. Met interactieve content op je blog kan je je bezoekers wel tot enige actie bewegen.

Wat is interactieve content?

Met interactieve content probeer je je bezoeker meer bij je zaakjes te betrekken. Hij of zij moet méér doen dan gewoon passief je artikel lezen (of skimmen), je videootje bekijken of je podcast beluisteren. Maar je bezoeker moet ook iets kunnen doén, iets beleven op jouw blog. Dat is goed voor je bezoeker/lezer én voor je blog. Hoe die interactie met je lezer eruit kan zien? Wel, je lezer zou:

  • meerdere pagina’s op je blog kunnen aanklikken en lézen (wegens razend interessant, leuk of nuttig)
  • een reactie kunnen achter laten onder een blogbericht
  • ertoe kunnen aangezet worden een (door jou gekozen) vervolgstap te nemen
  • het blog kunnen delen op sociale media
  • deel kunnen nemen aan een wedstrijd op je blog
  • meer over zichzelf kunnen ontdekken
  • zélf een bijdrage kunnen leveren aan de content die op jouw blog verschijnt

8 tips om je lezer te activeren

De eerste paar opties liggen voor de hand, de laatste suggesties zijn misschien minder evident.

1. Maak goeie content die prettig wegleest

Nogal wiedes, daar begint alles mee. Bezoekers blijven langer hangen bij een artikel dat niet alleen leuk en leerzaam is, maar ook prettig wegleest.

2. Blijf weg van de klassieke call-to-action

Mensen schriftelijk laten reageren onder een blogpost; tegenwoordig is dat één van de lastigste dingen om voor elkaar te krijgen.

Gewoon om een reactie vragen, of je artikel eindigen met een kleffe vraag (als een soort verplicht nummertje) werkt voor geen meter. Lezers hebben door dat het om een trucje gaat. Spendeer liever je tijd aan het schrijven van een goede afsluitende alinea voor je artikel.

3. Vraag om te reageren mét link naar hun eigen site

Het is een ongeschreven wet dat het verboden is om links achter te laten in een commentaar onder een blogpost. De meeste mensen doen dat dan ook niet.

Maar niks belet je om als blogger expliciet toestemming te geven om een hyperlink naar de site van de respondent te delen. Als bloggers dát mogen doen zijn ze er als de kippen bij…




4. Organiseer een winactie op je blog

Hoewel de glorietijden van winacties misschien achter on liggen kunnen ze nog voor flink wat animo – en verkeer – zorgen. De kunst is om niet alléén de beruchte winactie-jagers aan te trekken (die alleen de prijs proberen mee te graaien maar verder niks met jou(w blog) hebben.

Alles staat of valt met het te winnen goed (dat uiteraard iets moet zijn waar de lezers van je blog voor uit hun luie zetel komen) én de manier waarop je erin slaagt om buzz te creëren rond je winactie.

5. Voer een enquête uit onder je lezers

Hier begeven we ons echt op het terrein van de user generated content. Content die (mede) mogelijk gemaakt wordt door de actieve inbreng van je lezers en volgers. Het onderwerp  van de enquête moet wederom aansluiten bij de interessesfeer van je gemiddelde volger. Zo’n topic waarvan je lezer zegt: “Hier wil ik wel even voor gaan zitten”, onmiddellijk gevolgd door: “Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe anderen hierover denken.”

Zo’n enquêteformulier kan je vrij makkelijk en gratis aanmaken via Google formulieren. Voordeel is dat je het betreffende formulier eenvoudig kan embedden in de begeleidende blogpost. En ook het verspreiden van het enquêteformulier via sociale media gaat al bij al simpel.

Precies zo organiseerde ik begin dit jaar een bevraging bij mijn volgers en kwam ik ooit met een testje om na te gaan of jij het in je hebt om ooit serieus geld te verdienen met bloggen.

Wil je ook een gratis online enquête maken? Google formulieren helpt meer dan een handje.

6. Doe een quiz

Als je het engagement bij je publiek wil verhogen dan is één of ander spelelement in je artikel binnenbrengen altijd een goed idee.

Hiervoor kan je inderdaad Google formulieren bezigen. Blog je op WordPress.org dan zijn bepaalde plugins echt handig. Er is bijvoorbeeld WP Quiz (pro). In de gratis versie ben je beperkt tot een vijftiental vragen.

7. Laat je lezers en volgers zelf een bijdrage leveren aan je blog

Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Schrijf een artikel met de beste tips om… en vraag je volgers op social media – pakweg via Twitter of je Facebook-pagina – naar hun eigen tips en suggesties omtrent een bepaald onderwerp. En natuurlijk vergeet je er niet bij te vertellen dat elke waardevolle aanvulling wordt opgenomen in het uiteindelijke artikel. Mét vermelding van een link naar hun blog!

Het is eenvoudig om tweets te embedden in je blogbericht. Het geeft je blog weer net dat beetje extra.

Zo vroeg ik laatst op Twitter: Wat had jij – achteraf gezien – graag geweten alvorens je begon te bloggen?

8. Organiseer een zoektocht door je blog

Een (ver) doorgedreven vorm van de winactie. Vooral geschikt als je een echt grote prijs weggeeft en je blog al aardig wat artikels heeft.

Stel een quiz op met vragen waarvan de antwoorden ergens op je blog te vinden zijn. De deelnemers moeten dan doorheen je blog struinen om de oplossingen te zoeken. Om het allemaal niet té lastig te maken kan je linken naar de pagina waar de antwoorden te vinden zijn.

Wat is het voordeel van interactieve content op je blog?

Oké, sommige van de hierboven opgesomde oplossingen vragen veel extra (denk)werk, maar de beloning kan ook groot zijn.

1. Interactie motiveert de blogger

Goed, da’s een inkoppertje. Bloggen is zoveel leuker als je lezer zich voor één keer niet verstopt tussen de statistiekjes van Google Analytics. Door écht met je content aan de gang te gaan treedt zo’n bezoeker vaak uit de anonimiteit. En de blogger krijgt het gevoel dat zijn blog iets betekent voor mensen van vlees en bloed. Dat geeft een boost die op vele vlakken doorwerkt.

2. Interactieve content maakt je blog memorabel

Je lezer, die krijgt weer eens wat anders voorgeschoteld dan het zoveelste artikel om snel-snel doorheen te banjeren.

Quizjes, winacties, discussies en andere testjes, het zijn fijne manieren voor je lezers om met je blog in aanraking te komen. Sowieso zijn je bezoekers wat langer met jouw blog bezig. Je blog wordt minder snel vergeten.

Bovendien, deelnemers aan prijskampen en enquêtes moeten je blog doorgaans meer dan één keer bezoeken (een eerste keer om deel te nemen en nog een keer  om het resultaat te kennen). Meestal is dat een goede zaak, dacht ik zo.

3. Je blog wordt makkelijker gedeeld (op social media)

Verder wil die interactieve content nog wel eens de tongen losmaken bij volgers en lezers. De kans is groter dat het bericht inderdaad gedeeld wordt op social media. Zeker wanneer jij je fans daar vakkundig toe aanzet. Het kan alleen maar je bereik vergroten.

4. Interactieve content is goed voor je SEO

Toegegeven, het is lastig om de directe invloed van interactieve vormen van content op de SEO van je blog te meten. Maar:

  • bezoekers die veel langer dan gemiddeld op je blog rondhangen
  • mensen die inderdaad actief bijdragen aan je site
  • lezers die vaak naar jouw blog terugkeren

Het zijn allemaal dingen die Google maar al te graag ziet gebeuren. Wees er maar zeker van dat een en ander goed is voor je posities in Google.

Conclusie?

Hoewel er an sich niks mis is met passief consumeren van blogs – elke pageview is er eentje – maakt dat het er voor de blogger en zijn lezers niet altijd leuker op. Maar via interactieve vormen van content geef je bezoekers misschien geen schop onder hun kont; je verleidt hen subtiel om meer van zichzelf te laten zien. En dát kan tot allerlei mooie dingen leiden.


Meer van dat?

Uitgelichte afbeelding: via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “8x interactieve content voor meer engagement op je blog”

  1. Joke avatar

    Kweenie hoor. Deze tips zijn denk ik voor mij niet handig. Ik heb maar gewoon een huis, tuin en keuken omniblogje en de tips die je hierboven geeft, vind ik meer iets voor professionele of commerciële bloggers. Het zijn overigens wel goede tips, daar doe ik verder niets aan af.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Niet alle blogtips die ik geef zijn altijd voor iedereen even goed van toepassing. Dat is ook niet erg…

  2. Pieter avatar

    Quote :”Maar niks belet je om als blogger expliciet toestemming te geven om een hyperlink naar de site van de respondent te delen.”

    Verliest je site hiermee niet veel linkwaarde? Misschien denk ik nu iets te veel in SEO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.