Homebeter bloggenEen groepsblog beginnen: 3 voordelen

Een groepsblog beginnen: 3 voordelen

De meeste blogs zijn een eenmansbedrijf. De meeste bloggers doen er dus goed aan zich voor te bereiden op een periode van geploeter in eenzaamheid. Toch minstens tot de eerste bezoekers de weg naar je blog weten te vinden (en je te kennen geven dat je (blog) een plaatsje onder de zon verdient). Dus waarom eigenlijk geen groepsblog beginnen dan?

Zo op het eerste zicht valt er inderdaad wel wat te zeggen voor zo’n collectief blogproject. Alleszins te veel om in een enkel artikel te proppen. Daarom staan we in dit eerste deel stil bij wat een groepsblog is en waar de voordelen zich schuilhouden. Later komen enkele tips aan bod om van het groepsblog een succes te maken.

Groepsblog: what’s in a name?

Rechtuit gezegd is een groepsblog een blog die gemaakt is door 2 of meer bloggers/schrijvers. Maar het is een vlag die vele ladingen kan dekken. Zo is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat de artikelen verzorgt worden door een vaste (besloten) redactie, of er kan – naast de vaste redactie – een beroep gedaan worden op “freelance” schrijvers die al dan niet op regelmatige basis een artikel aanleveren. In elk geval beschouw ik een individueel blog dat regelmatig gastartikelen van anderen laat verschijnen niet als een groepsblog. Om van een groepsblog te kunnen spreken moeten verschillende bloggers een (langdurig) engagement aangaan en gezamenlijk hun schouders onder het project zetten.

Overigens moet zo’n groepsblog ook een bepaald soort artikelen brengen, een bepaalde boodschap uitdragen, zo je wil. Het heeft in mijn ogen weinig zin om blogberichten te publiceren over de Europese politiek naast stukken over nieuwe nagellakjes en artikelen over Sumoworstelaars. Er moet enig verband zijn. Een duidelijke niche. Anders kan je moeilijk een fanbase opbouwen. Idealiter zou het zaakje kunnen uitgroeien tot een soort online magazine met allemaal artikelen om en rond eenzelfde topic.

Waarom een groepsblog beginnen?

Redenen zat om een groepsblog te starten. Hierboven had ik het al over het geploeter in eenzaamheid. Start een groepsblog en het geploeter wordt er waarschijnlijk niet minder op. Het komt er alleen een ietsje anders uit te zien (daarover later meer). Groot voordeel is wel dat je er nu niet meer alleen voor staat. En verder:

Groeit een gezamenlijk blog sneller

Niet een zo zeer omdat er vaker nieuwe stukjes gepubliceerd worden op zo’n blog.  Hoewel: meer handen maken lichter werk natuurlijk. Je hoeft geen genie te zijn om te snappen je met een redactieploeg van 4 schrijvers makkelijker iedere dag een nieuw artikel te laten verschijnen op zo’n blog. Met alle gevolgen van dien voor de vindbaarheid in Google. En omdat elk van de redactieleden ook zijn eigen netwerk heeft – op social media bijvoorbeeld – kan een groepsblog ook sneller een groter publiek bereiken. 2 keer winst dus!

Biedt een groepsblog meer expertise en afwisseling

Ook dat is niet meer dan logisch. 2 of meer weten altijd meer dan een enkeling. Iedere blogger heeft zijn eigen talenten en dat zou te merken moeten zijn op een groepsblog. En als elk redactielid nog eens zijn eigen schrijfstijl en favoriete onderwerpen meebrengt, krijgt de lezer als het goed is een erg mooie mix aan boeiende blogposts.

Stimuleren de redactieleden van een groepsblog elkaar

Als het goed is werk je samen aan een en hetzelfde project. Laten we wel wezen, je gaat een engagement aan dat zo mogelijk nog verder gaat dan bij je eenmansblog. Maar bekijk het positief en geef elkaar inspiratie en schouderklopjes, steek elkaar een hart onder de riem wanneer het allemaal wat dreigt te slabbakken. Zorg voor de spreekwoordelijke schop onder de kont. Die stimuli zorgen er samen met de groepsdruk voor dat het groepsblog echt meters zal gaan maken.

Ziedaar enkele voordelen van een groepsblog. Zoals beloofd geef ik in een volgend blogbericht ook enkele tips over hoe je met zo een groepsproject van start gaat.

Laatst verschenen berichten

12 reacties op “Een groepsblog beginnen: 3 voordelen”

  1. Wesley Velroij avatar

    Ik heb bij mijn eigen blog recent twee extra auteurs toegevoegd, want als ik een stapje terug wil doen dan verschijnen er tenminste nog artikels op mijn weblog. Maar ik zorg momenteel nog steeds zelf voor het grootste aandeel, al heb ik een auteur erbij die soms wel twee artikelen publiceert i.p.v. een.

  2. Nanouk avatar

    Hoi Ben, leuke uitleg over groepsblogs! Komt er ook een blogpost over de nadelen? Daar kan ik wel over meepraten helaas…

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Hihihi, ja, er komt ook een verhaal over de andere kant van het bijhouden van groepsblogs!

      1. Percy Tienhooven avatar

        Owjee… Vechtende bloggers!

        1. Sharp Ben avatar
          Sharp Ben

          Daar ze je zo wat! 😉

  3. Saskia | KidsErOpUit avatar

    Wat leuk om te lezen! Dan heb ik volgens mij een groepsblog. Ik ben alleen begonnen met KidsErOpUit en inmiddels is er een team van 7 bloggers. Ik noem het wel een blog en geen e-magazine, wij delen namelijk allemaal onze persoonlijke ervaringen.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      De naam van het beestje is uiteindelijk niet zo belangrijk. Als je maar een beetje plezier beleeft aan je groepsproject, nietwaar?

  4. Percy Tienhooven avatar

    Hummmm… nagellak en sumoworstelaars.. Hoezo niche? 😉

    De url van mijn blog is mijn eigen naam, maar toch werk ik iedere week samen aan een artikel. Voor ieder artikel dat ik schrijf maakt een vriendin van mij, Natali Voorthuis, een bijpassende illustratie. We hebben een week van tevoren contact met elkaar waarbij ik uitleg wat het onderwerp zal zijn voor het artikel dat over een week online komt.

    Zij denkt mee en bedankt er een leuke illustratie bij. Ik krijg zelfs 3 versies van schetsen in de mail waarbij we samen bespreken welke het beste zal passen bij de tekst.

    Voor mij voelt dit aan als een groep, een samenwerking, ook al is het een kleine groep. Ik vind dat de illustraties veel toevoegen aan het artikel, en dat hoor ik ook van mijn lezers (hopelijk lezen ze ook de tekst en kijken ze niet alleen plaatjes haha)

    Natali kwam een paar maanden geleden zelf met het idee om dit te doen, en sinds kort heb ik haar op de about page vermeld. Ze is naar mijn idee onderdeel van ‘het team’.

    Het voordeel hiervan is dat ik me een stuk minder ‘eenzaam’ voel, precies zoals je zegt Ben. En dat scheelt een hoop :). Het zorgt er trouwens ook voor dat het artikel meer gedeeld word, door Natali en haar vrienden. Yup, goed voor de zichtbaarheid.

    Maar het is vooral leuk om samen te werken. En zoals je ziet kan het ook op een manier waarbij je elkaar niet in de weg zit met het schrijf werk.

    Dank voor deze post!
    Percy

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Nee, jij bedankt voor het delen van dit mooie en inspirerende verhaal uit de praktijk!

      1. Percy Tienhooven avatar

        Geen dank, leuk om wat bij te kunnen dragen.

        Ook al reageer ik niet zo vaak, ik lees met plezier je blog Ben. Ga vooral zo door!!!

        #FanVanBen

  5. Ximaar avatar

    Vooropgesteld, iedereen moet doen waar hij of zij zin in heeft.

    Alleen bestaat voor mij het woord groepsblog niet omdat het een tegenstelling inhoudt. Bloggen vind ik iets persoonlijks en voor mij stamt het af van loggen en logboek ofwel scheepsjournaal danwel een dagboek waar bevindingen in op worden geschreven. Als je dat met een groep doet, en al helemaal laat verwateren door een redactie (dan gaan doorgaans de scherpe kantjes er flink af), dan is er voor mij sprake van een e-magazine die soms niet onderdoet voor een elektronische krant. Bij kranten kan je overigens ook reacties plaatsen en is dat dan ook niet een groepsblog?

    Zelf ben ik ook in dit geval meer voor een vergaande samenwerking met het regelmatig delen van links in plaats van een fusie, waar de identiteit van een blog niet meer overeenkomt met de identeit van een blogger, maar van een (soms wisselende) groep bloggers.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten wat mij betreft (ook online magazines kunnen een duidelijke stempel hebben), maar het valt niet te ontkennen dat een en ander een stuk moeilijker wordt naarmate er meer en meer bloggers bij een project betrokken geraken.

      De vergelijking tussen groepsblogs en lezersreacties in kranten loopt mank, omdat reagerende krantenlezers helemaal niet deelnemen aan het redactionele proces van de krant waar ze reacties achterlaten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.