Homebeter bloggenHoe kies je de beste profielfoto voor op je blog en social media?

Hoe kies je de beste profielfoto voor op je blog en social media?

Het is iets waar veel bloggers – ikzelf incluis – weleens wat meer werk van zouden mogen maken. Een betere profielfoto voor op je blog en op je social media-accounts. Marga, mijn gastblogger van vandaag, geeft in dit artikel enkele tips over wat er bij een goede profielfoto zoal komt kijken. Dankzij haar modellenwerk is zij oneindig veel beter geplaatst om jou daarin te adviseren dan ik…

Hoe kies je de juiste foto voor een website, zakelijk profiel of een blog? Waar moet je op letten en hoe bepaal je of een portretfoto geschikt is? Lees verder voor enkele tips en adviezen.

Marga van der Vet in een artikel over de goede profielfoto voor op je blogWat is het doel van het profiel?

Of je nu een profiel aanmaakt op Facebook, LinkedIn of een forum voor een bepaalde liefhebberij: een goede foto zegt meer dan veel woorden. Het zegt niet alleen over hoe jij eruit ziet maar ook over of hoe serieus je bent. En vooral hoe je wilt overkomen naar de buitenwereld toe.

Het is verstandig om van je voren na te denken wat het doel is van het profiel alvorens je een foto als profielfoto of avatar toevoegt. Betreft het hier een zakelijk doel en is het belangrijk dat de mensen, die jouw profiel gaan bekijken, een professionele indruk van je krijgen ? Of gaat het om een hobby-matig forum waarbij het alleen maar een extraatje gaat als je jouw gezicht toont? In het laatste geval gaat het tenslotte om je creatieve brein of je producten. Misschien is het zelfs een beter idee om je werk te tonen, of een logo dan een profielfoto.

Om dit een beetje in te schatten is het verstandig om even rond te kijken op het forum zodat je niet al te veel uit de toon valt ten opzichte van de anderen.

Een zakelijk portret is prettig voor de ander

Stel dat je een zakelijk profiel nodig hebt om te koppelen aan een shop, een bedrijfswebsite of een LinkedIn account. Dan is het wel zo prettig een goede foto te gebruiken die serieus van aard is. Er is tenslotte vaak een pagina “About me” of “About” of “ons team”. Een klant wil graag de mensen achter een bedrijf zien en het maakt contacten een stuk persoonlijker als er
een gezicht bij een naam staat.

Een foto met jou en je kat erop is misschien wel grappig maar toont weinig professionaliteit, hetgeen juist wel van jou wordt verwacht.

Wat is een goede zakelijke foto?

Een goede zakelijke foto hoeft echt geen foto te zijn zoals je vrijwel overal ziet. De persoon in kwestie heeft vaak een zakelijk pak of kostuum aan en staat er negen van de tien keer op met zijn of haar armen over elkaar gevouwen. Dit straalt misschien wel trots uit, maar is tevens een gesloten houding. Bovendien lijkt dit onnodig streng. Vooral dit laatste stoot soms eerder af, dan dat het vriendelijk overkomt.

Een goede zakelijke foto mag uiteraard deze trotse, zelfverzekerde houding uitstralen maar het is beter als er een glimlach te zien is of een uitnodigende, vriendelijke uitstraling.

Elementen voor een goede zakelijke (profiel-)foto:

Wees extra alert op professionaliteit van de foto. Geen vakantie-kiekjes, geen huis-tuin- en-keuken-foto’s en vooral geen grappige foto’s waar bovendien meerdere mensen op staan. Het klinkt allemaal logisch, maar in praktijk worden erg vaak foto’s gebruikt die minder geschikt zijn.

Een geslaagde profielfoto voor op je blog? Enkele tips:

  1. Wees voorzichtig met te veel make-up, accessoires en sieraden. Zakelijke foto’s zijn geen fashion-foto’s. Zonnebrillen, sjaaltjes, overdreven kapsels en te veel make-up slaan op zakelijke foto’s nogal de plank mis. Rustige kleding in zakelijke stijl, staat het mooist.
  2. Pas op voor te veel schaduw of onscherpe foto’s.
  3. Bedrijf of doel op de achtergrond is prima!
  4. Een vriendelijke uitstraling is goud waard.
  5. Zakelijke foto’s hoeven niet in paspoort-stijl te worden gemaakt. Met andere woorden: frontale foto’s komen vaak streng en te direct over. Een speelse houding of perspectief is een pré!
  6. Zakelijke foto’s mogen actief overkomen en hoeven geen statische studio-foto’s te zijn.
  7. Het is raadzaam om actuele foto’s te gebruiken. Foto’s ouder dan 5 jaar, zijn niet ‘recent’.

Heb je graag nog meer tips en voorbeelden? Kijk gerust even op de site van Marga.


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.