Online enquête bij bloggers: werkt het nog in 2019?

Hoe gaat het eraan toe in blogland anno 2019? Zelf zie ik bepaalde tendensen, maar het leek me ook wel eens leuk om mijn oor eens te luisteren te leggen bij een aantal collega’s. Ziedaar de aanleiding voor deze online enquête bij bloggers.

De online bevraging liep tussen 27 december 2018 en 19 januari 2019.

Wie nam deel?

De enquête werd ingevuld door 162 bloggers. Beste collega’s: dank voor jullie respons! Jullie openheid en geduld ook!

76,5% van de deelnemers is Nederlander, Belgen vertegenwoordigen dus 23,5%. En niemand zal verbaasd staan kijken wanneer ik zeg dat bloggen vooral een vrouwenaangelegenheid is: 24 mannen namen deel tegenover 138 vrouwen.

Verder blijft het toch bizar dat, hoewel Blogtrommel.com een Belgisch blog is, het grootste deel van mijn publiek uit Nederlanders bestaat. Dat wordt trouwens ook bevestigd door de statistieken uit Google Analytics.

Ik heb er maar één verklaring voor.

Ik vroeg ook naar jullie leeftijd(scategorie):

Jonger dan 150%
Tussen 15 en 201,2%
Tussen 20 en 252,5%
Tussen 25 en 3012,3%
Tussen 30 en 4032,7%
Tussen 40 en 5024,1%
Tussen 50 en 6020,4%
Ouder dan 606,8%

Ik denk dat we rustig kunnen stellen dat het blog(gen) niet alleen populair is bij tieners en millennials. Integendeel zelfs! Het kleine aantal bloggers jonger dan 25 verrast me wel, eerlijk gezegd.

Een deel van hen is misschien inderdaad vertrokken richting Youtube en andere Instagrams.

Anderzijds, daaraan de conclusie verbinden dat het blog bij jongeren definitief heeft afgedaan is een brug te ver. Het is immers heel goed mogelijk dat ik als veertiger er niet (meer) in slaag om jongere bloggers/lezers aan te trekken (en dan is het moeilijk om deze enquête tot bij die doelgroep te krijgen). Maar het is wel een teken aan de wand, natuurlijk.

De deelnemers en hun blog

De overgrote meerderheid van de respondenten (79%) blogt uitsluitend in het Nederlands. 11,1% doet het in een andere taal. De overige 9,9% geeft aan dat sommige artikels in een andere taal zijn geschreven, naast het Nederlands.

Welke blogniches?

Dan vroeg ik de bloggers ook om hun blogproject in een categorie (niche) naar keuze onder te brengen. En omdat ik weet dat veel bloggers nogal gevoelig zijn als het op de niche van hun blog aankomt, had ikzelf al 17 categorieën opgegeven. En dan nog vindt 13,6% van de ondervraagden het nodig om deze vraag te beantwoorden met “Nog een andere niche.”

Dit zijn de vaakst aangeduide niches:

Persoonlijk blog17,9%
Nog een andere niche13,6%
Omniblog13%
Reisblog9,9%
Mamablog17,9%
Zakelijk blog5,6%
Beauty & lifestyle blog6,2%
Foodblog ex aequo met boekenblog3,7%

Voor toch een vrij grote groep is – goed 30% – het blog(gen) een (bij)beroep. “Het is een hobby,” zegt goed 53% van de deelnemers. 17% onder hen twijfelt nog. Een teken dat de professionalisering van de Nederlandstalige blogosfeer nu toch echt ingezet.

Opvallend, maar niet verrassend: slechts een handjevol Belgen bloggen bloggen voor hun bijberoep.

Hoelang bestaat je blog al?

Minder dan 1 jaar8,6%
Tussen 1 en 2 jaar17,9%
Tussen 2 en 5 jaar43,8%
Tussen 5 en 8 jaar17,3%
Tussen 8 en 10 jaar6,2%
Langer dan 10 jaar6,2%

Het grote aantal bloggers met ervaring (pakweg langer dan 2 jaar) is een mogelijke verklaring voor zowel het groot aantal beroepsbloggers als voor het feit dat toch meer dan een kwart van alle deelnemers er meer dan één blog op nahoudt.

Overigens vroeg ik om in dat geval enkel de oudste blog in rekening te brengen.

Verder vroeg ik:

Waar haalt je blog momenteel de meeste bezoekers vandaan?

Ik vroeg de deelnemers naar de 3 belangrijkste verkeersbronnen voor hun blog.

Gezien de ervaring die hier is verzameld hoeft het niet te verbazen dat de meeste blogs (54,9%) het gros van hun verkeer via de internetzoekmachines binnen harken.

Voor mij persoonlijk is het wel een verassing dat Facebook nog op de tweede plaats komt. Een niet onaardige 47,5% van de bloggers zette Facebook in de top 3.

De derde plaats is dan – eveneens verrassend -voor het direct verkeer (mensen die je webadres rechtstreeks intikken in de browser en zo op je site komen): 17,3%. Daarachter is er het verwijzend verkeer met 14,2%. Kort daarna volgen dan de andere social media zoals Pinterest (14,2%), Instagram (11,3%) en Twitter (9%).

Kruimels die van tafel vallen zijn er voor LinkedIn en.. de eigen nieuwsbrief. Beiden goed voor respectievelijk zo’n 5 en 3%.

Het is tot slot opmerkelijk dat 16% van de respondenten aangeeft geen idee te hebben waar de bezoekers op hun blog precies vandaan komen. Onwetendheid of gewoon een heel bewuste keuze en een ver doorgedreven vorm van slow blogging, wie zal het zeggen?

Heb je deelknoppen voor sociale media onder je blogs staan?

De deelknoppen maken het voor je lezers erg makkelijk om jouw artikels te delen op social media. Eén of twee muisklikken volstaan. Maar of die deelknoppen ook effectief gebruikt worden door de volgers? Ik heb niet die indruk. Ik besloot de vraag aan jullie voor te leggen. Dus:

Staan er deelknoppen onder je blogs?

 • Nee, zegt 12,3%
 • Nee, want niemand gebruikt ze, zegt 7,4%
 • Ja, maar ik weet niet of mijn lezers ze ook vaak gebruiken, aldus 65,4%
 • Ja, en ze worden gebruikt, beweert 14,2%

Goed mogelijk dat je pogingen om je content via deze weg vaker op social media te laten circuleren een slag in het water zijn. Zitten die deelknoppen niet standaard in je WordPress-thema ingebouwd, dan is het wat mij betreft geen topprioriteit om ze via een plugin aan je blog toe te voegen. Vooral ook omdat dergelijke plugins wel eens de neiging hebben om je site trager te maken… Volgende vraag?

Kreeg je blog al te maken met copycats (mensen die je artikels kopiëren)?

 • Nee, oppert 19,1%
 • Niet dat ik weet, zegt 61,7%
 • Het gebeurt af en toe bekent 16%
 • Het komt vaak voor, aldus 3,1%

Geen grote verrassingen hier. Al blijft het natuurlijk pijnlijk te moeten vaststellen dat bijna een vijfde van de bloggers vroeg of laat wordt geconfronteerd met copycats. En een deel van de overige 80% van de bloggers komt er waarschijnlijk helemaal nooit achter.

Jullie blogplannen voor 2019

Volgens sommigen heeft het bloggen zijn beste tijd gehad. Nu is dat iets dat ieder jaar wel een paar keer geroepen wordt. Meestal door mensen die zelf niet bloggen. Of door diegenen die er net de brui aan hebben gegeven (en nu op de kar springen van the next big thing). Maar goed, ik vroeg op de man of vrouw af:

Ga je vaker bloggen (meer publiceren)?

44,4% van de deelnemers aan deze online enquête bij bloggers heeft het plan opgevat om vaker te bloggen. 41,4 geeft aan dat meer bloggen er waarschijnlijk niet inzit. 14,2% weet het nog niet goed.

Plan je een nieuw blog(project)?

Net iets minder dan 42% van de bloggers gaat voor een nieuw blogavontuur. Bijgevolg plant 58% niks nieuws.

Overweeg je om te stoppen met bloggen?

6,8% overweegt inderdaad om ermee te kappen, maar de overgrote meerderheid gaat door…

Voor wie er nog mocht aan twijfelen: bloggen is nog lang niet dood. Al is de grote hype misschien voorbij. We moeten ook rekening houden met het feit dat hier toch wel wat blogervaring en -ambitie is verzameld. Er kruipt bovendien erg veel werk in zo’n blog. Het lijkt mij dus waarschijnlijk dat je – eens je goed en wel begonnen bent – niet zo snel geneigd bent om je blogproject zomaar los te laten. Soms tegen beter weten in?

Wat zijn je hoofddoelen voor 2019?

Ik peilde bij de deelnemers ook graag naar hun topprioriteiten voor dit jaar. Wederom gaf ik een reeks suggesties en vroeg ik om er maximaal 3 uit te kiezen.

Gewoon verder doen zoals ik bezig was35,8%
Het design van mijn blog aanpakken13,6%
Overschakelen naar een ander blogplatform en/of eigen domein3,1%
Vaker bloggen34,6%
Mijn blog laten groeien (qua bezoekersaantallen)72,2%
Meer werk maken van SEO (zoekmachineoptimalisatie)30,2%
De focus van mijn blog verleggen (qua onderwerpen)12,3%
(Meer) gaan youtuben3,1%
Vaker samenwerken met andere bloggers15,4%
(Meer) geld verdienen met mijn blog34,6%
Mijn blog laten voor wat het is en me meer focussen op andere kanalen (zoals Youtube, Instagram, Snapchat,…)0,6%
Een blogdip te boven komen/opnieuw beginnen13%
Ik heb geen idee wat ik met mijn blog aan moet1,9%
Nog iets anders…5,6%

Geen verassingen in de top 5. Het zijn zowat de favoriete werkterreinen van elke serieuze blogger, zeker als ze ook beroepsmatig bezig zijn.

Voor mij persoonlijk toch verrassend: er is weinig animo om te gaan Youtuben (of een ander medium te proberen) ondanks het feit dat iedereen loopt te roepen dat video de toekomst is. Maar ja, Youtuben en bloggen/schrijven zijn natuurlijk twee totaal verschillende disciplines. Niet evident om dat er zo maar even bij te doen…

Wat zie jij als de grootste bedreiging voor je blog?

Andermaal konden deelnemers maximaal 3 opties aankruisen.

Ik heb te weinig tijd om te bloggen48,8%
Geen fut en/of onvoldoende inspiratie om te bloggen25,3%
Bezoekers lezen nauwelijks nog mijn artikels12,3%
Ik krijg tegenwoordig nog weinig bezoekers22,8%
Bloggen valt steeds meer ten prooi aan commercie14,2%
Mijn blogs worden erg vaak gekopieerd1,2%
Ik heb een technisch probleem dat maar niet opgelost geraakt5,6%
Er is te veel concurrentie van Youtube4,9%
Aan SEO doen is verdomd lastig tegenwoordig15,4%
Het wordt moeilijk om nog met nieuwe dingen te komen11,7%
Ik heb geen idee wat ik met mijn blog aan moet3,1%

Eén ding is zeker, als bloggers (in spe) op voorhand wisten hoeveel tijd hun blog in beslag zou nemen, dan zouden er een pak minder blogs in de lucht zijn!

Verder zijn er de klassieke bezorgdheden (gebrek aan inspiratie en voldoende aandachtige bezoekers naar het blog krijgen).

Wetende wat je nu weet, zou je vandaag opnieuw een blog beginnen?

 • Jazeker! : 72,2%
 • Waarschijnlijk wel : 22,2%
 • Waarschijnlijk niet : 4,9%
 • Zeker niet! : 0,6%

Ze weten ondanks alles van geen ophouden, de deelnemers aan dit onderzoek!

Wie of wat irriteert jou het meest aan het blog(wereldje)?

Ik vroeg bloggers naar de top 3 van hun ergernissen om en rond hun blog.

Problemen met de technische kant van het blog21%
Spamreacties15,4%
Problemen met de hosting van je blog3,1%
Discussies over do follow en no follow links23,5%
De beperkingen van je gratis blog8,6%
Lezers die alleen maar interesse tonen als er wat te winnen valt15,4%
Het vooroordeel dat bloggen makkelijk is37,7%
Dat anderen jouw content(ideeën) jatten7,4%
Het feit dat Facebook tegenwoordig nauwelijks nog verkeer naar je blog brengt29,6%
Aanvragen voor het plaatsen van gratis content22,8%
Negatieve reacties van volgers en lezers4,9%
De overdreven commercialisering van het blogwereldje32,1%
Diversen7%

Wat vind jij het leukst aan bloggen?

Deelnemers konden 3 dingen aanduiden die ze fijn vinden aan bloggen. Waarom houden zij het (zo lang) vol?

Ik schrijf gewoon graag76,5%
Bloggen is een geweldige uitlaatklep voor mij39,5%
Ik deel graag kennis en ervaringen64,8%
Het contact met lezers en volgers is tof42,6%
Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken14,2%
Ik ben niet vies van een uitdaging11,1%
Ik kan een centje bijverdienen met mijn blog16%
Mijn blog bezorgt mij klanten9,3%
Nog iets anders3,1%

Het is toch hartverwarmend om vast te kunnen stellen dat de traditionele redenen om een blog te beginnen hier zo goed scoren. Leuk om te zien dat wie van of via zijn blog wil bijverdienen dat op termijn blijkbaar ook wel kan.

Stellingenronde

Tot slot wilde ik graag nog wat populaire uitspraken en stellingen omtrent het bloggen in de groep gooien. Mensen konden aangeven of ze zich kunnen vinden in de uitspraak of niet. Dat kon door middel van een score tussen 1 (helemaal oneens) en 5 (100% mee eens).

Ik laat de cijfers voor zich spreken, dit keer.

Succesvol bloggen is moeilijker dan vroeger

12345
3,7%9,3%30,9%37,7%18,5%

Het leukste aan bloggen zijn de reacties van lezers

12345
2,5%9,9%25,9%39,5%22,2%

Voor mij is bloggen soms een sleur

12345
22,8%37%25,9%10,5%3,7%

Bloggersnetwerken brengen meer bezoekers naar mijn blog

12345
21%24,1%40,7%11,7%2,5%

Bloggersnetwerken leveren mij veel betaalde opdrachten op

12345
43,8%21,6%24,7%8%1,9%

Ik heb inspiratie genoeg, maar geen tijd genoeg om te bloggen

12345
11,1%9,9%25,9%29%24,1%

Bedrijven hebben te weinig respect en waardering voor bloggers

12345
4,9%8%37%30,2%19,8%

Ik merk veel jaloezie onder bloggers

12345
17,9%17,9%24,1%24,1%16%

Allerlei technische problemen remmen (de groei van) mijn blog af

12345
33,3%27,8%21%13%4,9%

Het is vaak lastig om nog origineel te zijn op je blog

12345
13%23,5%20,4%32,7%10,5%

Er wordt te veel gefocust op de statistieken van een blog

12345
5,6%10,5%17,9%40,7%25,3%

Nogal wat lezers nemen niet de moeite om een blog aandachtig te lezen

12345
6,2%11,7%32,1%34%16%

In welke uitspraak herken je jezelf het best?

Bloggen is nog even leuk als vroeger26,5%
Ik blog vooral voor mezelf18,5%
Ik mis de reacties van lezers onder mijn blogposts20,4%
Het wordt lastig om gemotiveerd te blijven om te bloggen6,8%
Ik word wel een beetje moe van het gekrakeel over do follow en no follow links9,9%
Fulltime bloggen kan niet in België en Nederland2,5%
Lezers vinden het te vanzelfsprekend dat er vaak nieuwe content online komt3,1%
Ik voel de druk om meer artikels te schrijven9,3%
Gastbloggen heeft mij(n blog) nog niks opgeleverd1,2%
Ik vind dat mijn blog me te veel geld kost1,2%

Goed een vierde van de bloggers vindt het bloggen nog altijd even leuk als vroeger. Dat is een opluchting. Heel wat van de respondenten geven wel aan dat zij de reacties onder hun artikels danig missen. Maar wat wil je? Een like geven op Twitter of Facebook gaat nu eenmaal zoveel makkelijker.

U zei:

Bloggers konden tot slot vrijelijk commentaar en opmerkingen spuien.

Online enquête bij bloggers: kritiek

Eén deelnemer maakte gewag van een slechte enquête – met onder meer een teveel aan richtinggevende vragen. Zij adviseerde dan ook om de enquête te laten nakijken door een professional.

Dat kan kloppen, natuurlijk. Ik wil vooral even nagaan bij mijn lezers, volgers en collega’s of mijn aanvoelen over de “toestand in blogland” een beetje herkenbaar is. Veel wetenschappelijk verantwoorde conclusies wil ik daar niet aan verbinden.

Gelukkig viel mij ook veel steun te beurt. Niet alleen met deze bevraging, maar ook voor Blogtrommel.com in het algemeen. Waarvoor mijn uitdrukkelijke dank! Veel deelnemers zijn toch benieuwd naar de resultaten van deze enquête.

Heimwee

De vaakst commentaar betreft het gebrek aan interacties. Zowel tussen bloggers en hun lezers als tussen bloggers onderling. Het geeft bij een aantal deelnemers toch een beetje het gevoel alsof ze op een eiland zitten te bloggen. Er is heimwee naar het pré-Facebook/Twitter-tijdperk toen lezers hun waardering uitten door middel van een bezoekje op en een reactie onder het blog.

Daarnaast vindt men het lastig om veel bezoekers op het blog te krijgen én diezelfde bezoeker ook zover te krijgen dat ‘ie ook de moeite neemt om wat te lézen. Da’s geen verrassing natuurlijk.

Leve Blogger

Wél verrassend is de hoop die wordt uitgesproken dat Blogger (de gratis blogdienst van Google) toch zeker blijft voortbestaan. Het platform evolueert niet echt meer (wat sommigen doet vrezen dat er vroeg of laat de stekker wordt uitgetrokken), maar vooral beginnende hobbybloggers hebben er veel aan.

Leercurve

Nog een laatste punt dat uit de achtergelaten commentaren te zeven viel: het bloggen – en alles daarrond – is en blijft een lastig verhaal voor een groep van mensen. Ondanks alle instructievideo’s, stappenplannen en handleidingen die je op het web kan vinden.

Zou het ermee te maken kunnen hebben dat het internet vooral gemaakt wordt door tieners en twintigers die een aantal dingen zo logisch en vanzelfsprekend vinden? Maar er is intussen natuurlijk wel een grote groep mensen die het internet gebruiken, maar er niet mee zijn opgegroeid. Voor hen is de leercurve allicht wat steiler.

Dit is iets om mee te nemen.

Conclusies?

Nee, bloggen is nog niet dood. Vandaag de dag een blog opzetten gaat doorgaans makkelijker. Anderzijds is het harder werken/het duurt langer om bezoekers en vooral lézers naar datzelfde blog te krijgen. Dat leidt hier en daar tot frustraties, ontmoedigt sommigen, maar slechts een minderheid gaat zover om er ook effectief de brui aan te geven.

Regelmatig bloggen alléén volstaat niet meer om je blog snel te laten groeien. Oorzaken? Volgens mij zijn er een drietal:

 1. Zwaar toegenomen concurrentie: Er verschijnt meer content dan mensen kunnen behappen (en zowat iedereen kan wat aan SEO doen tegenwoordig).
 2. Social media werken niet zo goed meer mee: wijzigende algoritmes op social media zorgen ervoor dat de meeste deelacties veel minder blogverkeer opleveren.
 3. Mensen hebben minder tijd en zijn wat”egoïstischer”: in die zin dat ze sneller keuzes maken en minder tijd willen verliezen aan datgene wat hen (op het eerste gezicht) weinig direct resultaat oplevert. Bovendien, lezers willen “iets unieks“, maar dat wordt lastig met die bikkelharde concurrentie!

Zo, mijn bak met cijfertjes is leeg voor vandaag. Wel wil ik iedereen nog bedanken die aan dit onderzoekje heeft meegewerkt. Dank voor de deelacties, de commentaren, het geduld en, last but not least, de openhartigheid!


Meer van dat?

Omslagfoto: (groep mensen) door Arthimedes/Shutterstock.com

11 antwoorden op “Online enquête bij bloggers: werkt het nog in 2019?”

 1. Oh, de enquête iets te laat gezien. Ik kan me wel vinden in de resultaten. Vroeger – en dan spreek ik over meer dan 10 jaar geleden – was bloggen gewoon schrijven , mensen leren kennen en veel fun. Nu is het bijna een job. Om mee te kunnen moet je zoveel zaken in gaten houden om je blog goed draaiende te houden. Niet altijd simpel. Alleen dat al allemaal uitzoeken kost heel veel tijd. Tijd die we er niet altijd willen/kunnen insteken. Zelfs al verdien ik er niks mee, stoppen is geen optie want daarvoor blog ik nog te graag.

 2. Dank voor het uitwerken van alle antwoorden Ben. Ik vond het leuk om te lezen wat mijn collega-bloggers geantwoord hebben en wat de conclusies zijn die je daaruit hebt getrokken. Ik denk dat bloggen nog lang niet dood is, want al ben ik maar een enkeling in de oudste leeftijdscategorie, ik merk dat er steeds meer mensen van boven de zestig een stapje wagen in de blogosfeer. Jammer genoeg, hebben ze vaak niet zoveel geduld en houden ze er al snel weer mee op. Eigenlijk wel logisch, want volgens mij moet je het op zijn minst leuk vinden om te schrijven en moet je het niet alleen maar doen om de reacties. Die komen uiteindelijk vanzelf wel, heb ik gemerkt. En aan copycats moet je inderdaad niet al te veel tijd besteden. Als je niet wilt dat je teksten gekopieerd worden, moet je die niet op internet zetten. Zo simpel is het tegenwoordig. En hartstikke goed van Google dat die die gekopieerde content er steeds beter uit filtert.

 3. Even leek het alsof mijn reactie niet gepost werd. Dat is trouwens één van mijn grootste frustraties in de blogwereld (eerder als bezoeker): Als je een lange reactie schrijft en de blog wil die niet posten, zodat je alles opnieuw moet gaan schrijven. ‘Note to self (and others)’: Ben je op een blog een (lange) reactie aan het schrijven ? Kopieer de tekst dan even voordat je op ‘verzenden’ klikt. Je weet maar nooit. 😉

 4. Heel interessant, Ben! Bedankt voor je uitgebreide analyse.
  Wat heeft me verbaasd? Ten eerste dat er 162 bloggers je enquête hebben ingevuld. Dat is een prachtig aantal!
  Ten tweede valt het me op dat er toch wel wat mensen klagen over copycats. Ik heb daar volgens mij nog nooit mee te maken gehad. (Toch niet wat mijn blog betreft. Vroeger wel enkele keren met mijn fotografie.) Zou ik actiever op zoek moeten gaan naar gekopieerde content? Ik denk dat dat alleen maar tot frustraties leidt. Ik kan me wellicht beter focussen op goede content maken en hopen dat mensen mij (h)erkennen als “de echte” Lynn Claerhout.
  Ik ben wel benieuwd naar jouw eigen antwoorden op je enquête, Ben. Misschien voer voor een nieuwe blogpost?
  Groetjes van Lynn

  1. Ik deel je frustraties over die lange reacties die niet doorkomen. Ik los het probleem op dezelfde manier op als jij…

   Inderdaad, een goed idee om mijn persoonlijke antwoorden nog eens op te snorren.

   Over de copycats: ik ga ervan uit dat er veel meer gekopieerd wordt dan er ontdekt kan worden. Niet alleen online trouwens. Zo heb ik een donkerbruin vermoeden dat stukken van dit blog – buiten mijn medeweten – in een paar cursussen te vinden zijn.
   Persoonlijk zou ik niet te veel energie steken in het zoeken naar gekopieerde content van je blog. Concentreer je liever op het maken van goeie content. Google weet trouwens steeds beter raad met gekopieerde content. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.