Een groepsblog beginnen: 3 voordelen

De meeste blogs zijn een eenmansbedrijf. De meeste bloggers doen er dus goed aan zich voor te bereiden op een periode van geploeter in eenzaamheid. Toch minstens tot de eerste bezoekers de weg naar je blog weten te vinden (en je te kennen geven dat je (blog) een plaatsje onder de zon verdient). Dus waarom eigenlijk geen groepsblog beginnen dan?

Zo op het eerste zicht valt er inderdaad wel wat te zeggen voor zo’n collectief blogproject. Alleszins te veel om in een enkel artikel te proppen. Daarom staan we in dit eerste deel stil bij wat een groepsblog is en waar de voordelen zich schuilhouden. Later komen enkele tips aan bod om van het groepsblog een succes te maken.

Groepsblog: what’s in a name?

Rechtuit gezegd is een groepsblog een blog die gemaakt is door 2 of meer bloggers/schrijvers. Maar het is een vlag die vele ladingen kan dekken. Zo is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat de artikelen verzorgt worden door een vaste (besloten) redactie, of er kan – naast de vaste redactie – een beroep gedaan worden op “freelance” schrijvers die al dan niet op regelmatige basis een artikel aanleveren. In elk geval beschouw ik een individueel blog dat regelmatig gastartikelen van anderen laat verschijnen niet als een groepsblog. Om van een groepsblog te kunnen spreken moeten verschillende bloggers een (langdurig) engagement aangaan en gezamenlijk hun schouders onder het project zetten.

Overigens moet zo’n groepsblog ook een bepaald soort artikelen brengen, een bepaalde boodschap uitdragen, zo je wil. Het heeft in mijn ogen weinig zin om blogberichten te publiceren over de Europese politiek naast stukken over nieuwe nagellakjes en artikelen over Sumoworstelaars. Er moet enig verband zijn. Een duidelijke niche. Anders kan je moeilijk een fanbase opbouwen. Idealiter zou het zaakje kunnen uitgroeien tot een soort online magazine met allemaal artikelen om en rond eenzelfde topic.

Waarom een groepsblog beginnen?

Redenen zat om een groepsblog te starten. Hierboven had ik het al over het geploeter in eenzaamheid. Start een groepsblog en het geploeter wordt er waarschijnlijk niet minder op. Het komt er alleen een ietsje anders uit te zien (daarover later meer). Groot voordeel is wel dat je er nu niet meer alleen voor staat. En verder:

Groeit een gezamenlijk blog sneller

Niet een zo zeer omdat er vaker nieuwe stukjes gepubliceerd worden op zo’n blog.  Hoewel: meer handen maken lichter werk natuurlijk. Je hoeft geen genie te zijn om te snappen je met een redactieploeg van 4 schrijvers makkelijker iedere dag een nieuw artikel te laten verschijnen op zo’n blog. Met alle gevolgen van dien voor de vindbaarheid in Google. En omdat elk van de redactieleden ook zijn eigen netwerk heeft – op social media bijvoorbeeld – kan een groepsblog ook sneller een groter publiek bereiken. 2 keer winst dus!

Biedt een groepsblog meer expertise en afwisseling

Ook dat is niet meer dan logisch. 2 of meer weten altijd meer dan een enkeling. Iedere blogger heeft zijn eigen talenten en dat zou te merken moeten zijn op een groepsblog. En als elk redactielid nog eens zijn eigen schrijfstijl en favoriete onderwerpen meebrengt, krijgt de lezer als het goed is een erg mooie mix aan boeiende blogposts.

Stimuleren de redactieleden van een groepsblog elkaar

Als het goed is werk je samen aan een en hetzelfde project. Laten we wel wezen, je gaat een engagement aan dat zo mogelijk nog verder gaat dan bij je eenmansblog. Maar bekijk het positief en geef elkaar inspiratie en schouderklopjes, steek elkaar een hart onder de riem wanneer het allemaal wat dreigt te slabbakken. Zorg voor de spreekwoordelijke schop onder de kont. Die stimuli zorgen er samen met de groepsdruk voor dat het groepsblog echt meters zal gaan maken.

Ziedaar enkele voordelen van een groepsblog. Zoals beloofd geef ik in een volgend blogbericht ook enkele tips over hoe je met zo een groepsproject van start gaat.

2

12 Responses

Show all responses
 1. Wesley Velroij
  16 juni 2015
 2. Nanouk
  14 juni 2015
 3. Saskia | KidsErOpUit
  14 juni 2015
  • Sharp Ben
   15 juni 2015
 4. Percy Tienhooven
  14 juni 2015
  • Sharp Ben
   14 juni 2015
   • Percy Tienhooven
    14 juni 2015
 5. Ximaar
  14 juni 2015
  • Sharp Ben
   14 juni 2015

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.