Homebeter bloggenEen uniek blog maken. Mooi, maar waar zit ‘m dat dan in?

Een uniek blog maken. Mooi, maar waar zit ‘m dat dan in?

Een uniek blog maken. Wie vandaag de dag lezers naar een blog wil trekken ontkomt er gewoon niet aan. Alleen, je krijgt het zo vaak te horen dat het een slogan wordt. Laten we eens kijken welke factoren zoal een rol (kunnen) spelen als je een blog wil maken dat een beetje boven het maaiveld uitsteekt.

Een en ander zou kunnen uitmonden in een heuse contentstrategie. Voor sommigen is dat een vies woord, maar één en ander toont ook aan dat je zo’n blogproject op veel verschillende manieren kan benaderen. Is je blog geen eendagsvlieg dan is het nuttig om even na te denken over de volgende zaken.




uniek blog maken: 10 dingen om je te onderscheiden

1. Onderwerpen en categorieën op je blog

Beginnen bij het begin. Waarover ga je (in hoofdzaak) bloggen? Het spreekt voor zich dat je je hier danig kan onderscheiden. Grosso modo heb je 3 soorten blogs:

  1. het persoonlijk blog: waarbij het blog meer is opgevat als je persoonlijk dagboek, met erg veel autobiografische verhalen.
  2. een omniblogeveneens met autobiografische elementen. Daarnaast echter ook plaats voor onderwerpen die helemaal niks met je persoonlijk leven te maken hebben (afgezien van het simpele feit dat de bewuste topics je interesseren).
  3. de nicheblog: draait helemaal rond één thema (en alle mogelijke onderwerpen die daar ook maar enigszins mee te maken hebben).

Voor welk type blog je dan gaat is om het even. Er is geen sprake van betere of minder goede opties. Wel is het zonneklaar dat je blog makkelijker en sneller de neus aan het venster steekt als je onderwerpen bespreekt die niet door 30.000 andere bloggers gecoverd worden. Maar let op, ook binnen erg dichtbevolkte niches kunnen nog genoeg leuke invalshoeken gevonden worden.

Daarnaast helpt het zeker ook als je vaak blogt over dingen waar je rete-enthousiast over bent. Een uniek blog maken lukt nu eenmaal niet zonder passie. Dat enthousiasme zet zich zo goed als zeker over op je lezer. Dat is wat je hebben wil.

Blog je vaak over dezelfde onderwerpen dan is het best mogelijk dat je bezoekers/lezers je blog gaan vinden als het gaat over “jouw topic.” En laten we in dit verband de zoekmachines van deze wereld maar niet vergeten.

Voor een maximaal effect is het in ieder geval verstandig om systematisch categorieën (en tags) te gebruiken.

Er zullen in de loop der tijd misschien wel categorieën bij komen op je blog (omdat je andere onderwerpen wil aansnijden), anderen zullen verdwijnen (omdat je er bij nader inzien toch niet zo vaak over schrijft, of omdat de interesse voor het onderwerp wegebt. Dat is niet erg.

2. Jouw tone of voice

Je eigen, unieke schrijfstijl annex jargon is nogal moeilijk na te apen. En het maakt je blog meteen herkenbaar uit duizenden. Sommige van je bezoekers moeten er niet van weten terwijl je trouwe lezers het helemaal geweldig vinden.

Er zijn alleszins redenen genoeg om zeker niet bang te zijn van je tone of voice. Cultiveer je eigen stijl!

Daarnaast kan je kiezen hoe je je tegenover je lezer wil verhouden. Hoe je de lezer aan wil spreken, zo je wil. ben je:

  • de beste vriend(in): dan gaat het er eerder losjes aan toe
  • de professor: die heel veel informatie verpakt in een hele brij aan woorden
  • de profeet: die heel erg veel weet en misschien ook (te) ver voorloopt
  • de journalist: die eerst onderzoekt, info verzamelt en op basis daarvan een verhaal brengt
  • de avonturier die met je mee op ontdekking gaat (maar jou altijd een paar stappen voorgaat

Veel hangt af van je persoonlijkheid (als blogger) natuurlijk. De meeste bloggers zijn naar mijn aanvoelen een kruising tussen de journalist, de avonturier en de beste vriendin. Je wil het op zo’n blog toch vaak luchtig en gemoedelijk houden.

En tot slot hangt het er ook maar van af welke (schrijf)stijl je gemiddelde lezer kan smaken…

3. Het achterliggende doel van je blogposts

Wanneer je een artikel schrijft heb je meestal één van deze drie doelen voor ogen. Je wil:

  1. informatie verstrekken
  2. je lezer inspiratie geven
  3. mensen tot actie aanzetten

Of een combinatie natuurlijk. Bij de meeste blogs die al een poosje meedraaien wordt een en ander netjes afgewisseld, maar er zijn ook blogs te vinden die zich beperkt tot één type blogpost.

Een uniek blog maken: je start een blog meestal met bepaalde verwachtingen en een doel voor ogen, maar wat daar in de praktijk van terechtkomt is altijd koffiedik kijken.

4. Het blogformat

Hier gaat het niet zo zeer over met welke bedoeling(en) je een bepaald artikel schrijft, maar over hoe je je boodschap wil overbrengen. Hou je van afwisseling, dan kan je experimenteren met de verschillende soorten blogposts. De meeste van je lezers vinden die variatie wel prettig. Al is niet elk format geschikt voor om het even welk blogbericht natuurlijk.

Niks moet. Bij sommige formats voel je je beter op je gemak dan bij andere, en dat hoeft ook geen probleem te zijn. Wederom, sommige blogs gebruiken vrolijk diverse buitenissige blogformats door elkaar. Anderen zweren bij één enkel blogformat en dat gedurende het hele bestaan van het blog.

5. Wie schrijft je artikels?

Ja, duuhuuuhh? Op de meeste blogs is de blogger verantwoordelijk voor het verschijnen van alle blogberichten. Een eenmansredactie dus. Op wat langere termijn kan je eventueel gaan nadenken of het niet interessant is om gastblogs toe te laten.

Waarom je dat zou doen? Om zelf minder te hoeven schrijven, om op je blog zo nu en dan een ander geluid te kunnen laten horen, of om extra expertise binnen te halen.

Nu is het vandaag de dag natuurlijk niet zo simpel om geschikte gastbloggers te vinden voor op je site. Je kan daarom misschien beter je toevlucht nemen tot tussenvormen zoals interviews en roundup posts met experts.

Aan het andere eind van het spectrum zitten dan de groepsblogs, waarbij twee of meer vaste redactieleden voor de inhoud zorgen. Dat klinkt veel eenvoudiger dan het lijkt.

6. Hoe vaak verschijnen er artikels?

Zo op het eerste zicht heeft de blogfrequentie weinig te maken met de uniciteit van je blog. Zie het zo: heb je een blog in een niche waar men de gewoonte heeft om elke dag te publiceren terwijl jij er de voorkeur aan geeft om slechts twee keer per week met iets nieuws te komen (maar bijvoorbeeld wel met een veel uitgebreider stuk), dan ben je op dat vlak zeker al onderscheidend… En je kan het net zo goed omkeren natuurlijk.

Veel hangt af van hoeveel tijd je in je hele blogproject wil investeren. Vaker bloggen is in de meeste gevallen ook synoniem voor (veel) meer tijd spenderen aan je blog.

7. Evergreen content of het allerlaatste nieuws?

Speel je met je blog vooral in op de brandende actualiteit, of ga je voor evergreen content die ook jaren na publicatie nog heel interessant kan zijn voor een hele boel mensen? Een beetje levensvatbaar blog moet van beide soorten content wat te bieden hebben lijkt me.

8. Welke media ga je gebruiken?

Een fatsoenlijk blog kan in 2018 haast niet meer zonder een flinke scheut multimedia. Foto’s video’s, plaatjes, podcasts, tweets, diareeksen, infographics,… Ze kunnen allemaal helpen om je blog aantrekkelijker te maken. Het spreekt voor zich dat je naast meer kleur ook een extra stukje persoonlijkheid je blog in kan schuiven. En ook Google houdt hiervan!

Ben je zelf niet zo handig met fototoestel, camera en editing software? Dat hoeft niet echt een probleem te zijn. Programma’s als Canva schieten je te hulp, sites met gratis beelden voor je blog zijn makkelijk te vinden en je kan bepaalde content ook straffeloos embedden.

Maak je er – zoals Blogtrommel.com – weinig of helemaal geen gebruik van, dan ben je in ieder geval bezig een unieke blog te maken. 🙂 Zorg er dan tenminste voor dat je teksten qua opmaak prettig voor het oog zijn.

9. Welk publiek spreek je aan met je blogs?

Dit is vooral van belang als het de bedoeling is dat bezoekers wat kunnen leren op je blog. Het gaat dan vooral over how to ’s en stappenplannen en dies meer. Een blog dat zich richt op beginners zal andere topics bespreken, een ander taalgebruik hanteren dan een blog met een publiek dat al wat verder staat.

Merk je dat bepaalde groepen niet of onvoldoende aan hun komen, dan kan jij daar met je blog handig op inspelen…

Op Blogtrommel.com vind je zelden echt iets revolutionairs. Ik probeer gewoon de (blog)tips systematisch samen te brengen en ervoor te zorgen dat een doorsnee blogger er ook echt wat mee kan.

Nog iets om in overweging te nemen: lezers en volgers blijven natuurlijk niet eeuwig en drie dagen op hetzelfde niveau trappelen. Waarmee ik bedoel: je zal op een bepaald ogenblik ook content moeten aanbieden voor meer gevorderden. Of anders is de kans groot dat ze je site niet meer interessant genoeg gaan vinden. OF je moet erop rekenen dat je blog gevonden wordt door steeds nieuwe beginners…

10. Hoe lang zijn je blogposts

Net als de blogfrequentie (die hierboven aan bod kwam) heeft ook de lengte van je stukken an sich niks van doen met een uniek blog maken. Tenzij… je het – wederom – net weer even anders aanpakt dan binnen jouw blogniche gebruikelijk is.

Wie wil kan ook nog even stilstaan bij het wat bizarre verband tussen de blogfrequentie en de gemiddelde lengte van een artikel.

Zo, overloop alle domeinen en het is je hopelijk duidelijk dat het al heel gek moet lopen wil je een blog maken dat een doorslagje is van een ander blog. Deel je mening, put uit je persoonlijke ervaring, durf je eigen stijl te bezigen en kies de aanpak waar je je op dit moment het beste bij voelt.

Moet ik hier nu écht allemaal rekening mee houden?

Dat zou je inderdaad kunnen doen, maar het is niet echt aan te raden. Al helemaal niet als je nog aan het begin van je blogavontuur staat.

Nogmaals, begin alsjeblieft gewoon te bloggen. Een uniek blog maken begint daarmee. Kies leuke onderwerpen, wees jezelf en amuseer je. Je zal merken dat veel van de hierboven aangestipte punten gaandeweg als vanzelf een antwoord zullen krijgen.

En dan nog is niet alles in steen gehouwen voor de hele duur van je blogproject. Jijzelf als blogger evolueert, je krijgt gaandeweg andere interesses en inzichten. Er is in ieder geval altijd en overal ruimte voor het experiment!

Hetzelfde kan trouwens gezegd worden van je lezer. Ook die kan anders naar je blog gaan kijken, er andere dingen van gaan verwachten. Het is goed mogelijk dat – ook al blijf je de baas op je blog – je voor een stuk tegemoet wil komen aan de eisen en voorkeuren van je gemiddelde lezer.

Hoe probeer jij je te onderscheiden van andere bloggers?


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “Een uniek blog maken. Mooi, maar waar zit ‘m dat dan in?”

  1. Kris (deflopvader) avatar

    Leuk & interessant artikel! Ik ben een papablogger maar koos bewust dit ruimer aan te pakken dan louter ouderschap te gaan bloggen.

  2. Karin Kox avatar

    Veel dingen die je hier opnoemt doe ik al maar ik heb toch ook wat tips gezien.
    Zelf onderscheid ik me door te schrijven vanuit mezelf. En voor een groep mensen waar nog niet veel blogpagina’s voor zijn: vrouwen van rond de 50-60 jaar oud.
    Ik lees je blogs altijd. Ga zo door.

  3. zebrazonderstrepen avatar

    soms wil ik gewoon schrijven ipv bezig te zijn met alle tips en tricks maar merk dat je dan niet vooruit gaat qua bezoekers aantallen, zonde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.