Homebeter bloggenCijfers en getallen in je blogpost kruiden je artikel af

Cijfers en getallen in je blogpost kruiden je artikel af

Wil je echt een deuk in een pakje boter bloggen dan ben je maar beter goed met woorden, dat spreekt. Maar onderschat toch ook niet de rol van cijfers en getallen in je blogpost. Immers, niet zelden maken zij het verschil tussen een artikel dat je lezer quasi koud laat en een stuk waar je bezoekers maar geen genoeg van kunnen krijgen.

Om mijn punt te maken duikel ik enkele van mijn best presterende blogberichten op. Artikels als:

konden destijds op heel veel verkeer rekenen. De twee laatstgenoemde berichten behoren ook vandaag nog tot de meest geraadpleegde pagina’s van dit blog, hoewel ze respectievelijk drie en zes jaar oud zijn. Ziedaar dus de kracht van zoekmachineoptimalisatie

Enfin, het is intussen duidelijk wat deze artikelen met elkaar gemeen hebben. Concrete cijfers en getallen – onder welke vorm dan ook – spelen een belangrijke rol in deze blogposts.

Waarom zijn cijfers en getallen in je blogpost zo belangrijk?

Is het toeval dat zoveel van de formules voor ijzersterke blogtitels cijfers en getallen bevatten?

Veel mensen zijn op de een of andere manier geïntrigeerd door cijfertjes. Bewust of onbewust meten we de dingen graag af. Dingen worden tastbaar en tegelijkertijd overzichtelijk als we er een cijfer kunnen op plakken.

Geef als blogger concreet cijfermateriaal mee en je komt met de klap een stuk geloofwaardiger over. Citeer een getal en meteen wordt aangenomen dat je uit ervaring spreekt en/of dat je één en ander serieus hebt onderzocht. Met en titel als: Zo kan je geld verdienen met bloggen verkoop je eigenlijk (bijna) gebakken lucht. Wedden dat Hoe ik 20.000 euro per jaar verdien met bloggen voor meer animo en impact zal zorgen?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om cijfers en getallen in je blogpost te verwerken.




1. Doe (eigen) onderzoek

Het is erg makkelijk om van alles en nog wat te poneren op je blog. Als je er niet in slaagt een en ander te staven met aantoonbare getalletjes, blijft het toch een beetje jouw woord tegenover dat van je lezers.

Waar je dat broodnodige cijfermateriaal dan vandaan haalt? Je hoeft het niet zo ver te zoeken.

  • Duik in Google Analytics en geef je lezers inzage in (een deel van) je blogstatistieken
  • Doe een enquête onder je lezers en deel de resultaten
  • Verander iets in je blogstrategie, duik wederom in de statistieken en grafieken om te zien wat voor effect dit heeft en vertel over je bevindingen
  • Zet een poll op je blog (met een leuke, ongewone of gedurfde vraag of stelling), probeer achteraf “conclusies” te trekken uit de uitslag

Een andere mogelijkheid is dat je een opvallende statistiek (over een voor jouw blogniche interessant topic) bespreekt en er je licht over laat schijnen.

2. Lijstjes

Hoe zouden we die lijstjesposts kunnen vergeten? Meestal vrij eenvoudig om te maken én vaak behoorlijk populair bij de lezers van je blog.

3. Maak een stappenplan

Nummer de verschillende etappes in je stappenplan of how to. Je artikel krijgt meteen structuur, je lezer kan gericht naar een einddoel toewerken.

Cijfers en getallen in je blogpost: 3 bonustips

1. Cijfertjes horen ook in de kop van je artikel

Door cijfers te vermelden in de blogtitels maak je het artikel des te klikwaardiger. En cijfers en getallen kunnen trouwens vele vormen aannemen:

  • (recente) jaartallen
  • percentages
  • absolute aantallen
  • geldbedragen
  • het aantal stappen in een handleiding
  • een concreet tijdsbestek

2. Opgepast met grote getallen

Grote getallen maken indruk, maar zijn misschien niet in alle gevallen aangewezen. Een lijst met 85 korte tips is leuk. Een how to in 85 etappes – en 350 woorden voor iedere stap, daar is haast geen doorkomen aan. Je doet er dan beter aan om iedere etappe nog eens op te delen in een aantal tussenstapjes.

3. Grote, afgeronde getallen altijd beter?

Grote en afgeronde getallen klinken misschien sexy, maar in sommige gevallen kan het beter zijn om net géén afgeronde getallen te bezigen. Wanneer je bijvoorbeeld zegt 40% meer bezoekers op je site te hebben gekregen, kan dat eerder op een cijfer lijken dat zomaar uit de lucht gegrepen is. Zeg daarentegen dat je 38,89% meer volk hebt gekregen en je komt geloofwaardiger over. Alsof je dat cijfer rechtstreeks uit je stats in je artikel mikt.

Wie de moeite doet om even door mijn blogarchief te banjeren zal versteld staan van hoe vaak er een of andere vorm van cijfermateriaal aan te pas komt. Niet een zo heel bewust eigenlijk. Maar het schrijft wel lekker!

Ben jij hier bewust mee bezig?


Meer van dat?

foto: via shutterstock.com

 

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.