HomeHow toHoe veilig zijn jouw wachtwoorden?
0
(0)

Niet echt een blogtip deze keer. Hoewel… een beetje blogger heeft toch algauw enkele tientallen accounts met de bijbehorende login-gegevens. Al die verschillende accounts zouden allemaal beveiligd moeten zijn met een uniek en sterk paswoord. En daar wringt het schoentje, want hoe onthoud je dat allemaal? Met LastPass wachtwoorden aanmaken, beheren en reproduceren blijkt echter kinderspel.

Gebruikersnamen en passwords opslaan in de browser?

De meeste browsers maken het mogelijk om de login-gegevens te onthouden. Dat is echter niet zo’n goed idee. Internetbrowsers maken er meestal niet echt werk van om die gegevens op een adequate manier te beveiligen.

En bovendien train je jezelf niet (meer) om je eigen login-gegevens te memorisereen. Vergeet je je wachtwoorden, dan kan je uiteraard vrij makkelijk nieuwe laten aanmaken, maar het is toch weer een hele rompslomp.

Met LastPass wachtwoorden beheren?

Er zijn handigere oplossingen. Laat LastPass wachtwoorden aanmaken die niet te kraken zijn, je bestaande login-gegevens beheren en veilig bewaren. Het leuke van LastPass? Je creëert één sterk paswoord (zie verder) voor je LastPass-account, waarna je toegang hebt tot al je gegevens. En via snelkoppelingen heb je direct toegang tot al je online-diensten. Dat wil zeggen: één muisklik brengt je direct naar het login-scherm van het betreffende account. LastPass vult aldaar ook meteen de benodigde gegevens in. Handig!

Het is wel even goed opletten want vergeet je dat ene LastPass-password, dan kunnen je gegevens niet meer gerecupereerd worden.

Maak een LastPass-account aan en je kan het programma downloaden en installeren op je computer. Dat is geen verplichting maar het kan wel handig zijn.

En ook als je niet op je eigen computer werkt heb je toegang tot je paswoorden. Surf gewoon naar de site van LastPass en log daar in met je account.

Voor de meest courante browsers is er ook een LastPass-extensie beschikbaar. Zo heb je online snel toegang tot al je wachtwoorden. Daarbij komt nog: als je tijdens je werkzaamheden ergens een nieuw account wil aanmaken, attendeert LastPass je erop om ook daar meteen en nieuw item toe te voegen. Als je dat wil maakt de tool trouwens zelf automatisch een sterk wachtwoord voor je aan.

Nog iets leuks: LastPass kan je computer en browser doorzoeken naar login-gegevens. Zo kwam ik terecht bij accounts waarvan ik niet eens meer wist dat ik ze ooit had aangemaakt!

Hoe maak je sterke wachtwoorden?

Je kan LastPass wachtwoorden laten genereren die quasi niet te kraken zijn, maar jij kan het ook zelf doen. Enkele tips:

1. Gebruik voor elk account een ander wachtwoord

Door overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken stel je je natuurlijk extra kwetsbaar op. Maak het hackers en andere onverlaten niet te makkelijk!

2. Kies een veel langer paswoord

Beperk je niet tot de minimale 6 of 8 karakters. Hoe langer je wachtwoord hoe beter en waarom niet kiezen voor een complete volzin?

3. Gebruik geen voor de hand liggende woorden

Het is geen goed idee om (gedeeltelijke) persoonsgegevens te bezigen in je paswoorden. Laat de naam van je lievelingsdier of het koosnaampje van het lief in dit geval ook maar achterwege.

4. Verwerk speciale tekens in je paswoorden

Je password wordt een stuk moeilijker om te raden wanneer je er speciale (lees)tekens in verwerkt. Denk ook aan een combinatie van hoofd- en kleine letters.

5. Wijzig je paswoord regelmatig

Iedereen weet dit, maar bijna niemand doet het ook effectief. Althans, dat vermoeden heb ik. Ook hier kan LastPass goede diensten bewijzen.

Meer tips voor ijzersterke wachtwoorden zijn hier te vinden.


Meer van dat?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.